4 ключови умения за успешно представяне на интервю за работа

0  КОМЕНТАР/И

Ако някога си търсил нова работа, знаеш че комбинацията от тревога по неизвестното бъдеще и очакването за по-добри професионални възможности е доста изнервяща. Но определено най-стресово от всичко е интервюто за работа, по време на което следва да се представиш отлично за кратко време пред напълно непознати за теб хора. Затова е необходимо предварително да развиеш и усъвършенстваш няколко ключови умения за успешно представяне на интервю за работа.

Ето кои са те:

More...

Умения за успешно представяне на интервю за работа

#1 Комуникиране на ясен и силен кариерен бранд

Още преди да стартираш процеса по търсене на нова работа, следва да си започнал работа по създаване на отличаващ те кариерен бранд.

Информацията с какво можеш да допринесеш за успеха на бъдещите ти работодатели дава представа на интервюиращия дали си подходящия за тях човек и какво можеш да направиш и за неговата компания.

Посланието, което отправяш чрез кариерния си бранд, трябва да дава отговор на следните въпрос:

  • Кой си ти?
  • Какво точно предлагаш?
  • Какво те прави уникален?

Предложи някаква яснота по тези въпроси още преди да създадеш автобиографията си и преди да приемеш покана за интервю. 

#2 Увлекателно разказване на твоята история

Информация за теб може да бъде намерена на много места.

Интервюиращите ще прочетат твоята автобиография, ще разгледат профила ти в LinkedIn, ще проверят Facebook профила ти или пък ще видят твоите постове в Twitter.

Интервюто за работа е идеалната за теб възможност да свържеш цялата тази разпръсната информация в една завладяваща история за теб като човек и професионалист.

Окажи положително въздействие върху мнението на интервюиращите за теб , като разкажеш историята си по мотивиращ за тях начин. Насърчи работодателя да те наеме без да изпитва съмнения дали би се справил с работата.

Чрез отговорите си на зададените ти въпроси обрисувай ясна и убедителна картина защо си най-добрия кандидат за позицията. В историята си включи тези твои ключови постижения до момента, които имат отношение към свободното работно място, за което кандидатстваш.

#3 Идентифициране на измерими постижения

Всеки има професионални постижения, които му помагат да се позиционира успешно при кандидатстване за нова работа. Независимо дали си стажант или изпълнителен директор, ти също имаш такива.

За да се "продадеш" успешно по време на интервюто, идентифицирай кои са твоите уникални и важни за конкретния работодател постижения и ги включи както в личния си кариерен бранд, така и в отговорите си на зададените ти въпроси. 

Направи списък на всички твои измерими работни постижения. Добави към тях конкретни цифри, проценти или периоди, за да им придадеш още по-голяма достоверност.


Например: Обслужвах повече от 120 клиенти седмично, като обикновено разрешавах веднага проблемите на около 75% от тях. 


Така, количественото измерение на приноса ти го легитимира и звучи още по-убедително, отколкото, ако просто да заявиш, че си отговарял за обслужването на клиенти. 

#4 Демонстриране на позитивна нагласа и ентусиазъм

Твоята нагласа и ентусиазъм са от изключителна важност за успешното ти представяне на интервю за работа. 

Затова следва да си наясно с нивото си на енергия и с езика на тялото си.

Ако не си от най-общителните хора, дори и наистина да си ентусиазиран, няма да ти личи. Тогава ще се наложи да излезеш от зоната си на комфорт. Опитай се да демонстрираш, че си вълнуваш от работата си и от възможността да заемеш новата позиция. Тренирай това твое поведение предварително пред огледало вкъщи.


От друга страна, дори и да си много общителен, ако интервюто продължава повече от 2 часа, енергията ти ще се изпари. В този случай помоли за кратка пауза. Посети тоалетната и се освежи. След това се върни обратно с обновена енергия и ентусиазъм!

За финал

Ефективното ти представяне на интервю за работа се базира на отлична подготовка и следване на правилна стратегия.

За да се представиш добре и да получиш предложение за работа, са ти необходими и няколко умения за успешно представяне на интервю за работа. 

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!