Успешното интервю за работа

2  КОМЕНТАР/И

Отговорът на въпроса Какво възнаграждение очаквате? е само един от аспектите на едно интервю за работа. Освен за него, следва да бъдеш подготвен и да:

 • представиш себе си като професионалист с няколко изречения
 • отговаряш на на различни въпроси
 • задаваш уточняващи въпроси
 • имаш удачно поведение (вербално и невербално)

Знаем, че е стресиращо, особено ако нямаш голям опит в това.

И за да ти помогнем да преминеш успешно през предстоящото ти интервю за работа, описахме целия процес по провеждане на едно интервю, заедно с насоки и препоръки какво да направиш във всеки от етапите му.

Нека да ги разгледаме заедно.

More...

Приемане на покана за интервю за работа

След като си взел решение да смениш работата си и си изготвил автобиографията си, си кандидатствал по подходящите за теб обяви за работа.

Предстои ти следващата стъпка – приемане на покана за интервю за работа.

2 начина за получаване на покана за интервю за работа

Ще получиш покана за среща в определен ден и час  по телефон или по имейл. Ако денят и часът не са удобни за теб, договори други.

Бизнес комуникацията (а интервюто е точно това) предполага, ако някой се свърже с теб по телефон, да върнеш обаждане също по телефон, а ако контактът с теб е чрез имейл, кореспонденцията да продължи отново по имейл.

Също така, ако иницииращия кореспонденцията се обръща към теб на малко име и на „ти“, следва да му отговориш също на малко име и на „ти“. Ако обръщението към теб е на фамилия и на „Вие“, ти следва да продължиш по същия начин.

Ако в хода на кореспонденцията, иницииралият я премине на „ти“, това е сигнал за теб и ти да го направиш. Не е проява на добър вкус да ти говорят на „ти“, а ти да продължаваш да отговаряш на „Вие“, и обратното.

Какво да направиш:

Погрижи се предварително телефонът и имейлът, които си посочил в автобиографията ти, да са изписани вярно, за да могат да се свържат с теб.

Следвай тона на този, който те кани на интервю, ползвайки същия канал за комуникация, който ползва и той.

Зареждай телефона си редовно и проверявай имейла си поне по 2 пъти на ден - преди обед и най-късно в 16:00, за да успееш да върнеш отговор още в същия работен ден.

Кой ще се свърже с теб?

Интервюто ти ще е директно с представител на работодателя или с представител на ЧР агенция, наета от него.

Така че, в зависимост от това кой ще го провежда, с теб ще се свърже или представител на компанията (обикновено ЧР специалист) или служител на ЧР агенция.

Интервю за работа в ЧР агенция

Ако си кандидатствал за свободна позиция, обявена от ЧР агенция (агенция за подбор на персонал), първата ти среща ще е с техен представител.

На нея ще научиш коя е фирмата, търсеща служител, както и какви ще са задълженията на служителя, нает на нея. Ще разговаряте и за твоя професионален опит и умения.

Ако отговаряш на всички изисквания на работодателя, наел агенцията, ще бъдеш поканен (отново от представител на ЧР агенцията) на интервю с представител/и на работодателя.

Какво да направиш:

Този разговор, колкото и приятелски да изглежда, също е интервю за работа, затова бъди делови, любезен и изтъкни всички твои силни качества, които те правят най-добрия кандидат за свободната позиция.

Попитай за имената на служителите, с които ще се срещнеш, за да можеш да ги проучиш преди интервюто, ако не са ти ги казали междувременно.

Подготовка за интервю за работа

Вече знаеш с кого, кога и къде ще е интервюто за работа.

Следва важния етап на подготовка за интервюто. Ето какво трябва да направиш тук:

1. Проучване на компанията

Погледни какво излиза на първите няколко страници в Google за нея, разгледай фирмения им сайт внимателно, и ако е възможно, свържи се с настоящи нейни служители, за да получиш и вътрешна информация.

Виж каква информация има за компанията и в Търговския регистър:  отбележи юридическо лице, въведи името на компанията и натисни търси.

При проучването си се опитай да намериш отговор на следните въпроси:

 • Как се развива компанията в годините? Има ли печалба? Какво е финансовото й положение?
 • Какви са отзивите на служителите и клиентите й?
 • Какви са продуктите, които предлага?
 • Каква е йерархичната структура на компанията? Къде в йерархията се намира свободната позиция?

Прегледай за повече подробности и статията Проучване на потенциален работодател.

