Разпознай добрия работодател по обявата за работа

Обявите за работа обикновено се пишат от служител, който няма нищо общо с позицията, за която се търси човек. Затова и в повечето случаи са неясни, пълни с шаблонни изрази, които не описват реално естеството на работата, или с толкова много специфичен жаргон, че отегчават всеки, който ги чете. Но добрия работодател си личи дори и от един такъв текст.

Има няколко неща, които само добрия работодател включва в обявата за работа, и чрез които можеш да го разпознаеш. 

Ето кои са те.

More...

Преди всичко, обявата трябва да е написана грамотно - без граматически или стилистични грешки, и да демонстрира сериозното отношение на компанията към кандидатстващите.

Освен това, обявата за работа на добрия работодател може да се разпознае и по следното:

Обявата за работа е написана ясно и e информативна

Истинските лидери винаги предоставят яснота и фокус на служителите си.

Те комуникират ясно и често каква е посоката на развитие на компанията, каква е бизнес стратегията ѝ и какъв е напредъка по изпълнение на заложените от тях цели, като същевременно дефинират точната роля на всеки работещ.

Затова и обявата за работа, одобрена от добрия работодател, не съдържа само модерни бизнес термини, а е написана ясно и съдържа полезна за кандидатите за работа информация.

Работодателят наистина знае какво иска от бъдещия си служител

Обявата за работа на добрия работодател предлага описание на реалните задължения за позицията.

Освен това ясно дефинираната работна роля показва, че работодателят наистина е обмислил добре създаването на тази позиция и знае какво иска от бъдещия служител.

Затова и публикува обяви за работа, съдържащи достатъчно конкретни детайли за работните задължения, както и цял отделен параграф, обясняващ как конкретната работна роля се вписва в цялата организационна структура на компанията.

Корпоративните ценности в обявата на добрия работодател са истински

Корпоративните ценности на работодателя са моралният компас, който показва в какво вярва мениджмънта.

Ако ценностите им са истински, то фирмената култура ще е в съответствие с тях, и съответно – обявата за работа, написана от един от служителите, вярващи в тези ценности, също ще ги отразява.

Освен това добрият работодател назначава нови служители не само въз основа на техните компетенции и квалификации, но и на база на това дали техните работни ценности са в синхрон с неговите.

Затова и обявата му съдържа думи и фрази, описващи атмосферата в компанията по същия начин, по който го прави и сайта на компанията. Усещането, с което си останал след преглед на фирмения сайт ще е същото, с което оставаш и след преглед на обявата за работа.

Обявата за работа е написана с чувство за хумор

Хуморът в обявата за работа е знак за добра фирмена култура и за мениджмънт, който не се възприема твърде сериозно.

Добрият работодател знае, че хуморът подпомага креативността и продуктивността на работещите за него, и е чудесен инструмент за изграждане на силен екип. Затова и го ползва, дори и в обявата за работа.

Ако мениджмънтът на компанията не се страхува да покаже своят „характер“ още в този първоначален етап на подбора, то това е сигурен знак, че наистина ще е открит и надежден партньор.

Добрият работодател често използва думата „ти/ Вие“ в обявата за работа

Някои компании обичат да чуват предимно своя глас и не спират да говорят, дори и в обявата си за работа, за това как ТЕ променят света. Затова и понякога представянето на компанията и нейните цели, визия и стратегия заема половината от текста на обявата.

Усещането, с което оставаш, е че ти - незначителния търсещ работа – си на второ място.

Това, което отличава добрия работодател от останалите е, че в обявата си за работа той говори за теб – бъдещият му служител - толкова, колкото и за компанията си, като така демонстрира уважението си към хората, които работят за него.

В обявата за работа е посочено нетното възнаграждение

Повечето работодатели не посочват заплащането в обявата за работа или ако го правят, то включват брутната сума – преди удръжките за данъци и осигуровки.

Добрият работодател не пести от възнагражденията за служителите си. И то не защото е много богат, а защото умее да ръководи бизнеса си правилно и назначава нови служители, само когато наистина може да им плати достойно за положения от тях труд.

И понеже предлага добро или отлично заплащане, не се и срамува да посочи колко реално ще получаваш всеки месец още в обявата си за работа.

В обявата за работа са посочени смислени придобивки

Всеки търси добро работно място, с възможно най-много придобивки, предоставяни на служителите.

Кое обаче е това, което наистина ще те накара да се чувстваш удовлетворен и мотивиран? Маси за пинг-понг в коридора? Джаги във фоайето? „Тиймбилдинги“ през уикендите?

Ако това е всичко, което една компания осигурява на служителите си (освен заплащането, разбира се) то е явно, че не предлага реални и смислени придобивки.

Ето няколко допълнителни придобивки, които добрия работодател предоставя на служителите си, и които наистина биха ти помогнали да си по-здрав, отпочинал и работоспособен:

  • гъвкаво работно време, което сам можеш да управляваш, както и възможност за дистанционна работа
  • повече от минимума от 20 работни дни платен годишен отпуск
  • осигурени и заплатени от фирмата курсове, обучения и други възможности за самоусъвършенстване - лично и професионално
  • осигурени безплатни освежителни напитки, закуски, плодове, както и вкусен безплатен обяд
  • безплатно пълно допълнително здравно осигуряване и регулярни безплатни пълни медицински прегледи
  • безплатни корпоративни карти за спорт
  • осигурени детска ясла/ детска градина в близост до офиса
  • безплатен транспорт от и до работното място

Работодателят предлага реални възможности за развитие

Добрият работодател предоставя повече от една възможност за професионално и личностно развитие на служителите си.

Затова и в обявата за работа той акцентира върху 2 неща:

  • възможността за повишение на по-високи позиции при добро работно представяне и кои биха били те
  • предоставяне на подходящото за всеки конкретен кандидат ускорено обучение, включващо лидерски и технически умения, както и обучение, свързано с фирмената култура и ценности

Освен това добрият работодател разполага с реално действащи програми за развитие на таланти, които предоставят на работещите истинско наставничество и коучинг, и реална възможност те сами да управляват собственото си кариерно развитие.

За финал

Наличието на цялата тази информация в обявата за работа не е гаранция, че позицията, за която кандидатстваш, ще е идеалната за теб.

Непосочването ѝ също не е непременно сигнал за лош работодател. Понякога обявата за работа е просто текст и няма как да знаеш дали това е твоето работно място, освен ако не кандидатстваш.

Но работодател, който посочва повечето от споменатите в статията елементи в обявите си за работа, е по-вероятно наистина да цени работещите за него и да им предоставя отлични условия за труд.

Успех в намирането му!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!