Срещаш трудности при търсене на работа? Виж как да се справиш с тях.

0  КОМЕНТАР/И

Срещаш трудности при търсене на работа? Имаш усещането, че не си на подходящото работно място? Кандидатстваш по доста свободни позиции без успех? Чудиш се дали си на правилния кариерен път? Или пък искаш да смениш изцяло бранша, в който работиш?

Ако си отговорил с „Да“ на някои от тези въпроси, то вероятно е добра идея да наемеш кариерен консултант, който да ти помогне да преодолееш затруднението.

Кариерният консултант може да ти е полезен с експертизата си в кариерното планиране, в създаването на ефективна кандидатура за работа и в процеса по интервюиране. Той е и в крак с настоящите практики за подбор и с предпочитанията и очакванията на работодателите.

Виж кога да се свържеш с такъв и какво може да направи той за теб, така че да преодолееш всички трудности при търсене на работа, с които се сблъскваш.

More...

Какво може да направи за теб кариерния консултант?

Кариерният консултант знае как да определи кои са най-добрите аспекти на твоя професионален опит и да го предложи по възможно най-привлекателния начин на потенциални работодатели. Той е добре запознат и с изготвяне на различни кандидатури за работа и с различните начини за мотивация и консултиране.

Той обикновено има голям опит в сферата на подбора и човешките ресурси. Затова и може да ти помогне при сблъскване с различни трудности при намиране на работа. Като например:

  • Ще ти помогне да идентифицираш и оцениш интересите, способностите и ценностите ти, и какво точно искаш да постигнеш.
  • Ще ти помогне да изясниш идеята си за кариерния ти път – независимо дали искаш да продължиш досегашния или да го промениш коренно.
  • Ще ти помогне да определиш следващите си стъпки и да разработиш план за постигането им.
  • Ще изготви най-подходящото за твоите настоящи кариерни цели CV.
  • Ще се погрижи за цялостния ти кариерен бранд, като изготви и твой пълен професионален профил в LinkedIn.
  • Ще ти помогне да се подготвиш блестящо за предстоящо интервю за работа.
  • Ще ти дава подходящи насоки за действие, в зависимост от затруднението, с което си се сблъскал.

Трудности при търсене на работа (или кога да се обърнеш към кариерен консултант)

Независимо дали тепърва започваш трудовия си живот и не си сигурен кой път да поемеш или пък си готов да преминеш към следващото кариерно стъпало, получаването на гледна точка от професионалист винаги е добре дошла.

И въпреки че някои сигнали са очевидни, не винаги е ясно кога е време да потърсиш външна помощ. Ето няколко ключови индикатора, че кариерният консултант може да ти бъде изключително полезен.

1. Срещаш трудности при търсене на работа

Ако търсиш нова работа и постоянно изпращаш CV-то си без резултат, кариерният консултант може да ти помогне.

Той ще проучи какво правиш (и какво не правиш), ще прегледа твоята автобиография и профила ти в LinkedIn, ще прецени дали са в синхрон с избрания от теб кариерен път и след това ще ти помогне да създадеш или прецизираш план за действие.

2. Кандидатстваш по много свободни позиции, но без успех

Много от търсещите работа не са напълно запознати с процеса по подбор.

Кариерният консултант може да ти помогне да идентифицираш и надградиш силните си страни, като ти помогне да се откроиш като идеалния кандидат, преминавайки безпроблемно през всички етапи от процеса по подбор.

3. Кариерният ти бранд има нужда от преоценка

За да се позиционираш добре на пазара на труда, трябва да поддържаш кариерния си бранд в отлично състояние.

Кариерният консултант ще изготви твои впечатляващи автобиография, мотивационно писмо и профил в LinkedIn. За да преодолееш всички трудности при търсене н работа.

4. Обмисляш кариерна промяна

Извършването на всякакъв вид кариерна промяна в най-добрия случай може да бъде предизвикателство. То обаче може да бъде преодоляно сравнително лесно с малко помощ.

С кариерния консултант можеш да обсъдиш твоите желания, да прецениш доколко реалистични са те и след това да изградиш подходяща стратегия (и нова автобиография, която да я подкрепи).

5. Искаш да се представиш отлично на интервю за работа

Ако стигаш до момента, в който потенциални работодатели те канят на интервюта, но след това получаваш откази, време е да потърсиш външна подкрепа.

Ако не се представяш добре по време на интервю за работа, кариерният консултант ще проведе заедно с теб симулация на интервю, ще те преведе през процеса и ще ти помогне да изработиш стратегия как да се справяш с всеки потенциален сценарий.

6. Кариерното ти развитие е в застой

Друг ясен знак, че е време да потърсиш съдействието на кариерен консултант: Не се придвижваш по кариерната стълбица, въпреки упоритата си работа.

Професионалният външен поглед ще ти даде яснота за причините за кариерния застой, и ще получиш конкретни стъпки за преодоляването му.

7. Изпитваш затруднения със собствената си мотивация

Напредването в кариерата е предизвикателна работа и понякога дори и най-мотивираните хора могат да се обезверят.

Ако установиш, че се нуждаеш от някой, който да те държи отговорен за постигането на твоите кариерни цели, кариерният консултант е подходящият за това професионалист.

Залагането на удачни кариерни цели и конкретни стъпки за постигането им, както и начертаването на ясен кариерен път е доста по-лесно, когато неутрална трета страна е замесена в процеса. Така се мотивираш да го следваш в сроковете, заложени в него.

Какво да направиш?

Вероятно около теб има хора, които смятат, че можеш да направиш всичко това и сам. А от време на време е възможно и ти самият да се чувстваш нелепо от факта, че се нуждаеш от помощ от кариерен консултант.

Но ако наистина изпитваш трудности при търсене на работа или имаш нужда от професионална кариерна подкрепа, игнорирай съмненията си. Наеми кариерен консултант.


изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа за 30 дни.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!