Работни навици: 21 навика за успешна кариера

0  КОМЕНТАР/И

Добрите работни навици са от съществено значение за всеки, който иска да успее на работното си място.

Повечето хора могат да подобрят някои от тях, което ще им позволи да бъдат по-ефективни, продуктивни и удовлетворени служители. Освен това, те ще им помогнат и да поддържат добри взаимоотношения с колегите си.

Ето кои са основните 21 навика, важни за кариерното ти развитие.

More...

21 работни навика

Работни навици, свързани с цялостното ти поведение

1.

Бъди учтив, позитивен и добронамерен

Няма да спечелиш нищо, ако си постоянно намусен, в лошо настроение и се държиш грубо с другите. Ако си усмихнат и приятелски настроен, те ще са по-спокойни, ще те харесват и ще са благоразположени към теб.

2.

Не клюкарствай

Никога не участвай в разговори, в които се споделят слухове и клюки, и не разпространявай непотвърдена информация за когото и да било. Опитай се да останеш неутрален, ако твой колега се опитва да те въвлече в такъв разговор.

3.

Не се оплаквай

Винаги следвай това правило: ако си недоволен от нещо, измисли варианти как то да бъде подобрено, и действай, вместо само да го обсъждаш. Само когато превърнеш негативността си в позитивно действие, ще звучиш и ще изглеждаш професионално.

4.

Не споделяй личните си проблеми

Бъди внимателен какво споделяш с колегите си. Като правило, не обсъждай постоянно личните си проблеми. Това, което казваш на колегите си, влияе на тяхното възприятие за теб като професионалист, и за способността ти да си вършиш работата.

Работни навици, свързани с нагласата ти

5.

Не очаквай да се забавляваш

Важно е да харесваш това, което правиш. Ще бъдеш обаче силно разочарован, ако очакваш работата ти да е само забавление. Наред с приятните работни задачи, ще имаш и задължения, които няма да ти харесват или ще са ти изключително скучни.

6.

Бъди готов да не знаеш всичко

Няма да знаеш всичко, особено ако го правиш за първи път. И дори и да имаш опит, пак ще се нуждаеш от постоянно усвояване на нови знания и умения. Ако някой ти зададе въпрос и не знаеш отговора, не го заблуждавай с грешните си предположения. Кажи, че не си сигурен, но ще провериш и ще върнеш отговор възможно най-скоро.

Работни навици, свързани с подготовката за работа

7.

Винаги се подготвяй за предстоящия работен ден

Изготвянето на ежедневен план за работа ще ти помогне да използваш работното си време пълноценно. Състави списък със задачите си за деня. След това разбий всяка от тях на конкретни стъпки. Така ще знаеш точно как да оползотвориш всяка минута от предстоящия ден.

8.

Запознавай се внимателно с фирмените правила преди да започнеш

Ако не знаеш точно какви са те, поискай ги от ръководителя си. Ако попиташ някой колега, той може да ти даде грешен отговор как да свършиш конкретната дейност, а последствията ще носиш ти.

Работни навици, свързани с поведението ти по време на работа

9.

Искай и предлагай помощ

Няма човек, който да може да свърши всичко сам. Ако имаш нужда от съдействие, просто помоли колега за помощ. Също така, имай предвид и че останалите също може да се нуждаят от подкрепа, затова винаги предлагай съдействие, дори и да не са те помолили за него.

10.

Никога не казвай: „Това не е моя работа“

Бъди готов да се включиш в работния процес, когато е необходимо. Това може да включва изпълнение на задачи, които никога не си правил, или които не са част от длъжностната ти характеристика. Бъди гъвкав и демонстрирай желание за професионално развитие.

11.

Не ползвай телефона си, докато работиш

Когато си на работа, съобщенията и известията, които постоянно се появяват на екрана на телефона ти, са доста разсейващи и за теб, и за тези около теб.
Изключи звука на известията и не проверявай телефона си на всеки 2 минути. Постарай се да го ползваш само в почивките.

