Тактики при търсене на работа за хора над 40 години

0  КОМЕНТАР/И

Намирането на нова работа е трудно на всяка възраст, но ако вече си над 40 години и търсиш нова работа, се сблъскваш с уникални предизвикателства.

Днес за всяка свободна позиция се конкурираш с високотехнологичното поколение Y, което, освен че притежава умения за работа със съвременните технологии, работи и за по-малко пари от теб.

Освен това работното място вече е променено и тези промени засягат и теб като търсещ работа. Налага се бързо да се адаптираш.

Ако си над 40 години и търсиш нова работа, трудностите пред теб ще са доста, затова събрахме на едно място най-важните съвети, които да ти помогнат да се справиш с тях. 

More...

Има ли възрастова дискриминация?

Да, има.

Знаем, че не е честно, но е факт. Въпреки че законът забранява възрастовата дискриминация при подбора на нови служители. 

И това дискриминиране обикновено се дължи на няколко предразсъдъка, които ще обсъдим в статията ни.

Новата работна среда

Вчерашното работно място бе управлявано от поколението на Бейби бумърите, които процъфтяваха в йерархична среда и където комуникацията течеше йерархично отгоре надолу.

Само до преди няколко десетилетия хората прекарваха целия си трудов живот при един и същ работодател. Служителите започваха работа, обучаваха се, повишаваха ги и се пенсионираха, достигайки върха на кариерното си развитие в една компания.

Днешната работна среда е глобална, силно променлива и взаимосвързана. Телекомуникациите, гъвкавото работно време, матричната организационна структура и достъпността 24 часа в денонощието се превръщат в правило.

Независимо каква е твоята професия, то тя несъмнено вече е повлияна от тези промени. Вероятно е и обичайните работни задължения за позицията, която заемаш в момента, да са допълнени с нови.

Какво да направиш, ако си над 40 години и търсиш работа?

1. Преди да започнеш да търсиш работа

Помисли добре какво искаш да правиш

Преди да започнеш да търсиш поредния работодател, първо обмисли внимателно и вземи решение:

Помисли какво искаш, проучи как можеш да го направиш, прецени силите и възможностите си, и вземи обмислено и информирано решение.

Усъвършенствай уменията си

Ако си над 40 години и търсиш работа, е изключително важно уменията ти да са актуални на изискванията на съвременната среда.

Компютърните умения и ползването минимум на английски език на работното място са задължителни на повечето работни места. Ако е необходимо, завърши подходящия курс.

Запознай се с Windows базираните програми, като програми за обработка на текстове (Word), електронни таблици (Excel), бази данни (Access) и презентации (PowerPoint). 

Запиши и езиков курс, за да усъвършенстваш езиковите си умения.

Нетуъркинг (networking)

Нетуъркингът е особено важен за кандидати над 40 години.

Огромна полза от дългогодишния ти трудов стаж е мрежата от контакти, които си натрупал. Не се притеснявай да се свържеш с тях и да ги уведомиш, че търсиш работа, и така да увеличиш шансовете си да успееш.

Включи се и в професионални асоциации и доброволчески програми, за да разшириш контактите си и да имаш достъп до нови професионални възможности.

Факт

Кандидати за свободни мениджърски позиции първо се търсят чрез препоръки от други професионалисти преди да се публикува обява за свободна позиция.

Бъди в час с новостите в бранша

Чети професионална литература и се абонирай за бюлетините на известните сайтове в бранша ти. Запознай се с най-новите тенденции, практики и технологии. Научи и новия професионален жаргон. 

Изгради онлайн присъствието си

Най-добрият начин да намериш работа, когато си над 40 години, е работата да те намери сама. А най-лесният начин да направиш това е да имаш силно онлайн присъствие.

Ето няколко предложения как да го направиш:

 • Създай блог и пиши в областта, в която искаш да станеш/ в която си експерт. 
 • Социалните мрежи са твоя рекламен билборд. Обмисляй внимателно коментарите си и какво споделяш в профила си.
 • Създай профил в LinkedIn, ако все още нямаш.

2. По време на кандидатстването ти за работа

Създаване на автобиография

Тъй като кандидатите над 40 години често отпадат още на етапа преглед на автобиографии, една от първите ти задачи е внимателно да пренапишеш CV-то си.

