Токсичен позитивизъм на работното място

0  КОМЕНТАР/И

Терминът токсичен позитивизъм на работното място описва поведението на някои работодатели, които настояват всички работещи за тях да имат позитивна нагласа във всяка една ситуация на работното място. 

Това отношение обаче не само не е полезно за никого, но може да доведе и до ниска производителност и демотивация.

„Всичко ще се нареди.“ 

„Поне в момента имаш работа.“

„За всичко, което се случва, си има причина.“

Вероятно си чувал тези окуражаващи банални фрази. Те са предназначени да повдигнат духа ти, но обикновено звучат доста неавтентично и изпразнени от съдържание. 

И за това си има причина.

More...

Токсичен позитивизъм на работното място

Какво е токсичен позитивизъм?

Токсичният позитивизъм е убеждението, че без значение колко трудна е ситуацията, хората трябва да поддържат и демонстрират само и единствено позитивно мислене.

Може би си чувал фрази като „Просто бъди благодарен, че изобщо имаш работа“ или „Има хора, които са доста по-зле от теб“.

И докато зад този вид позитивизъм обикновено стоят добрите намерения на събеседника ти, той може да бъде потенциално вреден за теб. 

Токсичен позитивизъм на работното място

Случвало ли ти се е колега да ти каже „Горе главата. Нещата ще се наредят.“, когато нещо не се е получило така, както си се надявал?

Тази фраза не е проблематична сама по себе си, но ако това е и основният отговор на ръководството при сблъсък с предизвикателство, ще се превърне в проблем рано или късно.

Ще започне да доминира схващането, че проявата на чувства и емоции на работното място, различни от щастие и радост, е крайно неподходящо. Работещите ще започнат да потискат своите „отрицателни“ чувства, докато те бавно се натрупват в тях. И докато не се проявят бурно или в най-неподходящия момент, или чрез проява на психически или физически симптом.

Човешките емоции не са единствено в спектъра добро-чудесно-страхотно. Ежеминутно изпитваме приливи и отливи на различни емоции и да се преструваме, че те не съществуват – както добрите, така и лошите – неизбежно ще ни накара да се почувстваме по-зле и, в крайна сметка, да ни навреди.

Влияние на токсичния позитивизъм върху нашето здраве

Отричането на автентичните ни емоции на работното ни място може да има пагубно въздействие върху психическото и физическото ни благополучие.

Проучване от 2018 г. установява, че хората реагират на негативни емоции и мисли по два основни начина: чрез приемането им или чрез осъждането им. Установено е също, че тези, които приемат негативните си емоции и просто си позволяват да преминат през тях, намаляват тяхното въздействие и имат по-добро психологическо здраве в дългосрочен план.

Фокусирането върху поддържане на състояние на постоянно щастие няма да направи служителите щастливи. Ще доведе до обратния резултат - ще изпитваме повече депресивни, тревожни и негативни състояния. И като резултат от тях, можем да стигнем и до бърнаут.

На работното място се очаква да изпитваме известно емоционално натоварване. Особено при работни позиции в сферата на обслужването на клиенти. Но това емоционално натоварване се увеличава драстично, когато още от сутринта знаем, че трябва да потискаме истинските си емоции и днес. Единствено поради предпочитанието на работодателя ни към проява единствено на „позитивно“ мислене.

Знаци за токсичен позитивизъм на работното място

Казват ти да бъдеш позитивен, когато имаш реален проблем

Когато някой споделя основателно негово притеснение, да му кажеш просто да бъде позитивен е равносилно на пренебрежително отношение към него.

Пример

Представи си следната ситуация:


Напоследък си доста по-натоварен и вече силно стресиран, тъй като се е наложило да поемеш и работните задължения на твой напуснал колега.


Когато обаче споделяш това с прекия си ръководител и му казваш, че така не можеш да си вършиш работата ефективно, чуваш: „Опитай се да положиш малко повече усилия и да бъдеш по-позитивен.“

Всички около теб прикриват истинските си чувства

Пример

Колегите ти често ползват фразата: „Всичко е наред. Няма проблем.“


Това твърдение обаче не може да е вярно постоянно и за всяка ситуация.

Не при всяка работна ситуация всичко ще е наред. Всъщност, за много малко такива, това е вярно. Има много моменти, в които се сблъскваш с трудности.

И прикриването на истинските ти чувства нито ще реши проблема, нито ще ти донесе някакви ползи. Постоянната усмивка и „изтърпяването“ на всичко само ще те направи още по-стресиран и претоварен.

Чувстваш се виновен, че изпитваш негативни емоции

Токсичният позитивизъм може да се прояви и като чувство на вина.

Пример

Мислиш, че нямаш право да се чувстваш негативно в дадена ситуация, защото всичко останало на работното ти място е наред.

Този вид токсично поведение омаловажава чувствата ти и единственото, което се случва, е че към негативните емоции, които вече изпитваш, просто добавяш още една.

Само защото всичко останало в работата ти върви отлично, не означава, че нямаш право да се тревожиш за текущ проект или за предстояща среща.

Пример

Представи си следното:


Излизаш от презентация, която ти си изнесъл, и която е била пълен провал. Ти го знаеш, и присъстващите го знаят.


Към теб се приближава твой колега, който също е бил на срещата, и ти казва: „Не се притеснявай. Не беше толкова зле. Сигурен съм, че други колеги са се представили много по-зле.” 

Макар и добронамерени, тези изявления те лишават от свободата да усещаш собствените си емоции и да преминеш през тях, за да промениш успешно поведението си следващия път.

Минимизирането на негативните ни преживявания ни пречи да изпитваме автентичните си емоции, което пък води до пълно потискане на чувствата ни.

А когато не можем да изразим себе си, това ни причинява стрес, а в ситуации като тази от примера - и срам.


Работодателите носят отговорността да признаят, че не всичко е наред през цялото време, и че това може да повлияе на способностите на служителите им да вършат работата си ефективно. 

2020 г. беше трудна година за мнозина. 2021 г. е почти същата в това отношение. И въпреки че да си позитивен в тази трудна ситуация може да бъде успокояващо, позитивната нагласа не трябва да измества реалността и това, което всеки от нас изпитва.

Корпоративната култура на токсичен позитивизъм на работното място може сериозно да подкопае доверието между служител и работодател.

А доверието на работното място е толкова важно, че изследвания показват, че „служители, които имат доверие в своите работодатели, изпитват 74% по-малко стрес и 40% по-малко бърнаут“.

Ако работещите смятат, че не могат да бъдат честни за емоциите и чувствата си, те ще спрат да ги признават и проявяват напълно. А това ще доведе до възникване на проблеми, като намалена производителност, липса на ангажираност и увеличаване на отсъствията от работното място.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!