Търсене на работа по време на празници: 12 неща, които да направиш преди края на годината

0  КОМЕНТАР/И

Остават броени дни до 31-ви декември. И ако се стремиш към кариерно развитие – особено ако става въпрос за намиране на нова работа – вероятно смяташ, че търсене на работа по време на празници няма да е особено плодотворно за теб.

Всъщност, тези седмици ти предоставят няколко чудесни възможности. Виж какво можеш да направиш за своята кариера преди края на годината.

More...

Търсене на работа по време на празници: 12 неща, които да направиш преди края на годината

1. Продължи да търсиш работа

Много търсещи работа смятат, че компаниите спират да търсят нови служители по време на празниците. В действителност обаче бизнесът не спира.


Понякога компаниите се нуждаят спешно от конкретни професионалисти и наемането им е с приоритет, независимо от това, че края на годината наближава. А в настоящия момент, в който някои браншове се нуждаят от хора, това е особено вярно.


Не спирай с твоето търсене на работа по време на празници. Продължи да преглеждаш обявите и да кандидатстваш по подходящите за теб.

Виж още:

2. Организирай дейностите си

С наближаването на края на годината може да чувстваш, че дните преминават изключително бързо и то без резултат!

Задаването на 2-3 основни приоритета за това време и раздробяването им на лесно изпълними стъпки може да ти помогне да постигнеш по-бързо целите си.

Виж още:

3. Научи нещо ново

Ако имаш малко свободно време, сега е идеалното време да усъвършенстваш уменията си.

Избери подходящ онлайн курс (които по това време на годината обикновено са и с големи отстъпки), който ще ти помогне да придобиеш ново умение или да научиш нещо полезно в сферата, в която искаш да продължиш кариерното си развитие.

Виж още:

4. Инвестирай в себе си

Винаги е време за инвестиране в теб и в твоите желания. Това е особено валидно по време на празниците.

Независимо каква е целта ти – промяна на работодател, намиране на по-висока позиция или пък кариерна промяна – ползването на професионална кариерна подкрепа би ти била от изключителна полза. 

Така и твоето търсене на работа по време на празници ще бъде изключително ползотворно.

Виж още:

5. Заложи на нетуъркинга

Семейните и приятелските празнични събирания са идеален момент да споделиш кариерните си цели с близките си хора.

Разкажи им в повече детайли какво търсиш. Никога не се знае дали някой от тях няма да научи за подходящата компания или работа и да сподели с теб.

Виж още:

6. Направи оценка на изминалото време

Забави темпото. Направи преглед на изминалите 2 години и заложи кариерни цели за следващата 2022-ра година.

Докато го правиш, вземи предвид и начина, по който твоя настоящ работодател е реагирал (или не е реагирал) на пандемията. Обмисли и дали са настъпили някакви промени в твоя бранш и как това би се отразило на бъдещото ти развитие.

Виж още:

7. Изрази благодарността си

Свържи се с хората, които са ти били полезни или са ти помогнали (ментори, професионалисти от LinkedIn, колеги) и изрази благодарността си за оказаната подкрепа. Всеки би се зарадвал да бъде оценен. А искреността ти ще ти се отплати в бъдеще.

Можеш изпратиш електронна Коледна картичка по имейл, например. Съобщението в LinkedIn също ще свърши работа.

Виж още:

8. Погрижи се за себе си

Планирайки следващите си стъпки, фокусирай се върху най-важното – твоето физическо и психическо здраве.

При търсене на работа по време на празници, не забравяй да се храниш правилно, да се движиш, да слушаш музика, ... Просто се опитай да правиш повече от това, което ти носи радост и спокойствие.

Виж още:

9. Отдели време за почивка

Почивай си редовно!

Особено, ако работата ти е изтощаваща и смяташ, че си в стрес или дори бърнаут. Само ако си отпочинал, би могъл да си полезен на себе си.

Виж още:

10. Не работи извън работно време

По време на празничните дни, спри да четеш и отговаряш на служебни имейли.

Понякога, независимо че осъзнаваме, че не сме длъжни да го правим, фактът, че получаваме служебен имейл ни кара да отговорим веднага. Дори и в извън работното си време. Така чувстваме, че сме си свършили работата навреме. И сами си причиняваме почти постоянен работен стрес.

Освен, ако не е спешно или пък си дежурен, отдели се от служебната поща. Ако се налага, дори изключи за 1-2 вечери телефона си. Работата и имейлите ще са си все още там и след празниците.

Виж още:

11. Бъди благосклонен към себе си

В момента всички се опитваме да оцелеем в един от най-бурните периоди за последните 100 години.

Отдели малко време, за да се похвалиш за поведението си и за това, че си още тук. Напомни си, че всички правим най-доброто, което можем.

Дори и все още да не си точно там, където си искал да бъдеш професионално, имай търпение. Ситуацията е повече от необичайна и е нормално всички наши планове да се променят или поне да се забавят.

Виж още:

12. Не забравяй да празнуваш малките си победи

И не забравяй да отпразнуваш всяка една твоя малка победа през изминалите 2 години!

При търсене на работа по време на празници е важно не само да планираш и да действаш. Сега е моментът и да отбележиш подобаващо какво вече си постигнал. 

Виж още:


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!