Стратегия за намиране на нова работа: 20 полезни съвета

0  КОМЕНТАР/И

Освен ако не си един от късметлиите с изключително търсена в момента професия, намирането на нова работа ще е предизвикателен процес за теб, дори и в настоящия момент, в който безработицата в страната е на едно от най-ниските си нива от десетилетия. Можеш обаче да направиш търсенето си малко по-лесно, ако използваш подходяща стратегия за намиране на нова работа.

Последвай съветите ни от тази статия, за да я изготвиш.

More...

Изготвяне на стратегия за намиране на нова работа

стратегия за намиране на нова работа: подготовка

Предварителна подготовка

1. Реши какво искаш преди да започнеш да го търсиш

Умения и желания

Преди да започнеш търсенето на работа, отдели време, за да обмислиш силните и слабите си страни, както и какво обичаш да правиш.

Ако не знаеш как изглежда твоята идеална работа, няма и да знаеш как да я намериш, и да следваш ясна стратегия за намиране на нова работа. 

Позиция, работни задължения, работодател

Започни с определяне на позицията и работните задължения, които те интересуват.

Обмисли работната среда, в която се представяш най-добре – екипна работа, индивидуална или комбинация от двете.

Уточни и предпочитания от теб бранш, размера на компанията, местоположението и йерархичната ѝ структура.

Списък с работодатели

Накрая, създай списък на компаниите, които отговарят на тези изисквания и предлагат позиции, които те интересуват.

2. Изготви кандидатурата си за работа

Успешната стратегия за намиране на нова работа включва предварително обмисля и създаване на подходящите инструменти за постигане на целите ти - CV, мотивационно писмо, профил в LinkedIn, и т.н.

Създай автобиография и мотивационно/ придружаващо писмо, които адресират точно твоята идеална работа и конкретната аудитория, за която са предназначени.

За насоки как да изготвиш придружаващо или мотивационно писмо, посети тези страници: Изготвяне на мотивационно писмо и Изготвяне на придружаващ кандидатурата имейл.

3. Бъди организиран

Преди да започнеш да кандидатстваш за работа, отдели време, за да разработиш подходящата за теб система за организиране на търсенето на работа.

Една проста електронна таблица ще свърши отлична работа при проследяване на кандидатстванията ти, насрочените интервюта и резултатите от тях.

4. Не очаквай светкавични резултати

Може би се надяваш да намериш нова работа в рамките на 2-3 седмици, но реалността е друга. Този процес обикновено отнема поне месец и половина-два, за да откриеш подходящата възможност и да получиш предложение за работа.

Като част от твоята стратегия за намиране на нова работа, подготви се психически за по-продължителен период на търсене, за да не се изненадаш неприятно впоследствие.

5. Обмисли работа на свободна практика

Не пренебрегвай възможностите да работиш на свободна практика, ако професията ти го позволява.

Прецени дали би могъл да работиш по различни проекти за различни компании, докато търсиш нова работа. Така не само ще добиеш по-добра представа какво се търси от работодателите, но и можеш да увеличиш шансовете си да получиш предложение за работа на трудов договор от клиент, за който вече работиш.

стратегия за намиране на нова работа: кандидатстване

Кандидатстване

6. Проучи компаниите, в които искаш да работиш

В първата част на твоята стратегия за намиране на нова работа създаде списък с желаните от теб работодатели. И след като вече установи какво точно искаш, е време да разбереш и какво искат компаниите, в които би искал да работиш.

Прочети отзивите за тях в Glassdoor и BGrabotodatel. Така ще опознаеш фирмената им култура и ще разбереш какви условия на труд предлагат.

Профилите на компаниите в социалните мрежи също могат да ти дадат представа каква е атмосферата на работното място, което проучваш. 

Провери и дали имат свободни работни позиции, обявени на сайта им или в някоя от кариерните платформи.

7. Персонализирай кандидатурата си за всяка свободна позиция

Автобиографията ти е един от най-важните инструменти за търсене на работа. Въпреки това, повечето съдържат работни задължения, вместо с постижения, а търсещите работа изпращат едно и също CV на различни работодатели и за различни позиции.

Създай автобиография, ориентирана към постиженията ти, която включва количествено измерими резултати, подходящи за работата, за която кандидатстваш.

Проучи ключовите думи и фрази, които са използвани в обявата за работа и ги включи в автобиографията си.

И за да бъде успешна твоята стратегия за намиране на нова работа, адаптирай CV-то си за всяка свободна позиция, за която кандидатстваш.

8. Не разчитай само на публикуваните обяви в кариерните сайтове

Ако разчиташ само на кандидатстване по обявени свободни позиции, ограничаваш възможностите си. Съсредоточи се върху всички налични начини за намиране на свободно работно място.

