Център за оценка на компетенции

0  КОМЕНТАР/И

Методът Център за оценка на компетенции се използва все по-често в процеса по подбор на кандидати за работа.

В пълния си вариант, един Център за оценка съдържа няколко различни компоненти - психометрични тестове, упражнения, ролеви игри, практически симулации и интервюта.

Представи си, че кандидатстваш за свободна позиция, която ти харесва. Вече си преминал първото интервю за работа и са те поканили да участваш в Център за оценка, където ще бъдат тествани ключови за позицията компетенции - умения за комуникация, за разрешаване на проблеми и за работа в екип.

Ти обаче никога не си участвал в такова оценяване и си леко притеснен.

Именно за да ти вдъхнем увереността, която ти е необходима, в настоящата статия ще те запознаем с това какво представлява Центъра за оценка, какво да очакваш и как да се подготвиш за него.

More...

Методът Център за оценка

Центровете за оценка са създадени като метод за оценка по време на Втората световна война, когато е имало нужда да се открият лидери сред войниците.

Впоследствие някои компании в САЩ са започнали да ползват този метод за набиране на персонал. Популярността на Центъра за оценка постепенно се е увеличила, за да стигнем до днес, когато вече има глобален интерес към използването на метода.

Какво представлява Центъра за оценка

Терминът "Център за оценка" е леко подвеждащ.

В действителност не става дума за реален "център", а за ден-два, изпълнени с поредица от различни активности, които работодателите използват, за да изберат подходящия кандидат за свободната позиция. Обикновено няколко оценители наблюдават представянето на всички участници по време на конкретния Център за оценка.

Примери

Ако кандидатстваш за мениджърска позиция в кол център, най-вероятно ще преминеш през ролева игра, в която ще трябва да се справиш с недоволен клиент по телефона. Може да бъде тествана способността ти да извършваш няколко задачи едновременно или ръководните ти умения. Може да бъдеш помолен и да създадеш подробен план за повишаване на удовлетвореността на клиентите.


От друга страна, ако кандидатстваш за ИТ позиция, може да преминеш през няколко сценария за отстраняване на неизправности. Може да бъде тествана способността ти да обучаваш служители без ИТ знания и умения или способността ти да разрешаваш ефективно проблеми.

Цел

Целта на Центъра за оценка е да се предскаже пригодността на кандидставащите за конкретна свободна позиция.

Използвайки различни техники и методи, работодателят се опитва да разбере дали кандидатите имат необходимите компетенции, за да изпълняват безпроблемно задълженията на свободна позиция. 

Оценявани компетенции

Оценяваните компетенции в даден Център за оценка зависят от позицията, за която кандидатстваш.

Пример

За мениджърска позиция фокусът вероятно ще бъде върху тестването на лидерските ти умения, докато за други, по-експертни позиции акцентът може да бъде върху комуникационните ти умения, например.

Използвани техники

Често използваните техники за оценка на компетенции във всеки Център за оценка са:

1. Психометрични тестове

Обикновено се ползват 1 или няколко от долните тестове:

 • Личностни тестове. За да добиеш представа какво представляват личностните тестовете,  ето тук можеш да направиш абсолютно безплатно такъв.  
 • Тестове за интелигентност
 • Тестване на професионални умения (например, технически знания, работа с excel, езиков тест и др.)

2. Практически симулации, упражнения и ролеви игри

Ролеви игри

Най-често ползваните са:

 • Разговор с подчинен - ролева игра, в която ти си в ролята на мениджъра. Задачата ти може да е да дадеш обратна връзка на служител за неговото слабо представяне или да му разясниш нареждане/ заповед.
 • Разговор с клиент - обикновено при провеждане на Център за оценка за позиция с чест контакт с клиенти. В този разговор ти следва да дадеш съвет на клиента за определена ситуация или трябва да направиш всичко по силите си да получиш поръчка от него. 
Изготвяне на презентация

Ако позицията предполага това, очаквай да бъде включена и задача за изготвяне на презентация и представянето ѝ пред аудитория.

Необходимата ти информация и материали ще ти бъде предоставени предварително. Ще имаш и кратко време за подготовка.

Групова задача

Ти и другите кандидати за позицията ще сте екип, който трябва да реши проблем или да изпълните дадена задача заедно.

Активност "Пощенска кутия"

Ще получиш задачи, присъщи на позицията, за която кандидатстваш. Ще имаш определено време, за да проучиш предоставените ти материалите. След това ще трябва да обясниш как ще се справиш с всеки елемент от задачата.

