Как да изградиш успешна кариера, ако не искаш да ръководиш хора

0  КОМЕНТАР/И

Представата за успешна кариера не се е променила много за последните 50 години.

Това, което се предполага, че трябва да направиш, е да се придвижваш от ниска позиция през експертна до мениджърска, и оттам - към висшия мениджмънт. Изглежда сякаш ръководенето на хора е единствения начин да напреднеш в кариерата си.

То обаче не е правилния избор за всеки. Може би не искаш да отговаряш за менажиране на различни характери или пък просто предпочиташ да си „изпълнител“ вместо „мениджър“? 

Ако мениджмънта не е за теб, има и други начини да изградиш успешна кариера.

Представяме ти 4 последователни стъпки, които да предприемеш, за да изградиш успешна кариера без да се налага да заемаш мениджърска позиция и да ръководиш хора.

Ето какви са те.

More...

Стъпка 1: Стани незаменим експерт

успешна кариера

Първата ти стъпка към постигане на успешна кариера, различна от мениджмънт, е да станеш експерт.

Няма никакво съмнение, че твоята професионална област ще се променя и ще се развива и занапред в годините. Затова, ако искаш да си в час, трябва да си ангажиран, любознателен и изпълнен с непрестанно желание да научаваш все повече и повече.

Възползвай се от всяка възможност за усвояване на нови професионални знания и умения, било то чрез четене на статии и книги или чрез посещение на професионални обучения.

Ученето трябва да се превърне в твой навик, а не да е еднократна задача, която да отметнеш и след това да забравиш.

Стъпка 2: Изгради безупречна репутация

успешна кариера

След като придобиеш увереност в професионалните си знания и умения, потърси възможности да промотираш опита си - както в настоящата ти фирма, така и пред по-широк кръг от професионалисти.

Как да го направиш?

Използвай социалните мрежи

Свържи се в подходящите за професията ти социални мрежи с професионалисти, работещи в твоята сфера или бранш. 

След това започни да градиш онлайн репутацията си, като:

  • Споделяш регулярно актуално професионално съдържание в профила си.
  • Участваш активно в професионалните дискусии там, в които се чувстваш компетентен да дадеш мнение.

Създай свой блог

Създай собствен блог и споделяй в него полезна информация и съвети, чрез които демонстрираш знанията си в твоята професионална сфера.

Използвай платформата blogger.com, за да създадеш лесно и бързо блога си без да са ти необходими задълбочени технически познания.

Открий възможности за презентиране на знанията ти

Потърси възможности да презентираш знанията и уменията си на предстояща конференция, работна среща или професионално събитие. 

Потърси възможности тук или пък създай свое собствено събитие.

Обучавай колегите си

Това е един от сигурните начини да демонстрираш уменията и знанията си, и да градиш професионална репутация в настоящата си компания.

Обучението на колегите ти ще ти помогне да си изясниш професионалните концепции, които ползваш, и да доразвиеш уменията и знанията си. 


Ако можеш да се позиционираш като незаменим експерт в областта си пред ключови професионалисти в организацията ти и извън нея, ще си подготвен за следващата стъпка по пътя ти към изграждане на успешна кариера, несвързана с мениджмънт позиция.

Стъпка 3: Говори с прекия си ръководител

След като се позиционираш като експерт, е време да помислиш как да изведеш кариерата си на следващото ниво.

За да направиш това, трябва да разбереш какви са възможностите ти в настоящата ти компания и да прецениш дали те устройват.

Среща с ръководителя ти

Може би предстои оценка на работното ти представяне или пък друга работна среща с ръководителя ти?

Ако не, поеми инициативата и организирай такава среща с него. На нея сподели с ръководителя си целите и амбициите си. Постарай се да предадеш недвусмислено посланието, че искаш да останеш в компанията и да напреднеш в кариерата си, но без да управляваш хора.

Подготовка за срещата

Предварително избери примери как си се развивал до момента, какви умения си придобил и какво положително въздействие е имало това върху бизнеса. Не забравяй да включиш и количествените, измерими резултати, постигнати от теб.

Обмисли и какви биха били възможните вътрешни кариерни пътища за развитие, различни от заемане на мениджърски позиции (например включване в проект, където да използваш твои конкретни умения), за да ги предложиш на шефа ти. 


Въпреки това, ако по някаква причина единственият ясен път към изграждане на успешна кариера в компанията ти включва управление на хора, може би е време да започнеш да търсиш възможности другаде.

Стъпка 4: Обмисли външни възможности

успешна кариера

Ако не си в състояние да напреднеш в кариерата си в настоящата си компания без да ръководиш хора, прегледай опциите по-долу.

Всички те предлагат кариерно развитие по един или друг начин, независимо дали става въпрос за увеличаване на отговорностите, доходите, професионалното развитие, или и трите.

Присъедини се към друга организация

Говори с кариерен консултант и започни да търсиш подходяща за теб позиция другаде.

Съществуват компании, които предлагат експертни позиции с възможност за увеличаване на отговорностите с времето, които биха били подходящи за теб. Трябва само да ги откриеш.

Започни да работиш на свободна практика

Започни да работиш на свободна практика.

Така ще се фокусираш само върху уменията си, за които те наемат, и ще продължиш да ги усъвършенстваш, прилагайки ги в различни работни проекти.

Работи като консултант на граждански договор

По подобен на горния начин, като консултант на граждански договор ще предоставяш само специфичните си умения на компанията-клиент.

Така ще продължиш да ги усъвършенстваш и съответно ще ставаш още по-добър в това, което правиш. 

Използвай авторитета и влиянието си

Ако си експерт в областта си, хората ще слушат какво им казваш. Те ще купуват книгите ти и ще плащат, за да те видят и чуят на конкретно професионално събитие. 

Обмисли и тези възможности за кариерно развитие, които ще ти позволят да изкарваш пари, докато правиш само това, което харесваш и обичаш.

За финал

Изборът ти да не управляваш хора не трябва да ти пречи да изградиш и постигнеш успешна кариера.

Стъпките в тази статия са добра отправна точка, без значение какви са твоите кариерни цели, и ще ти помогнат да изградиш успешна кариера без да се налага да заемаш мениджърска позиция.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!