2. Проучване на интервюиращите

Ако знаеш имената на служителите, с които ще се срещнеш, проучи ги в Google и в LinkedIn и ако имат профил там, непременно им изпрати покана за включване в твоята професионална мрежа.

Всичко, което научиш за тях, ще ти е полезно по време на самото интервю - например, ако имате време за неформален разговор в началото и в края на срещата ви, ще знаеш какви са интересите на събеседника ти. Освен това, колкото повече знаеш за някого, толкова е по-голяма вероятността да се чувстваш по-комфортно по време на срещата ви.

3. Подготвяне на кратко твое представяне

Много е вероятно в началото на интервюто да те помолят да се представиш накратко. Ще ти е по-лесно да го направиш, ако предварително подготвиш няколко изречения - нещо като кратко професионално резюме.

Пример за кратко представяне

Завършил съм Счетоводство и контрол в УНСС. Професионалният ми път като счетоводител започна преди 10-тина години в малка българска компания, където усвоих всички ежедневни задължения на оперативния счетоводител. След това продължих развитието си в АБВ компания, вече като заместник-главен счетоводител. На тази позиция освен оперативните задължения, бях отговорен и за:
- 1-во твое задължение
- 2-ро твое задължение

4. Подготвяне на отговор на неудобни въпроси

Разгледай автобиографията си. Има ли в нея нещо, което би заинтригувало/ притеснило интервюиращите?

Пример

Ако имаш прекъсване в трудовия стаж от няколко месеца или пък в момента си регистриран в Бюрото по труда, защото си съкратен, помисли какво би отговорил на въпроси като:

Защо напуснахте предишната си работа без да сте си намерили нова?

Защо съкратиха точно Вас?

Най-добрия подход е да си учтив, да не обвиняваш околните за ситуацията, в която си попаднал, и да си искрен.

В един от следващите раздели по-долу ще намериш и съвети за отговори на обичайно задаваните въпроси от интервюиращите.

5. Проучване на адреса на фирмата

Прецени и колко време ти трябва, за да стигнеш до там. Можеш да направиш това тук и тук.

6. Подготовка на твои въпроси към интервюиращите

Въпросите ти следва да предполагат различни отговори от това, което може да се намери в интернет за компанията и е общодостъпно. По-долу ще намериш и примерни твои въпроси, които да зададеш.

В деня на интервюто за работа

Имаш само един шанс да направиш добро впечатление. Това в случая с интервю за работа означава:

Външен вид

Трябва да изглеждаш чист, спретнат, делови и по теб да няма нищо крещящо. За дамите – допустими са лекия дневен грим и светъл лак.

Аксесоари

Желателно е бижутата и аксесоарите ти да са малки и ненатрапчиви, а чантата и обувките ти едноцветни и делови.

Облекло

Колкото по-високо в йерархията е позицията, за която кандидатстваш, толкова по-официално следва да е облеклото ти.

За мениджърска позиция например това следва да е костюм и вратовръзка за мъжете, пола с дължина около коляното и блуза/риза с максимум 1 разкопчано копче за дамите.

Във всички останали случаи са допустими вариации на спортно-елегантно облекло, стига да не е предизвикателно, а делово.

Тефтер и химикал

Носи си нещо за писане и химикал, ако се наложи да си водиш записки. 

Пристигане

Постарай се да пристигнеш на адреса на фирмата 5-10 минути по-рано. От една страна е непрофесионално да се закъснява за бизнес среща, каквато е интервюто за работа, а от друга – това е идеална възможност да наблюдаващ за няколко минути, докато чакаш, какво правят настоящите служители на компанията, и да извадиш извод за себе си дали ще се чувстваш добре там.

Телефон

Не забравяй и да изключиш звука на телефона си преди да дойде часът за интервюто.

Интервю за работа - среща

След като те посрещнат, най-вероятно ще те настанят в помещението, в което ще се проведе интервюто – зала за срещи или нечий кабинет.

Поздрави пръв и се представи учтиво на всеки поотделно, ако присъстват повече хора.

Интервюто ще започне с молба да се представиш с няколко думи. Тук е момента да си припомниш предварително подготвеното ти представяне и да стартираш с него.

В следващия етап от интервюто, интервюиращите ще започнат да ти задават въпроси. В карето по-долу описахме най-често задаваните въпроси на интервю за работа, целта им, както и препоръчителните отговори на тях.

Някои от често задаваните въпроси на интервю

1. Защо искате да напуснете? / Защо си търсите нова работа?

