Търсене на работа по време на празници: 12 неща, които да направите преди края на годината

0  КОМЕНТАР/И

Остават броени дни до 31-ви декември. И ако се стремите към кариерно развитие – особено ако става въпрос за намиране на нова работа – вероятно смятате, че търсенето на работа по време на празници няма да е особено плодотворно за вас.

Всъщност, тези седмици ви предоставят няколко чудесни възможности. Вижте какво можете да направите за своята кариера преди края на годината.

More...

Търсене на работа по време на празници: 12 неща, които да направите преди края на годината

1. Продължете да търсите работа

Много търсещи работа смятат, че компаниите спират да търсят нови служители по време на празници. В действителност обаче бизнесът не спира.


Понякога компаниите се нуждаят спешно от конкретни професионалисти и наемането им е с приоритет, независимо от това, че края на годината наближава. 


Не спирайте с вашето търсене на работа по време на празници. Продължете да преглеждате обявите и да кандидатствате по подходящите за вас.

Вижте още:

2. Организирайте дейностите си

С наближаването на края на годината може да чувствате, че дните преминават изключително бързо и то без резултат!

Задаването на 2-3 основни приоритета за това време и раздробяването им на лесно изпълними стъпки може да ви помогне да постигнете по-бързо целите си.

Вижте още:

3. Научете нещо ново

Ако имате малко свободно време, сега е идеалният момент да усъвършенствате някои от уменията си.

Изберете подходящ онлайн курс (по това време на годината курсовете обикновено са и с големи отстъпки), който ще ви помогне да придобиете ново умение или да научите нещо полезно в сферата, в която искате да продължите кариерното си развитие.

Вижте още:

4. Инвестирайте в себе си

Винаги е време за инвестиране във вас и във вашите желания. Това е особено валидно по време на празници.

Независимо каква е целта ви – промяна на работодател, намиране на по-висока позиция или пък кариерна промяна – ползването на професионална кариерна подкрепа би ви била от изключителна полза. 

Така и вашето търсене на работа по време на празници ще бъде изключително ползотворно.

Вижте още:

5. Заложете на нетуъркинга

Семейните и приятелските празнични събирания са идеален момент да споделите кариерните си цели с близките ви хора.

Разкажете им в повече детайли какво търсите. Никога не се знае дали някой от тях няма да научи за подходяща компания или работа и да сподели с вас.

Вижте още:

6. Направете оценка на изминалото време

Направете преглед на изминалите 12 месеца и си заложете кариерни цели за следващата година.

Докато го правите, вземете предвид и начина, по който вашия настоящ работодател е реагирал (или не е реагирал) на всички кризи, през които преминахме. Обмислете и дали са настъпили някакви промени във вашия бранш и как това би се отразило на бъдещото ви развитие.

Вижте още:

7. Изразете благодарността си

Свържете се с хората, които са ви били полезни или са ви помогнали (ментори, професионалисти от LinkedIn, колеги) и изразете благодарността си за оказаната подкрепа. Всеки би се зарадвал да бъде оценен. А искреността ви ще ви се отплати в бъдеще.

Можете да изпратите електронна Коледна картичка по имейл, например. Съобщението в LinkedIn също ще свърши работа.

Вижте още:

8. Погрижете се за себе си

Планирайки следващите си стъпки, фокусирайте се върху най-важното – вашето физическо и психическо здраве.

При търсене на работа по време на празници, не забравяйте да се храните правилно, да се движите, да слушате музика, ... Просто се опитайте да правите повече от това, което ви носи радост и спокойствие.

Вижте още:

9. Отделете време за почивка

Почивайте си редовно!

Особено, ако работата ви е изтощаваща и смятате, че сте в стрес или дори бърнаут. Само ако сте отпочинали и спокойни, бихте могли да сте полезни на себе си.

Вижте още:

10. Не работете в извънработно време

По време на празничните дни, спрете да четете и отговаряте на служебни имейли.

Понякога, независимо че осъзнаваме, че не сме длъжни да го правим, фактът, че получаваме служебен имейл ни кара да отговорим веднага. Дори и в извънработното си време. Така чувстваме, че сме си свършили работата навреме. И сами си причиняваме почти постоянен работен стрес.

Освен, ако не е спешно или пък сте дежурни, отделете се от служебната поща. Ако се налага, дори изключете за 1-2 вечери телефона си. Работата и имейлите ще са си все още там и след празниците.

Вижте още:

11. Бъдете благосклонни към себе си

В момента всички се опитваме да оцелеем в един от най-бурните периоди за последните 100 години - пандемия, сложна геополитическа обстановка много близо до нас, войни, икономическа криза...

Отделете малко време, за да се похвалите за поведението си и за това, че сте още тук. Напомнете си, че всички правим най-доброто, което можем.

Дори и все още да не сте точно там, където сте искали да бъдете професионално, имайте търпение. Ситуацията е необичайна и е нормално всички наши планове да се променят или поне да се забавят.

Вижте още:

12. Не забравяйте да празнувате малките си победи

И не забравяйте да отпразнувате всяка една ваша малка победа през изминалите 12 месеца!

При търсене на работа по време на празници е важно не само да планирате и да действате. Сега е моментът и да отбележите подобаващо какво вече сте постигнали. 

Вижте още:


Прочетете още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!