3 признака за токсично работно място в обява за работа

Чак след като напуснем напрегнато и стресово работно място, установяваме колко много енергия и усилия ни е коствал престоя ни там. И с облекчение решаваме, че вече имаме и времето, и ентусиазма да преследваме по-здравословна възможност. Но обикновено бързо се сблъскваме с реалността – безброй обяви за работа, които се налага да прочетем и пресеем. Някои звучат добре, други явно не са за нас. Но как да сме напълно сигурни? Ами ако пропуснем предупредителните знаци, като предишния път и отново попаднем на токсично работно място?

В почти всички обяви прозира това, което компанията предлага като среда и култура. И ако то е високо ниво на стрес и постоянно променящи се срокове, то можем да си спестим труда и времето да кандидатстваме там.

Има ли универсални признаци в обявите за работа, които сигнализират за наличие на токсична култура?

3 признака за токсично работно място в обява за работа

Странно наименование на свободната позиция

Когато търсим нова работа, независимо от експертизата ни, искаме да попаднем на уравновесен, разумен и знаещ какво иска работодател. И определено не искаме да сме Wizard (Mагьосник) или Guru (Гуру). Какво всъщност означава това? Какво ще правим? Звучи супер, но изглежда, че трябва да разбираме от всичко и да сме отговорни за всичко. А това надали е възможно.

В обявата за работа е добре да има някакво ниво на професионална зрялост. Когато наименованието на позициите са твърде странни, имайте едно на ум. Много е вероятно обаче и организацията да се старае да е „в крак с модните тенденции“ или просто да се опитва да се хареса на по-младата част от аудиторията си.

Неясни задължения или прекалено дълъг списък с отговорности

Ако в обявата за работа се подчертава, че задълженията са „разнообразни“, „вълнуващи“, „ентусиазиращи“ и т.н., но не става ясно точно какви са те, тогава приемете това за един от сигналите за токсично работно място. Липсата на ясно описани, конкретни задължения, е един от основните признаци, че ще се сблъскате след това с проблем.

Работа на работодателя е да идентифицира нуждите на компанията, задачите, необходими за посрещане на тези нужди, и съответните умения и опит, които търси у кандидатите за работа. Не е отговорност на хората, търсещи работа, да предполагат какво би включвала позицията. Защото след като започнат работа, ще им се наложи да отговарят на неясни или постоянно променящи се очаквания и да изпълняват множество роли. Просто защото компанията не знае от какво има нужда.

Тук има и друг вариант, ползван от компании, които искат да си спестят пари: Компанията знае какво трябва да се направи, но обединява в една обява за работа няколко различни работни позиции. И се надява да попадне на човек, който би вършил всичко това срещу само една заплата.

Думи, издаващи напрежение, спешност и стрес

Внимавайте за фрази като „динамична работна среда“, „млад и енергичен екип“, „активен“, „справя се добре със стреса“, „работи добре под напрежение и с крайни срокове“ и различните други техни вариации. Този клиширан език обикновено е евфемизъм за голямо работно натоварване, извънреден труд, стрес и неприятна работна среда.

Спомням си, че един от бившите ми мениджъри ми се обади в 8 вечерта в първия ми работен ден там. Естествено, предположих, че няма да звънне в този час, освен ако не е много важно. Затова и вдигнах.


След 20-минутен разговор, се оказа нещо, което изобщо не беше моя работа и което поне можеше да почака до следващия ден. Или просто да ми бъде изцяло спестено, тъй като изобщо не касаеше ролята ми в компанията. 


Това първо обаждане беше началото на поредица от нарушени граници. А си личеше от обявата за работа, че има голяма вероятност ситуацията да е точно такава.


Токсичната корпоративна култура и работна среда, превърнала се в токсично работно място, се срещат навсякъде и засягат работещи във всички професионални сфери. Като пълноправни участници в процеса по наемане обаче, имаме силата да реагираме и да избираме.

Ако не сте сигурни за дадена обява за работа, оставете я настрана и я погледнете отново по друго време. Доверете се на инстинктите си или просто имайте предвид вероятността това да не е вашето място.

Разпознаването на добрите и лошите работни места още от обявата за работа става с време, усилия и опит. Не кандидатствайте, когато не става ясно какви ще са точните ви отговорности, работното време и работната среда.

Работодателите носят пълна отговорност за фирмената култура, която създават. Като търсещи работа, ние сме отговорни за това да решим дали да ги приемем или не. Възползвайте се смело от това си право.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!