Пример

В тази активност ти може да си в ролята на мениджър, който е отсъствал продължително време и трябва да се справиш с препълнената си входяща поща.


Задачата ти е да решиш какво ще делегираш и какво ще направиш сам, какво може да изчака и кои въпроси са наистина спешни.

3. Интервю за работа

Поне едно интервю ще е част от Центъра ти за оценка, като то обикновено се провежда от ЧР специалист или психолог в началото или в края на участието ти.

По време на него обикновено се набляга основно на твоите интереси, мотивация, силни и слаби страни и търсените компетенции.

Резултат

След твоето участие в Център за оценка се изготвя доклад за представянето ти.

Този доклад включва твоите резултати от тестовете и наблюденията върху поведението ти.

Като кандидат имаш право ти пръв да получиш доклада. След това можеш да решиш дали да дадеш или не разрешение за изпращане на доклада до работодателя.

Ползи

За работодателя

Този процес на оценяване на компетенции позволява на организациите да видят как би реагирал в среда, подобна на тази, в която ще работиш.

Задачите, дейностите и проблематичните сценарии, с които ще се сблъскаш, имитират реални ситуации, и начинът ти на справяне с тях дава на интервюиращите задълбочен поглед дали си подходящ за позицията или не.

За теб

Преминаването през този вид оценка ти помага да разбереш още по-добре кои са знанията и уменията, от които ще се нуждаеш на тази позиция.

Той също така служи като реалистичен "предварителен преглед" на работата и фирмата, който ти дава възможност да усетиш дали ще ти допаднат или не.

Съвети за подготовка за Център за оценка

Разликата между успешните и неуспешните кандидати за работа е, че успешните са винаги по-добре подготвени. 

Ето какво можеш да направиш, за да се подготвиш за предстоящия ти Център за оценка.

1. Подготви тялото и ума си

Осигури си достатъчен сън предишната вечер. Така ще си по-концентриран и ще намалиш тревожността си.

Хапни нещо леко и здравословно сутринта. Това ще ти осигури нормални нива на кръвна захар и ще предотврати летаргията, когато се измориш.

Опитай се да пиеш много вода. Така ще овладееш по-лесно физиологичните си реакции, когато си под напрежение и стрес.

2. Анализирай компанията и свободната позиция

Анализирай обявата за работа внимателно, за да установиш кои са изискваните ключовите компетентности. Те са и тези, които ще бъдат оценявани по време на предстоящия Център за оценка.

Проучи компанията. Разгледай сайта ѝ, профилите ѝ в социалните мрежи, както и какво мислят нейните служители и клиенти за нея.

3. Анализирай силните и слабите си страни

Твоите силни и слаби страни ще бъдат оценявани и обсъждани по време на Центъра за оценка.

Разбери предварително кои са те, ползвайки тази SWOT матрица, която изготвихме специално за тази цел.

Свали файла, разпечатай го, и запиши на определените места отговорите ти на долните въпроси.

Силни страни

 • Какви предимства имаш, които другите нямат (умения, сертификати, образование или пък контакти)?
 • Какво правиш по-добре от повечето хора?
 • Какво другите (и по специално твоя бивш или настоящ шеф) виждат като твои силни страни?

Обмисли въпросите от собствената ти гледна точка и от гледната точка на хората около теб. И не бъди скромен – просто бъди възможно най-обективен.

Слабости

 • Кои работни задачи обикновено избягваш, защото не ти харесват?
 • Какво хората около теб смятат, че е твоя слабост?
 • Кои са твоите негативни работни навици (закъсняваш, не си организиран, бързо избухваш или не се справяш добре със стреса)?
 • Кои твои лични характеристики ти пречат да напредваш професионално? Например, трябва да провеждаш регулярни работни срещи, но се страхуваш да говориш пред публика.
 • Кои са по-слабо развитите ти умения?

Разгледай въпросите от твоята лична (вътрешна) перспектива и от външна перспектива. Други хора виждат ли слабости, които ти не виждаш? Бъди реалист.

Възможности

 • Какви технологии могат да ти бъдат от помощ за твоето професионално развитие?
 • Сектора, в който работиш, във възход ли е? Ако е така, можеш ли да се възползваш от настоящата ситуация на пазара на труда?
 • Има ли твоята компания или сектор някаква нужда, която никой не удовлетворява в момента?
 • Клиентите в компанията ти оплакват ли се от нещо конкретно? Би ли могъл да предложиш решение?

