Удовлетворение на работното място: Ще се чувстваш ли добре в новата фирма?

Обмисляш примамливо предложение за работа. Позицията, възнаграждението и задълженията те устройват напълно. Ще се чувстваш ли обаче добре там? Ако искаш да разбереш дали ще изпитваш удовлетворение на работното място и ще се наслаждаваш да работиш за дадена компания, всичко, което трябва да направиш, е да разгледаш 3-те основни елемента

  • Хора
  • Офис
  • Допълнителни придобивки

Оценката им ще ти разкрие как ще се чувстваш всеки ден в офиса и ще ти помогне да разбереш дали ще се радваш да прекарваш голяма част от съзнателния си живот там.

Ето как да го направиш:

More...

Удовлетворение на работното място: предварителен анализ

удовлетворение на работното място - хора

Хора

Ще прекарваш огромна част от работното си време с бъдещите си колеги - от ежеминутната ви работа заедно в едно общо помещение, през часовете, прекарани в дълги работни срещи, до кратките почивки за кафе по време на работния ден.

И ако наистина харесваш и се наслаждаваш на времето прекарано с тях, нагласата ти всяка сутрин, отивайки към офиса, ще е коренно различна. 

Какво да направиш?

1. Задай въпрос за фирмената култура на интервюто

За да добиеш представа дали бъдещите ти колеги ще ти допаднат, попитай за фирмената култура по време на интервюто за работа и прецени дали тя е по-скоро приятелска или е силно конкурентна.


2. Огледай се наоколо. 

Усещането, което носи тихият офис, в който всички работят със слушалки, е доста по-различно от едно общо пространство, в което хората разговарят помежду си. Една от тези 2 опции е по-предпочитаната от теб. Прецени коя ти допада повече в момента.


3. Обърни внимание и на настроението на работещите там, и на начина, по който говорят за компанията.

В идеалния случай всички, от чистачката до Изпълнителния директор, ще изглеждат щастливи, ангажирани и отпочинали. В най-лошия - ще са недружелюбни, припряни и ще говорят със заучени реплики. Обмисли дали ти допада това, което наблюдаваш.

удовлетворение на работното място - офис

Офис

Офисите имат лошата репутация на мрачни и задушни места, пълни с лоша и зле работеща техника.

И има основателна причина за това.

Често интериора е в цветова гама, съдържаща всички нюанси на сивото и кафявото. Освен това, температурата в тях никога не е подходящата – или е прекалено студено, или прекалено горещо. Климатизирането им пък води до здравословни проблеми. А работодателите като правило не обичат да инвестират в нова техника и технологии.

Но не всички офиси са такива. Затова следва да разбереш на какъв точно си попаднал.

Какво да направиш?

1. Каква е работната атмосфера?

Докато минаваш през офиса на път за залата за интервю, прецени атмосферата. Би ли се чувствал удобно да прекарваш по-голямата част от седмицата си в това пространство?


2. Какво е разположението на работните места?

Виж как са разположени работните пространства. Отделни стаи за всеки или нахвърляни бюра в големи отворени пространства?


3. Какъв е интериора? 

Обърни внимание на декорацията и аксесоарите. Има ли ги изобщо и какво настроение носят?


4. Има ли помещения за срещи и почивка?

Провери и дали в офиса има място, предназначено за групови събирания. Стаята за почивка, стаята с маса за обяд и кафе машина или общото помещението за срещи могат да превърнат престоя ти в офиса по-удобен и да изпитваш удовлетворение да си там по минимум 8 часа на ден.

удовлетворение на работното място - придобивки

Допълнителни придобивки

Допълнителните придобивки, които работодателя предоставя на служителите си, показват как и доколко компанията ги цени, и ти дават възможност да добиеш представа за ежедневието на това работно място.

Имай предвид, че всяка допълнителна придобивка, която потенциалния ти работодател предлага, е добре дошла, но тя не е задължителна за предоставяне. Някои неща са стандартни и се очакват, като например предоставяне на допълнително здравно осигуряване. Всички останали придобивки, които компанията предлага освен него, ще са важни за твоето бъдещо удовлетворение на работното място.

Какво да направиш?

Обмисли придобивките в контекста на ежедневния работен ден на служителите там.


Например: Компания, предлагаща възможност за дистанционна работа и гъвкаво работно време, е по-вероятно да цени времето и личния живот на служителите си, и може да е по-склонна да прави промени в работните графици.


Докато компания, която всяка седмица осигурява събиране на служителите след работа, вероятно очаква от тях те да са максимално ефективни в останалото време. Много е вероятно и да държи служителите да приемат компанията като тяхно „семейство“. Което пък обикновено включва и очаквания за ентусиазирано полагане на извънреден труд.

За финал

Може да се каже, че работното ти място е твоят втори дом. И при толкова много време, прекарано на него, си струва да се запиташ: Ще се наслаждаваш ли на времето си там? 

Разбира се, заплатата, отговорностите, позицията и възможностите за развитие са важни фактори при кандидатстване за работа и при обмисляне на оферта за работа. Усещането за удовлетворение на работното място, обаче, също е такъв.

Успех в намирането му!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!