Уникално мотивационно/ придружаващо писмо | For Job Hunters

Как да създадеш уникално мотивационно/ придружаващо писмо?

уникално мотивационно/ придружаващо писмо

Специалистите по подбор четат десетки кандидатури за работа всеки ден. Ако искаш да наемат точно теб, първо трябва да се откроиш, а след това и да покажеш, че не само си квалифициран, но и че си най-подходящия кандидат за свободната позиция. Един от начините да го направиш, е като изпратиш уникално, ангажиращо мотивационно/ придружаващо писмо.

Какво обаче трябва да напишеш в него?

Отговорът е прост: Зарежи клиширания, прекалено формален език и бъди креативен. Разбира се, в рамките на разумното. Дори и писмото ти да е изключително артистично, то следва да остане професионално и фокусирано върху квалификациите ти, които те правят идеалния за позицията кандидат.

Ето няколко съвета как да създадеш уникално мотивационно/ придружаващо писмо:

More...

уникално мотивационно/ придружаващо писмо

Насоки за създаване на уникално мотивационно/ придружаващо писмо

Преди всичко спазвай основните правила за изготвяне на придружаващо кандидатурата ти писмо.

Персонализирай стандартното мотивационно писмо за конкретната компания. Включи в него ключови думи от обявата за работа и обясни с твои думи защо се интересуваш от тази конкретна позиция точно в тази фирма.

Отделно от това:

Избягвай клишетата

Един от най-добрият начин да се отличиш е като не използваш обичайните фрази.

Показвай, не казвай.

Пример:

Вместо да пишеш „Мотивиран експерт“, опитай се да намериш уникални начини да предадеш същото послание, като използваш конкретни примери от досегашния ти трудов опит, за да го покажеш.

Стартирай с креативно първо изречение

Повечето мотивационни писма започват с изречението: „Кандидатствам за свободната позиция …......“ Въпреки, че това несъмнено е добър начин да започнеш писмото си, то специалистът по подбор вероятно е виждал това изречение стотици пъти.

Опитай да го изненадаш с по-ангажиращо първо изречение, което веднага да показва твоята уникалност. Така ще му покажеш не само какъв човек си, но и ще го накараш да продължи да чете. А и кандидатурата ти със сигурност ще бъде запомнена.

Примери:

Винаги съм обичал да разказвам истории. Като дете дори измислях свои собствени приказки. След като пораснах, превърнах страстта си към разказването на истории в кариера в маркетинга.


или

Когато за първи път потърсих информация за Вашата компания преди повече от пет години, наистина се вдъхнових от мисия Ви да предлагате нискобюджетни технологични решения. Реших, че това е бъдещето, и започнах да усъвършенствам уменията си за ... и ...

Представи уникални примери

Твоето уникално мотивационно/ придружаващо писмо не трябва просто да повтаря информацията от автобиографията ти.

Докато в CV-то си изброяваш твоите квалификации, в мотивационното или придружаващото си писмо следва да наблегнеш на резултатите от работата ти, както и на няколко уместни примери от практиката ти, които демонстрират конкретни твои умения.

Пример:

Ако кандидатстваш за работа, която изисква отлични организационни умения, посочи как успешно управляваш и обработваш десетки месечни пратки от твоя личен онлайн магазин.

Покажи, че ще паснеш на корпоративната култура

Когато търсят нов служител, работодателите искат да открият не само квалифициран кандидат, но и такъв, който да се впише в корпоративната култура.

Преди да започнеш да пишеш твоето уникално мотивационно/ придружаващо писмо, проучи компанията. Виж фирмения ѝ сайт и пробвай да намериш вътрешна информация за работодателя.

След като го направиш, спомени в писмото си няколко начина, по които можеш да се впишеш в екипа, използвайки вече наученото.

Примери:

Ако си разбрал от фирмената Фейсбук страница на работодателя, че служителите в компанията обичат да спортуват след работа, спомени в края на писмото си, че обичаш екипните спортове, особено футбола и баскетбола.

Или пък, ако обявата е написана доста забавно, не се колебай да добавиш хумор в писмото си.

