Как да създадеш уникално мотивационно/ придружаващо писмо?

Специалистите по подбор четат десетки кандидатури за работа всеки ден. Ако искаш да наемат точно теб, първо трябва да се откроиш, а след това и да покажеш, че не само си квалифициран, но и че си най-подходящия кандидат за свободната позиция. Един от начините да го направиш, е като изпратиш уникално, ангажиращо мотивационно/ придружаващо писмо.

Какво обаче трябва да напишеш в него?

Отговорът е прост: Зарежи клиширания, прекалено формален език и бъди креативен. Разбира се, в рамките на разумното. Дори и писмото ти да е изключително артистично, то следва да остане професионално и фокусирано върху квалификациите ти, които те правят идеалния за позицията кандидат.

Ето няколко съвета как да създадеш уникално мотивационно/ придружаващо писмо:

More...

Насоки за създаване на уникално мотивационно/ придружаващо писмо

уникално мотивационно/ придружаващо писмо

Преди всичко спазвай основните правила за изготвяне на придружаващо кандидатурата ти писмо.

Персонализирай стандартното мотивационно писмо за конкретната компания. Включи в него ключови думи от обявата за работа и обясни с твои думи защо се интересуваш от тази конкретна позиция точно в тази фирма.

Отделно от това:

Избягвай клишетата

Един от най-добрият начин да се отличиш е като не използваш обичайните фрази.

Показвай, не казвай.

Пример

Вместо да пишеш „Мотивиран експерт“, опитай се да намериш уникални начини да предадеш същото послание, като използваш конкретни примери от досегашния ти трудов опит, за да го покажеш.

Стартирай с креативно първо изречение

Повечето мотивационни писма започват с изречението: „Кандидатствам за свободната позиция …......“ Въпреки, че това несъмнено е добър начин да започнеш писмото си, то специалистът по подбор вероятно е виждал това изречение стотици пъти.

Опитай да го изненадаш с по-ангажиращо първо изречение, което веднага да показва твоята уникалност. Така ще му покажеш не само какъв човек си, но и ще го накараш да продължи да чете. А и кандидатурата ти със сигурност ще бъде запомнена.

Пример

Винаги съм обичал да разказвам истории. Като дете дори измислях свои собствени приказки. След като пораснах, превърнах страстта си към разказването на истории в кариера в маркетинга.


или

Когато за първи път потърсих информация за Вашата компания преди повече от пет години, наистина се вдъхнових от мисия Ви да предлагате нискобюджетни технологични решения. Реших, че това е бъдещето, и започнах да усъвършенствам уменията си за ... и ...

Представи уникални примери

Твоето уникално мотивационно/ придружаващо писмо не трябва просто да повтаря информацията от автобиографията ти.

Докато в CV-то си изброяваш твоите квалификации, в мотивационното или придружаващото си писмо следва да наблегнеш на резултатите от работата ти, както и на няколко уместни примери от практиката ти, които демонстрират конкретни твои умения.

Пример

Ако кандидатстваш за работа, която изисква отлични организационни умения, посочи как успешно управляваш и обработваш десетки месечни пратки от твоя личен онлайн магазин.

Покажи, че ще паснеш на корпоративната култура

Когато търсят нов служител, работодателите искат да открият не само квалифициран кандидат, но и такъв, който да се впише в корпоративната култура.

Преди да започнеш да пишеш твоето уникално мотивационно/ придружаващо писмо, проучи компанията. Виж фирмения ѝ сайт и пробвай да намериш вътрешна информация за работодателя.

След като го направиш, спомени в писмото си няколко начина, по които можеш да се впишеш в екипа, използвайки вече наученото.

Пример

Ако си разбрал от фирмената Фейсбук страница на работодателя, че служителите в компанията обичат да спортуват след работа, спомени в края на писмото си, че обичаш екипните спортове, особено футбола и баскетбола.

Или пък, ако обявата е написана доста забавно, не се колебай да добавиш хумор в писмото си.

Използвай подходящ за бранша и сектора език

Персонализирай писмото си така, че то да демонстрира не само уникалността ти, но и да отговаря на стандартите за комуникация в бранша.

