Започване на нова работа след майчинство

0  КОМЕНТАР/И

Ако в момента си в майчинство и искаш да започнеш нова работа след като то изтече, то е доста вероятно да срещнеш някои затруднения.

Трудностите пред теб ще са свързани предимно с нагласите на българските работодатели, че:

  • прекъсването в трудовия ти стаж означава, че знанията и уменията ти вече не са актуални;
  • няма да можеш да съчетаеш грижите за малко дете (деца) с успешна и ефективна работа.

Ето няколко съвета какво можеш да направиш, за да ги преодолееш, и да намериш нова работа, след като изтече майчинството ти.

More...

По време на твоето майчинство

майчинство

Отделяй време за професията си

Ако професията ти го позволява, използвай уменията си, докато си в майчинство. Намери проект, по който да работиш. Така, освен че ще допълниш семейния бюджет, ще си в крак и с всички новости в бранша.

Този съвет е насочен предимно към тези, чиито професии им позволяват да работят на свободна практика - графични и уеб дизайнери, рекламни и маркетинг специалисти, консултанти от всякакъв вид, и др.

За повече информация как да го направиш виж тази наша статия.

В нея ще намериш съвети и как да запонеш свой собствен бизнес, ако момента за това е дошъл 😊

Развивай се и придобивай нови умения

Позициите, които изискват специфични умения и знания (професионални, езикови или технически), предполагат не само да ги упражняваш, но и да ги развиваш и да придобиваш нови.

Прецени кое умение ти липсва или е слабо развито (например не владееш добре английски език), избери подходящия за твоя бюджет и свободно време курс, запиши се и го завърши.

Постарай се и да си информирана за всички новости в професията ти. Абонирай се и/или следи новините в специализирани професионални издания и медии.

Ето тук ще намериш ресурси за усъвършенстване на уменията ти.

Когато започнеш да търсиш работа

Създай и развивай професионалната си мрежа

Докато си в майчинство е удачно и да създадеш свой LinkedIn профил, ако все още не си го направила, и да започнеш да изграждаш своя лична професионална мрежа от контакти.

Ако не си сигурна как да го направиш и от къде да започнеш, просто следвай нашата подробна инструкция за създаване на добър LinkedIn профил.

След това разгледай и какви възможности предлага сайта за търсещите работа и се възползвай от тях.

Networking-ът също ще ти помогне. Прочети повече за него тук и тук.

Кажи на всички, че търсиш работа

Всички знаем, че някои от свободните позиции изобщо не стигат до публично обявяване и публикуване на обява за работа.

Ето защо единственият начин да получиш достъп до този "скрит пазар на труда" е да съобщиш лично на всички твои приятели и познати, както и в LinkedIn, че търсиш активно нова работа.

Хората, които те познават и са наясно с уменията и способностите ти, често са и тези, които с удоволствие ще те препоръчат за свободна позиция в тяхната организация. 

По време на интервюто за работа

майчинство

Не крий прекъсването в трудовия си стаж

Работодателите не обичат да виждат в автобиографиите на кадидатите за работа дълги периоди, в които не са работили, независимо от причината за това.  Затова, ако е възможно, не посочвай майчинството си в документите, с които кандидадстваш за работа.

Моментът да говориш за това е по време на самото интервю за работа. На въпроса "Работите ли в момента?" или когато разказваш повече за себе си, кажи, че си в майчинство: „В момента съм в майчинство и отглеждам детето си.“

После веднага насочи разговора обратно към работата, която можеш да извършваш професионално и ефективно, и уменията ти, които ще ти помогнат за това.

Не е лоша идея и да кажеш на интервюиращите, още преди да те попитат, че си организирала добре отсъствието си, има кой да се грижи за детето ти, докато си на работа, и можеш да работиш ефективно и дори и извънредно, ако се налага.

Бъди уверена в себе си и възможностите си

На интервюто за работа говори предимно за професионалния си опит, и за знанията и уменията си.  

По време на срещата ви, интервюиращите търсят вербални и невербални сигнали, демонстриращи увереността, ангажираността и мотивацията ти. Те искат да видят и цялостно положително отношение - особено що се отнася до професионалните и личните ти ценности.

Демонстрирай, че си наясно какво знаеш и можеш, и не се извинявай за това, че си избрала да имаш и кариерно развитие, и семейство. Интервюиращите уважават тези кандидати за работа, които познават добре себе си и знаят какво искат от живота.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!