Ротация на работното място: Полезният инструмент за професионално развитие

0  КОМЕНТАР/И

Ротация на работното място се нарича възможността да работите временно на различна позиция, в различен отдел или дори в друга компания.

Този инструмент за развитие e от изключителна полза за вас, за екипа ви и за компанията, в която работите. Чрез него усъвършенствате уменията си или придобивате изцяло нови, ангажираността ви се повишава, а в резултат е по-вероятно и да се задържите във фирмата си по-дълго време.

Може би искате да развиете умение, което да е от полза и за вас, и за екипа ви? Или пък вече имате нужда от промяна в работното си ежедневие? А може и да сте достигнали плато на настоящата си позиция и да търсите начин да направите по-лесно следващата си кариерна стъпка?

Тогава ротацията може да е най-подходящото нещо за вас. Особено ако не желаете на напускате работодателя си, а просто да продължите да се развивате и професионално, и кариерно при него.

Как работи ротацията на работното място?

Ротацията може да е:

  • Вътрешна – случва в рамките на една компания
  • Външна – временна работа за друга компания

Ще се съсредоточим само върху вътрешната ротация.

Официалните програми за ротация на работното място все още са рядкост. По-често се срещат като неформална договореност между два екипа.

Затова, ако компанията ви не предлага такава програма и лисва подобна практика, зависи само от вас да потърсите възможности.

Как да си осигурите ротация на работното място?

Първо, следва да убедите настоящия си мениджър, че наистина си струва да участвате в такава временна смяна на роли. Обяснете причините да искате това с познати и приемливи за него фрази: професионално развитие, запълване на празнини в уменията на отдела, проучване на други аспекти на бизнеса, и т.н. Добрият мениджър би следвало да разбере защо всичко това е ценно за компанията.

Ако е отворен към идеята, свържете се и с мениджъра на екипа, към който искате да се присъедините. В идеалния случай ще си партнирате с вашия ръководител по време на тази стъпка, така че вече ще е по-лесно да аргументирате идеите си.

И разбира се, ако в компанията има ЧР специалист, въвлечете и него още при първия си разговор.

Каква е обичайната продължителност на ротацията?

Зависи от много неща, но най-вече от желанието на работодателя ви да ви „загуби“ временно като пълноценен професионалист, докато се учите и усвоявате нови знания и умения в друга функция на компанията.

Ако имате възможност да договорите продължителността обаче, стремете се ротацията да е поне 6 месеца.

Ще отнеме няколко седмици да навлезете в новата работа и да започнете наистина да учите нови неща ефективно. Освен това, приемащият ви екип ще отдели време и усилия, за да ви обучава. А това ще натовари новите ви колеги доста по време на този първоначален етап на навлизане в работата. Добре е да се задържите известно време след това, за да могат и те да се възползват от новопридобитите ви умения и знания.

Ще се промени ли заплата ви, докато сте в ротация?

Отговорът е най-вероятно не. Но това е въпрос на договорка, така че не пропускайте да обсъдите тази тема по време на разговорите си с настоящия си работодател. Добре е да сте абсолютно сигурен, че възнаграждението ви най-малкото ще си остане същото.

Плюсове и минуси на ротацията

От ваша гледна точка

Освен придобиване на нови ценни професионални умения и кариерен тласък, ротацията на работното място ви дава шанс да създадете нови полезни контакти с по-непознати за вас колеги, да разберете по-добре бизнеса, а в някои случаи – дори да поживеете известно време в друг град или държава.

Има обаче и компромиси, които може да се наложи да правите и рискове, с които трябва да сте наясно преди да поискате ротация.

  • Ролята, която поемате, може да не е ясно дефинирана и следователно може да не се окаже това, което не сте очаквали.
  • Възможно е също така във ваше отсъствие колега да поеме част от вашата постоянна работа, която всъщност обичате и харесвате. Което пък може да доведе до доста неудобен и неочакван за вас преход, когато се върнете.

Опитайте се да смекчите тези рискове, като работите активно с бъдещия си екип, за да уточните точно какво ще правите, преди да започне ротацията ви. И уведомете постоянния си екип за всички аспекти на вашата работна роля, които още продължат да са важни за вас, когато се върнете.

От гледна точка на работодателя ви

Ротацията повишава ангажираността на служителите. В края на краищата, какво по-привлекателно за работещите от възможността да развият нови умения и да придобият нова квалификация, без да се налага да ходят отново на училище и да плащат за това?

Ротацията е и чудесен инструмент за намаляване на текучеството на персонал и за задържане на служители

За вашия работодател обаче има и няколко очевидни недостатъка. Най-големият - временен спад на производителността на постоянния ви екип по време на ротацията ви. Има и административни разходи, свързани с организацията на такава промяна.

Затова, когато убеждавате работодателя си да ви предостави тази възможност, изградете аргументите си около отговорите на следните 6 въпроса, важни за него:

  • Отговаря ли ротацията ви на конкретна бизнес нужда?
  • Полезна ли е на настоящия ви, постоянен екип?
  • Какво е намерението ви, стоящо зад едно такова желание?
  • Какъв набор от умения ще усвоите като член на новия екип?
  • Каква ще бъде ползата за екипа, който ви приема временно?
  • Какво ще се случи и с двата екипа, и с вас след края на ротацията?

7 съвета за успешна ротация на работното място

1. Свържете се с бъдещите си нови колеги преди старта на ротацията си и започнете да ги опознавате още преди да се присъедините към екипа им. Така преходът и за тях, и за вас ще е по-безпроблемен.

2. Бъдете наясно какво точно искате да научите и приложите на новото работно място. Изяснете си предварително какви конкретни знания и умения ще усвоите, придобиете и тренирате веднага на практика.

3. Не се страхувайте да задавате въпроси. Само така можете да оползотворите времето си на новото работно място възможно най-ефективно и пълноценно.

4. По време на периода на ротация, поддържайте регулярна комуникация с основния си екип и колеги. Така ще продължите да сте в течение какво точно се случва и ще сте напълно подготвени да поемете веднага „старата“ си работа, след като свърши ротацията ви.

5. Искайте обратна връзка от новия си мениджър и колегите от новия екип веднага след като изпълните нова задача. Правете го често. Така ще гарантирате правилното усвояване и прилагане на новите си умения.

6. Преди да започнете да предлагате промени в новия екип, първо се опитайте да разберете защо наистина се случват нещата по този начин. 

7. След като вашата ротация на работното място приключи, продължете да поддържате връзка с приелият ви екип. Не губете контакта с тях – все пак те са ви помогнали да усвоите нещо наистина ценно и така да напреднете кариерно.

За финал

Постарайте се да изградите убедителни бизнес аргументи „ЗА“ вашата ротация на работното място. (Съвет: използвайте 6-те въпроса по-горе като рамка.)

Бъдете гъвкави по отношение на продължителността на ротацията и търпеливи, ако е необходимо време, за да постигнете такава договорка.

А след това се постарайте и извлечете максимума за себе си и за работодателя ви.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!