Работа на свободна практика: да станеш ли фрийлансър?

2  КОМЕНТАР/И

Ако в определен момент от трудовия си живот решите да работите за себе си и изберете да станете фрийлансър (freelancer), т.е. да работите на свободна практика, вероятно ще срещнете няколко проблема.

Първият ви проблем ще е къде да намерите клиенти, които искат да наемат точно такъв професионалист като вас.

Вторият съществен проблем, който ще срещнете, ще е как да определите цени за услугите си, така че едновременно да сте конкурентни на пазара и да можете да се издържате.

По официални данни на Националния статистически институт малко повече от 198 000 българи са работили на свободна практика през 2023 г. Ако решите да се присъедините към тях, първо ще трябва да направите реална преценка на възможността да намерите клиенти и да се издържате сами. 

Ето как.

More...

Какво означава терминът "работа на свободна практика"?

работа на свободна практика

Да си фрийлансър означава да работите за себе си

Вместо да бъдете наети на трудов договор в дадена компания, като фрийлансър ще работите на свободна практика и сами ще трябва да си намирате работа (проекти) чрез различни източници. 

Фрийлансърите са професионалисти, работещи в различни сфери. Те обикновено са автори на различни текстове, ИТ специалисти, програмисти, уеб разработчици, консултанти, графични и уеб дизайнери, маркетинг специалисти или дори преводачи.

Начин на работа

Фрийлансърът кандидатства за извършване на определена услуга, изготвя оферта и ако клиентът е съгласен с условията му, го наема за определен период от време да изпълни конкретна задача.

Фрийлансърът може да работи отвсякъде, но повечето работят от дома си или от споделени офис пространства, каквито предоставят betahaus или SOHO например.

Тъй като фрийлансърът сам си е работодател, той носи отговорност за плащането на собствените си данъци и осигуровки, както и за управлението на собственото си време, приоритетите си и работното натоварване. 

Намиране на проекти при работа на свободна практика

За да започнете да работите като фрийлансър, трябва да се регистрирате в някоя от платформите за работа на свободна практика и да започнете да кандидатстваш за работа там. 

Ето 5 от най-ползваните:

Освен това, можете и: 

Много от работещите на свободна практика използват комбинация от тези методи.

6 неща, които да обмислите преди да решите да работите като фрийлансър

1. Има ли пазар за услугите, които предлагате?

Всички познаваме хора, които са рискували и са се впуснали в приключението „сами да са си шеф“, само за да открият, че няма как да се издържат. 

Често това е така, защото няма пазар за услугите, които предлагат или защото пазарът е пренаситен и за тях става невъзможно да се издържат само чрез работа на свободна практика.

Проучване на пазара: съвет

Ако решите да работите на свободна практика, проучете внимателно и разберете дали има търсене за вашите услуги, преди да напуснете постоянната си работа.


Най-добрият начин да го направите е като поемете няколко проекта, докато все още работите на трудов договор или докато все още имате други източници на доходи.

2. Каква е финансовата ви ситуация?

В идеалния случай, започвайки работа като фрийлансър би следвало да имате достатъчно спестявания, с които да можете да се издържате в началото. 

Но освен това, още преди да започнете работа на свободна практика, следва да имате и много ясна идея какъв ще е месечния ви бюджет.

Ето как да изготвите такъв:

Изготвяне на месечен бюджет: стъпки

 1. 1
  Набавете си всички финансови извлечения и сметки от последната една година.
 2. 2
  Запишете всички ваши източници на приходи.
 3. 3
  Направете списък на всички ваши месечни разходи.
 4. 4
  Разделете разходите си в 2 категории: постоянни и променливи.
 5. 5
  Извадете общите си месечни разходи от общите си месечни приходи.
 6. 6
  Направете промени в разходите си, ако се налага.
 7. 7
  Преглеждайте редовно и ревизирайте бюджета си при необходимост.
Бланка "Месечен бюджет" с вкл. инструкции

Абонирайте се за седмичните ни имейли и изтеглете файла от страниците с ресурси, достъпни само за абонатите ни.

3. Ще изкарвате ли достатъчно пари с работа на свободна практика?

Вече сте направили проучване на пазара и сте установили, че наистина има търсене на услугите, които предлагате. Сега остава да определите на каква цена да предлагате услугите си, така че да сте конкурентни и да можете да се издържате сами.

Да предположим, че започнете работа на свободна практика в същата област, в която сте работили и до момента. Определянето на цените на услугите ви следва да е лесно, нали? Просто пресмятате колко сте получавали на час до момента, и оттам преценявате и приблизителната цена на услугата, която ще предлагате.

