Сигурност на работното място

0  КОМЕНТАР/И

Коронавирус пандемията промени пазара на труда. Компаниите съкращават персонал или се преструктурират, за да си гарантират оцеляването. И ако работиш в момента, вероятно вече мислиш за твоята сигурност на работното място – как да запазиш работата си, a заедно с нея и получаването на ежемесечни доходи.

Какво можеш да направиш?

Има няколко стъпки, които можеш да предприемеш, за да докажеш на работодателя си, че си ценен служител, и така да запазиш работата си. Следвайки нашите съвети ще се превърнеш и в по-привлекателен кандидат, в случай че се наложи все пак да търсиш нещо ново.

Ето какво можеш да направиш, за да увеличиш сигурността си на работното място в тези несигурни времена.

More...

1. Бъди устойчив, адаптивен и гъвкав

За да увеличиш шансовете си да запазиш възможно най-дълго работното си място, следва да демонстрираш 3 качества, високо ценени от работодателите:


Устойчивост: издръжливост, способност за бързо възстановяване след преживяни трудни моменти
Адаптивност: бързо приспособяване към и приемане на промени
Гъвкавост: способност и желание да поемаш различни работни задачи


От всички тях устойчивостта е най-критичната характеристика. Умението да запазваш самообладание, трезва преценка и стабилно работно представяне в трудни ситуации е качество, което работодателят ти ще оцени високо.


Приемай с желание различните задачи, с които се налага да се справяш в настоящата нова реалност - независимо дали става въпрос за приемане на различна позиция или за поемане на допълнителни отговорности.


Помисли и какво още би могъл да направиш, за да си от полза.


Да бъдеш отворен за нови работни задачи, да идентифицираш сам възможности да си от полза и да развиеш дисциплината, която се изисква за това, изисква време и пълна отдаденост. Устойчивостта, адаптивността и гъвкавостта обаче са качествата, които ще те отличат от другите, ако дойде момент за съкращения. Затова бъди търпелив.


И ако можеш да направиш всичко това, като същевременно си добронамерен и внимателен към твоя ръководител и колегите си, ще се превърнеш в човек, с когото никой няма да иска да се раздели. И ще увеличиш твоята сигурност на работното място.

2. Демонстрирай изобретателност и креативност

При доказване на твоята ценност като служител, следва да си не само гъвкав и адаптивен, но и креативен.


В кризи, като настоящата, има голяма полза от творческото решаване на проблеми. Хората, които успяват да видят по различен начин предизвикателствата пред фирмата и предлагат изобретателни решения, ще бъдат много търсени от работодателите.


Представи нови идеи на ръководството, които да помогнат на компанията да преодолее непредвидените препятствия. В идеалния вариант, твоите предложения следва да могат да помогнат на компанията ти не само да реши проблемите си, но и да привлече нов бизнес или да намали разходите си. 


Креативните ти и находчиви идеи ще те превърнат в ценен служител, на когото работодателя ти ще иска да разчита и в бъдеще. Така ще си гарантираш по-продължителна сигурност на работното място.

3. Започни (отново) да учиш нови неща

Дори преди световната пандемия винаги имаше нещо ново за овладяване - ново маркетингово умение, нова тактика за продажби или нова технология. Това важи с пълна сила и за настоящият момент, в който повечето компании променят бизнес модела си, за да оцелеят. 


Помисли кои професионални умения все още не притежаваш или не са достатъчно развити, и след това се съсредоточи върху придобиването им.


Започни с предприемане на малки, целенасочени и последователни стъпки, завършвайки подходящ кратък онлайн курс. След това, ако е необходимо, се насочи и към по-продължителни сертификационни обучения.


Стартирайки придобиване на нови умения и знания, ще започнеш и да забелязваш предпочитанията си за начините, по които учиш най-добре. Ще забележиш в какъв формат ти е най-лесно да запаметяваш нова информация, кое време на деня е най-продуктивно за теб и кои са твоите силни и слаби страни. Тази саморефлексия също ще ти помогне да се превърнеш в незаменим служител. 


Когато си наясно с това, което можеш и знаеш, и едновременно си и проактивен, ще можеш да помогнеш не само на себе си, но и на твоята компания.


Не забравяй обаче да наблюдаваш по-голямата картина, докато усвояваш необходимите ти нови знания и умения. Обърни внимание на увеличените нови възможности за работа на променения пазар на труда - тези, които са следствие на пандемията в секторите електронна търговия, дигитален маркетинг, здравеопазване, и др. И след като придобиеш необходимите ти умения за сегашната ти работа, продължи с усъвършенстване на тези умения, които са от значение именно за тези сектори. Така не само ще си гарантираш сигурност на работното място, но и ще увеличиш шансовете си да намериш нова, по-добра работа, ако се наложи.

4. Работи бързо и качествено

Доскоро се смяташе, че стратегическото мислене е най-важното качество, което отличния служител може да предложи на работодателя си. Нещата обаче вече са различни.


В добри икономически времена имаме времето и лукса да разработваме стратегии за развитие с добре формулирани планове за изпълнение. С настъпването на COVID-19 пандемията обаче тези дългосрочни планове вече нямат значение. 


Фирмите в момента се нуждаят предимно от хора, които да се справят бързо и успешно с настоящите краткосрочни кризи. Или казано с други думи – решителни и всеотдайни хора, които да запретнат ръкави и да свършат работата пред тях, независимо колко непривлекателна е тя. Още по-добре ще е, ако тези служители решават възникналите проблеми и се справят с предизвикателствата без да чакат да им бъде казано предварително. 


Върши работата си бързо и качествено, и ако имаш добра идея за справяне с настоящ проблем, сподели я веднага с мениджмънта на компанията си. И не чакай да ти бъде казано какво да правиш, ако е ясно какво трябва да бъде свършено.

5. Демонстрирай емпатия във всичко, което правиш

Меките умения, като съпричастност и емпатия, са високо ценени не само от работодателя ти, но и от колегите ти. 


Хората, с които работиш, не ще се чувстват добре, когато са около теб. А служители, които проявяват съпричастност към своите колеги, обикновено са тези, с които всички искат да продължат да работят и в бъдеще.


Започни да демонстрираш съпричастност и емпатия, като просто попиташ колегите си как са и как се справят с настоящата ситуация. След това ги изслушай внимателно и предложи помощта си, ако събеседника ти я иска.

В настоящето силно стресово време е напълно естествено да се стремиш към стабилност и сигурност на работното място.

И въпреки че няма гаранция, че предложените в статията стъпки ще ти помогнат да укрепиш позицията си в настоящата си компания, е добре да започнеш да ги следваш.

Така ще се усъвършенстваш и ще си готов, в случай че се налага или решиш да проучиш нови възможности за работа.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!