Как да установиш дали получаваш по-малко от реалното пазарно възнаграждение за труда ти?

0  КОМЕНТАР/И

Чудиш се дали заплатата ти не е ниска за позицията ти в момента? За щастие в днешно време има редица различни начини да разбереш дали получаваш справедливо заплащане или не. Ето 3 инструмента, с които можеш да установиш дали не получаваш по-малко от реалното пазарно възнаграждение за позицията ти.

More...

Истинската цена на по-ниското заплащане

Ясно е, че в краткосрочен план губиш пари, ако получаваш ниско заплащане за труда си.

Имай предвид и че тези „загуби“ се натрупват.

Освен, че инфлацията ги увеличава, обикновено повишаването на заплатата ти се прави на база на това, което получаваш в момента. И е вероятно да се получи следната ситуация:

Пример

Работодателят ти увеличава месечното ти възнаграждение с 12%, след като те е повишил от Експерт „Обслужване на клиенти“ на Старши експерт „Обслужване на клиенти“.


Тези проценти обаче не са достатъчни, за да се изравни заплащането на новата ти позиция с това, което би получил един току-що назначен човек на нея. Т.е. то продължава да е по-ниско от реалното възнаграждение за позицията ти в момента, въпреки че си получил увеличение.

Така че, ако искаш да получаваш не само по-висока заплата, но и тя да е адекватна на реалното пазарно възнаграждение в момента, следва първо да разбереш колко реално струва труда ти в момента.

Ето как да го направиш.

3 инструмента за оценка на възнаграждението ти

Провери реалното пазарно възнаграждение за позицията ти онлайн

Вече не е трудно да получим каквато и да било информация онлайн. Дори и за реалното пазарно възнаграждение за позицията ти в момента.

Ето как.

Преглед на статистика за реалното заплащане за позицията ти

Ползвай Инструмента за преглед на възнаграждения на Glassdoor. Той съдържа хиляди примери за реални заплати за различни позиции и населени места в България.

Реалното пазарно възнаграждение за труда ти

Въведи вляво в търсачката позицията или работната си роля, а вдясно града, в който работиш. След това погледни резултата на новата страница, която ще се отвори.

Ако получаваш доста по-малко от цифрата на екрана, значи заплатата ти е ниска за позицията, която заемаш в момента.

Статистика за заплатите

По-надолу на същата страница можеш да видиш и на база на информация от кои компании, опериращи в България, е съставена ориентировъчната заплата.

Прегледай и минималната и максималната заплата за твоята позиция.

Статистика за заплатите - компании

Калкулатор за пресмятане на реалното възнаграждение за позицията ти

Друг полезен инструмент, който можеш да ползваш на същия сайт, е Калкулаторът за пресмятане на реалното възнаграждение за позицията ти.

Въведи отново позицията или работната си роля, и града, в който работиш в момента.

Въведи и наименованието на компанията, в която работиш. Така ще видиш не само колко струва позицията ти в момента, но и колко плаща работодателят ти на новите служители на същата позиция като твоята.

Калкулатор за пресмятане на реалното пазарно възнаграждение

Ако ориентировъчното възнаграждение е доста по-високо от това, което получаваш в момента, то е много вероятно заплатата ти да е ниска и да не отговаря на реалното пазарно възнаграждение за позицията ти в настоящия момент.

Говори с колеги

Ако се чувстваш комфортно да го направиш, обсъди заплащането си с колеги.

Имай предвид, че практиката на открито обсъждане на заплатите не винаги е социално добре приета на работното място. Така че, ако решиш да попиташ колега за заплатата му, подходи внимателно към темата.

Говори с колега, който познаваш добре, и с когото се чувстваш комфортно да обсъждаш чувствителни въпроси. Можеш също така да говориш и с бивш колега, който вероятно ще е по-отворен да говори за заплащането си, след като вече не е служител на фирмата.

Ето и 2 специфични тактики, които да ти помогнат да разговаряш ефективно на тази тема:

  • Сподели пръв заплатата си.
  • Обсъждай заплащането в диапазон, а не в конкретни цифри.

Пример

Скоро ще говоря с мениджмънта за заплащането ми и се опитвам да получа груба представа какво увеличение да поискам. В момента възнаграждението ми е в интервала 1,200-1,700. В какъв диапазон е (било) твоето?

Приготви се за вероятността да не получиш отговор. И ако се случи точно така, просто прояви разбиране и благодари.

Но все пак съществува и вариант да чуеш конкретни цифри. А това ще ти е изключително полезно при преценката ти дали заплатата ти е по-ниска от реалното пазарно възнаграждение в момента.

Кратък анализ на кариерното ти развитие и икономическата ситуация

Все още не си сигурен дали заплатата ти е по-ниска от реално предлаганата в момента за твоята позиция?

Обмисли внимателно тези 2 аспекта:

Сменял ли си работодателите си в последните 5 години?

Да си лоялен на една компания или работодател е чудесно.

Имай предвид обаче, че всички работодатели, вероятно включително и твоят, се опитват да привличат нови кандидати за работа с по-високо заплащане.

И ако стоиш на едно и също работно място с години, то вероятността в един момент новите ти колеги да вземат много повече от теб става все по-голяма.

Заплатата ти увеличава ли се в синхрон с инфлацията?

За съжаление, с всяка изминала година всяка валута, вкл. и българската, се обезценяват.

За 2021 г. инфлацията в България в била 3,3%, според worlddata.com.

Ако заплатата ти не е увеличена поне с толкова процента през изминалата година, то със сигурност получаваш по-малко, отколкото си се договорил при започване на работата си. И по-малко от реалното пазарно възнаграждение за труда ти в момента.

Какво да направиш, ако получаваш по-малко от реалното пазарно възнаграждение за позицията ти?

Поискай увеличение на заплатата

Уговори си среща с прекия си ръководител и си подготви статистиката колко струва труда ти в момента. Подготви и конкретни примери за това, че работиш качествено и ефективно. А след това просто подходи директно към въпроса.

Добре е да имаш реални очаквания за резултата.

Ще е чудесно да получиш веднага увеличение на заплатата ти и то с толкова, с колкото искаш. Подготви се обаче и за по-различни изходи от ситуацията. Например, че фирмата няма бюджет за увеличение на заплати в момента.

Обмисли предварително как ще реагираш на такъв отказ – ще поискаш компенсиране под друга форма (напр. работа от вкъщи) или ще уговориш конкретна дата за след точно 3 месеца за провеждане на същия разговор.

Потърси нова работа другаде

И все пак, ако разговорът с прекия ти ръководител не мине добре, помни, че имаш и още един вариант – да потърсиш нова работа другаде.

Ако настоящият ти работодател не желае да ти плаща реалното пазарно възнаграждение за труда ти в момента, то нищо не губиш, ако започнеш просто да проучваш пазара на труда.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!