Работохолизъм: Причини, симптоми и начини за справяне

0  КОМЕНТАР/И

Работната зависимост, известна още и като работохолизъм, е неконтролируемата нужда да се работи непрекъснато. Пристрастяването ни към работата може да произтича от основните ни психологически нужди и има отрицателно въздействие върху здравето, взаимоотношенията и, по ирония на съдбата, и върху работата ни.

Изпитваш вина, защото си си взел 2 почивни дни около Коледните празници. Затова и си свършил няколко работни задачи между другото - за да си сигурен, че няма да пропуснеш крайния срок, а и за да улесниш работното си ежедневие впоследствие.

Защо не можеш да спреш да работиш, дори и когато нямаш основателна причина за това и никой не те задължава?

Ако ситуацията не налага да работиш в почивните си дни, е възможно това твое желание да се дължи на страхотната ти работна етика. Възможно е и да обичаш истински работата си и тя да ти доставя удоволствие. Вероятно е обаче и вече да си зависим и твоята работа да е избраният от теб наркотик.

More...

Възможно ли е да се пристрастиш към работата си?

Да, пристрастеността към работата е реално състояние.

Психологът Wayne E. Oates за пръв път въвежда термина „работохолизъм“ през 1971 г. Според него, работохолиците чувстват неконтролируема нужда да работят непрекъснато.

Подобно на алкохолизма и други зависимости, пристрастяването към работата уврежда здравето, междуличностните отношения и способността на хората да функционират ефективно в обществото. Въпреки това, това поведение се толерира и насърчава.

Да бъдеш „работохолик“ често е синоним на отдаденост, амбиция и инициатива. Мениджърите постоянно призовават служителите да продължават да дават всичко от себе си на работното си място – и в работно, и в извънработно време. Повишения получават тези, които поемат „допълнителни отговорности“. А ако служител откаже дадена задача, защото не е част от работата му, то той обикновено рискува да бъде възприет като „човек, с който се работи трудно“ и в крайна сметка да остане без работа.

Съвременните изследователи правят важно разграничение между „пристрастяване към работата“ и „ангажираността на работното място“. Според тях разликата се свежда до мотивацията.

Ангажираните служители работят, защото намират това за приятно и наистина се наслаждават на процеса, докато работохолиците работят, защото изпитват вътрешна принуда да го правят.

Как да различим работохолика от просто ентусиазирания служител? Ключът е да се определи какво задвижва поведението им.

Кои са причините, водещи до работохолизъм?

Има много причини, поради които някой човек се пристрастява към работата си. А първата и най-основна е, че работохолизма задоволява определена психологическа потребност.

Подобно на злоупотребата с алкохол или наркотични вещества, работата може да е начин за бягство от реалността. Вместо да се сблъска и да се справя с неприятни чувства и ситуации в личния си живот, човек се потапя в работата си и така се откъсва от това, което го тревожи.

Работната зависимост може да се дължи и на т.нар. свръхкомпенсация. Ако човек се чувства по-малко компетентен в дадена област от живота си - семейство, социален живот, и т.н. – то той може да започне да отделя прекалено много време и енергия за работата си. Така започва да изпитва това чувство на компетентност и утвърждаване, от което се нуждае в другата сфера от живота си.

Чрез своя работохолизъм човек може също да пресъздава и преживява отново и отново свои стари модели на мислене и поведение. Те може да са свързани с опит за получаване на одобрение или с механизъм за справяне с психична травма, например.

Симптоми на работохолизма

Пристрастеният към работата си човек може да проявява класически признаци на работохолизъм, като:

 • постоянна работа – по време и в извънработно време
 • приоритизиране на работата пред другите отговорности
 • обсебване от постигането на успех на работното място

Тези симптоми обаче могат да се проявят по различен начин при различните хора. Психотерапевтът Bryan Robinson идентифицира 4 вида работохолици:

 • Отлагащи работохолици, които отлагат работата си до последната минута и след това бързат да я свършат.
 • Булимични работохолици, които или се представят перфектно, или изобщо не работят.
 • Работохолици с дефицит на внимание, които започват множество проекти, но лесно се отегчават и много бързо преминават към следващото предизвикателство.
 • Бюрократични работохолици, които сами удължават времетраенето за изпълнение на задачите, като постоянно си създават допълнителна работа.