12.

Слушай, за да разбереш, а не за да отговориш

Когато някой говори, слушай го внимателно. Не мисли какъв ще е твоят отговор предварително. Вместо това, опитай се да вникнеш в това, което чуваш, и в гледната точка на събеседника ти. Задавай въпроси и проявявай искрен интерес.

13.

Не закъснявай

Винаги се старай да пристигаш навреме за работа. Всяко твое закъснение се отразява не само на твоя работен график, но и на плановете на колегите ти.
Освен това, бъди точен за насрочените работни срещи, и не закъснявай с връщането си от обедна почивка.

Работни навици по време на работа

14.

Бъди организиран

Не е нужно да спазваш казармена дисциплина, но следва да имаш създаден някакъв ред и организация на работното си място, за да си ефективен. Да си организиран означава да поддържаш работното си място чисто и подредено, да подреждаш приоритетите си правилно и винаги да проследяваш прогреса на работните си задачи, за да знаеш точно докъде си стигнал с всяка от тях.

15.

Бъди фокусиран

Всяко работно място е различно, но на повечето обикновено е шумно и пренаселено. Способността ти да се фокусираш върху работата си в такава среда ще ти помогне да си ефективен. Ако е възможно, направи промени в работното пространство - премести се така, че да не виждаш какво се случва в коридора и използвай слушалки например. Периодичните почивки също ще ти помогнат да се съсредоточаваш по-бързо.

16.

Бъди внимателен към детайлите

Вниманието ти към детайлите ще подобри качеството на работата ти. Независимо дали работиш на строителен обект, в детска градина или в банка, точността и наблюдателността ти ще ти помогнат да се справиш отлично с работата си и дори да предотвратиш инциденти. Затова бъди старателен и и внимателен към всеки детайл от работата си.

17.

Винаги върши работата си по възможно най-добрия начин

Когато получиш работна задача, винаги я върши по възможно най-добрия начин, на който си способен в момента. Не претупвай работата си, просто защото ти е скучна или пък нямаш време. Старай се да работиш изключително качествено, дори и да не се изисква от теб.

18.

Не отлагай

Отлагането на неприятна работна задача, няма магически да я накара изчезне. Рано или късно ще трябва да я свършиш. Затова най-добрата стратегия е да се захванеш с нея веднага и да я приключиш възможно най-скоро, за да преминеш към задачите, които са ти по-приятни.

19.

Поемай инициатива

Умението ти за самомотивация ще ти е изключително полезно на работното място, независимо каква е твоята позиция. Вместо да чакаш някой да ти каже какво да правиш, поеми инициативата, и сам предложи да започнеш да работиш веднага по някоя от задачите на екипа.

20.

Проследявай прогреса на всяка твоя задача

Да проследяваш докъде си стигнал с изпълнението на всяка твоя задача е от изключителна важност. Създай си навика да записваш какво точно си направил и какво предстои да се свърши, за да знаеш докъде си стигнал и за да можеш да гарантираш навременното изпълнение на работата си.

21.

Винаги проверявай за грешки текста, който си създал

Винаги прочитай и редактирай всеки твой текст – независимо дали става въпрос за имейл, текст в информационната система или за фирмен документ. Недопустимо е да бъдеш отличен професионалист, а да не си оправил правописните и стилистичните грешки.

Как да придобиеш добри работни навици?

придобиване на навици

Започни първо само с един лесен за усвояване навик, а след това поетапно премини към усвояването и на други.

Имай предвид, че всеки човек е различен и работи по различен начин. Може би нямаш перфектно подредено бюро, но ако можеш да намериш бързо това, което ти трябва, когато се нуждаеш от него, значи всичко е наред. 

Затова се съсредоточи само върху областите, които могат да окажат значително въздействие върху цялостната ти работа. Например, ако си дезорганизиран и това ти пречи да завършваш задачите си в срок, подобри работните си навици, свързани с организиране на работата ти.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!