Успешното интервю за работа

2  КОМЕНТАР/И

Отговорът на въпроса Какво възнаграждение очаквате? е само един от аспектите на предстоящото ви интервю за работа. Освен за него, следва да бъдете подготвени и да:

 • представите себе си като професионалист с няколко изречения
 • отговаряте на различни въпроси
 • задавате уточняващи въпроси
 • имате удачно поведение (вербално и невербално)

Знаем, че е стресиращо, особено ако нямате голям опит в това.

И за да ви помогнем да преминете успешно през предстоящото ви интервю за работа, описахме целия процес по провеждане на едно интервю, заедно с насоки и препоръки какво да направите във всеки от етапите му.

Нека да ги разгледаме заедно.

More...

Приемане на покана за интервю за работа

След като сте взели решение да смените работата си и сте изготвили автобиографията си, сте кандидатствали по подходящите за вас обяви за работа.

Предстои ви следващата стъпка – приемане на покана за интервю за работа.

2 начина за получаване на покана за интервю за работа

Ще получите покана за среща в определен ден и час по телефон или по имейл. Ако денят и часът не са удобни за вас, договорете други.

Бизнес комуникацията (а интервюто е точно това) предполага, ако някой се свърже с вас по телефон, да върнете обаждане също по телефон, а ако контактът с вас е чрез имейл, кореспонденцията да продължи отново по имейл.

Също така, ако иницииращия кореспонденцията се обръща към вас на малко име и на „ти“, следва да му отговорите също на малко име и на „ти“. Ако обръщението към вас е на фамилия и на „Вие“, вие следва да продължите по същия начин.

Ако в хода на кореспонденцията, иницииралият я премине на „ти“, това е сигнал за вас и вие да го направите. Не е проява на добър вкус да ви говорят на „ти“, а вие да продължавате да отговаряте на „Вие“, и обратното.

Какво да направите:

Погрижете се предварително телефонът и имейлът, които сте посочили в автобиографията си, да са изписани вярно, за да могат да се свържат с вас.


Следвайте тона на този, който ви кани на интервю, ползвайки същия канал за комуникация, който ползва и той.


Зареждайте телефона си редовно и проверявайте имейла си поне по 2 пъти на ден - преди обед и най-късно в 16:00, за да успеете да върнете отговор още в същия работен ден.

Кой ще се свърже с вас?

Интервюто ви ще е директно с представител на работодателя или с представител на ЧР агенция, наета от него.

Така че, в зависимост от това кой ще го провежда, с вас ще се свърже или представител на компанията (обикновено ЧР специалист) или служител на ЧР агенция.

Интервю за работа в ЧР агенция

Ако сте кандидатствали за свободна позиция, обявена от ЧР агенция (агенция за подбор на персонал), първата ви среща ще е с техен представител.

На нея ще научите коя е фирмата, търсеща нов служител, както и какви ще са задълженията му. Ще разговаряте и за вашия професионален опит и умения.

Ако отговаряте на всички изисквания на работодателя, ще бъдете поканени (отново от представител на ЧР агенцията) на интервю с представител/и на работодателя.

Какво да направите:

Този разговор, колкото и приятелски да изглежда, също е интервю за работа, затова бъдете делови, любезни и изтъкнете всички ваши силни качества, които ви правят най-добрия кандидат за свободната позиция.


Попитайте за имената на служителите, с които ще се срещнете, за да можете да ги проучите преди интервюто, ако не са ви ги казали междувременно.

Подготовка за интервю за работа

Вече знаете с кого, кога и къде ще е интервюто за работа.

Следва важният етап на подготовка за интервюто. Ето какво трябва да направите тук:

1. Проучване на компанията

Погледнете какво излиза на първите няколко страници в Google за нея, разгледайте фирмения сайт внимателно, и ако е възможно, свържете се с настоящи нейни служители, за да получите и вътрешна информация.

Вижте каква информация има за компанията и в Търговския регистър: отбележете юридическо лице, въведете името на компанията и натиснете търси.

При проучването си се опитайте да намерите отговор на следните въпроси:

 • Как се развива компанията в годините? Има ли печалба? Какво е финансовото й положение?
 • Какви са отзивите на служителите и клиентите й?
 • Какви са продуктите, които предлага?
 • Каква е йерархичната структура на компанията? Къде в йерархията се намира свободната позиция?
Прегледайте за повече подробности статията Проучване на потенциален работодател.

2. Проучване на интервюиращите

Ако знаете имената на служителите, с които ще се срещнете, проучете ги в Google и в LinkedIn, и ако имат профил там, непременно им изпратете покана за включване във вашата професионална мрежа.

Всичко, което научите за тях, ще ви е полезно по време на самото интервю - например, ако имате време за неформален разговор в началото и в края на срещата ви, ще знаете какви са интересите на събеседника ви. Освен това, колкото повече знаете за някого, толкова е по-голяма е вероятността да се чувствате по-комфортно по време на срещата ви.

3. Подготвяне на кратко ваше представяне

Много е вероятно в началото на интервюто да ви помолят да се представите накратко. Ще ви е по-лесно да го направите, ако предварително подготвите няколко изречения - нещо като кратко професионално резюме.

