Работен конфликт: Как да работиш с трудни колеги?

0  КОМЕНТАР/И

На работното ти място се налага ежедневно да работиш с човек, с който изобщо не се разбираш. Вероятно го избягваш всеки път, когато това е възможно. Опитваш се и да прикриеш реакцията си, когато той говори по време на работни срещи. И веднъж или два пъти вече сте влизали в работен конфликт.

Изследване показва, че цели 85% от служителите са се сблъсквали с конфликт на работното си място. Така че, не си сам в страданието си.

Това обаче не означава, че трябва да оставиш нещата така. Със сигурност не искаш различията ви да създадат негативна среда и да се стигне до по-голям проблем за теб. Налага се да поставиш началото на по-положителни работни отношения.

Звучи ти трудно? Да, несъмнено е така. Но със сигурност не е невъзможно.

More...

Защо някои хора са по-трудни за работа?

Съществува напълно логично обяснение защо някои колеги просто те дразнят повече от други.

Често даден работен конфликт няма нищо общо с това дали двете страни се харесват като хора или се уважават като професионалисти. Експерти казват, че разминаването в ценностите и стреса от ситуационния натиск са основните причинители на повечето работни конфликти.

Ценностните разминавания се случват, когато двама души имат две напълно различни системи от вярвания, докато ситуационният натиск е част от средата (например, токсичен мениджър, силно стресова работна среда или пък ограничени работни ресурси).

Коренно различните работни стилове също са причина за възникване на конфликти.

Пример

На двама души се налага да работят заедно, тъй като са част от един екип. Единият е ориентиран към детайлите и изцяло фокусиран върху процесите, докато другият мисли по-глобално и е визионер.


В този случай, освен ако и двамата не са изключително самоосъзнати и търпеливи един към друг, конфликтът между тях е неизбежен. Просто защото мислят и действат по различен начин, докато работят.

Вероятно в момента, четейки този текст, имаш предвид конкретен колега, с който ти е трудно да се сработиш.

Дали обаче съществува истински работен конфликт помежду ви или става въпрос просто за инцидентни търкания?

Преди всичко, следва да правиш разлика между единичните конфликтни ситуации, просто защото ти или колегата ти имате лош ден, и продължителните напрегнати взаимоотношения.

Ако колега ти е бил стресиран и е изгубил самообладание за момент, това вероятно не трябва да се разглежда като дългосрочен проблем. Ако обаче си забелязал, че той упорито проявява едно и също негативно отношение към теб в различни работни ситуации и това силно затруднява работата ти, вече става въпрос за работен конфликт.

Такова постоянно напрежение води не само до напрегната работна обстановка, но и може да те накара да се самосаботираш. Трудният ти колега те предизвиква да извадиш на показ най-лошото в теб, което от своя страна може да застраши работата и репутацията ти, и в крайна сметка да навреди сериозно на кариерното ти развитие.

Разбира се, ако поведението на колегата ти се дължи не просто на различен стил на работа, а се приближава до тормоз, отнеси проблема директно към ръководителя ти или ЧР-а. Те са длъжни да ти помогнат да предприемеш подходящите стъпки за справяне с неприятната ситуация.

Ако обаче напрегнатите ви взаимоотношения се дължат на различни ценности и начин на работа, предприеми следните стъпки:

4 съвета за работа с трудни колеги при наличие на работен конфликт

За съжаление, по време на целия ти трудов стаж със сигурност ще се сблъскаш с трудни колеги. И как точно ще се справиш с тях зависи от конкретните обстоятелства. 

Има обаче няколко добри практики, които можеш да използваш, за да изградиш по-здравословни работни отношения и да се опиташ да разрешиш появилия се между вас работен конфликт.

1. Къде е проблема – в мен или в колегата? Повиши емоционалната си интелигентност.

При работен конфликт е силно изкушаващо да започнеш да сочиш с пръст другата страна. (Колегата ти е виновен за тази ситуация, така че той е този, който трябва да положи усилия и да се промени!) 

И макар да не ти идва отвътре, насочването на вниманието върху теб самия е добро начало, когато се опитваш да изгладиш обтегнати работни взаимоотношения.

Не можеш да даваш съвети за корекция на поведението на другите, освен ако не разбереш кой си и каква е твоята роля при така създалата се ситуация.

При наличие на работен конфликт няма жертви. Необходими са двама човека, за да се стигне до там. Така че е логично да се опиташ първо да разбереш как твоят подход и поведение влияят на другите и дали се приемат положително или отрицателно. 

