Търсене на работа в LinkedIn: 7 съвета

Почти всеки специалист по подбор използва LinkedIn, за да намери подходящи кандидати за работа. Така че, ако искате да намерите бъдещия си работодател по-бързо, е препоръчително да имате пълен профил в платформата и да го ползвате правилно. Последвайте съветите от тази статия за търсене на работа в LinkedIn и намерете новия си работодател с възможно най-малко усилие от ваша страна.

Как работи LinkedIn за търсещите нова работа?

LinkedIn може да ви помогне по няколко начина.

Преди всичко, платформата ви позволява да създадете собствен профил, в който да:

  • подчертаете вашите умения и трудов опит
  • да кандидатствате директно за свободни работни места
  • да общувате с други професионалисти
  • и дори да изпращате директни съобщения до ЧР-и и специалисти по подбор относно обявени от тях свободни работни места

В платформата можете също така да създадете портфолио, като качвате линкове и файлове, свързани с работата си и с ваши проекти, и да събирате препоръки, които да демонстрират, че сте отлични кандидати за работа.

Други сайтове също могат да ви бъдат полезни, когато търсите нова работа, но никой не е по-ефективен от LinkedIn, когато става въпрос за бързо и ефективно кандидатстване за работа и за бизнес нетуъркинг.

Вижте как да създадете ефективен профил в тази статия.

7 съвета при търсене на работа в LinkedIn

LinkedIn ще работи отлично за вас, ако знаете как да го използвате правилно.

Но първо, един съвет - ако ползвате платформата само за комуникация с други професионалисти и за търсене на работа, нямате нужда от LinkedIn Premium.

Това, от което се нуждаете, е пълен профил, който да накара специалистите по подбор да ви изпращат съобщения и да отговарят, когато кандидатствате по обявена от тях свободна позиция. Затова и започваме от него.

1. Оптимизирайте профила си

Пълният профил в LinkedIn се показва по-високо в резултатите от търсенето, когато специалистите по подбор набират подходящи кандидати за дадена позиция (често като въвеждат ключови думи или наименования на позиции).

Попълнете всички секции в него с удачната информация.

Снимка

Качете ваша качествена професионална профилна снимка – задължително условие, за да е пълен и максимално видим профилът ви.

Основни раздели

След това попълнете основните раздели на профила си, като секцията About, трудовата ви история, уменията и образованието ви.

Заглавие

Не забравяйте и за заглавието на профила ви! То, наред със снимката ви, е това, което специалистите по подбор виждат от страницата с резултати от търсенето си - дори още преди да кликнат върху профила ви. Изберете добро заглавие, включващо подходящите ключови думи и умения за следващата работа, която искате. Ето как да създадете най-доброто заглавие за профила си в LinkedIn.

Умения

Попълнете и максимален брой умения (платформата позволява да посочите до 50), тъй като те служат като ключови думи, които помагат на профила ви да излиза по-напред в търсенията на специалистите по подбор.

Така, при търсене на работа в LinkedIn, ще сте направили максималното работодателите да ви намират сами.

2. Уведомете контактите в мрежата си, че търсите нова работа

След като актуализирате и завършите профила си, започнете да говорите с хората във вашата мрежа.

Ако все още нямате контакти там, започнете от бившите си колеги. Наличието на няколко контакта прави вашият профил да изглежда по-легитимен и ви дава достъп до контактите на вашите контакти (които също да добавите в мрежата си след това).

Хората в професионалната ви мрежа не могат да ви помогнат, ако не знаят, че търсите работа, така че говорете с тях. Кажете им, че сте в процес на търсене на следващата подходяща за кариерния ви път позиция и обяснете какво искате. Попитайте ги дали имат идея за подходящи компании или ЧР-и, с които си струва да говорите. Може да ви дадат добри препоръки.

Изпращайте директни съобщения в LinkedIn на подходящите според вас професионалисти. Не го съобщавайте на всеослушание на всички и не пишете на всичките си контакти.

3. Изпратете съобщения на специалисти по подбор и ЧР-и

След това се свържете с няколко подходящи специалисти по подбор, за да си дадете повече шансове да попаднете на подходящите за вас работни места. Кажете им какво търсите, прикачете CV-то си в съобщението и помолете да се свържат с вас при подходяща бъдеща или настояща възможност.

Вижте тук да изпратите съобщение до ЧР в LinkedIn и какво да му пишете.

4. Опция Open to Work

Можете също така да включите и опцията Open to Work в профила си. Така уведомявате всички, които се занимават с подбор, че сте отворени за предложения за работа. Ако все още работите, изберете варианта, в който само специалисти по подбор виждат това.

При търсене на работа в LinkedIn е важно да знаете следното – профилът и неговото съдържание, както и всички ваши публикации, са видими от всички. Единственото, което виждате само вие и вашия събеседник, са директните съобщения, които си пишете и на които отговаряте.

5. Кандидатствайте по обявени свободни работни позиции

Време е вече да използвате LinkedIn, за да кандидатствате за работа.

Кандидатстване по обяви за работа

Влезте в таба Jobs, използвайте търсачката, въведете желаната от вас длъжност, стеснете търсенето си за конкретен град и ще видите всички свободни позиции. След това просто започнете да кандидатствате.