Погледни твоите силни страни и си задай въпроса отварят ли те някакви възможности. Разгледай и твоите слабости и си задай въпроса можеш ли да откриеш възможности, като премахнеш тези слабости.

Заплахи

 • С какви препятствия се сблъскваш на работното място?
 • Има ли твои колеги, които се съревновават с теб за даден проект или за позицията ти?
 • Променя ли се твоята позиция или задълженията ти в момента?
 • Има ли нова технология, която е заплаха за позицията ти?
 • Съществува ли твоя слабост, която може да се превърне в заплаха за теб?

SWOT матрицата е рамка за анализиране на твоите силни и слаби страни, както и възможностите и заплахите, с които се сблъскваш.

Изготвянето на той личен SWOT анализ ще ти помогне да се съсредоточиш върху силните ти страни и да опознаеш слабостите си. Така ще си по-подготвен за предстоящия ти Център за оценка.

4. Направи чудесно първо впечатление

 • Обърни внимание на външния си вид и как си облечен. Заложи на официално бизнес облекло.
 • Бъди точен. Пристигни по-рано от определеното време. Ако не си сигурен за маршрута или трябва да използваш обществения транспорт, увери се, че имаш достатъчно време за евентуални непредвидени забавяния.
 • Бъди любезен и приятелски настроен. Не забравяй, че оценяват не само твоите способности, но и дали ще се впишеш в настоящия екип от служители. Усмихвай се.
 • Бъди уверен. Това ще дойде естествено, ако си добре подготвен за твоя Център за оценка.
 • Избягвай негативността на всяка цена. Помни това дори по време на почивките и обяда. Обмисляй внимателно поведението си, без значение с кой говориш. Бъди позитивен.

5. Не бързай, слушай внимателно инструкциите

По време на Центъра за оценка ще получаваш много инструкции и въпроси. Изключително важно е да си фокусиран и да слушаш внимателно, за да ги разбереш и да ги следваш.

Не бързай. Прочитай всичко. Задавай въпроси, ако не си напълно наясно какво трябва да направиш.

6. Бъди полезен член на екип

Груповите упражнения са често срещани в Центровете за оценка. Ако участваш в такова:

 • Опитай се да поемеш водещата роля. Така оценяващите ще те забележат. Не прекалявай обаче, за да не изглеждаш прекалено контролиращ и да създадеш негативно впечатление за себе си.
 • Бъди дружелюбен. Усмихвай се на другите кандидати. Ползвай имената им. Прави им комплименти. Благодари им за идеите.
 • Бъди уверен. Ако имаш въпроси или идеи, кажи ги. Не се страхувай да говориш.
 • Бъди кооперативен. Насърчавай по-тихите членове на групата да участват. Така ще демонстрираш, че искаш всички членове на екипа да успеят.
 • Бъди учтив. Не критикувай другите членове на групата. Бъди любезен и позволи на всички да участват. Покажи, че имаш търпение и уважаваш всички, когато работиш в екип.

7. Упражнявай участието си в интервю за работа

Повечето Центрове за оценка ще включват и интервю, така че е важно да се подготвиш и за него.

Често допускани грешки в Център за оценка

Запознай се с най-честите грешки, които кандидатите за работа - участници в Център за оценка допускат, и се постарай да ги избягваш:

Егоцентризъм

Ако подходиш с нагласата, че ще се справиш с всичко, защото си много умен, вероятно няма да постигнеш добри резултати.

Приемай всяка задача сериозно и не реагирай с арогантност и пренебрежение.

Негативна нагласа

Някои кандидати имат отрицателно отношение към задачите в Центъра за оценка, дори и към себе си и постиженията си.

Никой не обича да работи с недоволни и негативни хора. Бъди позитивен и отворен към предизвикателства!

Липса на инициативност

Кандидати, които не демонстрират инциативност, няма да направят добро впечатление.

Покажи, че си усърден, не се страхуваш от неизвестното и искаш да поемаш инициатива.

Натрапчиво поведение

Не прекалявай с инициативата обаче! Прекалено силното и натрапчиво присъствие също прави лошо впечатление.

Слушай това, което другите казват, приемай мненията им и от време на време отстъпвай лидерската позиция.

За финал

Центърът за оценка представлява поредица от активности, използвани от работодателите, за да открият подходящите за свободната позиция кандидати.

Можеш да се подготвиш за предстоящия ти Център за оценка като познаваш добре силните и слабите си страни, свободната позиция и компанията, и тренираш участието си в интервю.

След това остава само да дадеш най-доброто от себе си.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!