Докато го осъвременяваш, следвай следните правила:

 • Не посочвай всяка позиция, която си заемал. Дори и да си имал дълга и успешна кариера. Ако имаш повече от 15 години трудов стаж, спокойно премахни ранната си трудова история. Споменаването на дългогодишен опит в CV-то ти ще те причисли автоматично в категорията на по-възрастните служители.
 • Подчертай уменията си за работа с новите технологии. За да успееш на днешното работно място, трябва да имаш солидни познания за технологиите, използвани в твоята професионална област. Изброй уменията си за работа с различни софтуери, информационни системи и програми в автобиографията си.
 • Включи ключови за бранша ти думи. Така твоето CV ще изглежда изключително подходящо за свободната позиция, когато работодателите го четат.
 • Подчертай ключовите си умения, като ги отделиш в отделна секция. Предвид дългогодишния ти трудов опит, имаш възможност да посочиш много и конкретни твои постижения. Постави ключовите от тях в отделна секция в началото на автобиографията ти.
 • Посочвай количествени резултати, когато говориш за постиженията си. Изключително важно е да се позиционираш като служител, който може да решава проблеми и който допринася за това компанията да постига целите си. Затова не се фокусирай върху работните задължения, които си имал, а върху това, което си постигнал на всяко работно място. Посочи конкретни примери, доказващи, че притежаваш уменията, които се изискват за свободната позиция. Използвай цифри: проценти, сума, брой, винаги когато е възможно. Така ще си още по-убедителен.
 • Бъди в крак с новостите. Подчертай твоя опит със съвременните тенденции и добри практики в твоя бранш, за да покажеш, че си в крак с всички нови професионални стандарти.
 • Бъди честен и точен с фактите. Светът вече е свързан и информацията за теб може да бъде проверена много лесно. Не лъжи в автобиографията си. 

Факт

Тенденциите в изготвянето на CV се променят непрекъснато и това, което е работило преди 5 до 10 години, не работи днес.

Например:

 • Вече никой не изпраща хартиено копие на автобиографията си по пощата.
 • Секцията с цели (т.нар. Objectives), която се поставяше в началото на всяко CV, вече не е модерна.
 • Не се изпращат общи автобиографии, а специално написани CV-та за конкретната свободна позиция.

Избери правилните работодатели

Съсредоточи се върху малки и средни компании, които са по-склонни да ценят перспективата и опита ти, именно защото знаят какви са предимствата на служителите над 40 години - ноу-хау, професионализъм и зрялост.

Добре е и да си ориентиран в кои браншове е по-вероятно да не бъдеш поканен на интервю. ИТ компаниите, Центровете за споделени услуги (Shared Service Center) и Центровете за обслужване на клиенти (Business Process Outsourcing) предпочитат доста младите кандидати. Разбира се, има изключения, които обаче са толкова малко, че просто доказват правилото.

И не на последно място: увеличи драстично броя на обявите, по които кандидатстваш, за да увеличиш и шансовете си да бъдеш поканен на интервю за работа. Защото, ако си на 30 години и 30% от работодателите отхвърлят кандидатурата ти, то ако си над 40 години поне 40% от тях ще го направят. 

3. При подготовката ти за интервю за работа

Външен вид

Интервюиращите се влияят от външния ти вид.

За да имаш предимство следва да изглеждаш не само добре, но и в крак с модните тенденции.

Ключът тук е да изглеждаш подходящо за възрастта ти, но и съвременно. Ако се облечеш като 20-годишен, когато всъщност си над 40 години, ще изглеждаш неестествено.

Инвестирай в ново облекло - нов костюм, обувки, рокля или блуза. Рамките на очилата ти също може да се нуждаят от актуализация.

Професионалният и съвременен облик ще ти помогне да избегнеш дискриминацията по възраст.

Енергия и жизненост

Когато търсят нов служител, работодателите искат да знаят, че избират жизнен и енергичен кандидат, който ще е в състояние да се справи с натовареността на работното място.

Използвай подходящи думи в автобиографията, мотивационното си писмо и по време на интервюта, които показват висока степен на активност, като например енергичен, бързи темпове или търсене на ново предизвикателство.

И демонстрирай ентусиазъм.

Факт

Биологичен факт е, че процесите в организма ни се забавят с напредване на годините.

Предимството на кандидатите за работа над 40 години е, че на работното си място младите хора изливат прекалено много енергия напразно. Докато един зрял човек ще изпълни повече за по-кратко време. Просто защото ще го направи по-ефективно.

Той познава границите си и ползва алтернативни начини за решаване на проблеми.

Бърз ум

Психологът Raymond Cattell е създал теория, описваща два вида интелигентност: флуидна и кристализирана. Те са взаимосвързани -  едната не може да съществува без другата.

