Как да поискаш увеличение на заплатата?

0  КОМЕНТАР/И

Ако искаш да изкарваш повече пари без да напускаш работата си, то ще се наложи да поискаш увеличение на заплатата си.

На повечето хора обаче им е крайно некомфортно да говорят за това с ръководителя си.

Но ако не поискаш увеличение, то е малко вероятно да го получиш. Затова е важно да поискаш по-високо възнаграждение по правилния начин.

Основната ти задача в един такъв разговор е да убедиш работодателя си, че приносът ти струва повече от това, което получаваш в момента. Други важни елементи на успешното договаряне на увеличение на заплатата са удачното време за отправяне на искането ти и колко реално струва труда ти в региона, в който се намираш.

Прочети нашите съвети как успешно да включиш всички тези фактори в стратегията си за получаване на възнаграждението, което заслужаваш.

More...

Подготовка за среща за искане на увеличение на заплатата

Списък с работни постижения

При искане на по-високо възнаграждение твоята задача е не просто да поискаш повече пари, а да стимулираш вземащия решение да ти ги даде с удоволствие.

За да се случи това, следва да докажеш, че заслужаваш увеличението, като подчертаеш приноса си за успешното развитие на компанията.

Направи списък на всички твои работни постижения и изброй всички конкретни причини защо заслужаваш увеличение на заплатата, като например:

 • рекорден оборот, който си направил
 • спестени пари на компанията
 • постигната удовлетвореност на клиентите
 • важни крайни срокове, с които си се справил успешно 
 • решения, които си внедрил
 • продукти или услуги, които си подобрил
 • инициатива, която си стартирал
 • допълнителни часове, в които си работил без заплащане на положения от теб извънреден труд

Списък с допълнителни отговорности

Увеличаването на работните ти задължения, по-големия брой служители в екипа, който ръководиш, или различните допълнителни проекти, в които си участвал, често са разумни основания за искане на увеличение на заплатата.

Помисли колко различни и допълнителни отговорности имаш в момента, в сравнение с тези, които си имал, когато си бил назначен на тази позиция.

Всички допълнителни работни задачи, които си извършвал, и увеличените отговорности, които вече са част от работните ти задължения, следва да попаднат в този списък.

Най-подходящата сума за приноса и допълнителните ти отговорности

Опитай се да разбереш актуалната пазарна стойност на твоя труд.

Определи твоето желано по-високо възнаграждение, имайки предвид естеството на работата си, размера на компанията, в която работиш, географското ѝ местоположение, твоите опит и професионални умения, както и търсенето на специалисти с твоите квалификации в момента.

Проведи проучването си по следните начини:

Говори с колеги

Говори с професионалисти на подобни позиции, работещи в твоя град, за да добиеш представа колко струва труда ти на местния пазар на труда.

Свържи се с професионални асоциации

Професионалните браншови асоциации обикновено имат по-реални проучвания на възнагражденията по региони от официалната статистика, която се изкривява от декларирането на по-ниски възнаграждения от тези работодатели, които са решили да не спазват законите.

Анализирай обявите за работа

Малък процент от всички обяви за работа посочват възнаграждения. Такива обаче съществуват. Опитай се от тях да си набавиш информация за това колко реално плащат работодателите на новоназначен професионалист с твоите умения и опит.

Не се доверявай само на един метод на получаване на тази информация. Постарай се да комбинираш възможно най-много от тях. 

Използвай резултатите от проучването си, за да определиш удачната сума, която следва да поискаш и която би представлявала по-достойно заплащане за твоя принос, работно натоварване и квалификации.

Поискай срещата

Не изненадвай прекия си ръководител с предложение за незабавна среща.

Дай му време да направи справка за получаваните от теб възнаграждения до момента и да съгласува действията си с неговия пряк ръководител.

Среща за искане на увеличение на заплатата

Аргументиране

Презентирай фактите спокойно

Твоят ръководител може да се съгласи да ти даде увеличението веднага. Възможно е обаче да се наложи да направиш нищо повече от това просто да го поискаш – да се аргументираш защо го заслужаваш. В този случай е важно да останеш спокоен, да си уверен и просто да се придържаш към фактите. 

Кажи защо искаш увеличението

Кажи, че искаш увеличение точно в този момент, заради постигнатите от теб резултати, твоя принос и допълнителните отговорности, които си имал или продължаваш да имаш. Изброй ги и бъди конкретен.