Примери

Ако кандидатстваш за работа в голям корпоративен офис, е добра идея да създадеш малко по-традиционно мотивационно писмо. Разбира се, в него можеш да включиш интересни примери и може би дори завладяващо първо изречение, но трябва да избягваш прекалено многото креативност.


Ако кандидатстваш за работа в малка, иновативна компания обаче, можеш да си позволиш да си малко по-креативен. Езикът, който ползваш, може да бъде по-неформален и определено можеш спокойно да включиш и по-ексцентрични примери.


Ако пък кандидатстваш за творческа работа, обмисли дали да не покажеш личността си чрез форматирането на писмото си. Включи в него повече цветове и визуални елементи, като например инфографики

Запази професионалното излъчване на посланието

Без значение обаче колко нетрадиционно решиш да направиш твоето уникално мотивационно/ придружаващо писмо, винаги се старай то: 

  • да изглежда професионално
  • да звучи професионално
  • да не съдържа никакви граматични и стилистични грешки

И докато го създаваш, не забравяй:

Целта ти не е да покажеш колко си креативен, а че си най-подходящия кандидат за свободната позиция.

Не използвай негативни фрази и не прави предположения

Някои кандидати се опитват да бъдат оригинални, използвайки фрази, като: 

„Знам, че мразите да четете мотивационни писма, но…“ или „Знам, че съм един от много кандидати, но…“

Избягвай това. Фокусирай само върху позитивните послания и никога не прави предположения за четящия, за работата или за компанията.

Примерно уникално мотивационно/ придружаващо писмо

уникално мотивационно/ придружаващо писмо

Subject: Кандидатура – Асистент редактор в списание ......

Уважаеми господин Петров,

Пиша Ви този имейл в 11 часа вечерта. Защо? Защото току-що приключих телефонния си разговор с моята бивша колежка Анна Георгиева, която ми каза, че търсите служител за позицията Асистент редактор, и исках да кандидатствам незабавно.

Анна ще Ви каже, че винаги съм искала да работя в списание …., още когато работихме заедно във вестник …., където аз бях асистент редактор, а тя – редактор, а след това и в …. ABCmag.com, където и двете бяхме асистент-редактори. Ценя визията и ценностите, които списание …. демонстрира - разнообразието на различните гледни точки и мнения, както и отдадеността към проверката на фактите и създаването на интересно съдържание.

Всъщност, точно моето желание да работя за Вашето списание, ме насочи към изучаване на …… /специалност/ в …… /университет/. Преминах няколко курса за създаване на съдържание, мултимедия и графичен дизайн в последната година от обучението ми, и продължавам да усъвършенствам знанията си дори и след дипломирането си.

В допълнение притежавам и:
- три години опит в създаване на текстове – от идеята до финалната редакция;
- отлични умения за проучване и набавяне на факти/ информация;
- богат опит в анализиране на тенденциите в онлайн трафика с Google Analytics;
- умения за управление на профили в социални мрежи на експертно ниво;
- интензивна любовна връзка с граматиката (която знам, че споделяте).

Също така периодично публикувам статии в личния си блог. Ето няколко от тях:
- линк
- линк
- линк 


Ще се радвам да обсъдим свободната позиция и моята кандидатура! Моля, не се колебайте да се свържете с мен на ............... /тел. номер/ или на ................... /имейл адрес/, за да поговорим или да насрочим среща.

Благодаря и приятен ден!
Мария Иванова

Телефонен номер
Имейл адрес
Линк към LinkedIn профил

За финал

Не се страхувай да демонстрираш уникалността и креативността си, кандидатствайки за работа.

Ако смяташ, че браншът и позицията, за която кандидатстваш, го позволяват, използвай нашите насоки и създай свое уникално мотивационно/ придружаващо писмо.

То със сигурност ще те отличи от останалите кандидати, и ще ти осигури възможност за интервю. А това е целта му, нали?

Успех!


Имаш нужда от подкрепа при изготвяне на документите ти за кандидатстване? Довери ни се.

forjobhunters.com ще ти помогне да изготвиш впечатляваща кандидатура за работа: 

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!