Ето някои от тях:

Директен контакт с избраните работодатели

Изпрати непоискан имейл с твоята кандидатура на избраните от теб работодатели и предложи експертизата си за разрешаване на конкретен техен проблем или за постигане на тяхна стратегическа цел.

Твои контакти в LinkedIn, работещи за избраните работодатели

Възползвай се от това, че имаш връзка с професионалист, работещ за желан от теб работодател. Свържи се с него и сподели желанието си да работиш в неговата компания. Вашият разговор може да доведе до препоръчването ти за свободна позиция там.

Корпоративен уеб сайт

Преглеждай редовно кариерните секции в сайтовете на компаниите, които те интересуват, за да си един от първите кандидатствали за избраната от теб свободна позиция.

Facebook кариерни групи

Включи в твоята стратегия за намиране на нова работа и използване на подходящите кариерни Facebook групи. Избери няколко от тази наша статия, включи се в тях и започни да следиш публикациите там.

стратегия за намиране на нова работа: интервю

Интервюта за работа

9. Подготви се отлично за предстоящите интервюта за работа

Една добра стратегия за намиране на нова работа включва перфектна подготовка. Колкото по-подготвен си за интервюто, толкова по-добре ще се чувстваш и има и по-голяма вероятност да се представиш отлично.

Още преди да те поканят на интервю за работа, разработи отговори на обичайните въпроси, задавани от интервюиращите.

Няма как да знаеш какво точно какво ще те попитат, но можеш да предвидиш основните теми: работен опит, умения, ключови постижения, работа в екип, лидерство, комуникация с клиенти, и т.н. Подготви твои отговори по тези теми.

10. Ползвай примери, демонстриращи търсените умения

Хората обикновено помнят историите, които чуват, а не сухите факти.

Затова целта ти по време на подготовката ти за интервю трябва да бъде разработването на набор от истории, които да споделиш на интервюто си за работа, и които ясно да демонстрират твоите релевантни умения и постижения.

Подготви няколко примера за това как се справяш отлично с работата си. Спомени къде си работил, уменията, които си използвал, посочи какво точно си направил и кажи какъв е бил резултата от твоите усилия. 

Използвай формулата STAR, описана в тази наша статия. Тя ще ти помогне да структурираш мислите си и да направиш историите си незабравими.

11. Изпрати благодарствен имейл на всички интервюиращи

Няколко кратки изречения по имейл, подчертаващи интереса и квалификациите ти, няма да ти осигурят автоматично предложение за работа, но ще ти помогнат да се откроиш сред останалите кандидати за позицията.

Затова, като част от твоята стратегия за намиране на нова работа, обмисли изпращане на благодарствено писмо след интервютата си за работа.

Създай основното му съдържание предварително, а след това просто променяй текста в зависимост от конкретната компания и позицията, за която си кандидатствал. 

социални мрежи

Социални мрежи

12. Твоята активност в социалните мрежи има значение

Подходящата стратегия за намиране на нова работа в 21-ви век включва целенасочено онлайн присъствие.

В настоящия момент, когато работодателите все по-трудно намират кандидати за работа за свободните си позиции, те започват все по-активно да използват социалните мрежи за привличане на нови служители. 

Включването ти в професионални дискусии там бързо ще те постави в полезрението им.

Бъди автентичен и споделяй мнението си смело. Избягвай обаче изкушението да преминаваш границите на добрия професионален тон. Постарай се да не звучиш цинично или вулгарно, да не промотираш насилие и расизъм, и избягвай да бъдеш негативен.

Освен това, не забравяй да прочистиш всички твои профили от неподходящо съдържание още преди да стартираш търсенето си на работа.

13. Пази личните си данни

Докато се опитваш да се откроиш в социалните мрежи, не забравяй да пазиш личните си данни.

Направи профилите си публични, така че да бъдеш откриван лесно, но прегледай настройките си за поверителност във всички социални мрежи, в които имаш профили, и ги промени така, че да споделяш възможно най-малко лични данни за себе си.

LinkedIn

LinkedIn

14. Създай перфектен LinkedIn профил

Когато почти всички специалисти по подбор са в LinkedIn и използват платформата като основен инструмент за търсене на подходящи кандидати за работа, е критично важно да имаш профил там.

Виж нашата подробна инструкция как да го създадеш и я използвай, за да подобриш своята стратегия за намиране на нова работа.

15. Бъди активен

Не се страхувай да бъдеш активен в платформата.

Споделянето на съдържание в LinkedIn, свързано с кариерното ти развитие, ще покаже на специалистите по подбор, че непрекъснато се усъвършенстваш.

Добавянето на твой коментар или мнение под нечий пост, свързан с професията ти, ще демонстрира, че си експерт.

А споделянето на твоите собствени професионални постижения ще покаже на потенциалните работодатели какво точно можеш. 

16. Изгради професионална мрежа от контакти

Мрежата ти от професионални контакти в LinkedIn неминуемо ще доведе до повече възможности за работа. Освен това ще придобиеш и представа какво се предлага и търси.

