Съкращение на персонал поради коронавирус кризата: Какво да направиш?

Негативните икономически въздействия от коронавирус кризата принуди много работодатели да пристъпят към съкращение на персонал.

Резултатите към началото на април: Над 70 000 български граждани са се регистрирали като безработни в Бюрата по труда от началото на извънредното положение, обявено на 13 март.

Напълно възможно е и ти да си сред тях.

Така, освен притесненията за твоето физическо здраве на фона на здравната епидемия от COVID-19, най-вероятно вече изпитваш и допълнителен финансов стрес, и се притесняваш как ще свържеш двата края след внезапната загуба на доходите си.

Имаме няколко съвета към теб. Прегледай статията и се ориентирай какви точно да са следващите ти стъпки.

More...

Подай заявление за обезщетения за безработица

При съкращение на персонал заради коронавирус кризата, първата ти задача е веднага да се регистрираш като безработен в Бюрото по труда и да подадеш искане за получаване на обезщетения за безработица - там или в НОИ.

Ред за регистриране като безработен

Виж как да го направиш стъпка по стъпка в тази наша статия.

Кой има право да получава обезщетения?

Право на такова обезщетение имат всички съкратени служители, работили на трудов договор, независимо дали на пълно или непълно работно време, и дали са били в изпитателен срок или договорът им вече е безсрочен.

Безлихвен кредит за самоосигуряващи се и служители в неплатен отпуск

Самоосигуряващите се лица и тези, които в момента са в неплатен отпуск, нямат право да получават обезщетения за безработица.


За тях държавата е предвидила възможност за безлихвен кредит до 4500 лв.


Виж повече тук, а след това провери каква е процедурата в обслужващата те банка.

Размер на обезщетенията за безработица

Размерът на обезщетенията зависи от заплатата, на която си бил реално осигуряван през последните месеци – тази, която е вписана в трудовия ти договор и върху която работодателят ти е внасял осигуровки.

То ще е в размер на 60% от това брутно възнаграждение.

Кога ще започнеш да получаваш обезщетенията?

След като НОИ излезе с официално становище по твоето Заявление за получаване на обезщетения за безработица.

От НОИ ще те уведомят за одобрението им официално по имейл или чрез писмо, изпратено до постоянният ти адрес. Времето между подаването на Заявлението ти и излизането на решението на НОИ е между една до максимум четири седмици.

Обезщетенията се изплащат веднъж месечно, на 15-то число на месеца, следващ този, за който се отнасят.

Опитай се да ограничиш разходите си

Отлагане или разсрочване на плащания

При съкращение на персонал, докато чакаш да започнеш да получаваш обезщетения, започни да се свързваш с доставчиците си на услуги – наемодатели и финансови институции, например, и ги уведоми, че си бил съкратен заради коронавирус кризата.

Някои от тях може да се съобразят със затрудненото положение, в което се намираш, и да ти предложат варианти за отлагане или разсрочване на задълженията ти.

Разсрочване на вноски по кредити

Банките вече предлагат възможност за разсрочване на плащанията ти по кредити до 6 месеца – потребителски, ипотечни и плащания по кредитни карти.


Тази антикризисна мярка не включва плащания по т.нар. „бързи кредити“.


Виж повече тук, а след това провери как би могъл да го възползваш от тази отсрочка в обслужващата те банка.

Съкращаване на разходи

Въпреки, че някои доставчици на услуги може би ще ти предложат облекчения, все пак е разумно да обмислиш и принципно намаляване на разходите си, ако това е възможно.

Анулирай несъществените от тях, като например абонаменти или услуги, които не са важни за теб в момента. Това ще ти даде възможност да спестиш пари за по-важните неща, като сметки, храна и подслон.

Погрижи се за себе си

Овладяването на стреса, който идва при съкращение на персонал на фона на глобална здравна криза, е от ключово значение.

Овладей първоначалния шок

Затова, след като подадеш искането си за получаване на обезщетения за безработица, отдели време, за да събереш мислите си.

Първоначалната засилена тревожност и леката паника, които ще изпиташ, са естествена реакция. Дай си няколко дни, за да преминат.

Стартирай възстановяването си

След това започни да отделяш време за нещата, които обичаш да правиш. Преоткрий страстите си. Намери нови хобита. Постарай се всеки ден да се движиш - дори и вкъщи.

Колкото повече действия, които те карат да се чувстваш добре, предприемеш, толкова по-лесно и бързо ще ти бъде да идентифицираш нови възможности и да преодолееш трудния период.

Обмисли следващия си ход

След като отделиш няколко дни, за да обмислиш и приемеш това, което се случва, помисли къде се намираш в момента и къде би искал да бъдеш.

Направи списък на това, което харесваш в работата си, и на нещата, които не си харесвал.

Това ще даде представа какъв би могъл да бъде следващия ти ход и в каква посока да поемеш.

Проучи кои сектори продължават да търсят служители

При съкращение на персонал, първосигналната реакция е намиране на същата позиция веднага. Това обаче може да е трудно по време на настоящата криза.

Ако имаш нужда от работа незабавно и смяташ, че ще ти е трудно да откриеш нова позиция в сферата, в която си работил досега, обмисли варианта за започване на работа на различна позиция.

Засилено търсене на служители в определени сектори

Необходимостта от шофьори, куриери, доставчици, складови работници и служители в хранителни магазини се увеличава.

