Стратегии за самомотивация на работното място

0  КОМЕНТАР/И

Да се опитваш да поддържаш сам интереса си към работата е сложна и трудна задача. Ефективната самомотивация обаче е едно от нещата, което отличава истински успешните професионалисти. Те се справят отлично с работата си - понякога и въпреки работодателя и колегите си.

И така, как да продължиш да работиш качествено, ако вече не изпитваш удовлетворение от работата си?

До известна степен мотивацията е индивидуална. Това, което те кара да продължаваш напред, вероятно не действа по същия начин на другите. Въпреки това, има няколко стратегии, които работят при повечето хора.

Затова, ако ти се е случвало да не успееш да постигнеш работна цел поради липса на ангажираност, продължи да четеш. Тези 4 стратегии могат да ти помогнат да се самомотивираш успешно.

More...

Стратегия за самомотивация #1: Дефиниране на цели

дефиниране на цели

Конкретни цели

Доказано е голямото значение на поставянето на цели при мотивация на другите и при самомотивация.

Проучвания показват, че когато търговците имат цели, те продават повече.


Много общите, абстрактни амбиции обаче (напр. „Искам да стана успешен търговец“), обикновено са по-малко ефективни от конкретните (напр. привличане на 10 нови клиента на месец).

Затова всички работни цели, които си поставяш, трябва да са конкретни и измерими.

Вътрешна мотивация

Целите следва да отключват твоята вътрешна, а не външна мотивация. 

Дадена цел е вътрешно мотивирана, когато не носи никакви награди при постигането ѝ. А е външно мотивирана, когато се ползва като средство за спечелване на награда или избягване на наказание.

Разбира се, ако наградата при постигането на целта е достатъчно голяма, ще продължим да я преследваме, дори и задачите да са ни неприятни. 

Например, много хора остават на едно и също работно място единствено заради парите. Но в такава ситуация те обикновено правят минимално необходимото, за да постигнат целите си.

Затова, външната мотивация понякога ни движи напред, но не ни помага да се отличим от другите и да постигнем дълготраен успех.

Съсредоточаване върху приятното

В един идеален свят всички бихме работили това, което ни доставя удоволствие, и така лесно бихме поддържали ангажираността си висока.

Не всички обаче намираме идеалната за нас работа и получаваме работни задачи, които ни харесват. В тези случаи трикът е да се съсредоточиш само върху елементите от работата ти, които са ти приятни. 

Помисли как изпълнението на задачата може да бъде удовлетворяващо за теб - например, ще ти даде шанс да покажеш уменията си пред мениджмънта.


Опитай се и да компенсираш негативите с дейности, които ти се струват ползотворни - например слушане на музика, докато преглеждаш електронната си поща.

Стратегия за самомотивация #2: Определяне на външни стимули

външни стимули при самомотивация

Някои задачи или етапи от кариерата могат да бъдат много натоварващи.

Тогава може да е полезно сам да си създадеш външни стимули и награди - например, да си обещаеш почивка или подарък при завършване на голям работен проект.

Внимавай обаче с избора на стимулите при самомотивация. Виж какво да правиш и какво не.

Възнаграждаване на качеството

Често срещана грешка е възнаграждаването за количеството изпълнени задачи или за бързината, с която ги завършваш, вместо да се интересуваш от качеството на изпълнение. 

Счетоводител, който бързо завършва своите задачи, вероятно ще допусне и повече грешки. 


Търговец, фокусиран единствено върху увеличаване на продажбите, вероятно ще се сдобие с няколко недоволни клиенти в процеса.

Награди, които обезсмислят успеха

Друг често срещан капан е избиране на стимули, които подкопават целта, която си постигнал.

Изследвания показват, че при постигането на поставена цел, хората са склонни да се предадат на изкушението и така да саботират сами напредъка си.

Ако наградата ти за успешното приключване на диета за отслабване е пица или торта, е напълно вероятно тя да обезсмисли упоритата ти работа и да възстанови лошите ти навици.

Ефективни награди

Някои външни стимули са по-ефективни от други.

Например, в този експеримент изследователи откриват, че хората са склонни да инвестират повече усилия, време и пари, за да се преборят за несигурна награда (50% шанс да я получат), отколкото, ако се стремят към сигурна награда (100% шанс) - може би защото първата е по-предизвикателна за постигане. 

