Как да използваш #хаштагове, когато търсиш нова работа?

0  КОМЕНТАР/И

Използваш ли хаштагове в социалните мрежи? А знаеш ли как да се възползваш от тях в процеса ти по търсене на нова работа?

Хаштаговете са полезен инструмент за нетуъркинг, за откриване на нови възможности и за споделяне на факта, че търсиш работа, като така даваш възможност на работодателите да те забележат.

Научи какво представляват и как да ги използваш правилно, когато търсиш нова работа. 

More...

Какво представлява хаштага?

хаштаг

Хаштагът е ключова дума или фраза без разстояние между думите, поставена в публикация в социална мрежа със символа # пред нея.

Когато се постави символа # пред думата или фразата, тя се превръща в линк, върху който може да се кликне. Така можеш да видиш групирани всички публикации, съдържащи същата фраза, които с голяма вероятност са и по темата, която те интересува.

Социалната мрежа Twitter първа започва да използва хаштаговете през 2007 г. като метод за индексиране на ключови думи и за класиране на търсения по ключови думи. В момента почти всяка социална мрежа ги използват за същата цел.

Как да използваш хаштагове в социалните мрежи?

хаштагове

Хаштагът, който решиш да използваш, трябва да е свързан с текста, който публикуваш или да е логическо негово продължение.

Затова използвай само такива, които са релевантни на съдържанието на публикацията ти. И тъй като целта ти е намиране на нова работа, те следва да са и професионално звучащи.

Twitter

Препоръчителен брой хаштагове в една публикация: 1-2

Twitter е чудесна платформа за използване на хаштагове, като се има предвид, че оттам произлиза тенденцията.

Ако профилът ти там е публичен, хаштаговете, които използваш, ще са видими за всички, дори и за хората, които не те следват.

LinkedIn

Препоръчителен брой хаштагове в една публикация: 1-2

Потребителите в LinkedIn също могат да следят и да търсят по различни ключови думи, използвайки хаштагове.

Това означава, че използването им в професионални твои публикации и статии ти дава по-голям шанс те да бъдат видяни от потребителите, които следват тази ключова дума или фраза, и като цяло да бъдеш забелязан.

Instagram

Препоръчителен брой хаштагове в една публикация: 9-15

И в Instagram потребителите могат да следват различни теми, използвайки хаштагове, или просто да потърсят повече информация по дадена ключова дума или фраза, която ги интересува.

В платформата можеш да използваш много хаштагове в един пост - колкото повече, толкова по-голям шанс ще имаш да увеличиш последователите си и да бъдеш забелязан.

Facebook

Препоръчителен брой хаштагове в една публикация: 1-2

Болшинството от Facebook профилите не са публични и са с ограничен достъп до съдържанието им.

Това означава, че само твоите контакти ще видят хаштаговете, които публикуваш. А ако някой непознат реши да потърси повече инфо по тази ключова дума, няма да попадне на публикацията ти.

Проследи как се представят хаштаговете ти във Facebook, използвайки този линк: facebook.com/hashtag/_ _ _ . Накрая просто включи ключовата дума, за която искаш да видиш статистика.

Начини за използване на хаштагове при търсене на работа

използване на хаштагове

Научи повече за работодателя

Ако искаш да проучиш потенциален работодател, използвай хаштагове, за да получиш необходимата ти информация.

Първо, използвай името на компанията като хаштаг и потърси информация за нея във всяка социална мрежа, в която имаш профил. Така ще откриеш не само нейните публикации, но и какво говорят хората за фирмата.

Освен това, някои компании имат собствен хаштаг, който служителите използват, за да споделят работни преживявания и истории. Търсенето по този хаштаг също може да ти помогне да научиш повече за корпоративната култура на тази компания.

Открий свободни позиции

Много работодатели използват Twitter, LinkedIn, Facebook и Instagram, за да обявяват свободни работни места. Често в тези публикации те включват и различни хаштагове, свързани със свободната позиция или с компанията.

Потърси в социалните мрежи хаштаговете, свързани с обяви за работа - напр. #jobs или #jobsearch.

За да откриеш по-конкретни обяви за работа, търси по точното наименование на позицията или професията (напр. #teachers или #teacherjobs), както и по местоположението на компанията (напр. #Sofia или #Bulgaria).

Освен това, в Twitter съществува хаштаг #HireFriday, който работодателите използват, когато търсят служители. Всеки петък те публикуват обяви за работа и включват този хаштаг в публикацията си.

Промотирай търсенето си на работа

Помогни на специалистите по подбор да те намерят в социалните медии, като използваш хаштаговете, свързани с търсене на работа.

Например, ако решиш да споделиш публикация за работния ти опит или пък линк към автобиографията ти, включи в нея и хаштаг #jobhunt, #employment или #CV.

Networking

Винаги можеш да използваш хаштагове, за да откриеш професионалисти, с които да се свържеш. Използвай ги и за да се включиш в дискусии, свързани с твоята експертиза.

Потърси ключови за бранша или професионалната ти сфера хора в социалните медии и виж какви хаштагове използват. След това, когато това е удачно, включи същите хаштагове в собствените си публикации по темата или в такива, свързани с търсенето ти на работа.

Професионални събития

Широко разпространено е и използването на хаштагове при посещение на професионални събития – конференции, обучения и различни форуми.

Повечето събития имат собствен хаштаг, който можеш да използваш, когато публикуваш снимки и споделяш информация за събитието в социалните медии.

Можеш да използваш хаштага на събитието и за да споделиш мислите си за него, да научиш повече за програмата му и да се свържеш с други участници.

Съвети при използване на хаштагове, когато търсиш нова работа

съвети при използване на хаштагове

Подбирай внимателно хаштаговете, които ползваш

Не създавай нови хаштагове с надеждата, че всички ще започнат да ги използват.

Използвай такива, които вече са популярни и все още се ползват. Така ще увеличиш шансовете си да бъдеш забелязан.

Използвай хаштаговете при споделяне на професионален пост

Увери се, че когато включиш хаштаг в публикация в социалните мрежи, свързана с търсенето ти на работа, то тя е изцяло професионална.

Не включвай хаштаг, като #jobsearching например, в публикация за твоите домашни любимци.

Когато търсиш нова работа, и хаштаговете ти, и съдържанието, което публикуваш, следва да са професионални.

Не прекалявай с тях

Хаштаговете са полезен инструмент, който да ползваш, когато търсиш нова работа, но не прекалявай с тях. Не включвай десетки във всяка твоя публикация в LinkedIn или във всеки твой туит. 

Избери и използвай само 2-3 хаштага, които смяташ, че ще ти бъдат полезни за твоите конкретни нужди при търсенето ти на нова работа, и се придържай само към тях.

Най-добрите хаштагове при търсене на работа

често използвани хаштагове

Ето няколко популярни хаштага, които можеш да използваш, когато търсиш нова работа и търсиш или публикуваш информация за това в социалните мрежи:

Хаштагове при търсене на работа

#Jobs
#JobSearch
#JobSearching
#JobSearchTips
#CV
#HireMe
#ForJobHunters

Хаштагове, ползвани от работодателите при подбор

#JobOpening
#Hiring
#JoinOurTeam
#NowHiring
#Recruiting
#Employment

Хаштагове за кариерно развитие

#Careers
#CareerSuccess
#PersonalDevelopment


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!