Самоосъзнаването ти е от първостепенно значение за ориентирането ти в трудни междуличностни ситуации. А емоционалната интелигентност ще ти помогне да определиш правилно и да се справиш по подходящ начин със собствените си емоции и с емоциите на другия човек.

Звучи очевидно, но е изненадващо трудна компетентност за придобиване. Ето няколко неща, които можеш да опиташ, за да подсилиш собствената си емоционална интелигентност:

  • Помисли какви са били собствените ти емоции в конкретни ситуации и как си реагирал на появата на различни работни проблеми. Например, как реагира, когато проекта беше отложен? Защо реагира така?
  • Поискай обратна връзка за поведението ти от останалите ти колеги. Независимо дали става въпрос за работна среща или за работа по общ проект, проведи неформален разговор с колегите си и ги попитай: Има ли нещо, което бихте искали да правя по различен начин?
  • Направи пауза от поне 4-5 секунди, преди да кажеш нещо. Така ще си дадеш време за обмисляне на ситуацията, преди да реагираш импулсивно и да създадеш още по-голям проблем.

2. Защо колегата ти се държи така? Бъди любопитен и искрено заинтересован.

Любопитството и емпатията са най-добрите начини за разбиране на труден колега, с който си в работен конфликт.

Опитай се да му задаваш смислени, искрени и добронамерени въпроси, които да ти помогнат да разбереш защо се държи по този начин.

Това ще ти даде представа и за неговите ценности, цели, предизвикателства и подход, и ще демонстрира интереса ти към него като личност. Нещо, което със сигурност ще бъде оценено.

За да проработи тази техника обаче, трябва да слушаш активно какво споделя с теб колегата ти. Активното слушане включва:

  • Поддържане на очен контакт по време на разговора.
  • Задаване на подходящи, уточняващи въпроси.
  • Перифразиране на казаното от колегата ти, за да си сигурен, че си го разбрал правилно.
  • И не мисли за евентуалния си отговор, докато другия говори. Слушай внимателно.

Разбирането на субективната реалност на другия може значително да подобри сътрудничеството и комуникацията с него.

3. Не позволявай на проблема да се разрасне. Комуникацията е от ключово значение.

Когато хората усетят, че не си „пасват“ и не се разбират, те обикновено започват да се избягват, което влошава още повече ситуацията. Особено ако се налага да работят заедно всеки ден.

Тази динамика обаче създава проблеми не само за теб и колегата ти, но и за хората, работещи с вас – вашите мениджъри, колеги и подчинени. Негативизмът се  разпространява много лесно и бързо, и е силно заразен. Затова е изключително важно да се опиташ да го ограничиш и да разрешиш вашия работен конфликт възможно най-бързо.

Най-зрялото и здравословно нещо, което можеш да направиш, е просто да проведеш разговор с колегата си и да обсъдите защо не можете да работите добре заедно. И колкото по-скоро го направиш, толкова по-добре.

Подходи към този разговор сериозно и добронамерено. Можеш да кажеш, например: Иска ми се да имаме добри работни взаимоотношения. Не съм сигурен обаче как да стигнем до там. Затова бих искал да поговоря с теб какво следва да направим и двамата, за да можем да работим ефективно.

4. Позитивната обратна връзка прави чудеса. Направи комплимент на трудния ти колега.

Свикнал си да говориш пренебрежително за всичко, което колегата ти казва и прави, така че хваленето му е може би последното нещо, което искаш да направиш. Не пренебрегвай обаче силата на искрения комплимент.

Помисли и се сети за нещо, заради което се възхищаваш на този човек или което харесваш у него. Може да е нещо  дребно, като например новата му прическа, или по-сериозно, като неотдавнашната чудесна презентация, която той е представил на една от работните ви срещи. Просто поеми дълбоко въздух и го похвали.

И преди да започнеш да се ядосваш на самата мисъл, че трябва да аплодираш човека, който превръща всеки твой работен ден в кошмар, знай, че това действие наистина ще ти помогне.

Позитивното мислене, което неминуемо ще се наложи да приложиш, когато хвалиш трудния си колега, намалява кортизола (хормона на стреса) и повишава серотонина (хормона на щастието). А това на свой ред подобрява цялостното ти усещане за благополучие.

А и ще ти помогне да започнеш да се разбираш - поне донякъде - с колегата ти и да поставиш основите за разрешаване на вашия работен конфликт.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!