Работното място през 2022 г.: 7 тенденции

Много се изписа за промените в трудовия ни живот през последните две години. Пандемията все още е факт за много от нас на работното място през 2022 г. Вече обаче се научихме да се адаптираме към нови модели на поведение.

Някои имаме повече свобода да избираме кога и къде да работим и така да се възползваме максимално от възможността да постигнем по-добър баланс между работата и личния си живот.

Разбира се, въпреки широко разпространеното оттегляне от офиса, има много професии, при които това просто не е вариант. За работещите в здравеопазването, търговията на дребно, образованието, транспорта и сигурността, например, модерни фрази като „хибридно работно място“ вероятно нямат никакво влияние върху ежедневието им.

Но е малко вероятно дори и те да не преминат през някакви промени през 2022 г., тъй като технологиите отварят възможности за нови, и понякога и доста по-ефективни, начини на работа.

Нека видим кои са тенденциите, които ще доминират на работното място през 2022 г.

More...

Работното място през 2022 г.: 7 тенденции

1. Гъвкавата (хибридна) работа ще стане норма

Що се отнася до това от къде работим, ще продължи да има 3 основни модела – централизирани работни места, децентрализирани (работещи отдалечено) компании и хибриден подход.

Това, което вероятно ще се промени през 2022 г., е, че е по-вероятно ние, като работещи, да имаме малко по-голям избор, вместо да бъдем принудени да се съобразяваме с модела, който настоящият ни работодател сам е избрал.

Хибридните структури ще варират от осигурено работно място във фирмен офис, ако се наложи служителите да са там, до пълното премахване на офиса и спорадично използване на споделено работно пространство, ако се налага на работещите предимно отдалечено служители да го ползват.

Проучване на Harvard Business School установява, че 81% от служителите, които са работили от вкъщи по време на пандемията, или не искат да се върнат в офиса, или предпочитат хибриден график. Доклад на платформата Loom пък установява, че 90% от анкетираните служители и мениджъри са по-доволни от увеличената свобода, която имат, работейки от дома си.

Което предполага, че това вероятно ще продължи да бъде тенденция и на работното място през 2022 г.

2. Изкуственият интелект бавно се превръща в част от работната сила

През 2020 г. Световният икономически форум прогнозира, че изкуственият интелект и автоматизацията ще доведат до създаването на 97 милиона нови работни места до 2025 г. Хората пък, които в момента работят на вече съществуващи работни места, ще открият, че техните роли се променят.

Изкуственият интелект започна да се използва предимно за автоматизиране на повтарящи се, монотонни дейности от ежедневните ни работни задължения. Като така ни позволи да се съсредоточим върху области, които изискват креативност, въображение, стратегическо мислене или емоционална интелигентност.

Тези промени ще продължат да навлизат в трудовия ни живот и през 2022 г.

3. Фокус върху уменията на служителите, а не върху йерархията

Тази тенденция набира скорост от известно време.

От няколко години се наблюдава все по-засилено говорене и преминаване към „по-плоски“ организационни структури. За разлика от строго йерархичните екипи с преки ръководители и постоянно искане на разрешение за действие от някой по-висшестоящ, при тях просто се използват силните умения на всеки работещ, за да се гарантира успеха на бизнеса. Без непременно да има строга йерархична структура.

Фокусирайки се върху уменията, а не върху йерархията, компаниите признават, че решаването на проблеми е ключът към стимулиране на иновациите и успеха на бизнеса им в информационната епоха, в която вече живеем. От гледна точка на работещите пък, фокусирането върху развитието на техните умения, а не върху развитие на техните мениджърски способности на всяка цена, ги поставя в по-добра позиция да се възползват от нови кариерни възможности.

Тази промяна на фокуса от стремеж към все по-висока йерархична позиция към развитие на полезни умения вероятно ще бъде ключова тенденция на работното място през 2022 г. Както за фирмите, така и за служителите.

4. Получаване на признание за добре свършена работа

Един от ключовите фактори за ангажираността на служителите е получаването на признание за добре свършената от тях работа. И това го знаят и фирмите, и служителите.

Въпреки това, доклад на Quantum Workplace разкрива, че по време на пандемията получаването на признание на работното място е намаляло.

Служителите трябва да бъдат оценявани и да се чувстват ценени, за да бъдат доволни и продуктивни. Затова в процеса по навлизане в нов свят на хибридна и дистанционна работа, работодателите ще преразгледат как оценяват успешното представяне на работното място. Ако искат да привличат и задържат талантливи служители.

5. Загриженост за здравето и благополучието на служителите

Преди пандемията приоритет на работодателите обикновено беше да се наеме персонал, който да работи възможно най-ефективно. В разгара на пандемията акцентът се измести в посока на устойчивостта на работното място. За да стигнем до момента, в който вече (наистина) се говори за създаване на здравословна работна среда.

Работодателите започват да разбират критичната важност от осигуряване на благополучието на служителите си и да прилагат различни стратегии за това.

Гарантирането обаче, че работната сила е достатъчно здрава, за да поддържа бизнесът работещ, включва и прилагането на по-гъвкави процеси. Като например, назначаване на служители с дублиращи се умения, за да се осигури работещ персонал във всяка ситуация. Което има плюсове за работодателите, но и минуси за тези служители - особено за тези, които в крайна сметка бъдат съкратени.

Тези процеси със сигурност ще играят все по-голяма роля на работното място  през 2022 г.

6. Развитието на служители (най-накрая!) ще стане приоритет

През последните година-две все повече служители поемаха нови и различни отговорности. В резултат на това много от тях решиха да разширят своите умения в една или друга посока.

Без ясни, смислени и реални възможности за развитие, служителите се чувстват в застой. В резултат, ако нещо не се промени, напускат. Като улесняват професионалното им развитие, работодателите си гарантират не само наличие на способни служители, но и тяхната ангажираност и мотивация да дават най-доброто от себе си.

Разбира се, другото предимство е, че работещите, които получават възможност за обучение от работодателя си, е по-вероятно да се задържат в същата компания за по-продължителен период.

7. Технологиите ще играят важна роля на работното място

Тъй като служителите са по-разпръснати от всякога, ролята на технологиите на работното място ще нараства.

Повечето служители вярват, че модерните технологии ще подобрят техния трудов живот. И това е вярно. От друга страна, работодателите все повече инвестират в технологии, предназначени да наблюдават и проследяват поведението на техните служители, за да стимулират продуктивността им. Особено на тези, които работят дистанционно.

Има платформи, които позволяват на бизнеса да наблюдава имейлите, които служителите пращат и получават, всяко тяхно действие на служебния компютър, както и поведението им в споделените платформите, в които работят.

Разбира се, за компаниите би било лесно да използват тези инструменти за шпиониране на служителите си. Идеята им обаче е те да се ползват за предоставяне на по-широк поглед върху поведението на персонала, а не като инструмент за налагане на дисциплинарни наказания. Дали и как ще ги ползва всеки отделен работодател, явно ще зависи от него самия.

И за добро или за лошо, изглежда доста вероятно този вид технологии да играе все по-голяма роля на работното място през 2022 г.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!