На тези работни места в момента можеш да имаш постоянни доходи, макар и временно.

Възникване на нови възможности

Някои сектори, като например онлайн сектора, започват да се развиват с бързи темпове. Затова и ще продължават да се търсят професионалисти с ноу-хау в онлайн търговията, изготвянето на уеб сайтове, програмиране, и т.н.

Ще има и свободни позиции, свързани с изработка на медицински консумативи и лични предпазни средства.

А с течение на времето, някои държавни институции, изправени на първа линия в борбата с COVID-19, вероятно също ще започнат да търсят нови служители.

Рискове от започване на нова работа в момента

Важно е да имаш предвид, че на някои от тези работни места съществува голям риск да бъдеш изложен на новия коронавирус.


Обмисли внимателно тази възможност и ако кандидатстваш за работа на такова място не забравяй да попиташ за предприетите мерки за осигуряване на здравето и безопасността на работещите.

Продължи търсенето на желаното ново работно място

Някои работодатели все още търсят нови служители. Затова, продължи да кандидатстваш и не губи надежда.

Поддържай автобиографията си актуална и отделяй време всеки ден за търсене на нова работа.

Нов процес по подбор

В условията на социално дистанциране, процесът по подбор се промени, така че бъди готов за малко по-различно преживяване.


Например, най-вероятно ще ти се наложи да участваш предимно в телефонни и видео интервюта, така че започни да се подготвяш за тях.

Усъвършенствай уменията си

Ако в процеса по търсене на нова работа установиш, че работодателите изискват умения, които не притежаваш, възползвай се от свободното време, с което разполагаш, и открий подходящото за теб онлайн обучение за усъвършенстване на умения.

Без значение какви са твоите краткосрочни и дългосрочни планове, придобиването на нови умения ще ти е от ползва в бъдеще. Ще те направи по-квалифициран кандидат и може да ти помогне да намериш нова позиция по-бързо, отколкото предполагаш.

Получи подкрепа

При внезапно съкращение на персонал, освободените служители обикновено се изправят пред неясноти и изпитват колебания какво точно да направят.

Потърси подкрепата, която ти е необходима, за да се справиш със ситуацията, в която се намираш.

Финансов консултант

Във връзка с финансовото ти положение ти е необходим финансов съветник – човек, наясно със законите в страната ни и с настоящите финансови механизми за подкрепа.

Това обикновено са хора, работещи във финансови институции или заемащи подобни позиции в други фирми, например счетоводители.

Потърси такъв професионалист сред приятелите и познатите си и поговори с него. 

Кариерен консултант

А по отношение на съкращението ти и намирането на нова работа ти е необходим кариерен консултант – специалист, имащ знанията да ти помогне с изготвяне на кандидатура за работа, подготовка за предстоящо интервю или със смяна на сектора, в който си работил до момента.

Потърси човек, занимаващ се с подбор или работещ в сферата на човешките ресурси. Можеш да се възползваш и от нашите онлайн кариерни услуги.

За финал

Да се окажеш изведнъж без работа е изключително неприятно преживяване.

В настоящия момент обаче, освен стреса от твоето освобождаване, си подложен и на още един – този от настъпилата глобална здравна криза.

След като си дадеш време, за да обмислиш и приемеш новата си ситуация, възползвай се от предложенията ни за действие в тази статия. Те ще ти помогнат да се справиш с нея сравнително по-бързо.

Успех!


Прочети още


  • Здравейте и благодаря за коментара! Радвам се, че статията Ви харесва и се надявам да Ви е полезна!

 • Здравейте!
  Имам ли право на обезщетение при съкращение ако имам обезщетение по чл.331 , от което все още имам месец да ползвам ако съм на борсата? Т.е трябва ли то първо да изтече или без да го ползвам, директо ще получа обезщетение при съкращение на позиция поради намаляване обема на работа?
  Знам, че обезщетение върху обезщетение не е възможно, но кое е с приоритет?
  Благодаря.

  • Здравейте! Не съм сигурна, че разбирам въпроса Ви.

   Ако договорът Ви бъде прекратен на основание чл. 331 от КТ, то при регистрация като безработна в Бюрото по труда и в НОИ ще получавате само минималния размер на обезщетението за безработица.
   Ако обаче договорът Ви бъде прекратен поради намаляване на обема на работа (чл. 328 от КТ), то ще получавате пълния размер на обезщетението за безработица.

   Моля за уточнение по кой член от КТ е прекратен договорът Ви и за какви обезщетения става въпрос в питането Ви.

 • Здравейте!
  Изправена съм пред следния казус:
  Работя в частно училище и точно сега то попада във възбрана на епидемичната обстановка. Аз съм на срочен трудов договор. Не знам как точно да го формулирам: може ли точно в този момент да прекратят договорът ми /в срок на изпитване/, той изтича на 15 декември?

  • Здравейте!

   Да, всеки трудов договор може да бъде прекратен. Ако сте в изпитателен срок, той може да бъде прекратен веднага, а след изтичането му – при спазване на посоченото в договора Ви предизвестие.

   За да се случи това, следва да се водите на работа (дори и да не сте на работното си място), т.е. да не сте в болничен или в друго отсъствие, за което можете да предоставите документ.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Абонирай се за електронния ни бюлетин!

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!