Важно е да се има предвид, че няма ясни параметри, когато става въпрос за идентифициране на пристрастеност към работа. Има обаче няколко потенциални индикатора за наличие на работохолизъм. Ето кои са те:

 • полагане на извънреден труд и постоянна работа за дълго време, когато не е необходимо
 • лишаване от сън за сметка на работата
 • силен страх от това да се представяме отлично на работното място
 • влошаване на отношенията с околните в резултат на работата
 • пренебрегване на личното здраве за сметка на работата
 • пропускане на значими лични събития поради работа

Ако е наличен само един или два от тези индикатори, или когато се проявяват изключително рядко, то тогава следва да не вадим директно извод, че някой е пристрастен към работата си.

Но ако повечето от тези твърдения са валидни за някого за продължителен период от време, могат да демонстрират наличие на по-сериозен проблем.

Как да преодолееш твоя работохолизъм?

Работохолизмът е зависимост и няма едно просто решение на проблема. Това обаче не означава, че положението е безнадеждно. Просто трябва да си реалист и да осъзнаваш, че ти предстои дълъг път.

Първата стъпка, както при всяка зависимост, е да осъзнаеш и признаеш пред себе си, че имаш проблем. 

Освен нея, някои промени в начина ти на живот също могат неимоверно да подобрят шанса ти да се пребориш с пристрастяването към работата. Те могат да са много простички, като например намиране на хоби, или пък съществени, като коренна кариерна промяна.

И ако се чудиш откъде да започнеш, ето няколко неща, които можеш да опиташ:

 • Дигитален детокс. Определи време през деня, в което не ползваш нито едно електронно устройство (компютър, телевизор, мобилен телефон, и т.н.). Прочети книга, разходи се, направи торта, …
 • Спи правилно. Ако вместо да спиш, се улавяш, че просто лежиш буден, мислейки за работата си, стани от леглото и направи нещо, за да ти се доспи. Отвлечи вниманието си с филм, книга, подкаст или си пусни успокояваща музика, например.
 • Не казвай „да“ на всяка молба за свършване на допълнителна задача. Не е нужно и да отказваш директно. Просто кажи, че искаш малко време да обмислиш молбата и ще върнеш отговор скоро. След това наистина отдели време, за да оцените ресурсите си. Запитай се: Имаш ли достатъчно време за свършване на допълнителната задача? Имаш ли достатъчно сили и енергия, за да поемеш и нея? Претоварен ли си в момента? Какво ще се случи, ако просто откажеш?
 • Опрости работния си график. Избери само по една приоритетна задача на ден. Фокусирането само върху една задача означава, че е по-малко вероятно да се разсееш или да се чувстваш претоварен, знаейки че все още не си свършил всички задачи от списъка си за деня.
 • Намери подходящия за теб баланс работа-личен живот. Да, звучи доста пожелателно и теоретично. Но балансът между работата и личния ти живот е важен и постижим. Планирай по поне един почивен ден всяка седмица, в който не правиш нищо, свързано с работата ти. Така останалата част от седмицата ще се усеща като по-малко стресираща.
 • Проследявай работното си време. Използвай някое от многобройните онлайн и мобилни приложения, за да проследяваш по колко часа на ден работиш. В края на седмицата прегледай по колко време си отделял за работата си. И ако установиш, че си прекарал необичайно дълго време, работейки, запитай се защо. Колко често работиш извънредно? Има ли начин да подредиш задачите си така, че да промениш това?

Отдели се от работата си за няколко дни

Отделянето на време за почивка ще ти даде възможност да видиш нещата в перспектива и да решиш какво искаш - както в личен, така и в професионален план. Какво мислиш за работата си? Какви са страховете и тревогите ти, когато не работиш, и откъде идват те?

Отговорите на тези въпроси обикновено не са прости, но е важно да разбереш защо сам си причиняваш прекалено голямо работно натоварване. Само след като стигнеш до причините, ще можеш да си изработиш план за преодоляване на твоя работохолизъм. Опитай се да си създадеш  нови навици и поведения в определени ситуации, идентифицирай стресорите, които отключват непреодолимото желание да работиш, и промени очакванията си за професионален успех.


Имаш нужда от подкрепа при предстояща кариерна промяна? Довери ни се.

forjobhunters.com ще ти помогне да преминеш безболезнено през този труден период: 

Пакет: Кариерна промяна

Пакет с услуги "Кариерна промяна"

Професионална подкрепа при кариерна промяна.

кариерна консултация

Дистанционна кариерна консултация

Получаване на кариерни насоки и съвети в разговор.

намиране на нова работа

Наръчник "22 стъпки за намиране на работа"

Подробни инструкции, бланки и насоки.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!