Хибридно работно място

През 2020-та прекарахме месеци, приспособявайки се към новата COVID действителност. Тя определи и начина ни на работа, принуждавайки ни да работим от вкъщи. В един момент обаче, след пандемията, вероятно ще се наложи да се приспособим към друг, съвсем нов начин на работа – т.нар. хибридно работно място

Виж какво представлява то и какво би означавало за теб като служител, ако твоята компания реши да го въведе.

More...

Концепцията „Хибридно работно място“

Компания, която е въвела модела на т.нар. хибридно работно място, има служители, работещи и в офиса, и дистанционно.

Съществуват обаче различни разновидности на този модел. И какво точно ще реши да приложи даден бизнес зависи от предмета му на дейност, финансовото му положение и желанието му да постави служителите си на първо място.

Пандемията COVID-19 и произтичащите от нея локдауни са трудни за всички. Но докато хората копнеят нещата да се върнат към „нормалния“ си начин на живот, това не означава непременно връщане към начина, по който повечето от нас работихме преди.

Според доклад, публикуван от Microsoft, над 70% от служителите предпочитат да имат възможност за дистанционна работа под някаква форма след приключване на пандемията, докато други 65% искат да прекарват повече време в офиса. Имайки предвид тези проценти, явно е че има определен брой служители, които искат и двете неща едновременно. Но това не е просто нещо, което само служителите искат. Две трети от собствениците и управителите на бизнеси обмислят препроектиране на офис площите си, именно за да ги приспособят към модела на хибридното работно място.

Някои хибридни модели на работа предполагат конкретни групи служители да работят само дистанционно или само в офиса. Според проучване на Gallup обаче служителите, които работят през цялото време от дома си, е най-вероятно да изпаднат в бърнаут. Предоставянето обаче на възможност на служителите за работа и в офиса, и от разстояние би решило този проблем.

Така че, въвеждането на хибридно работно място е не само временно решение, целящо съобразяване със здравните насоки за работа по време на пандемия. Много вероятно е да стане част от новият ни начин на работа в бъдеще.

Как изглежда едно хибридно работно място в действителност?

Терминът „хибридно работно място “ може да се отнася до различни промени в начина на работа.

От една страна, при най-често срещания хибриден модел на работа някои служители са изцяло дистанционно работещи, а други са изцяло работещи в офиса. Това разделяне може да се случи по отдели или спрямо работни задължения. Например, може екипът от отдел „Маркетинг“ да работи напълно отдалечено, докато търговският отдел на същата компания да присъства постоянно в офиса. Или пък кой да работи дистанционно се решава според местоположението на служителя. Такъв би бил случаят например при компания със служители в различни държави без офис във всяка от тях.

В другата крайност се срещат и много гъвкави хибридни политики, при които всички служители работят отдалечено част от времето и присъствено в останалото. Те обикновено имат и възможност сами да решават какъв ще е балансът работа в офис/  работа от дома, и преценяват сами в кои дни и часове да работят от офиса.

Повечето компании ще попаднат някъде между тези две крайности.

Хибридните работни модели също се различават и по отношение на часовете в които се очаква служителите да работят. COVID ни научи, че животът не спира, когато започне работния ден. Вече както служителите, така и работодателите осъзнават, че наличието на по-голяма гъвкавост през работно време е от полза за всички. Така че, докато някои компании все още може да изискват от всички (както дистанционно работещите, така и от тези в офиса) да работят от 9:00 до 17:00, други ще позволят на служителите си сами да избират собственото си работно време. А някои компании ще изискват служителите да са на разположение за срещи в определени часове на деня, но ще им позволят сами да избират собствените си работни часове в останалото време.

Какви са плюсовете и минусите на хибридното работно място за служителите?

Предимства

В идеалния случай хибридната работа предлага перфектна комбинация от удобство и производителност.

Ако твоята компания въведе хибридно работно място, ще отделяш по-малко време за извършване на изцяло непродуктивни дейности като пътуване до и от работното място или опити да се съсредоточиш в претъпкан офис.

Този модел на работа позволява на служителите да създадат и по-голям баланс работа-личен живот и да имат относителна автономност по време на работния си ден. Служителите могат да прекарват повече време с децата си, да посетят институция, лекар или да извършват домашни задължения.

Недостатъци

Разбира се, хибридното работно място има и недостатъци. Единият е, че може да е по-трудно да има добра комуникация с колегите ти.

Друг недостатък е, че служителите, които работят предимно в офиса може да са по-видими за мениджмънта, който би могъл да ги възприеме като по-ангажирани и полагащи повече усилия. Дори и това да не е така .

Освен това, ако от теб се изисква да работиш отдалечено, а нямаш идеалната домашна среда за работа от разстояние (напр. нямаш надежден интернет или възможност за обособяване на самостоятелно работно място), може и да не си в идеалната ситуация.

Добрата новина е, че много от тези недостатъци могат да бъдат премахнати, ако работодателят ти наистина се стреми към въвеждане на ефективно хибридно работно място. А ти от своя страна можеш да го подтикнеш да обмисли внимателно плановете си, като му зададеш правилните въпроси.

Какви въпроси да зададеш на работодателя си, ако обмисля въвеждане на хибридно работно място?

Въпроси, свързани с опазване на здравето на служителите

Ето няколко въпроси за преминаване към хибридно работно място, докато COVID-19 пандемията все още е в разгара си.

 • Има ли промени правилника за вътрешния ред, свързани с COVID?
 • Има ли изисквания за тестване за COVID и /или за поставяне на ваксина на служителите, които се връщат в офиса?
 • Ще има ли място за срещи или общи помещения, където служителите могат да разговарят, спазвайки изискваната от здравните власти дистанция?
 • Има ли място в офиса, където служителите не са длъжни да носят маски? Може ли да се храним в офиса? Ако да, къде и при какви правила?
 • Фирмата определила ли е насоки при какви обстоятелства може да се наложи офисът да затвори отново?

Това са въпроси, които можеш да зададеш на работодателя си, за да си сигурен, че разбираш добре въведената от него хибридна политика на работа.

 • Мога ли да работя както отдалечено, така и в офиса? Как ще се реши дали ще работя от вкъщи или в офиса?
 • Мога ли сам да избера колко дни да съм в офиса и колко да работя от дома си?
 • Задължително ли е да бъда в офиса в определени дни или мога да променям сам графика си?
 • Трябва ли да работя в точно определени часове?
 • Трябва ли да планирам предварително дните си в офиса и тези, които ще работя дистанционно? Ако да, как ще става това и кога?
 • Ще трябва ли да участвам лично в определени срещи в офиса?
 • Когато работя в офиса, ще имам ли специално работно пространство или и други служители ще го ползват, когато не съм там?
 • Ще има ли място за работа, ако се наложи да работя в офиса в ден, в който е планирано да работя дистанционно?

Въпроси, свързани с опазване на здравето на служителите

Този тип въпроси ще ти помогнат да разбереш как ще се оценява ефективността на служителите, как да вършиш добре работата и как да поддържаш контакт с колегите и мениджърите си.

 • Ще бъдат ли отпуснати средства за консумативи за създаване на домашен офис, за комунални услуги (напр. интернет) или за наемане на споделено работно място в коуъркинг център?
 • Как компанията ще гарантира, че оценяването на работното представяне ще е справедливо и няма да се влияе от това кой прекарва повече време в офиса?
 • Какви стъпки ще предприеме ръководството, за да гарантира, че дистанционно работещите ще имат достъп до същата информация, до каквато имат достъп и служителите в офиса?
 • Как компанията ще поддържа отлична комуникация между служители, работещи на различни места? 

Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!