За съжаление, не е така просто.

До момента вашият работодател е плащал здравните и пенсионните ви осигуровки, данъците, болничните и отпуските ви. Затова, освен заплатата, ще трябва да изчислите и включите в цената на услугите си и приблизителната стойност на тези суми. 

Отделно имайте предвид, че най-вероятно, въпреки всички мениджмънт теории, заплатата, която сте получавали, не се е основавала на оценката на работодателя за уменията ви, а на това, което пазара на труда е диктувал. Следователно е напълно възможно да сте получавали значително повече или значително по-малко от това, което в действителност струва труда ви.

Затова при определянето на цените си използвайте единствено актуалните пазарни цени, които клиентите плащат за услугите, които предлагате, а не се ръководете от това, което сте получавали, когато сте работили на трудов договор.

Ценообразуване: съвет

Проучете внимателно какви са цените, които други професионалисти, работещи във вашата сфера, са обявили за същите или подобни на вашите услуги във фрийласинг платформите.

И въпреки това, дори и да направите перфектната преценка и да определите правилно цените си, все още няма да знаете колко реално ще изкарвате всеки месец, работейки на свободна практика.

Неизвестността и несигурността ще са ваши постоянни спътници. Добре е да сте напълно наясно с това и да го приемате, преди да се впуснете в работа за себе си.

4. Организирани ли сте?

Една от грешките, които бихте могли да допуснете, работейки като фрийлансър, е да сте неорганизирани.

Когато работите за себе си, единствено вие ще сте отговорни за качественото и навременно приключване на проектите ви, за фактурирането на услугите ви и за плащането на всички данъци и такси към държавата. 

Създайте си система за работа, която ще ви е лесно да следвате. Ако се налага, наемете и съответните специалисти.

Наемане на специалисти: съвет

Ако не можете да се справите с някои не толкова креативни и забавни аспекти от работата, потърсете помощ - наемете счетоводител или специалист, който да ви помогне. 


Не забравяйте да включите разходите за наемането му в цените на услугите си.

5. Можете ли сами да управлявате времето си?

Още отсега следва да сте наясно със следното:

Като започнете да работите за себе си, ще правите доста жертви - ще ставате рано, ще работите до късно, включително и уикендите, и ще се налага да отказвате примамливи предложения за почивка или излизания вечер, защото трябва да приключите даден проект.

Ще трябва да управлявате сами собственото си време, така че да си свършвате работата в срок, и сами да си налагате да работите, дори и когато не искате.

Управление на времето: съвет

Намерете отговори на следните въпроси, преди да стартирате работа на свободна практика:

 • Готови ли сте да работите доста повече, отколкото сте работили до момента?
 • Имате ли възможност и готовност да работите до късно вечер и през уикендите?
 • Можете ли да казвате "Не" на примамливи предложения за разходки, забавления и почивки?
 • Можете ли да работите качествено и да живеете относително спокойно в състояние на постоянна неизвестност за бъдещето и несигурност за доходите ви?

6. Гъвкави ли сте?

Работата на свободна практика предполага постоянни промени - в цените ви, при клиентите ви, в заданието на проекта, който почти сте приключили, в тенденциите … 

За истинския фрийлансър, промяната е една от най-примамливите страни на това да работите за себе си. Адреналинът, неизвестното, приключението, новото преживяване е това, което го движи напред.

Затова и най-успешните фрийлансъри не са просто тези, които работят много и са най-добрите професионалисти в сферата си. Те също така са и изключително адаптивни и устойчиви при промяна и неизвестност за бъдещето. 

За финал

Преценете всичко, описано в статията, преди да поемете риска да работите сами за себе си. И ако вече се разпознавате в описаното, стартирайте смело. Да си фрийлансър е състояние на духа, начин на живот. Насладете му се!


Прочетете още


 • Бихте ли ми помогнали как да работя такава работа. По-подробно какво се върши.

  • Здравейте, Юлия!

   Ако искате да започнете да работите на свободна практика, но не сте сигурна от къде да започнете или какво точно да направите, можем да Ви предоставим полезни съвети. Възползвайте се от нашата услуга по кариерно консултиране. В кратък телефонен или онлайн разговор с Вас ще научим повече за предизвикателствата или целта, която сте си поставили, и ще можем да дадем конкретни насоки за действие. Можете да поръчате услугата тук.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Абонирай се за електронния ни бюлетин!

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!