Търсене на работа през 2022: Промени на пазара на труда

0  КОМЕНТАР/И

През последните няколко години пазарът на труда се промени драстично. 2020-та и 2021-ва бяха свързани предимно със справяне с безпрецедентна ситуация на световна пандемия и преодоляване на последствията от нея. През 2022-ра вече говорим за това как да продължим напред. Виж кои са основните 5 неща, характерни за пазара на труда в момента, и ги вземи предвид при твоето търсене на работа през 2022.

More...

Търсене на работа 2022: 5 ключови промени на пазара на труда

1. Правилата вече се диктуват от търсещите работа

В момента на глобалния пазар на труда има много повече свободни работни позиции, отколкото кандидати, които да ги заемат.

А това означава, че търсещите нова работа вече изцяло диктуват правилата на пазара на труда.

Едно от най-големите събития за 2021-ра на пазара на труда беше глобалното явление, наречено „Великото напускане“.


В някои сектори служителите масово вземаха решение да напуснат работните си места по различни причини, оставяйки безпрецедентен брой свободни работни места.


И създавайки голям проблем за и без това не съвсем ефективно работещите бизнеси.

Тази ситуация предоставя повече власт в ръцете на търсещите работа, както и истинска възможност за влияние върху потенциалните работодатели, на които се налага бързо да наемат нови служители.

Това също така дава много повече свобода на квалифицираните кандидати да договорят по-добри условия на труд, повече смислени допълнителни придобивки и по-големи възнаграждения.

Ситуацията е много добра и за тези, които искат да направят кариерна промяна или току-що започват кариерния си път. Работодателите вече са готови наистина да обмислят назначаване на хора, които все още нямат всички умения и професионален опит.

2. Някои браншове просперират, други страдат

Не всяка индустрия преминава през настоящата нестабилна икономическа ситуация бързо или дори успешно.

Например:

Туризмът и авиоиндустрията се възстановяват изключително бавно, което означава и съкращения, намаляване на заплати и постоянни усилия за оптимизация. Включително и агресивни сливания и придобивания.


Докато сектори като здравеопазване, фармация и технологичния бранш са в експанзия и наемат все повече служители. Което за теб, като търсещ работа, означава - стабилност, добро финансово здраве и кариерно развитие.

Затова, когато започнеш своето собствено търсене на работа през 2022-ра, е от критично значение да проучиш внимателно състоянието на икономическия сектор, в който оперира всеки потенциален работодател.

Ако си тясно специализиран професионалист, работещ единствено в силно засегнатите икономически браншове, може би е добра идея да обмислиш как и дали да продължиш кариерния си път другаде.

Помисли истински как можеш сам да подобриш личния и професионалния си живот. Не разчитай „всичко да се оправи от само себе си“.

3. Повече видове работна заетост

Един от най-големите уроци за всички нас през последните години и месеци е, че трябва винаги да сме гъвкави и да имаме по няколко опции. Защото никога не се знае кога животът ни ще се промени за броени дни.

Работодателите също взеха този урок присърце и много от тях промениха начина, по който търсят и наемат нови служители.

Очаква се през 2022 г. да има повече свободни места за работа по проект, на граждански или авторски договор, и т.н.

Това означава, че може да ти се наложи да промениш малко очакванията си за сигурност на работното място. Защото следваща ти работа може изобщо да не е традиционната работа на постоянен трудов договор.

За някои търсещи работа това е добра новина. За тези обаче, които предпочитат стабилността на гарантираната работа на пълен работен ден, ситуацията изобщо не е идеална и ще им се наложи бързо да се адаптират.

4. Ценностите и действията на работодателите стават ключови

В момента, повече от когато и да било преди, търсещите работа започнаха да обръщат внимание не само на чистите финансови стимули, но и на всичко, което работодателят може да им предостави.

На настоящият пазар на труда хората вече очакват да получат не само висок стандарт, но и цялостно удовлетворение от работното си място. Те искат и да се чувстват горди с решенията на работодателя си. Което означава, че ценностите им следва да са почти припокриващи се.

Затова и при търсене на работа през 2022 вече оценяват потенциалните работни места въз основа на всички ползи, които една компания може да им предложи. И въз основа на това дали ще се чувстват добре, работейки за точно този бизнес.

5. Дистанционната работа се налага като един от основните модели на заетост

COVID-19 пандемията принуди милиони хора по света да работят от вкъщи. И доста от тях осъзнаха, че наистина предпочитат това и че биха искали да продължат да работят по този начин и в бъдеще.

Проучване на FlexJobs установява, че 58% от служителите искат да работят за постоянно от дома си след пандемията, а 39% предпочитат хибридната работна среда.

Други проучвания пък показват, че дистанционно работещите са с 35-40% по-продуктивни от техните колеги на същите позиции, работещи от офиса.

Това желание за гъвкавост принуди някои компании да променят напълно начина, по който служителите им работят. Далновидните бизнеси вече предлагат различни опции за работа - дистанционна, хибридна и нормална работа в офис. И оставят на служителите сами да изберат какво предпочитат.

При търсене на работа през 2022 вземи предвид тези 5 тенденции. Хубавото е, че повечето са в твоя полза.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!