Какво да правиш, ако не можеш да намериш работа по време на пандемия?

Кандидатствал си по няколко десетки обяви от момента, в който си загубил работата си в началото на пандемията. Вероятно дори си бил нает и след това отново освободен в този период, тъй като работодателят не е пресметнал правилно нуждите си от персонал или възможностите си. В резултат отново си безработен и опитите ти да започнеш нова работа в последната година са били напълно неуспешни. Защо е толкова трудно да се намери работа по време на пандемия?

В сайтовете с обяви за работа се наблюдава спад в публикуването на свободни позиции и нарастване на броя на кандидатурите за една обява. Това, което се случва, е че пазара на труда се променя – вече не се диктува от търсещите работа, а от работодателите.

И така, какво да правиш в тази ситуация, в която се нуждаеш от работа, но не успяваш да намериш?

Предприемането на няколко различни тактики, освен прегледа на публикуваните обяви за работа, може да доведе до резултат.

More...


Тактики при неуспешно намиране на работа по време на пандемия


Тактики при неуспешно намиране на работа по време на пандемия

Изготвяне на ефективна кандидатура за работа

Изпращай персонализирани за конкректните свободни позиции кандидатури за работа

Обикновено тези, които кандидатстват с едно и също CV по десетки свободни позиции всекидневно, не получават никакъв отговор.

Проблемите тук са 2:

  • не прецизират търсенето си - кандидатстват по възможно най-много обяви за работа с надеждата някой да им звънне
  • не персонализират кандидатурата си работа за конкретната позиция

Не е ефективно просто да изпращаш едно и също CV навсякъде и да се надяваш някой да те наеме.

Трябва да отделиш време и да положиш усилия да проучиш всеки работодател преди да кандидатстваш за обявена от него свободна позиция. А след това и да промениш базовото си CV така, че да е конкретно насочено точно към тази позиция, за която кандидатстваш.

Запознай се с добрите практики за изготвяне на автобиография и мотивационно писмо

Независимо дали имаш голям трудов опит или наскоро си завършил образованието си и тепърва навлизаш на пазара на труда, трябва да обновиш и осъвремениш твоята кандидатура за работа.

Приспособи документите си към позицията, за която ще кандидатстваш. 

Ето няколко съвета за изготвяне на автобиография и мотивационно писмо, когато търсиш работа по време на пандемия:

Използване на различни канали за търсене на нови позиции

Търси не само обяви за работа, но и хора, които биха могли да помогнат

Не всяка свободна позиция се публикува от работодателите, търсещи нови служители.

Много компании използват агенции за подбор на персонал или наемат ЧР специалисти за набиране на кандидати. Те използват тези външни партньори за по-специализирани позиции или за такива, на които има голямо текучество, като например позиции, свързани с продажбите.

Опитай да се свържеш с хора, които работят в ЧР агенции, в LinkedIn и стартирай разговор с тях за това, което предлагат, и за твоите цели. Те публикуват редовно на профилите си информация за нови свободни позиции.

Набавяй си информация за компаниите и свободните позиции от хора, с които си в една професионална мрежа

Разговорите с хора, които работят в бранша, в който търсиш работа, могат да бъдат изключително полезни.

Този тип нетуъркинг (отново в LinkedIn) е важен за професионалното ти развитие, независимо дали имаш работа в момента или не. А и ще увеличи възможностите за намиране на работа по време на пандемия.

Непознатите за теб хора, с които се свързваш, са все по-толерантни към този тип разговори, тъй като вече много хора работят дистанционно и са свикнали с такава комуникация.

Съвет

В началото целта ти не е да представиш кандидатурата си, а по-скоро да научиш повече за човека и неговата трудова история. Заяви целите си чак в края на разговора.


Помоли го да предаде твоето CV на работодателя си или просто му благодари за разговора и помоли за контакт с професионалист, който би ти бил от полза.

Избор на свободна позиция и работодател

Разшири търсенето си, ако не можеш да намериш нова работа по време на пандемия в твоята професионална сфера

Ако си се фокусирал върху работни места, базирани в твоя град, обмисли възможности при работодатели, които може да са базирани другаде, но предлагат дистанционна работа.

И ако си работил в индустрия, която е силно засегната от коронавирус кризата в момента, потърси различна позиция, близо до професионалната ти област и до твоите умения, която може да ти помогне да изградиш нови ценни умения.

Пример

Търсиш начална позиция, свързана с управление на събития, но в сектора няма обявени свободни работни места, тъй като дейността му е ограничена от противоепидемичните мерки. 


В този случай можеш да обмислиш започване на работа в сферата на обслужването на клиенти, например. Тя може да ти осигури, освен финансова стабилност, и възможност за развитие на умения за решаване на проблеми. Нещо, което ще ти е от полза при бъдещо търсене на работа.

Не се отказвай от кандидатстване по позиции, които на пръв поглед изглеждат йерархично неподходящи за теб

Ако вече имаш няколко години трудов опит, вероятно си се сблъсквал с изразите свръхквалифициран или недостатъчно квалифициран, когато си получавал отказ от различни работодатели или агенции за подбор на персонал.

Ако упорито търсиш работа по време на пандемия и се притесняваш, че си свръхквалифициран, обоснови добре решението си за кандидатстване в мотивационното си писмо или в текста на придружаващия CV-то ти имейл. Понякога искреността и страстта ти към работата може да ти спечели покана за интервю.

При позициите, за които смяташ, че ще бъдеш възприет като недостатъчно квалифициран, е важно ясно да посочиш връзката между това къде се намираш в момента и къде искаш да бъдеш. Заяви в кандидатурата си как би бил успешен на тази позиция. Изрази интереса и ентусиазма си, и посочи твоите умения, които биха били полезни на тази конкретна позиция. 

Кандидатствай за работа в конкретни компании, а не по конкректни позиции

Понякога една работа е точно това – просто работа, а не невероятна кариерна възможност. Затова, в този труден период на безкрайно търсене на нова работа, е важно да си гъвкав и просто да започнеш някъде.

За да има смисъл обаче този подход, постарай се, ако е възможно, да селектираш не обяви за работа, а работодатели.

Разгледай сайтовете с публикувани обяви за работа и виж кои компании търсят служители в момента. След това кандидатствай по позиция, на която може да си полезен на конкретен работодател, дори и да не е точно това, което търсиш.

Така, ако сега започнеш работа в компания, която има потенциал да бъде успешна и в бъдеще, ще имаш време да направиш добро впечатление и след това евентуално да бъдеш преназначен на по-подходяща за теб позиция.

Ако ти е необходима работа веднага, обмисли започване на каквато и да е работа – временно

И накрая, започването временно на каквато и да било работа по време на пандемия (касиер, телемаркетинг специалист, куриер, продавач, и т.н.), ще ти помогне да отговориш на основните си нужди и да си плащаш сметките навреме.

Обмисли дали да не направиш точно това, докато търсиш нещо по-подходящо.

За финал

  • Подходи стратегически към търсенето на работа по време на пандемия. Обмисли различни подходи – кандидатстване по различни позиции в твоята сфера, дистанционна работа, започване на нещо временно или пък работа при конкретен работодател.
  • Обнови автобиографията и мотивационно си писмо и ги редактирай за всяка конкретна свободна позиция.
  • Не се фокусирай изцяло върху сайтовете с обяви за работа. Възползвай се от възможностите за нетуъркинг, които LinkedIn предлага.

Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!