Кажи точната сума, която би искал да получаваш

След това посочи ясно цифрата, която искаш, и която би представлявала по-актуално отражение на твоя принос за организацията.

Не използвай заплатите на колегите ти като аргумент

Избягвай да споменаваш заплати на твои колеги, работещи в същата компания, дори и да имаш доказателства, че те получават повече от теб. Вместо това се съсредоточи върху собствения си индивидуален опит и постижения, и защо точно твоята заплата трябва да се увеличи.

Ако отговорът е „Не“

Ако твоят работодател не ти предложи задоволително увеличение на заплатата или просто откаже да го направи, опитай се поне да договориш полезна за теб придобивка, като например:

 • допълнителни дни платен годишен отпуск
 • работа от вкъщи в 1 работен ден от седмицата
 • нов работен компютър, телефон или стол
 • посещение на международна браншова конференция
 • заплащане на обучение за повишаване на квалификацията ти

Има голяма вероятност ръководителят ти да каже „Да“ на по-малкото ти искане, след като само преди няколко минути ти е отказал по-голямото.

Няколко съвета как да поискаш увеличение на заплатата

Увеличението на заплатата ти следва да се базира на твоите заслуги и постижения. То не трябва да се основава на това, че просто имаш нужда от повече пари.

Кога да поискаш увеличение

Поискай увеличение на заплатата след постигане на важна работна цел

Не искай увеличение в моментите, в които ръководителят ти не те забелязва. Изчакай момент, в който ще изпъкнеш след постигане на важна работна цел. Възползвай се от инерцията на успеха си и се опитай да го капиталиризаш успешно. 

Прецени дали времето е подходящо

Ако в компанията ти се провеждат атестации, съобрази се с графика им. Разговорът ти за искане на увеличение на заплатата ще е по време на този преглед на работното ти представяне. Ориентирай всички дейности, свързани с подготовката си в този времеви интервал.

Ако е възможно, опитай се и да съобразиш искането си и с годишния бюджет на компанията, за да прецениш правилно момента, в който твоят работодател би могъл да увеличи заплатата ти.

Не искай увеличение на заплатата в натоварен и стресов период

Ако ръководителят ти е особено стресиран и преуморен, то това вероятно не е най-добрият момент да повдигнеш темата. Ако можеш, изчакай и уговори срещата си с него по време на по-спокоен за него период.

По време на срещата за искане на увеличение на заплатата

Не се оплаквай

Срещата за искане на увеличение на заплатата ти не е моментът да се оплакваш колко повече вземат другите, въпреки че ти работиш 2 пъти повече от тях. Дори да е вярно, оплакванията рядко убеждават мениджмънта да увеличи заплатата на някого.

Освен това не говори за това колко са се увеличили разходите ти, като например наема ти или вноската по заема. Финансовото ти положение не е предмет на срещата.

В идеалния случай трябва да се фокусираш върху причините, поради които заслужаваш увеличение на заплатата си, а не защо се нуждаеш от такова. 

Не използвай предложение за работа от друг работодател за договаряне на по-висока заплата

Въпреки многобройните съвети от мениджмънт гурута как да се възползваш от това, че имаш друго предложение за работа, за да подобриш условията си на труд, съветваме те да не го правиш.

Тези техники обикновено са насочени към американския работодател. Ние, българите, имаме различен манталитет. Работодателите у нас мразят да им бъдат поставяни ултиматуми и не го забравят лесно.

Освен това, след като работодателят ти вече знае, че явно търсиш нова работа, то кариерното ти развитие, обученията, планираното ти повишение на по-висока позиция, за което все още не знаеш, или други добри възможности може да просто да секнат.

Не заплашвай да напуснеш, ако не получиш увеличение на заплатата

По подобен начин ще подейства и заплахата да напуснеш, ако не получиш това, което искаш. Тя просто ще е контрапродуктивна, особено, ако просто блъфираш.

Плюс това, рискуваш работодателят ти да ти повярва и да приеме решението ти за напускане.

За финал

Искането на увеличение на заплатата е дискомфортно преживяване, дори и когато си го планирал и си се подготвил отлично. 

Последвай съветите ни как да се справиш възможно най-добре в тази притеснителна за теб ситуация.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!