Индикатори за успешно преминало интервю за работа

0  КОМЕНТАР/И

Едно успешно преминало интервю за работа е лесно за разпознаване.

При преценката си трябва да вземеш предвид всички значими фактори, имащи отношение към успеха му – отговорил ли си професионално на всички зададени ти въпроси, как си се държал по време на срещата, както и какви са били реакциите на интервюиращите.

Освен това, за да получиш пълна и точна представа как си се справил, винаги обмисляй голямата картина, вместо да се пускаш в безкраен анализ на малките детайли.

Например, ако си бил на интервю за работа в голяма компания, комуникацията вероятно е била доста формална и суховата, в сравнение с кандидатстването ти в друга, малка компания, където си срещнал усмихнати хора, говорещи си на малко име. Това обаче не означава, че не си представил добре и че няма да получиш предложение за работа от голямата компания.

За да те улесним в оценката, в настоящата статия ти представяме 8 индикатора за успешно преминало интервю за работа. Ето кои са те.

More...

8 индикатора за успешно преминало интервю за работа

1. Интерес към позицията

Ако интервюиращите те попитат какво мислиш за работата и за позицията, и започнат да ти задават множество въпроси, свързани с интереса ти към компанията, както и къде другаде си кандидатствал, приеми го като знак за успешно преминало интервю.

Тези въпроси предполагат, че интервюиращите се вълнуват от това дали ще приемеш оферта за работа или не.

Ако не се интересуваха от наемането ти, желанието ти за работа там или интересът ти към други компании нямаше да има значение.

2. Конкретни детайли за работата

Сигнал за силен интерес към кандидатурата ти е и ако интервюиращите започнат да те заливат с информация за ежедневните отговорности на свободната позиция.

Ако навлязат в много и специфични детайли за работата, това може да означава, че са достатъчно уверени в твоите възможности, не искат да си губят времето с общи въпроси и искат да преминат направо към обсъждане на бъдещите ти задължения.

Още по-добър знак е, ако те включат в ролята на търсения от тях служител, когато ти описват позицията.

Например: Ще изпращате ежеседмични отчети на Мартина, нашият Маркетинг мениджър.

Ако интервюиращите говорят по този начин, те вече те виждат в ролята. Ако не беше така, щяха да построят изречението си по коренно различен начин, като например: 

Служителят, който ще заеме тази позиция, ще е подчинен на Маркетинг мениджъра ни.

3. Реакции по време на интервюто

Ако интервюиращите реагират позитивно по време на интервюто ти за работа, явно е, че си успял да привлечеш вниманието им. Това е и очевиден знак за успешно преминало интервю за работа.

Реакции като „Точно така“, „Чудесен отговор“ или „Да, точно това търсим“, са ключови индикации, че интервюиращите те харесват и ще получиш покана за второ интервю или дори предложение за работа.

4. Покана за второ интервю

Отправянето на директна покана за второ интервю по време на първото е най-добрият индикатор, че то е минало отлично!

Не се успокоявай обаче. Все още нищо не е категорично решено.

На второто интервю ще бъдат поканени още няколко кандидата за работа, така че работата ти все още не е приключила. Подготви се за него също толкова старателно, колкото и за първото. 

5. „Продаване“ на позицията

Ако интервюиращите започнат да хвалят компанията, позицията и фирмената култура, както и ако започнат да ти обясняват защо обичат да работят там, приеми го за знак за успешно преминало интервю за работа.

Те вероятно не биха си губили времето и не биха се опитвали да ти „продадат“ работата, ако нямат никакво намерение да продължиш напред в този подбор. 

6. Продължителност на интервюто

Едно интервю за работа продължава средно 30-45 минути.

Ако по време на твоето интервю обаче, интервюиращите отделят повече от 1 час да ти задават смислени въпроси, да изслушат внимателно твоите отговори и да обсъдят с теб подробностите за свободната позиция, това е чудесен сигнал за успешно преминало интервю за работа!

Има обаче и вариант интервюиращите да ти задават въпроси, само за отметнат задължението си да го направят. Или просто да обичат да слушат гласа си и да не спират да говорят…

Преценката дали си се справил успешно следва да се базира на цялостното ти впечатление за реакциите и интереса, който интервюиращите са проявили към теб по време на срещата ви.

7. Представяне на други служители

Положителен знак, че интервюто ти е минало добре, е и ако интервюиращите те разведат из офиса, след като разговора ви приключи.

Още по-добре би било, ако поканят спонтанно други служители по време на твоето интервю, за да ви запознаят и да обсъдите естеството на работата.

8. Отговор на проследяващ имейл

След като изпратиш благодарствено писмо, в която изразяваш признателността си за срещата, прецени колко време отнема на интервюиращите да отговорят.

Бързата им реакция (1 до максимум 2 работни седмици) може да е добър знак, но обърни внимание и на тона на имейла им.

Текст като: Благодаря, че отделихте време да се срещнете с нас! Оценяваме го и ще се радваме да се свържем отново с вас с обратната връзка по-късно тази седмица. Приятен ден!

е много по-обещаващ от нещо кратко и сухо като: И аз благодаря за срещата! Поздрави.

За финал

Ако вече си бил на интервю за работа и нищо от изброеното в статията не се е случило, не забравяй, че това просто са явните индикатори за едно успешно преминало интервю.

Дори и да не се е случила никоя от изброените ситуации, това не означава, че не си се справил отлично. Изчакай да получиш обратната връзка от работодателя.

Ако пък смяташ, че интервюто ти не е минало добре, имай предвид, че има много причини кандидатите да не бъдат канени на второ интервю. Някои от тях нямат нищо общо с теб, а тези, които са в твой контрол, лесно могат да бъдат преодолени.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!