Пример за кратко представяне

Завършил съм Счетоводство и контрол в УНСС. Професионалният ми път като счетоводител започна преди 10-тина години в малка българска компания, където усвоих всички ежедневни задължения на оперативния счетоводител. След това продължих развитието си в АБВ компания, вече като заместник-главен счетоводител. На тази позиция освен оперативните задължения, бях отговорен и за:
- 1-во ваше задължение
- 2-ро ваше задължение

4. Подготвяне на отговор на неудобни въпроси

Разгледайте автобиографията си. Има ли в нея нещо, което би заинтригувало/ притеснило интервюиращите?

Пример

Ако имате прекъсване в трудовия стаж от няколко месеца или пък в момента сте регистрирани в Бюрото по труда, защото сте съкратени, помислете какво бихте отговорили на въпроси, като:

Защо напуснахте предишната си работа без да сте си намерили нова?
Защо съкратиха точно Вас?

Най-добрият подход е да сте учтиви, да не обвинявате околните за ситуацията, в която се намирате, и да сте искрени.

В един от следващите раздели по-долу ще намерите и съвети за отговори на обичайно задаваните въпроси от интервюиращите.

5. Проучване на адреса на фирмата

Преценете и колко време ви трябва, за да стигнете до мястото, на което ще се проведе интервюто. Можете да направите това тук и тук.

6. Подготовка на ваши въпроси към интервюиращите

Въпросите ви следва да предполагат различни отговори от това, което може да се намери в интернет за компанията и е общодостъпно. По-долу ще намерите и примерни ваши въпроси, които да зададете.

В деня на интервюто за работа

Имате само един шанс да направите добро впечатление. Това в случая с интервюто за работа означава:

Външен вид

Трябва да изглеждате чисти, спретнати, делови и по вас да няма нищо крещящо.

Аксесоари

Желателно е бижутата/ аксесоарите ви да са ненатрапчиви, а чантата и обувките ви делови.

Облекло

Колкото по-високо в йерархията е позицията, за която кандидатствате, толкова по-официално следва да е облеклото ви.

За мениджърска позиция например това следва да е костюм. Във всички останали случаи са допустими вариации на спортно-елегантно облекло, стига да не е предизвикателно, а делово.

Тефтер и химикал

Носете си нещо за писане и химикал, ако се наложи да си водите записки. Разбира се, можете да ги водите и на телефона си, ако прецените, че е удачно.

Пристигане

Постарайте се да пристигнете на адреса на фирмата 5-10 минути по-рано. От една страна е непрофесионално да се закъснява за бизнес среща, каквато е интервюто за работа, а от друга – това е идеална възможност да наблюдавате за няколко минути, докато чакате, какво правят настоящите служители на компанията, и да извадите извод за себе си дали ще се чувствате добре там.

Телефон

Не забравяйте и да изключите звука на телефона си преди да дойде часът за интервюто.

Интервю за работа - среща

След като ви посрещнат, най-вероятно ще ви настанят в помещението, в което ще се проведе интервюто – зала за срещи или нечий кабинет.

Поздравете първи и се представете учтиво на всеки поотделно, ако присъстват повече хора.

Интервюто ще започне с молба да се представите с няколко думи. Тук е момента да си припомните предварително подготвеното ви представяне и да стартирате с него.

В следващия етап от интервюто, интервюиращите ще започнат да ви задават въпроси. В карето по-долу описахме най-често задаваните въпроси на интервю за работа, целта им, както и препоръчителните отговори на тях.

Някои от често задаваните въпроси на интервю

1. Защо искате да напуснете? / Защо си търсите нова работа?

Правилният начин да отговорите на този въпрос е да се фокусирате върху възможностите. Говорете за позицията, за която кандидатствате и защо е важно за вас да работите на нея.


И избягвайте да говорите лоши неща за настоящата/ бившата ви компания, колеги, ръководители. 


2. Защо кандидатствахте по тази обява? / Защо се интересувате от тази позиция?

Например: Позицията е свързана с оказване на техническа подкрепа при изготвяне на скици, схеми и таблици - нещо, което мога да правя много добре, тъй като имам отлични умения за работа с необходимите софтуерни продукти, аналитични умения и винаги се стремя да спазвам крайни срокове. Освен това искам да работя в успешна организация, в която ще мога допълнително да развия и усъвършенствам техническите и аналитичните си умения.


3. Какви са очакванията Ви за месечно възнаграждение?

Например: Бих искал месечното ми възнаграждение на тази позиция да е в рамките на 1800-2200 лв. нето, като разбира се, бих бил изключително мотивиран, ако получавам 2500 лв. нето.


 Най-ниската сума в посочения от вас интервал следва да е минимум сумата, която получавате и на настоящата си позиция, за да не чувствате, че вместо развитие има регрес в кариерата ви.
Вижте повече въпроси и примерни отговори в тази наша статия.

Въпроси, които вие да зададете

1. Какви са предизвикателствата, с които ще се сблъска служителя на тази позиция?

