Работа от вкъщи: предимства и недостатъци

В последните години все по-голям брой служители преминават от работа в офис към работа от вкъщи.

Дистанционната работа има много предимства.

Имаш по-голяма гъвкавост. У дома си, за да посрещнеш куриера, да пуснеш служителя на ВиК да отчете показанията на водомера и да разходиш кучето. И понеже не пътуваш всекидневно до и от друго работно място, пестиш не само време, но и пари за транспорт.

Но работата от вкъщи не е за всеки и може да се окаже абсолютно грешното решение за теб.

Затова, преди да предприемеш такава промяна, виж кои са нейните предимства и недостатъци, и вземи информирано решение.

More...

Работа от вкъщи: 6 предимства

работа от вкъщи - предимства

Дистанционната работа дава възможност за работа от вкъщи на професионалисти, които не присъстват физически в близост до офисите на компаниите, в които работят, и увеличава броя на позициите, за които могат да кандидатстват.

Програмист от Варна, например, вече може да работи дистанционно за стартираща технологична компания с централа в Сан Франциско, без да се налага да оставя приятелите и семейството си, и удобствата на родния си град и държава.

Виж кои са другите преимущества, които възможността за работа от вкъщи ти дава:

1. Спестяване на пари

Когато работиш от вкъщи, си спестяваш всички разходи, които всеки работещ в офис прави:

 • Разходи за гориво за ежедневните пътувания до и от работното място
 • Разходи за градски транспорт
 • Разходи за паркинг
 • Разходи за неизбежното по-бързо амортизиране на автомобила
 • Разходи за обяд, кафе и закуски
 • Разходи за „офисно“ облекло, обувки и аксесоари

Ако предположим, че си в София и нямаш личен автомобил, то месечната карта за транспорт за всички линии ще ти струва 50 лв. Един обяд ще е на средна цена от 5 лв. на ден или общо 100 лв. месечно. Отделно поне 100 лв. на месец ще отделяш средно за дрехи, обувки и аксесоари. А ако пък се придвижваш с автомобила си, то разходите ти ще скочат още повече.

Невероятно е колко много харчим, само за да стигнем до и да присъстваме на работните си места. При работа от вкъщи си спестяваш всичко това.

2. Спестяване на време

Работейки от вкъщи, освен спестяването на разходите за транспорт, ще си спестиш и времето и нервите, които ежедневно хвърляш, пътувайки в трафика до работа и обратно към дома си.

Ако ти е необходим половин час в едната посока с градски транспорт, то това са общо 240 часа годишно, прекарани в колата или автобуса, пътувайки до и от работа. Или казано по друг начин - 10 загубени денонощия на година, прекарани в трафика.

Това определено е време, което може да бъде оползотворено по много други начини. Време, което вече е твое.

3. По-малко стрес

Когато работиш от вкъщи, пропускаш напълно стресиращото бързане сутрин, всички бури, които са те хванали неподготвен на връщане от работа, или пък невъзможността да се придвижиш до офиса при първия навалял голям сняг.

Освен това ще пропуснеш изцяло всички офисни интриги.

Докато на всички други неминуемо това ще им се случва, ти ще бъдеш вкъщи с кафето си пред домашното си „работно място“.

Денят ти определено ще започва не само по-късно, но и по много по-добър начин, ако знаеш, че това, което предстои да се случи, е просто да работиш спокойно.

4. Повече време за семейството и приятелите

Случвала ли ти се е някоя от следните ситуации:

 • Трябва да помолиш ръководителя си да си тръгнеш по-рано от работа, защото ще пътуваш с приятелите ти за уикенда.
 • Налага се да бързаш след работа, за да вземеш детето от детска градина.
 • Трябва да си пуснеш 1 ден отпуск, за да си у дома за отчитането на топломерите.

При работа от вкъщи няма да ти се налага да правиш нищо от това.

В повечето случаи ще можеш сам да контролираш и организираш работното си време така, че да е в синхрон с личните ти ангажименти.

5. Няма изисквания за облекло и външен вид

Разбира се, добрият външен вид е чудесен за самочувствието ти, независимо къде се намираш. При работа от вкъщи ще имаш възможност не само да изглеждаш добре, но и да се чувстваш комфортно.

Няма да се налага да търпиш по 10 часа на ден високите или неудобни обувки, тесните дрехи (защото си качил няколко килограма, но все още не си сменил целия си гардероб), или пък потенето в костюм при 32-градусова жега. Да не споменаваме грима и косата ...

Вместо това ще работиш на предпочитаната от теб температура в предпочитания от теб външен вид.

6. Съчетаване на пътувания и работа

Ако:

 • си организирал 5-дневна екскурзия със семейството си до възрожденските градове в България
 • искаш да си на плажа, а не в задушен офис с шумен и мръсен климатик
 • си планирал 2-седмично посещение на твой приятел, живеещ в друга държава
 • искаш да се насладиш на 2-седмична ски ваканция в началото на февруари

то ще имаш възможността да го направиш, ако работиш от вкъщи.