Флуидната интелигентност е способността да мислим независимо от придобитите знания и да прилагаме логика при решаване на проблеми.

Факт

Съществуват доказателства, че с натрупването на годините нашата флуидна интелигентност намалява. Затова и по-младите хора възприемат повече и по-бързо.

Кристализираната интелигентност пък е знанието, натрупано вследствие на опита ни, и включва словесни умения, обща интелигентност и способността ни да създаваме и ползваме аналогии и метафори.

Например, уменията за водене на преговори зависят повече от кристализираната интелигентност.

Факт

Кристализираната интелигентност се увеличава с възрастта, остава стабилна и не започва да намалява преди 65-годишна възраст.

Изтъквай и ползвай смело това твое предимство!

4. По време на интервюто за работа

Говори за уменията си

По време на интервюто за работа покажи, че си професионалист като наблегнеш на уменията и квалификациите ти.

Например, вместо просто да кажеш, че владееш Excel, кажи как успешно си използвал програмата:

Да, имам отлични умения за работа с Excel. Всъщност даже създадох нов метод за обработка на сметки, чрез създаване на няколко макроси, които напълно автоматизираха и усъвършенстваха процеса на приключване за целия финансов отдел до два дни.

Наблегни на опита си по позитивен начин

Справи се с отрицателните възприятия за възрастта ти, като подчертаеш плюсовете си.

Едно голямо предимство, което имаш пред много по-млади от теб кандидати, е твоят опит. Посочи как той ще помогне на компанията. Сподели как възрастта и опитът ти са те направили по-добър професионалист и служител. 

Не заемай отбранителна позиция. Винаги говори ведро и положително. Бъди горд от постиженията, зрялостта и мъдростта си.

Разпознавай и противодействай на дискриминацията

Съществуват завоалирани фрази, свързани с възрастовата дискриминация, като например: "Нуждаем се от хора, които са енергични и динамични“.

Ако забележиш подобни фрази в обявата за работа, на интервюто можеш да кажеш:

Аз съм издръжлив и доста енергичен човек. С който и колега от предишната ми работа да говорите, ще ви каже, че съм работил повече от всички други там. По-младите колеги не само не разполагаха с моята енергия, но и все още не са се научили да работят умно, за да са бързи и ефективни едновременно.

Ако пък интервюиращия ти каже, че си прекалено квалифициран, преодолей това възражение като кажеш:

Да, вярно е, имам опит, което според мен е положително, тъй като кандидатите над 40 години подхождат по-професионално към задълженията си и са по-фокусирани на работното си място.

Не се фокусирай върху миналото си

Въпреки че е добре да говориш за миналите си постижения по време на интервюто за работа, не говори само за тях. Разсъждавай и за евентуалните ти бъдещи такива.

Спомени как твоите умения могат да помогнат на компанията с настоящите й проблеми, както и как можеш да допринесеш за постигане на целите на компанията, както сега, така и в бъдеще.

Покажи, че се адаптираш бързо към промени

За съжаление, съществува предразсъдък, че хората "улягат“ с възрастта и предпочитат познатото, а това може да бъде пречка за кандидатите за работа над 40 години.

За да се противопоставиш на този стереотип, покажи, че се адаптираш бързо към промяната.

По време на интервюто разкажи как си се адаптирал към различни работни ситуации и как промените са обогатили теб и предишния ти работодател.

Факт

По-зрелите хора често се справят доста по-добре от по-младите си колеги с промяна на работното място. 

Те имат повече опит с промяната и вече са се научили да се адаптират към промени от всякакъв вид.

Например, неотдавнашната криза е първата, която много млади хора са виждали. Хората над 40 години обаче са преживяли най-малко две такива или по-тежки до момента.

За финал

Ако си над 40 години и търсиш работа, посочвай ползата от наемането на някого на твоята възраст.

28-годишният е по-вероятно да напусне още при първата появила се възможност, за разлика от 43-годишният, който знае колко трудно е да намериш добро работно място. Следователно наемането на служител над 40 години спестява пари на компанията, защото намалява текучеството.

Търсещият работа над 40 години е стабилен е и по-фокусиран да успее, защото има повече отговорности (ипотечен кредит, издръжка на деца и т.н.), докато 24-годишният е съсредоточен само върху това да напусне дома на родителите си. Следователно наемането на служител над 40 години води до по-голяма ефективност за компанията.

Но най-доброто, което можеш да направиш, е да бъдеш активен по отношение на търсенето на работа, дори и да си изправен пред по-млада от теб конкуренция, и да продължаваш да опитваш, докато не успееш.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!