Правилният начин да отговориш на този въпрос е да се фокусираш върху възможностите. Говори за позицията, за която кандидатстваш и защо е важно за теб да работиш на нея, а не за настоящата/бившата си работа и фирма.


Ако следващата стъпка в йерархията на настоящата ти месторабота е Ръководител на отдел, но на това място е служител, който знаеш, че ще се пенсионира там, отговори, че не се чувстваш ентусиазиран, вършейки някои от настоящите ти задължения, и отражението им върху развитието на компанията е незначително, в сравнение с позицията, за която кандидатстваш. Фокусирай се върху възможността да усъвършенстваш твоите умения на новата позиция.

Независимо какво решиш да отговориш обаче, не говори лоши неща за настоящата ти/ бившата ти компания, колеги, ръководители. Знаем, че най-вероятно си прав. За съжаление обаче, интервюиращите те виждат за пръв път и все още не знаят дали е така. Затова е по-вероятно да решат, че проблемът си бил ти, а не мениджърът ти (когото също не познават).


2. Защо кандидатствахте по тази обява? / Защо се интересувате от тази позиция?

Вече си направил щателно проучване на компанията, в която отиваш на интервю и можеш да дадеш отговор защо би бил подходящ за тази компания, както и как можеш да допринесеш за развитието й.

За да направиш това, опиши последователно:

 • нуждите на компанията
 • отговорностите на позицията, за която кандидатстваш
 • твоите умения
 • твоята лична мотивация

Например, ако кандидатстваш за позиция Технически асистент, ето как можеш да отговориш на този въпрос:


Нужди на компанията: Първо, вие сте успешна компания - произвеждате висококачествени продукти и имате голям брой доволни клиенти.
Отговорности на позицията: Позицията, за която кандидатствам, е свързана с оказване на техническа подкрепа при изготвяне на скици, схеми и таблици - нещо, което мога да правя много добре, ...
Твои умения: ... тъй като имам отлични умения за работа с необходимите софтуерни продукти, аналитични умения и винаги се стремя да спазвам крайни срокове.
Лична мотивация: Освен това искам да работя в успешна организация, в която ще мога допълнително да развия и усъвършенствам техническите и аналитичните си умения.


3. Какви са очакванията Ви за месечно възнаграждение?

Понякога фирмите имат определен бюджет за дадената свободна позиция, понякога – не. Независимо от това, посочи твоите очаквания в интервал от-до.

Например: Бих искал месечното ми възнаграждение на тази позиция да е в рамките на 1500-2200 лв. нето, като разбира се, бих бил изключително мотивиран, ако получавам 2500 лв. нето.

Най-ниската сума в посочения от теб интервал следва да е минимум сумата, която получаваш и на настоящата си позиция, за да не чувстваш, че вместо развитие има регрес в кариерата ти.

Виж повече въпроси и примерни отговори в тази наша статия.

Въпроси, които ти да зададеш

1. Какви са предизвикателствата, с които ще се сблъска служителя на тази позиция?

Ще те информират за някои от непривлекателните аспекти на работата, било то трудни колеги, бюрократични спънки, или ограничаващи вътрешни правила. Можеш да използваш тази информация, за да решиш дали наистина тази позиция е добра за теб, и ако да – да подготвиш подходящ подход към посочените проблеми предварително, ако ти предложат позицията.


2. По какви показатели ще измервате работното представяне на служителя на тази позиция?

Това са т.нар. KPI’s или Ключови показатели за измерване на работното представяне.

Учудващо много работодатели не знаят какво точно очакват от служителите си освен, че трябва да се свърши някаква конкретна работа. Затова и нямат такива измерители, които да показват недвусмислено кога наистина даден служител се е справил добре, кога зле и кога отлично.

Задавайки този въпрос, ще разбереш дали бъдещия ти работодател знае какво точно иска или не.


3. Кои са качествата на успешните служители в тази компания, които ги правят такива тук?

Тези качества е трудно да се уловят, затова този въпрос ще накара интервюиращия да се замисли и посочи точно това, което търсят у перфектния кандидат, независимо дали е написано в длъжностната характеристика или не.

Разгледай и избери от още 60 други въпроси, които можеш да зададеш на интервюиращите, които подбрахме за теб в тази наша статия.

Разделяне с интервюиращите

Благодари за ползотворната и интересна среща и за отделеното ти време. Ръкувай се лично с всеки от присъстващите и кажи, че ще се радваш да се видите пак.

