Свързване със специалисти по подбор в LinkedIn

LinkedIn е глобална професионална мрежа с над 756 милиона потребители от над 200 държави. Повече от 57 милиона компании използват платформата, за да публикуват обяви за работа и да намират нови служители. Това я прави идеално място не само за намиране на нови възможности, но и за свързване със специалисти по подбор в LinkedIn, които да ти помогнат при търсенето ти на нова работа.

Виж защо и как да осъществиш контакт с тях.

Защо е нужно да се свързваш със специалисти по подбор в LinkedIn?

Според проучване от 2020 г. Recruiter Nation Survey на Jobvite, 72% от специалистите по подбор планират да използват LinkedIn при търсене на нови служители.

Платформата също така е основния канал за подбор на по-големите компании – дори и в България.  

Ефективното използване на LinkedIn за поддържане на контакт със специалисти по подбор, ще те задържи във фокуса им и ще ти помогне при по-бързото откриване на следващата ти работа.

Нямаш LinkedIn профил?

Можем да го изготвим вместо теб.

Стратегии за осъществяване на контакт

Можеш да се свържеш със специалисти по подбор в LinkedIn, използвайки както пасивна, така и активна стратегия и инструменти.

Пасивна стратегия и инструменти

Пасивната стратегия се ползва, когато имаш напълно завършен и пълен с ключови думи профил. Така, когато специалистите по подбор търсят кандидат за работа с твоите знания, умения и квалификации, ще попаднат лесно на него.

Опция #OpenToWork

Един от основните пасивни инструменти за свързване със специалисти по подбор в LinkedIn е използването на функцията #OpenToWork. Включвайки я, ще уведомиш всички, че си отворен за нови възможности за работа.

Ако обаче работиш в момента, подходи внимателно към тази опция.

LinkedIn твърди, че е взел мерки да попречи на специалисти по подбор в твоята настояща компания, както и в свързаните с нея други фирми, да видят, че търсиш нова работа. Това обаче не може да ти гарантира 100% поверителност. Напълно е възможно настоящия ти работодател да научи, че търсиш нова работа. Затова ползвай тази опция с повишено внимание.

Можеш например да споделиш желанието си за нова работа само със специалисти по подбор (опция "Share with Recruiters Only"). Така само тези, които ползват услугата "LinkedIn Recruiter", ще видят, че търсиш работа.

Активна стратегия и инструменти

При проактивната стратегия ти самият идентифицираш специалисти по подбор и се свързваш с тях. По този начин можеш веднага да привлечеш вниманието им и да стартираш процес по изграждане на ползотворни взаимоотношения.

LinkedIn филтри

При подготовката ти за свързване със специалисти по подбор в LinkedIn, внимателно избери 5 до 10 от тях. Не изпращай на случаен принцип заявки за свързване на професионалисти, които може би нямат опит в твоя бранш, и е вероятно и да нямат информация за свободни работни места, подходящи за теб.

Ето как да използваш филтрите на LinkedIn, за да намериш подходящите за теб специалисти по подбор:

 • Кликни върху таб "My Network".
 • В него кликни върху "Connections" в горната част на менюто вляво.
 • След това кликни върху "Search with filters" и избери "All filters" (бутонът вдясно в горното хоризонтално меню).
 • В отворилия се прозорец избери 1-во, 2-ро и 3-то ниво на контакт.
 • В същия прозорец отиди надолу до раздел "Industry" и кликни върху интересуващите те професионални сфери. Добави и нови, ако желаеш.
 • След това отиди още малко надолу до раздел "Keywords". В полето "Title" въведи “Recruiter”, “Talent Acquisition” или “HR” и кликни върху „Show Results“.
 • В резултатите от твоето търсене кликни върху бутона „Connect“ срещу профила на всеки специалист по подбор, с когото искаш да се свържеш.
 • След това избери опцията „Add a note“ и им изпрати персонализирано съобщение заедно с поканата ти за контакт.

Резултатите от търсенето ти ще съдържат и имена на непознати за теб професионалисти. Не се страхувай да се свържеш с тях. Linkedin е точната платформа, в която можеш спокойно да осъществяваш контакт с непознати за теб хора.

Изпращане на съобщение на специалисти по подбор в LinkedIn

Съобщението ти до избраните от теб специалисти по подбор в LinkedIn следва да наподобява служебен имейл, а не чат. Посланието ти пък следва да е изключително целенасочено. 

Свързваш се със специалиста, за да изградиш ползотворни взаимоотношения, които може да са ти от полза в бъдеще? Или защото отговаря за отворена позиция, по която искаш да кандидатстваш в момента?

Затова и твоето съобщение трябва да споменава конкретна обява за работа или работна роля, от която се интересуваш.

Изпращане на съобщение без обявена свободна позиция

Ако не кандидатстваш по конкретна свободна позиция, а просто искаш да създадеш полезен контакт, в съобщението си обясни какви умения имаш, какви са квалификациите ти и каква позиция или работна роля би искал да заемаш в бъдеще.

Изпращане на съобщение, когато кандидатстваш по обявена свободна позиция

При обявена свободна позиция пък, в допълнение към краткото ти представяне, добави и:

 • На [ДАТА] кандидатствах за обявената свободна позиция [ИМЕ НА ПОЗИЦИЯТА].
 • Отговарям на всички изисквания за заемането ѝ, включително притежавам и [ИЗБРОЯВАНЕ НА 2-3 КЛЮЧОВИ КВАЛИФИКАЦИИ].
 • Смятам, че съм подходящ кандидат и с удоволствие бих предоставил повече информация за това как ще съм ефективен на нея и как мога да бъда полезен на [ПОТЕНЦИАЛЕН РАБОТОДАТЕЛ].

Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!