Ще ви информират за някои от непривлекателните аспекти на работата - трудни колеги, бюрократични спънки или ограничаващи вътрешни правила. Използвайте тази информация, за да решите дали наистина тази позиция е добра за вас.


2. По какви показатели ще измервате работното представяне на служителя на тази позиция?

Това са т.нар. KPI’s или Ключови показатели за измерване на работното представяне.

Някои работодатели нямат такива измерители, които да показват недвусмислено кога наистина даден служител се е справил добре, кога зле и кога отлично. Което обикновено предполага, че ще ви оценяват чисто субективно.


3. Кои са качествата на успешните служители в тази компания, които ги правят такива тук?

Тези качества е трудно да се уловят, затова този въпрос ще накара интервюиращия да се замисли и посочи точно това, което търсят у перфектния кандидат.

Разгледайте и изберете от още 60 други въпроси, които можете да зададете на интервюиращите, които подбрахме за вас в тази наша статия.

Разделяне с интервюиращите

Благодарете за ползотворната и интересна среща и за отделеното време. Ръкувайте се лично с всеки от присъстващите и кажете, че ще се радвате да се видите пак.

Поведение по време на интервю за работа

Освен това, което казвате, е важно и как го казвате. Следват няколко препоръки за поведението ви по време на интервюто за работа.

Невербално поведение

Позата ви следва да е спокойна и отпусната (но не прекалено). Просто се опитайте да изглеждате уверени и делови.

Една от добрите техники, ползвана при срещи, е огледалната техника. Това е проста техника, в която се стремите да копирате, незабележимо и не абсолютно дословно, позата и основните жестове на събеседника ви.

Пример

Ако интервюиращият, който говори в момента, е наклонен напред и дясната му ръка е на масата, пробвайте незабелязано да нагласите позицията си така, че да е подобна на неговата.

Чрез тази техника увеличавате шансовете да бъдете харесани, без събеседниците ви да са наясно защо ви харесват.

Поглед

Разбира се, когато човек се замисля, е склонен да поглежда встрани. Стремете се обаче, когато говорите, да гледате този, който ви е задал въпроса, в очите.

Жестове и мимики

Желателно е да не жестикулирате прекалено много, тъй като това е сигнал за напрежение и притеснение. А по отношение на мимиките, помнете, че най-добрата е усмивката 🙂

Вербална комуникация

 • Говорете бавно, за да не изяждате половината от думите си или да не останете без дъх, особено ако сте нервни. Един от успешните начини да направите това, е да ползвате един трик, който театралните актьори ползват – говорят мааалко по-бавно, отколкото им се струва, че трябва. Помага ви да поставяте акценти, докато говорите, дава ви време да подберете по-внимателно думите си, и прави това, което казвате, по-лесно за слушане и разбиране. Само не говорете прекалено бавно.
 • Обмисляйте отговорите си. Ако не сте сигурни как да отговорите на някой въпрос, помолете за 1-2 минути, за да обмислите отговора си, и тогава говорете. Не се чувствайте длъжни да запълните тишината.
 • Наблюдавайте внимателно интервюиращите. Наблюдавайте за мимики и жестове у интервюиращия, подсказващи, че е време да приключвате с отговора си.
 • Избягвайте паразитните думи и фрази. Постарайте се да не използвате паразитни думи или фрази: „значи“, „ъъъ“, „респективно“, и др.

За какво да внимавате

Разбира се, вие не бихте работили за всяка компания. Затова ще има и интервюта, на които ще установите, че това не е вашето място.

Ето няколко сигнала за това:

 • Задават ви въпрос дали имате нещо против извънредния труд
 • Питат колко голямо е детето ви, т.е. опитват се индиректно да разберат дали и колко ще отсъствате
 • Питат имате ли вече деца, тъй като се страхуват, че тепърва ще излизате в майчинство 
 • Задават каквито и да било прекалено лични въпроси, напр. каква религия изповядвате, къде точно живеете, и т.н. 
 • Разсеяни са, не ви слушат внимателно, говорят по телефона пред вас, прекъсват ви или се държат невъзпитано и грубо

След интервюто за работа

Веднага след интервюто, по възможност още същия ден, изпратете имейл на всички, с които сте се видели на интервюто и на които имате координатите. Благодарете за проведената среща и отново заявете, че сте на разположение за уточнения и за следваща среща.

Ако сте поели ангажимент да изпратите допълнителна информация, направете го с този имейл.

За финал

Ако търсите активно работа, а не се чувствате комфортно по време на интервютата, не забравяйте: всичко е въпрос на практика. На колкото повече интервюта отидете, толкова по-уверени в себе си ще бъдете.

Бъдете искрени, любопитни да научите повече за компанията и не правете компромиси, ако е възможно.


Прочетете още


 • Изключително съм радостен, че мога да намеря такава изчерпателна и полезна информация на български, обхващата всичко нужно за доброто представяне на интервю. 🙂

  • Аз също се радвам, че информацията в сайта е полезна 🙂 Желая ви успех!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Абонирай се за електронния ни бюлетин!

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!