Как да напишеш прощален имейл при напускане на работа (+ примерни текстове)

0  КОМЕНТАР/И

Когато напускаш работата си, е добра идея да изпратиш на колегите си прощален имейл.

Този имейл трябва да бъде изпратен едва след като си подал заявлението си за напускане или след като получиш официално предизвестие за освобождаване.

Какво обаче следва да е съдържанието му?

Представяме ти няколко полезни съвета и 2 примерни текста, които да ти помогнат да съставиш незабравим прощален имейл до колегите си. 

More...

Защо да изпратиш прощален имейл?

Съществуват 3 основни причини за изпращането на такъв имейл.

1.

Демонстриране на добро възпитание и отличен бизнес етикет

Когато работиш с група хора за определен период от време, в повечето случаи се сближаваш с някои от тях. Добре съставеният прощален имейл ти дава възможност да им благодариш за времето, което сте прекарали заедно.

2.

Предоставяне на новите ти координати

След като напуснеш работата си, колегите ти няма да могат да те открият на познатите им координати - служебните ти имейл и телефон. Прощалният имейл ти предоставя възможност да им дадеш новите си координати за контакт с теб, за да продължите да поддържате професионални и лични взаимоотношения и в бъдеще.

3.

Споделяне на информация за работата ти

Когато напуснеш работа, оставяш досегашните ти работни задачи в ръцете на колегите си. Много вероятно е обаче те да имат нужда от насоки и съвети, докато навлизат в непознатите за тях задължения. Предостави им ги в прощалния си имейл, ако е удачно.

4 съвета за изготвяне на прощален имейл

1. Бъди позитивен

Основната цел на прощалния имейл е да изкажеш благодарността си към хората, с които си работил. Затова той следва да е позитивен. 

Запази негативното си мнение за компанията или за мениджмънта ѝ за себе си.

2. Не чакай последния момент

Изпрати имейла си най-късно в началото на последния ти работен ден. Така ще дадеш възможност на колегите ти да реагират. 

Някои от тях ще имат въпроси към теб – и лични, и професионални. Други ще искат да се сбогуват подобаващо с теб. Предостави им това време.

3. Сподели личните си телефонен номер и имейл

Ще има твои колеги, които ще прочетат имейла ти едва след като вече си си тръгнал. Затова не забравяй да включиш в него телефонния си номер и личния си имейл адрес, на които бившите ти колеги ще могат да се свържат с теб и след това.

4. Бъди кратък

Дължината на един прощален имейл не трябва да надвишава 2-3 параграфа.

Всичко, което трябва да напишеш в него, е да изкажеш благодарността си към колегите ти за съвместната ви работа, да споделиш новите си координати, и да дадеш кратки инструкции, касаещи досегашната ти работа.

До кого трябва да изпратиш прощален имейл?

Изпрати прощален имейл до тези твои колеги, с които си комуникирал редовно.

Ако работиш за малка фирма или заемаш ключова позиция, на която общуваш с всички служители и ръководители, изпрати имейла си до всички.

Ако пък работиш за голяма организация, изпрати прощалния си имейл до всички в отдела ти, както и до тези твои колеги извън него, с които си комуникирал редовно във връзка с работата си.

Отделно, вероятно си създал по-близки взаимоотношения с няколко твои колеги, с които си се разбирал добре. В този случай е добра идея да изпратиш отделен имейл само на тях.

Примерни текстове на прощален имейл

За да те улесним в изготвянето на прощалния ти имейл, ти предоставяме 2 примерни текста, които можеш да ползваш:

Текст на имейл до всички

Текст на имейл до близък колега

За финал

Изпращането на прощален имейл до колегите ти е важна стъпка при напускането ти на работа.

Отдели няколко минути и състави учтиво съобщение. Така ще елиминираш объркването относно твоето напускане, ще гарантираш, че хората могат да се свържат с теб и ще оставиш положително впечатление у онези, с които си работил рамо до рамо в компанията. 

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!