Работа на свободна практика: да станеш ли фрийлансър?

2  КОМЕНТАР/И

Ако в определен момент от трудовия ти живот решиш да работиш за себе си и избереш да станеш фрийлансър (freelancer), т.е. да работиш на свободна практика, вероятно ще срещнеш няколко проблема.

Първият ти проблем ще е къде да намериш клиенти, които искат да наемат точно такъв професионалист като теб.

Вторият съществен проблем, който ще срещнеш, ще е как да определиш цени за услугите си, така че едновременно да си конкурентен на пазара и да можеш да се издържаш.

По официални данни на Националния статистически институт близо 227 000 българи са работили на свободна практика през 2018 г. Ако решиш да се присъединиш към тях, първо ще трябва да направиш реална преценка на възможността да намериш клиенти и да се издържаш сам. 

Ето как.

More...

Какво означава терминът "работа на свободна практика"?

работа на свободна практика

Да си фрийлансър означава да работиш за себе си

Вместо да бъдеш нает на трудов договор в дадена компания, като фрийлансър ще работиш на свободна практика и сам ще трябва да си намираш работа (проекти) чрез различни източници. 

Фрийлансърите са професионалисти, работещи в различни сфери. Те обикновено са автори на различни текстове, ИТ специалисти, програмисти, уеб разработчици, консултанти, графични и уеб дизайнери, маркетинг специалисти или дори преводачи.

Начин на работа

Фрийлансърът кандидатства за извършване на определена услуга, изготвя оферта и ако клиента е съгласен с условията му, го наема за определен период от време да изпълни конкретна задача.

Фрийлансърът може да работи отвсякъде, но повечето работят от дома си или от споделени офис пространства, каквито предоставят betahaus или SOHO например.

Тъй като фрийлансърът сам си е работодател, той носи отговорност за плащането на собствените си данъци и осигуровки, както и за управлението на собственото си време, приоритетите си и работното натоварване. 

Намиране на проекти при работа на свободна практика

За да започнеш да работиш като фрийлансър, трябва да се регистрираш в някоя от платформите за работа на свободна практика и да започнеш да кандидатстваш за работа там. 

Ето 5 от най-ползваните:

Освен това, можеш и: 

Много от работещите на свободна практика използват комбинация от тези методи.

6 неща, които да обмислиш преди да решиш да работиш като фрийлансър

1. Има ли пазар за услугите, които предлагаш?

Всички познаваме хора, които са рискували и са се впуснали в приключението „сами да са си шеф“, само за да открият, че няма как да се издържат.

Често това е така, защото няма пазар за услугите, които предлагат или защото пазарът е пренаситен и за тях става невъзможно да се издържат само чрез работа на свободна практика.

Проучване на пазара: съвет

Ако решиш да работиш на свободна практика, проучи внимателно и разбери дали има търсене за твоите услуги, преди да напуснеш постоянната си работа.


Най-добрият начин да направиш това е като поемеш няколко проекта, докато все още работиш на трудов договор или докато все още имаш други източници на доходи.

2. Каква е финансовата ти ситуация?

В идеалния случай, започвайки работа като фрийлансър би следвало вече да имаш достатъчно спестявания, с които да можеш да се издържаш в началото. 

Но освен това, още преди да започнеш работа на свободна практика, следва да имаш и много ясна идея какъв ще е месечния ти бюджет.

Ето как да изготвиш такъв:

Изготвяне на месечен бюджет: стъпки

 1. 1
  Набави си всички финансови извлечения и сметки от последната една година.
 2. 2
  Запиши всички твои източници на приходи.
 3. 3
  Направи списък на всички твои месечни разходи.
 4. 4
  Раздели разходите си в 2 категории: постоянни и променливи.
 5. 5
  Извади общите си месечни разходи от общите си месечни приходи.
 6. 6
  Направи промени в разходите си, ако се налага.
 7. 7
  Преглеждай редовно и ревизирай бюджета си при необходимост.
Бланка "Месечен бюджет" с вкл. инструкции

Абонирай се за седмичните ни имейли и изтегли файла от страниците с ресурси, достъпни само за абонатите ни.

3. Ще изкарваш ли достатъчно пари с работа на свободна практика?

Вече си направил проучване на пазара и с установил, че наистина има търсене на услугите, които предлагаш. Сега остава просто да определиш на каква цена ще предлагаш услугите си, така че да си конкурентен и да можеш да се издържаш сам.