LinkedIn обаче ви дава възможност да направите много повече от това.

Контакт със специалистите по подбор

Например, можете да потърсите специалистите по подбор, които наскоро са публикували обяви за работа, и да им пишете, за да изразите интереса си към конкретна позиция

Вижте кой е човекът, публикувал позицията от обявата за работа, свържете се с него, като изпратете му заявка за контакт и, след като приеме, му напишете кратко съобщение. Споменете, че сте видели свободната позиция, за която искате да кандидатствате, и помолете за повече информация, ако се нуждаете от такава.

Можете също така да използвате LinkedIn, за да изпращате съобщения до специалисти по подбор, след като вече сте кандидатствали за дадена позиция.

В съобщението си потвърдете интереса си и обяснете накратко защо сте кандидатствали и защо ролята истински ви интересува. Това ще ви помогне наистина да се откроите от всички останали търсещи работа, които кандидатстват по тази обява.

Контакт със служители, работещи в предпочитани компании

И накрая, можете да изпратите няколко заявки за контакт до служители в различни компании, които ви интересуват, и просто да поискате повече информация за фирмата и за евентуални възможности за работа там.

Ако не сте сигурни дали дадена фирма е подходящата за вас или пък нямат в момента публикувани обяви в момента, струва си да съберете допълнителна информация за уменията, от които се нуждае бизнеса, и дори за бъдещите възможности и плановете им за подбор.

6. Използвайте функциите Job Suggestions и Job Alerts

След като прекарате известно време в търсене на работа в платформата, LinkedIn ще започне да ви предлага нови работни места, които отговарят на вашите критерии.

Функция Job Suggestions

Това се прави от функцията Job Recommendations. Достъп до нея получавате, като кликнете върху таб Jobs от хоризонталното меню най-отгоре и след това прегледате позициите, които се появят под надписа Recommended For You.

Функция Job Alerts

Можете също така да си създадете известия за нови обяви (Job Alerts), така че да бъдете уведомявани за всички публикувани нови свободни позиции, които отговарят на вашите умения, опит и интереси. Така ще можете да проверявате сайта по-рядко и няма да пропускате подходящи за вас възможности.

7. Набавете си препоръки

Много работодатели искат и проверяват препоръки. Чрез обратната връзка от ваши бивши колеги и мениджъри, те се опитват да преценят какъв тип служител ще бъдете и за тях.

При търсене на работа в LinkedIn можете да използвате платформата, за да впечатлите потенциалните работодатели и в това отношение.

В профила ви има цяла секция, предназначена за препоръки. Там  професионалисти от вашата мрежа могат да напишат по няколко изречения за това какъв служител сте според тях. Наличието на поне една препоръка е чудесен начин да се откроите от останалите кандидати, понякога дори преди специалистът по подбор да прочете CV-то ви.

Помолете няколко бивши или настоящи колеги да ви напишат препоръка, в която споменават колко качествено и ефективно работите и всякакви други ваши положителни качества и умения. Ако търсите конкретен тип нова и различна работа, помолете ги да подчертаят ваши специфични умения, които ще са подходящи за нея.

Предложете да направите същото и за тях. Върнете им жеста и им дайте блестящи препоръки, които могат да им бъдат полезни в бъдеще.

Още 2 начина за използване на LinkedIn при търсене на работа

Ако имате повече време, можете да използвате платформата и по още няколко начина.

  • Следвайте тези компании, които ви интересуват, и коментирайте редовно под техни публикации. Така те ще запомнят името ви още преди да кандидатствате за свободна позиция при тях. В този случай можете да заявите интереса си за обявена от тях свободна позиция чрез изпращане на директно съобщение до подходящия служител, вместо просто да кандидатствате онлайн.
  • Публикувайте съдържание в LinkedIn. Споделяйте своите знания за бранша, ваши впечатления и новости, както и работните си постижения. Тук не забравяйте, че компаниите виждат не само профила ви, но и всичко, което публикувате. Така че, нека съдържанието, което споделяте, да е професионално и с умерен, позитивен тон.

Препоръчителни настройки

Уверете се, че профилната ви снимка е видима и за хора, които все още не са част от вашата професионална мрежа. Включете видимостта ѝ от настройките на публичния ви профил.

Настройте опцията Open to Work, така че да е видима само от специалисти по подбор. Така настоящият ви работодател няма да разбере, че търсите нова работа.

И посочете географско местоположение, в което искате да намерите нови възможности за работа, а не мястото, където се намирате в момента. Това е важно, ако планирате да търсите работа извън вашия град или държава. Можете да посочите напр. само държава (България), а не конкретен град (София).

За финал

При търсене на работа в LinkedIn и ако искате бързо да намерите нова работа, последвайте нашите съвети. Те ще ви помогнат да се отличите от останалите кандидатстващи и да ускорите максимално намирането на най-подходящите за вас работодател и позиция.

А ако се нуждаете от подкрепа при създаване на пълен, ефективен профил в LinkedIn, ние сме на ваше разположение тук. Ще го направим вместо вас, а за вас остава просто да започнете да използвате платформата.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!