Затова, освен с всички твои бивши и настоящи колеги и партньори, свържи се и с други професионалисти в LinkedIn, дори и да са непознати за теб. 

17. Поискай препоръки от контактите, които познаваш лично

Препоръките, особено тези в LinkedIn, са доказателство за качеството на работата, която вършиш. Поискай такива кратки отзиви от твоята професионална мрежа там.

Избягвай общите отзиви, като: „Иван е отличен професионалист.“ 

Вместо това избери да публикуваш препоръки, които са конкретни, като тази например: „Иван винаги отделя достатъчно време за своите клиенти. С внимателния си и загрижен подход, той успя да спечели договор за 200 000 лв. с клиент, който до тогава ползваше наш конкурент.“

стратегия за намиране на нова работа: кариерен бранд

Кариерен бранд

18. Създай твой кариерен бранд

Съществена част от твоята стратегия за намиране на нова работа следва да е създаването и поддържането на кариерен бранд.

Чрез него можеш да покажеш своя опит и професионални интереси онлайн, там, където работодателите могат да ги намерят.

Виж кои са основните елементи на кариерния бранд и как да изградиш такъв в тази наша статия.

19. Бъди уникален

Работодателите търсят кандидати, които имат правилните „твърди умения“ - квалификациите за извършване на основната работа, за която кандидатстват.

Те обаче искат да преценят, още преди да те поканят на интервю, дали ще се впишеш във фирмената културата, и затова търсят и подходящите за вече съществуващия екип лични качества или „меки умения“.

Не се страхувай да ги покажеш. Демонстрирай уникалността си. Нека твоя личен кариерен бранд да покаже какво те прави различен, по-добър и по-ценен за тях от останалите кандидати за работа.

технологии

Технологии

20. Използвай мобилните технологии

На много от търсещите работа не се е налагало да го правят от 5, 10 или дори 15 години. Ако и ти си от тях, има някои новости, с които следва да се запознаеш.

Представяме ти няколко инструмента, които специалистите по подбор използват при търсене на кандидати за работа и организиране на интервюта.

Проучи ги и започни да ги ползваш и ти, като част от новата ти стратегия за намиране на нова работа.

Мобилно приложение на Messenger

Интервюиращите все по-рядко говорят по телефон и все по-често изпращат съобщения, свързани с организирането на интервюта и срещи – било то на телефона ти или в Messenger платформата на Facebook.

Инсталирай мобилното приложение на Messenger (Android | iPhone) на телефона си, за да виждаш веднага съобщенията, които те интересуват, и да можеш да отговориш незабавно.

Мобилно приложение на Skype

Работодателите използват платформата за интервюиране на кандидати за работа.

Разучи как се работи с нея предварително и започни да я използваш, за да си в свои води, когато бъдеш поканен на Skype интервю, дори и да не си пред компютъра си.

Инсталирай приложението от тук - Android | iPhone.

Мобилно приложение на LinkedIn

Някои специалисти по подбор изпращат вътрешни съобщения в LinkedIn, за да комуникират с кандидатите за работа, вместо да ползват служебния си имейл.

Инсталирай мобилното приложение на платформата на телефона си (Android | iPhone) и започни да го проверяваш по няколко пъти дневно, за да не пропуснеш идеалната за теб възможност.

Мобилни приложения на Twitter и Facebook

Работодателите използват активно и двете приложения, за да намерят кандидати за работа. 

Ако имаш профили в тези социални мрежи, добави компаниите, които те интересуват, към контактите си и бъди активен в комуникацията си с тях.

За финал

Вместо заключителни думи, ето още няколко съвета за изготвяне на успешна стратегия за намиране на нова работа:

Първо, позитивизмът е изключително важен.

Работодателите искат да наемат усмихнати и компетентни хора. Ако дълго време си бил безработен и си отчаян, или пък си бил уволнен и си ядосан, намери начин да не го демонстрираш, когато търсиш работа.

Второ, ако си над 40 години и се опитваш да си намериш работа, може да се сблъскаш с възрастова дискриминация. 

Сред начините за активното ѝ противодействие е ограничаването на броя на годините трудов опит в CV-то ти само до последните 10-15, премахване на датите в секцията за образование и фокусиране върху адаптивността, позитивността и гъвкавостта ти по време на интервюто.

Трето, не забравяй да коригираш CV-то си, ако искаш да промениш кариерното си развитие. Промени го така, че да демонстрира само важните за потенциалния работодател твои ключови умения.Всички тези комбинирани и целенасочени усилия ще увеличат вероятността за намиране на подходящата за теб нова позиция и работодател. Успех!

P.S. Надявам се, че тези съвети за намиране на нова работа са ти били полезни! Ще се радвам да чуя в коментарите какво би променил/a в настоящата ти стратегия за търсене на нова работа, след като прочете статията.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!