Използвай подходящ за бранша и сектора език

Персонализирай писмото си така, че то да демонстрира не само уникалността ти, но и да отговаря на стандартите за комуникация в бранша.

Примери:

Ако кандидатстваш за работа в голям корпоративен офис, е добра идея да създадеш малко по-традиционно мотивационно писмо. Разбира се, в него можеш да включиш интересни примери и може би дори завладяващо първо изречение, но трябва да избягваш прекалено многото креативност.


Ако кандидатстваш за работа в малка, иновативна компания обаче, можеш да си позволиш да си малко по-креативен. Езикът, който ползваш, може да бъде по-неформален и определено можеш спокойно да включиш и по-ексцентрични примери.


Ако пък кандидатстваш за творческа работа, обмисли дали да не покажеш личността си чрез форматирането на писмото си. Включи в него повече цветове и визуални елементи, като например инфографики

Запази професионалното излъчване на посланието

Без значение обаче колко нетрадиционно решиш да направиш твоето уникално мотивационно/ придружаващо писмо, винаги се старай то: 

  • да изглежда професионално
  • да звучи професионално
  • да не съдържа никакви граматични и стилистични грешки

И докато го създаваш, не забравяй:

Целта ти не е да покажеш колко си креативен, а че си най-подходящия кандидат за свободната позиция.

Не използвай негативни фрази и не прави предположения

Някои кандидати се опитват да бъдат оригинални, използвайки фрази, като: 

„Знам, че мразите да четете мотивационни писма, но…“ или „Знам, че съм един от много кандидати, но…“

Избягвай това. Фокусирай само върху позитивните послания и никога не прави предположения за четящия, за работата или за компанията.

уникално мотивационно/ придружаващо писмо

Примерно уникално мотивационно/ придружаващо писмо

Subject: Кандидатура – Асистент редактор в списание ......

Уважаеми господин Петров,

Пиша Ви този имейл в 11 часа вечерта. Защо? Защото току-що приключих телефонния си разговор с моята бивша колежка Анна Георгиева, която ми каза, че търсите служител за позицията Асистент редактор, и исках да кандидатствам незабавно.

Анна ще Ви каже, че винаги съм искала да работя в списание …., още когато работихме заедно във вестник …., където аз бях асистент редактор, а тя – редактор, а след това и в …. ABCmag.com, където и двете бяхме асистент-редактори. Ценя визията и ценностите, които списание …. демонстрира - разнообразието на различните гледни точки и мнения, както и отдадеността към проверката на фактите и създаването на интересно съдържание.

Всъщност, точно моето желание да работя за Вашето списание, ме насочи към изучаване на …… /специалност/ в …… /университет/. Преминах няколко курса за създаване на съдържание, мултимедия и графичен дизайн в последната година от обучението ми, и продължавам да усъвършенствам знанията си дори и след дипломирането си.

В допълнение притежавам и:
- три години опит в създаване на текстове – от идеята до финалната редакция;
- отлични умения за проучване и набавяне на факти/ информация;
- богат опит в анализиране на тенденциите в онлайн трафика с Google Analytics;
- умения за управление на профили в социални мрежи на експертно ниво;
- интензивна любовна връзка с граматиката (която знам, че споделяте).

Също така периодично публикувам статии в личния си блог. Ето няколко от тях:
- линк
- линк
- линк 


Ще се радвам да обсъдим свободната позиция и моята кандидатура! Моля, не се колебайте да се свържете с мен на ............... /тел. номер/ или на ................... /имейл адрес/, за да поговорим или да насрочим среща.

Благодаря и приятен ден!
Мария Иванова

Телефонен номер
Имейл адрес
Линк към LinkedIn профил

За финал

Не се страхувай да демонстрираш уникалността и креативността си, кандидатствайки за работа.

Ако смяташ, че браншът и позицията, за която кандидатстваш, го позволяват, използвай нашите насоки и създай свое уникално мотивационно/ придружаващо писмо.

То със сигурност ще те отличи от останалите кандидати, и ще ти осигури възможност за интервю. А това е целта му, нали?

Успех!

Нека намерим новата ти работа заедно!

Разгледай услугите ни, избери подходящата за теб и я поръчай още днес.

Използвани ресурси: The Balance

>