Работното място през 2023-та: 4 тенденции

0  КОМЕНТАР/И

В последните години работодателите бяха принудени бързо да адаптират работното място към социално-икономическите промени в резултат на пандемията. В момента живеем във фаза на „пренастройване“, която също носи промени и предизвикателства. Те ще променят облика на работното място през 2023 г.

И работодатели, и служители се опитват да установят как да изглежда новото „нормално“ за тях. Ползването на дигитални инструменти за ефективна дистанционна работа, създаването на виртуална фирмена култура и фокусиране върху удовлетвореността на служителите са примери за точно такива дейности, родени вследствие на работния ни живот по време на пандемия.

В началото на тази година, потенциално задаващата се рецесия добавя още един елемент на несигурност, който трябва да се вземе предвид. И е полезно да можем да предвидим бъдещите промени, за да имат възможност и търсещите нова работа, и работещите да се подготвят за тях.

Ето кои са 4-те ключови тенденции, които се очаква да се наложат на работното място през 2023-та година.

4 тенденции на работното място през 2023-та

Предоставяне на отлични възможности за усвояване и усъвършенстване на умения

Предоставянето на възможности на служителите за усвояване и усъвършенстване на твърдите и меките им умения ще се превърне във важна стратегия за задържането им.

На работното място през 2023-та истински работещите програми за обучение и развитие ще създават среда, в която придобиването на умения ще се насърчава. А това ще мотивира работещите да работят за компаниите, които им предоставят това.

Междуличностната комуникация, вземането на решения, управлението на времето и колаборацията пък са меките умения, върху които търсещите работа следва да се съсредоточат тази година, за да се превърнат в желани кандидати за работа.

Хибридното работно място ще продължи да бъде предпочитано

Гъвкавостта на работното място никога не е била толкова ценена, колкото в момента.

Вече не искаме да сме приковани към бюрата си по осем часа на ден, след като вече сме изпитали свободата на дистанционната работа. Спестените пътувания до работното място и възможността за индивидуално настройване на работното време ни позволиха да подобрим баланса си работа/ личен живот. И да сме максимално ефективни, следвайки свое собствено темпо.

И сега, когато вече се върнахме към нормален работен режим след изкарани няколко години у дома, категорично не сме готови да се откажем напълно от елементите, които драстично подобриха качеството ни на живот.

Затова и много компании избират хибридния подход. И на работното място през 2023-та година ще продължим да виждаме именно този смесен начин на работа, позволяващ на служителите свободата и независимостта на дистанционната работа, предоставяйки им и възможност за сътрудничество в офиса.

Допълнителните придобивки ще играят по-голяма роля при подбора на персонал

И през 2023 г. борбата за най-квалифицираните и талантливи кандидати за работа ще продължи. Затова и се очаква да видим различни подходи за привличане на кандидати за работа. 

Един от методите ще е предоставяне на още по-атрактивни пакети с допълнителни придобивки – увеличен брой дни платен отпуск, предоставяне на достъп до различни уелнес програми, разнообразни премии и бонуси, и т.н.

Икономическата несигурност ще създаде необходимост от фокусиране върху психичното благополучие на работещите

Икономистите в развитите световни икономики предполагат, че вероятно се задава рецесия. А тя обикновено се свързва със съкращения. Затова и много работещи са загрижени за собствената си работа в момента.

Пандемията предизвика разговори за психичното здраве и благополучие на работното място. В резултат на това много организации вече предоставят на служителите си различни инструменти, като софтуер за медитация, различни инициативи за облекчаване на работния стрес и достъп до психологическа консултация.

Времената на икономическа несигурност водят до цял нови страхове, които имат силата да влияят негативно на психичното здраве. Отговорност на работодателите ще е да осигурят на служителите си на работното място през 2023-та постоянен достъп до ресурси, които могат да подобрят тяхното психическо благополучие, а така и ефективността им.

Съвременното работно място продължава да се адаптира и променя пред очите ни и е необходимо да сме в крак промените, за да знаем как най-бързо и лесно да постигнем кариерния успех, към който се стремим.

Имайте предвид тези 4 ключови тенденции на работното място през 2023-та година, когато търсите новото си работно място.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!