Където и да си, ще ти е нужен само компютър и бърза и надеждна интернет връзка.

Работа от вкъщи: 6 недостатъка

недостатъци на работата от вкъщи

Работата от дома си има своите предимства. Ако обаче те не се балансират със социален живот и физическа активност, този начин на работа може да повлияе на твоето здраве и психическо благополучие.

Ние сме социални същества, независимо колко интровертни или общителни сме. Ако няма с които да си говориш за дълги интервали от време, това може да доведе до усещане за самота и да превърне дома ти в постоянно място на обитание, вместо в нещо, в което се връщаш, за да си починеш и да се заредиш.

Ето още няколко недостатъка на работата от вкъщи:

1. Усещане за изолация

Въпреки че има чудесни инструменти за видео чат и видео конференции, винаги ще се чувстваш изолиран, когато виждаш членовете на екипа си събрани на едно място, докато ти си физически отделен.

Те със сигурност имат по-чести работни срещи и могат да обменят нови идеи по време на сутрешното си кафе. И ти не участваш в тези разговори.

Дистанционно работещите често се чувстват лишени от това „общностно“ чувство и в резултат на това се чувстват изолирани. А това може да има отрицателен ефект върху производителността и благополучието им.

2. Прекъсвания на работата

Способността за съсредоточаване върху работна задача е от изключителна важност за работещите от вкъщи. Ако не притежаваш умението за бързо фокусиране, ще губиш много време в опити да си свършиш работата качествено.

Натиск за незабавен отговор

Може би именно защото не присъстваш физически в офис, ще изпитваш нуждата да реагираш незабавно на всеки имейл и съобщение, което получаваш. А всяко такова прекъсване представлява разфокусиране от работата ти.

Разсейване

Домът ти е пълен с всякакви разсейващи фактори - напълно свободния достъп до телевизия, интернет, книги, музика … Много лесно можеш да се поддадеш на тези изкушения и да загубиш няколко часа от работното си време.

Неразбиране от семейството

Освен това, въпреки че имаш обособено работно място вкъщи, то не е неприкосновено за членовете на семейството ти, които искат да им обърнеш внимание веднага. Тези прекъсвания също водят до загуба на време, за да пренасочиш фокуса си и след това да се опиташ да го върнеш обратно върху работата си.


Виж забавното видео, в което децата на професор, даващ интервю за CNN от домашния си офис, прекъсват интервюто му:

3. Постоянен работен режим

Когато хората работят в офис, те си тръгват от него в края на деня.

Разбира се, те могат да продължат да работят и след като се приберат вкъщи, но важното е, че преди това са се отделили физически и психически от работното си място. Тялото и умът им вече си почиват.

Ако работиш дистанционно, нямаш възможност да направиш това. Работното ти пространство е в дома ти по 24 часа в денонощието. Това може да доведе до изкушението да пропуснеш тазвечерния филм, за да си довършиш работната задача. Така ще се окажеш и физически, и психически в постоянен работен режим.

Винаги ще има нещо за довършване, както и нови задачи. Също както и при офисните служители. Ако не си създадеш стриктен работен режим, рискуваш претоварване или дори изпадане в състояние на бърнаут.

4. Липса на подходящо наставничество

За младите професионалисти, които се нуждаят от повече обучение и натрупване на професионален опит преди да станат напълно самостоятелни, възможността за работа от вкъщи може да не е най-добрият избор.

Нищо не може да замени офисната атмосфера, където те лично да станат свидетели на взаимодействията между различните професионалисти при създаване на нов продукт или услуга, например.

В този случай дистанционната работа не може да бъде заменена успешно от няколкото планирани разговора с ръководителя седмично.

5. Застрашено кариерно развитие

Като работещ от вкъщи няма да знаеш и да виждаш какво се случва в компанията.

Ако целта ти е заемане на конкретна по-висока позиция, тогава дистанционната работа е грешното решение за теб.

Трябва да присъстваш физически в офиса на компанията, за да знаеш и усещаш кога е удачно да поискаш повишение. 

6. Дисциплинираност и самомотивация

Работата от вкъщи е истинско изпитание за твоята дисциплинираност и мотивация.

Твоят работодател очаква от теб да се справяш със същото количество работа по възможно най-ефективния начин, също както и колегите ти в офиса.

Представи си работния си ден, приоритетите и сроковете. Сега си представи, че се опитваш да изпълниш всичко това и да се справиш възможно най-добре без твоя ръководител или колегите ти да са наблизо.

Можеш ли напълно самостоятелно да работиш качествено и бързо?

За финал

Въпреки че предимствата на работата от вкъщи са много, като това да не се налага да пътуваш ежедневно до офиса, да работиш в най-продуктивните за теб часови интервали на деня, и да си близо до семейството си, тя си има и недостатъци, които следва да имаш предвид.

Дистанционната работа може да се окаже потискащо преживяване за човек, който е общителен и обича да бъде сред хора, докато за друг, предпочитащ усамотението, тя може да е идеалния избор. 

Само ти можеш да прецениш дали това е стилът на работа, който пасва на твоята личност и приоритети.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!