Работа с приятел: предимства и недостатъци

0  КОМЕНТАР/И

Обмисляш съвместна работа с приятел? Ето какво трябва да знаеш, преди да приемеш.

Независимо дали той те е поканил да работите заедно или ти него, това вероятно ти звучи чудесно. Познавате се добре, имате си доверие и можете да разчитате един на друг. Освен това ще сте заедно и ще се забавлявате и през деня.

Но ако нещата на работното място се объркат, приятелството ви може да бъде сериозно застрашено.

Така че, преди да започнеш каквото и да било работно начинание с приятел, има някои неща, които следва да обмислиш, за да си сигурен, че ще можете едновременно да запазите приятелството си и да работите съвместно ефективно.

More...

Работа с приятел: варианти

варианти на работа с приятел

Вариантите за работа с приятел са няколко.

  • Ти препоръчваш приятел да работи в твоята компания като равнопоставен твой колега.
  • Твой приятел те препоръчва за работа в неговата компания като негов равнопоставен колега.
  • Ти каниш твой приятел да работи за теб като твой подчинен.
  • Твой приятел те кани да работиш за него като негов подчинен.

И при четирите варианта на работа с приятел има някои плюсове и минуси, които трябва да знаеш предварително. Само така ще можеш да вземеш най-доброто решение дали да работите заедно.

Работа с приятел: предимства

предимства при работа с приятел

Има много добри причини да работиш съвместно с приятел.

В крайна сметка вие сте приятели и се радваш на компанията му. Защо да не прекарваш не само свободното си време, но и работното си с човек, който всъщност харесваш?

Освен това, вече си имате доверие и няма да има неприятни изненади. Чувстваш се удобно да общуваш открито с него и това определено помага, когато се налага да се справяте с трудни работни ситуации.

Работата с приятел може да бъде от полза и за бизнеса. Проучвания показват, че войниците, например, формират силни приятелски връзки по време на мисия, не само защото вярват в нея, но и защото разчитат един на друг и споделят и доброто, и лошото заедно. 

Приятелството насърчава лоялността, която пък на свой ред води до споделен работен ангажимент и отлична работна дисциплина.

Работа с приятел: недостатъци

недостатъци при работа с приятел

Преди всичко трябва да знаеш това:

Преди да започнеш работа с приятел, трябва да си подготвен за реалната възможност приятелството ви да пострада.

В някои случаи вашите лични взаимоотношения могат да станат причина приятелят ти да работи по-малко, да закъснява или да се измъква от отговорност, и да предполага, че всичко ще му бъде простено, просто защото сте приятели.

Освен това разногласията на работното място - независимо дали става въпрос за небалансирани отговорности, различия в стила ви на работа, в начина на управление или финансови проблеми - могат дори да прекратят приятелство ви.

И всичко това се корени в два основни проблема: неефективна комуникация и размиване на границите.

Ефективна комуникация

Вероятно си мислиш, че ти и приятеля ти нямате никакви проблеми в общуването си, защото можете да си кажете всичко и сте толкова близки, че завършвате изреченията си.

Въпреки това, нещата могат да се усложнят щом ролите ви вече са и работни.

По време на работа няма място за пасивно-агресивно поведение, за избягване на някои теми или за нараняване на чувствата на другия.

Ако не сте доволни от работата, която вършите, просто трябва да го изговорите. Веднага, често и винаги.

Ясни граници

Тези граници са особено важни, ако един от вас е в подчинена на другия позиция.

Може да сте равнопоставени, когато излизате вечер, но ако си се съгласил да работиш за приятеля си, тази динамика няма място в офиса. В крайна сметка, колкото и да се вслушва в твоите съвети или идеи, той е този, който взема окончателните решения.

В този случай, ако искаш работата ти с приятеля ти да е успешна и да си запазите взаимоотношенията, ще трябва да изоставиш цялата си гордост, да влезеш в ролята на подчинен служител и просто да работиш добре.