Затова е добра идея да използваш това знание, за да се мотивираш.

За да създадеш усещането за несигурност, можеш да държиш два плика на бюрото си (като единия съдържа голяма награда, а другия - не) и избереш само един от тях, произволно, след като работата е свършена.

Загуба или печалба?

И накрая, хората предпочитат да избягват загубите, а не да придобиват еквивалентни печалби.

Това също може да се използва за създаване на силен външен мотиватор.

В проучване от 2016 г. учени от Университета в Пенсилвания поставили задача на  участниците да правят по 7000 стъпки на ден в продължение на шест месеца. Някои от тях получавали като награда 1,40 долара всеки ден, в който постигали целта си, докато другите губили по 1,40 долара, ако не успеят. В резултат втората група е постигала дневната си цел с 50% по-често.

Стратегия за самомотивация #3: Поддържане на напредъка

поддържане на напредъка

Обикновено, когато хората преследват дадена цел, те са много мотивирани в началото, а след това, по средата на процеса, се отпускат и мотивацията им рязко намалява. 

За щастие, има няколко начина за преодоляване на този проблем и за самомотивация в такава ситуация.

Раздробяване на целта

Ако разбиеш целта си на по-малки подцели - да речем, седмични вместо тримесечни цели за продажби – ще имаш по-малко време да се поддадеш на този досаден спад в мотивацията, и ще увеличиш вероятност да постигнеш целта си.

Преместване на началната точка

Можеш и да промениш начина, по който мислиш за постигнатия напредък. 

Когато напреднем в работния процес, целта изглежда много достъпна. Тогава сме склонни и да увеличаваме усилията си за постигането ѝ. 

Можеш да се възползваш от тази тенденция, като преместиш мислено отправната си точка още по-назад във времето - например, може би проектът е започнал не от първия път, когато си предприел действие, а когато ти е бил предложен за първи път.

Така сам ще си създадеш усещане за вече направен напредък, което ще те мотивира да се бориш по-активно за постигането на целта си.

Фокусиране върху направеното до момента

Друг умствен трик е в началото да се съсредоточаваш върху това, което вече си направил, а след като стигнеш до средата на работата си, да насочиш вниманието си към това, което остава да се направи.

Стратегия за самомотивация #4: Използване на социално влияние

социално влияние при самомотивация

Хората сме социални създания. Непрекъснато се оглеждаме около нас, за да видим какво правят другите. Така действията им влияят на нашите собствени.

Затова, дори седенето близо до ефективен служител може да увеличи резултатите ни. 

Когато обаче видим колега, който се справя отлично със задача, с която ние не сме се справили, ще реагираме по един от двата начина:

  • ще се вдъхновим и ще се опитаме да копираме това поведение
  • или ще загубим напълно мотивацията си

Какво тогава можем да направим, така че да използваме ефекта на социалното влияние в процеса си по самомотивация?

Разговор с успешни колеги

Не наблюдавай пасивно твоите амбициозни, ефективни и успешни колеги. Има твърде голям риск да се демотивираш.

Вместо това говори с тях и ги попитай точно какво искат да постигнат с упоритата си работа и защо биха препоръчали на другите да направят същото. 

Даване на съвет

Даването на съвети може да бъде още по-ефективен начин за преодоляване на демотивацията, защото повишава увереността и така стимулира действията.

В скорошно проучване е установено, че хора, които се стремят към постигане на сложна цел, обикновено предполагат, че се нуждаят от експертен съвет, за да успеят.


В действителност те са били по-мотивирани след разговор с други работещи в същото като тяхното положение.

Хората, които те мотивират

Последният начин да извлечеш максималното от положителното социално влияние е да установиш кои са хората, които наистина те мотивират да изпълняваш определени задачи.

Те обикновено са хора, които споделят твоето желание за постигане на целта ти – твоите близки, приятелите или семейството ти.

Човек може да намери постоянния извънреден труд по-смислен, ако смята, че така дава добър пример на детето си как упоритата работа помага за постигане на успех.

За финал

В позитивната психология flow е психическо състояние, в което някой е изцяло потопен в дадена дейност, изпълнен е с енергия и е фокусиран.

Уви, това състояние може да бъде трудно постижимо в работното ни ежедневие, където често ни се налага да полагаме съзнателни усилия, за да продължим напред.

В тези ситуации правилното използване на стратегиите за самомотивация може да ти помогне.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!