Създаване на CV: 6 ключови елемента, които ще ти осигурят покана за интервю

Кандидатурата ти за работа трябва да впечатли незабавно четящия, да привлече вниманието му и да го мотивира да те покани на интервю за работа. За да постигнеш този ефект, при създаване на CV-то си следва да включиш в него 6 ключови елемента.

Твоята автобиография е всъщност твоята лична реклама, която цели да те продаде веднага на конкретния работодателя. Освен това, на специалистите по подбор са им необходими само няколко секунди, за да прегледат изпратено им CV и да решат дали то съдържа информацията, която търсят, или не. 

Виж кои са основните 6 ключови елементи, които да включиш в CV-то си, за да се откроиш веднага сред останалите кандидати.

More...

6 ключови елемента при създаване на CV

1. Ключови думи и фрази

За да открои CV-то ти, се изисква повече от стилно форматиране на добре звучащи фрази. Това, което ти трябва, са ключови за позицията думи и фрази.
Те не само ще те отличат като изключително подходящ кандидат, но и ще преминат без проблем през софтуерите за обработка на кандидатури за работа (ATS), които елиминират веднага автобиографиите, които не отговарят напълно на изискванията за заемане на позицията.
Целта ти е да подчертаеш най-подходящите си умения, постижения и таланти, така че да изпъкват моментално. 

Ключови фрази

Не копирай дословно фразите от обявата за работа. Вместо това, обобщи предварително кои са те, избери само тези, които точно съответстват на професионалния ти опит, и включи техни синоними на подходящите в автобиографията места.

Пример

Ако в обявата за работа е посочено следното изискване:

С опит в създаване и поддържане на продуктивни взаимоотношения с висшия мениджмънт,

напиши в CV-то си:

Притежаващ умения за създаване и поддържане на ефективни взаимоотношения с ръководители и мениджъри на високо управленско ниво.

Ключови думи

Същото важи и за ключовите думи, с тази разлика, че в повечето случаи тях трябва да ги ползваш дословно. Обобщи кои са те, избери тези, които съответстват на квалификациите ти и ги включи както в началото на CV-то си, така и на съответните подходящи места.

Пример

Работодател търси:

Мениджър Продажби с опит в международна компания

И ако не открие думите „мениджър“, „продажби“ и „международна компания“ в рамките на няколко секунди след сканиране на автобиографията ти, ще я отхвърли.

2. Имена на компании и големи клиенти

Споменаването на известни компании или клиенти може да е от съществено значение при селектирането на автобиографията ти. Така придаваш достоверност и тежест на кандидатурата си.
Освен това специалистите по подбор, лесно правят връзка между позицията, която си посочил, че си заемал, и какви са били задълженията ти, само въз основа на наименованието на бившия ти работодател. Повечето от тях се занимават с подбор от известно време и са наясно какви са работните функции в повечето големи или известни фирми в България.

Пример

Търсиш работа в сферата на управлението на проекти.

В автобиографията си спомени, че си ръководил няколко ключови проекта, когато си работил в Софарма например. Това би предизвикало интереса на четящия и той би се заинтригувал да научи повече.

3. Работни постижения, придружени от цифри

Най-добрият начин за демонстриране на твоите ключови работни постижения, е чрез посочване на факти и конкретни дати чрез точни цифри. 

Цифрите се забелязват веднага при преглед на CV. Затова, освен в секцията с трудовия ти опит, включи и най-важните и релевантни твои постижения в цифри, в началото на автобиографията си.

Примери

Искаш да включиш в CV-то си следното твое постижение:

Ръководил служители в голяма търговска компания.

И въпреки, че от така формулираното изречение е ясно, че имаш мениджърски опит, добавянето на броя на служителите, които си ръководил, ще има много по-голямо въздействие върху четящия.
Например:

Управлявал 50+ служители в голяма търговска компания.

Така вече демонстрираш не само, че имаш някакъв ръководен опит, но и че имаш умение за управление на големи екипи.

Друг пример:

Ти си продуктов мениджър и искаш да наблегнеш на продуктите, за които си отговарял. Формулирай го по следния начин:

Въвел и поддържал 15 нови продукта, генерирали около 500 000 лв. продажби за миналата година.
Така демонстрираш, че работата ти е оказала голямо влияние върху резултата на компанията.

4. Секция „профил“ или професионално резюме

Важна част от автобиографията ти е и краткото обобщение в нейното начало, описващо твоите най-важни професионални умения и опит, и подсказващо на работодателя защо точно ти си най-подходящия кандидат за конкретната позиция.

В него кажи директно, че можеш да правиш това, което той търси, както и че можеш да го правиш добре.

5. Онлайн присъствие

Специалистите по подбор се впечатляват от кандидати за работа, които имат добре изграден кариерен бранд.

Ако имаш актуален профил в LinkedIn, например, посочи линк към него в CV-то си. Правещите подбор ще го разгледат със сигурност, видят кой е в мрежата ти и какви са твоите професионални интереси, умения и таланти.

Съвет

Виж как да направиш профил в LinkedIn в тази наша подробна инструкция.

6. Странични релевантни проекти

Предоставянето на информация за странични проекти или участие в доброволчески инициативи може да бъде полезно за добиване на представа за твоите релевантни за позицията и компанията умения и интереси.
Включи само тези проекти и странични дейности, които могат да имат отношение към свободната позиция и изискванията за заемането ѝ.

Съвет

Не включвай участието си в политически или религиозни организации. Противоречивият характер на политиката и религията в днешно време ги прави теми, които е най-добре да бъдат избягвани при кандидатстване за работа.

За финал

Повечето специалисти по подбор четат стотици автобиографии за всяка свободна позиция, повечето от които са прекалено общи.

Затова, при създаване на CV, подчертай твоите умения и опит и се фокусирай върху конкретните задължения и изисквания към кандидатите за свободната позиция.

Включи и посочените в статията 6 ключови елемента, за да увеличиш шансовете си за получаване на покана за интервю.

Успех!


Имаш нужда от подкрепа при изготвяне на документите ти за кандидатстване? Довери ни се.

forjobhunters.com ще ти помогне да изготвиш впечатляваща кандидатура за работа: 

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!