Да предположим, че започнеш работа на свободна практика в същата област, в която си работил и до момента. Определянето на цените на услугите ти следва да е лесно, нали? Просто пресмяташ колко си получавал на час до момента, и оттам преценяваш и приблизителната цена на услугата, която ще предлагаш.

За съжаление, не е така просто.

До момента твоят работодател е плащал здравните и пенсионните ти осигуровки, данъците, болничните и отпуските ти. Затова, освен заплатата, ще трябва да изчислиш и включиш в цената на услугите си и приблизителната стойност на тези суми. 

Отделно имай предвид, че най-вероятно въпреки всички мениджмънт теории, заплатата, която си получавал, не се е основавала на оценката на работодателя за уменията ти, а на това, което пазара на труда е диктувал. Следователно е напълно възможно да си получавал значително повече или значително по-малко от това, което в действителност струва труда ти.

Затова при определянето на цените си използвай единствено актуалните пазарни цени, които клиентите плащат за услугите, които предлагаш, а не се ръководи от това, което си получавал, когато си работил на трудов договор.

Ценообразуване: съвет

Проучи внимателно какви са цените, които други професионалисти, работещи в твоята сфера, са обявили за същите или подобни на твоите услуги във фрийласинг платформите.

И въпреки това, дори и да направиш перфектната преценка и да определиш правилно цените си, все още няма да знаеш колко реално ще изкарваш всеки месец, работейки на свободна практика.

Неизвестността и несигурността ще са твои постоянни спътници.

4. Организиран ли си?

Една от грешките, които би могъл да допуснеш, работейки като фрийлансър, е да си неорганизиран.

Когато работиш за себе си, единствено ти ще си отговорен за качественото и навременно приключване на проектите ти, за фактурирането на услугите ти и за плащането на всички данъци и такси към държавата. 

Създай система за работа, която да ти е лесно да следваш. Ако се налага, наеми и съответните специалисти.

Наемане на специалисти: съвет

Ако не можеш да се справиш с някои не толкова креативни и забавни аспекти от работата, потърси помощ - наеми счетоводител или специалист, който да ти помогне. 


Не забравяй да включиш разходите за наемането му в цените на услугите си.

5. Можеш ли сам да управляваш времето си?

Още отсега следва да си наясно със следното:

Като започнеш да работиш за себе си, ще правиш доста жертви - ще ставаш рано, ще работиш до късно, включително и уикендите, и ще се налага да отказваш примамливи предложения за почивка или излизания вечер, защото трябва да приключиш даден проект.

Ще трябва да управляваш сам собственото си време, така че да си свършваш работата в срок, и сам да си налагаш да работиш, дори и когато не искаш.

Управление на времето: съвет

Намери отговори на следните въпроси, преди да стартираш работа на свободна практика:

 • Готов ли си да работиш доста повече, отколкото си работил до момента?
 • Имаш ли възможност и готовност да работиш до късно вечер и през уикендите?
 • Можеш ли да казваш "Не" на примамливи предложения за разходки, забавления и почивки?
 • Можеш ли да работиш качествено и да живееш относително спокойно в състояние на постоянна неизвестност за бъдещето и несигурност за доходите ти?

6. Гъвкав ли си?

Работата на свободна практика предполага постоянни промени - в цените ти, при клиентите ти, в заданието на проекта, който почти си приключил, в тенденциите … 

За истинския фрийлансър, промяната е една от най-примамливите страни на това да работиш за себе си. Адреналина, неизвестното, приключението, новото преживяване е това, което го движи напред.

Затова и най-успешните фрийлансъри не са просто тези, които работят много и са най-добрите професионалисти в сферата си. Те също така са и изключително адаптивни и устойчиви при промяна и неизвестност за бъдещето. 


Прочети още


 • Бихте ли ми помогнали как да работя такава работа. По-подробно какво се върши.

  • Здравейте, Юлия!

   Ако искате да започнете да работите на свободна практика, но не сте сигурна от къде да започнете или какво точно да направите, можем да Ви предоставим полезни съвети. Възползвайте се от нашата услуга по кариерно консултиране. В кратък телефонен или онлайн разговор с Вас ще научим повече за предизвикателствата или целта, която сте си поставили, и ще можем да дадем конкретни насоки за действие. Можете да поръчате услугата тук.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Абонирай се за електронния ни бюлетин!

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!