Ако пък имате равни йерархични роли и работите в един екип, ще е наложително да имате ясни и добре разпределени отговорности, така че да не нарушавате пространството на другия и да бъде задоволено усещането ви за справедливост. 

3 въпроса, които да си зададеш, преди да започнеш да работиш с приятел

предварителна преценка

Колко пряко ще работиш с приятеля си?

Както казахме, да работиш с приятеля си в един екип или дори и в подчинена позиция има някои плюсове. Няма да имате нужда от време за опознаване, а лична ви връзка може да се превърне в отлична работна колаборация.

От друга страна, ако той работи в друг отдел и нямате преки работни взаимоотношения, това разстояние може да ви помогне лесно да поддържате приятелството си и едновременно с това да развивате и отлични професионални отношения.

Но съществува и риск да разчитате твърде много на личната си връзка и да размиете границите между личните и професионалните си отношения. За да създадете здравословен баланс, установете предварително правила как ще си взаимодействате, когато сте и когато не сте на работа.

И ако смяташ, че едни такива правила ще са ограничаващи или не желаеш да се справяш с каквото и да е потенциално напрежение между вас, това може да е индикатор, че не трябва да работите съвместно.

Какво ще се случи, когато се появи конфликт между вас?

Конфликтите и напрежението на работното място са неизбежни.

Дори и да не си в един и същи екип с приятеля си, е много вероятно да влезеш в работен конфликт с него в офиса или да се затрудниш да запазиш ваш личен проблем извън работното място.

Ако никога не си се сблъсквал с търкания с приятеля си, ще трябва да прецениш предварително как ще се справите с евентуален професионален такъв. Имай предвид, че тъй като вече имаш лични отношения с него, може да ти е неудобно да повдигнеш този въпрос. Прецени предварително дали ще можеш да говориш открито с него и какви тактики за разрешаване на конфликти ще използваш.

От друга страна, ако вече си се сблъсквал с лични конфликти с приятеля си, припомни си как сте се справяли в тези ситуации и дали обичайния ви начин на решаването им ще е приложим на работното място.

ОК ли ще си, ако приятелството ви се промени?

И накрая, един от най-важните въпроси, който трябва да си зададеш, е: Готов ли си за вероятността приятелството и отношенията ви да се променят?

Ето няколко сценария какво може да се случи. Съветваме те да ги обмислиш внимателно.

Ще започнете да общувате по-малко в свободното си време

Ако прекарвате много време заедно в момента, опитай се да преположиш как виждането ви всеки ден в офиса ще повлияе на социалните ви взаимодействия.

Може просто вече да не искате да прекарвате толкова време извън офиса, тъй като сте заедно по 8 часа всеки ден.

Работата може да ви сближи още повече

Съвместната ви работа може да помогне на вашето приятелство да разцъфти по нов начин.

Вече ще сте ангажирани в обща споделена страст и дори може да се окаже, че приятелството ви е още по-силно от преди.

Приятелството ви може сериозно да пострада

Помисли и как ще се почувстваш и как ще продължите приятелските си отношения, ако ти или твоя приятел имате проблем на работно място или някой от вас напусне или бъде съкратен.

Ще имаш ли проблем с това, че той остава да работи за компанията, която ти е причинила толкова проблеми? Как ще се почувстваш? 

За финал

Ползите от съвместната работа с приятел са много.

Отиваш на работа с усещане за споделена страст, знаеш, че винаги ще имаш необходимата подкрепа и можеш да комуникираш с него по начин, който е невъзможен за постигане с повечето колеги.

Просто не забравяй да си поставите предварително ясни правила и граници, и да приоритизирате общуването си по време на работа.

Ако гледаш реалистично на това какво трябва да направиш, за да поддържаш приятелските ви взаимоотношения, както на работното място, така и извън него, работата ви заедно може да е чудесна идея.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!