Поведение по време на интервю за работа

Освен това, което казваш, е важно и как го казваш. Следват няколко препоръки за поведението ти по време на интервюто за работа.

Невербално поведение

Позата ти следва да е спокойна и отпусната (но не прекалено). Просто се опитай да изглеждаш уверен и делови.

Една от добрите техники, ползвана при срещи, е огледалната техника. Това е проста техника, в която се стремиш да копираш, незабележимо и не абсолютно дословно, позата и основните жестове на събеседника ти.

Например, ако интервюиращия, който говори в момента, е наклонен напред и дясната му ръка е на масата, пробвай незабелязано да нагласиш позицията си така, че да е подобна на неговата.

Чрез тази техника увеличаваш шансовете да бъдеш харесан като човек, без събеседниците ти да са наясно защо те харесват.

Поглед

Разбира се, когато човек се замисля, е склонен да поглежда встрани. Стреми се обаче, когато говориш, да гледаш този, който ти е задал въпроса, в очите.

Жестове и мимики

Желателно е да не жестикулираш прекалено много, тъй като това е сигнал за напрежение и притеснение. А по отношение на мимиките, помни, че най-добрата е усмивката 🙂

Вербална комуникация

 • Говори бавно, за да не изяждаш половината от думите си или да не останеш без въздух, особено ако си нервен. Един от успешните начини да направиш това, е да ползваш един трик, който театралните актьори ползват – говорят мааалко по-бавно, отколкото им се струва, че трябва. Помага ти да поставяш акценти, докато говориш, дава ти време да подбереш по-внимателно правилните думи, които да ползваш, и прави това, което казваш, по-лесно за слушане и разбиране. Само не говори прекалено бавно.
 • Обмисляй отговорите си. Ако не си сигурен как да отговориш на някой въпрос, помоли за 1-2 минути, за да обмислиш отговора си, и тогава говори, вместо просто да говориш, защото се чувстваш длъжен да запълниш тишината.
 • Наблюдавай внимателно интервюиращите. Наблюдавай за мимики и жестове у интервюиращия, подсказващи, че е време да приключваш с отговора си.
 • Избягвай паразитните думи и фрази. Постарай се да не използваш паразитни думи или фрази: „значи“, „ъъъ“, „респективно“, и др.

За какво да внимаваш

Разбира се, ти не би работил за всяка компания. Затова ще има и интервюта, на които ще установиш, че това не е твоето място.

Ето няколко сигнала за това:

 • Задават ти въпрос дали имаш нещо против извънредния труд
 • Питат колко голямо е детето ти, т.е. опитват се директно да разберат дали и колко ще отсъстваш
 • Питат имаш ли вече деца, тъй като се страхуват, че тепърва ще излизаш по майчинство 
 • Задават каквито и да било прекалено лични въпроси, напр. каква религия изповядваш, къде точно живееш, как се казва приятелката ти, и т.н. 
 • Разсеяни са, не те слушат внимателно, говорят по телефона пред теб, прекъсват те или се държат невъзпитано и грубо

След интервюто за работа

Веднага след интервюто, по възможност още същия ден, изпрати имейл на всички, с които си се видял на интервюто и на които имаш координатите, с благодарност за проведената среща и с уверение, че си на разположение за уточнения и за следваща среща.

Ако си поел ангажимент да им изпратиш допълнителна информация, направи го с този имейл.

За финал

Ако търсиш активно работа, а не се чувстваш комфортно по време на интервютата, не забравяй: всичко е въпрос на практика. На колкото повече интервюта отидеш, толкова по-уверен в себе си ще бъдеш.

В началото на търсенето ти на работа може би ще ти е полезно да се опиташ да уговаряш срещи с потенциални работодатели, започвайки от тези, които те интересуват най-малко. Така, когато дойде деня за интервюто ти в компанията, в която искаш да работиш, вече ще имаш опит и няма да си толкова нервен.

Интервюто е продажба на себе си и покупка на работодател. Преценявай внимателно дали да отделиш от времето си за тази покупко-продажба още при кандидатстването ти за работа.

Но най-важното – бъди себе си, бъди искрен, и не прави компромиси, ако е възможно.

Успех!


Прочети още


 • Изключително съм радостен, че мога да намеря такава изчерпателна и полезна информация на български, обхващата всичко нужно за доброто представяне на интервю. 🙂

  • Аз също се радвам, че информацията в сайта е полезна 🙂 Желая ви успех!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Абонирай се за електронния ни бюлетин!

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!