Видове работен стил: Какъв е твоят обичаен начин на работа? (ТЕСТ)

0  КОМЕНТАР/И

На всяко работно място има хора с различен темперамент и характер, на които им се налага да работят ефективно заедно – всеки със своя индивидуален работен стил.

Различията обикновено водят до разработване на креативни и ефективни решения. Има и моменти обаче, когато това разнообразие може да доведе до неефективно общуване или конфликти.

Виж какво представлява работния стил, кои са различните видове и основните им характеристики, и как да определиш твоя собствен работен стил.

More...

Какво представлява работният стил?

Всеки от нас има свой индивидуален стил на работа – оптималния начин, по който работим най-добре.

Може би си най-ефективен, когато работиш самостоятелно и сам определяш задачите и графика си? А може да ти е по-комфортно да работиш в екип, който да те мотивира, да ти предлага подкрепа и да ти дава обратна връзка? Предпочиташ да боравиш само с факти и данни или внасяш и емоции на работното място? При решаването на проблеми, виждаш по-скоро голямата картина или обръщаш внимание предимно на детайлите?

Твоят работен стил е предпочитанието ти как организираш и извършваш работата си. 

На едно работно място има съвкупност от много различни личности, които са ефективни в различна работна среда. Познавайки твоя работен стил, ще можеш да разпознаеш работните роли и отговорности, както и конкретната среда, в които си най-ефективен и производителен, и следователно – най-успешен.

Пример

Работа, която включва комуникация, сътрудничество и планиране, изисква специфичен работен стил. Ако твоят не е такъв, вероятно няма да се чувстваш добре на такава позиция и няма да си най-ефективен за конкретния работодател.

Видове работен стил

Ето и малко по-подробна информация за основните видове стил на работа:

1. Действащ

Хората, притежаващи този работен стил анализират проблема и се заемат веднага със справянето с него.

Те обикновено са ориентирани към постигането на заложените цели и желаните резултати. Вършат работата си, ползвайки предимно факти и данни. Могат да жонглират с различни детайли, срокове и препятствия, за да гарантират, че задачите се изпълняват, както и когато трябва.

Хората с действащ работен стил са напористи и решителни. Обикновено предпочитат бързите действия пред прекаленото обмисляне и учтивата размяна на реплики. И въпреки че понякога изглеждат нетърпеливи или прекалено откровени, те просто предпочитат да общуват директно и да се фокусират върху аспектите от работния процес, свързани с постигане на резултати.

2. Ориентиран към детайлите

Хората, притежаващи стил на работа, ориентиран към детайлите, са последователни, стратегически мислещи, организирани и изключително ориентирани към детайлите.

Те обикновено са доста прагматични, което означава, че избягват рисковете и подхождат към всяка ситуация спокойно, бавно и обмислено.

Обичат стабилността, реда и спазването на правилата. Подхождат с внимание към всяка задача. Адаптират се по-бавно към внезапни и резки промени, и се нуждаят от време за обмисляне и приемане на ситуацията, преди да предприемат каквото и да било.

3. Подкрепящ

Някои хора имат по-емоционално ориентиран, експресивен и подкрепящ стил на работа. Те обикновено са тези, които изграждат отлични взаимоотношения и обединяват екипи, правейки средата хармонична и приятна за работа. На работното място те ценят преди всичко сътрудничеството.

Възприемчиви са към чувствата на околните, което им позволява успешно да модерират екипна комуникация и да разбират истинския контекст на всяка ситуация. Стремят се към постигане на консенсус. Дипломатични и съпричастни са.

Те работят добре в колаборация с другите, а не когато се конкурират с тях. Последователни и надеждни са, когато става въпрос за изпълнение на задачи. Нямат нищо против да са на втори план. Предпочитат рутината, така че не винаги са най-активните служители.

4. Ориентиран към идеите

Хората с този стил на работа умеят да създават визия и да вдъхновяват другите да повярват в нея. Те се чувстват комфортно, когато поемат риск.

Виждат, разбират и приемат визията на компанията. Те са тези, които движат промяната, и са в състояние да интегрират конкуриращи се идеи и приоритети в иновативна стратегия.

Пълни са с енергия, ценят новите възможности и вдъхновяват колегите си. Известни са с това, че взимат спонтанни решения и не са фиксирани върху детайлите. Чувстват се най-добре, когато трябва да постигнат нещо – особено, ако то е ново и иновативно. Ориентирани са към постигане на цели. Справят се с възникнали проблеми, използвайки логика, и се чувстват добре, когато дебатират различни възможности.

Как да определиш какъв е твоя работен стил?

Описаните по-горе работни стилове рядко се срещат в чистия им вариант. Човек обикновено притежава по няколко характеристики в комбинация между 2 основни типа.

Затова, ако ти е трудно да определиш твоя работен стил само въз основа на горните описания, следвай тези стъпки, за да го направиш: 

1. Как комуникираш на работното място?

При различните специфични стилове на работа, съществуват определени характеристики, свързани с комуникацията и общуването, които лесно можеш да разграничиш.

Примери

 • Хора с действащ стил на работа създават набързо имейлите си, без да съобразяват с пунктуация или с  правила за бизнес комуникация.
 • Хора, притежаващи ориентиран към детайлите стил, обикновено пишат ясни и фактологични имейли.
 • Хора с предимно подкрепящ работен стил притежават изразени умения за активно слушане.
 • Хора, притежаващи ориентиран към идеите стил, жестикулират усилено, когато комуникират.

2. Как планираш работния си ден?

Друг ключов показател за твоя предпочитан работен стил е в начина, по който структурираш деня си.

Примери

 • Хора с действащ работен стил се захващат с работата си веднага и обикновено работят извънредно до момента, в който не приключат с важната задача.
 • Хора, притежаващ ориентиран към детайлите стил на работа, обикновено има ясен план за всеки ден и рядко пропускат срокове.
 • Тези с подкрепящ работен стил не се придържат толкова към графика си, особено ако някой колега изпита нужда от тяхната помощ ненадейно.
 • Хора с ориентиран към идеите стил не са толкова стриктни с графика си и изчакват до последния момент, за да завършат работата си.

3. Как се справяш с конфликтите на работното място?

Докато някой с действащ работен стил може да приветства разгорещен спор по работна тема, други хора се стараят да избегнат конфликт на всяка цена.

Определяйки как се справяш с конфликтите, можеш да получиш добра представа за теб – в работна среда и извън нея. 

Примери

 • Хора с действащ стил на работа виждат конфликтите около тях, но не смятат, че са толкова важни, че да отделят от времето си за разрешаването им. Ако решат да се намесят, го правят шумно и без да се съобразяват с чувствата на околните.
 • Хора, притежаващи ориентиран към детайлите стил забелязват веднага промените в средата и са склонни да задълбават в детайлите около възникването на конфликтите.
 • Ако имаш подкрепящ работен стил ще се съсредоточаваш върху намирането на компромис всеки път, когато възникне конфликт на работното място.
 • Ако пък имаш предимно ориентиран към идеите стил, вероятно няма да забележиш конфликтите около теб, освен ако не се задълбочат и започнат да пречат на работата ти.

ТЕСТ: Какъв е твоя работен стил?

Разработихме кратък тест за откриване на твоя водещ работен стил. Направи го и виж в каква работна среда си най-ефективен и се чувстваш най-добре, както и как предпочиташ да работиш:

Какъв е твоят работен стил?

Тест с 5 кратки въпроса.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!