Успешни начини за професионално развитие

0  КОМЕНТАР/И

Твоето професионално развитие не е отговорност само на твоя мениджър. То зависи и от решението ти да промениш нещо, да си поставяш цели за развитие и да следваш план за постигането им.

Сам.

Прекият ти ръководител може да те подкрепя и насочва по пътя ти към постигане на професионалните ти цели, но ако ти самия нямаш желание и не предприемеш активни стъпки към осъществяването им, ще тъпчеш на едно място.

И говорейки за активни действия, ето какво можеш да направиш, за да подсигуриш успешното си професионално развитие.

More...

3 прости стъпки към контрол на твоето професионално развитие

Три стъпки те делят от това да се превърнеш от просто работещ служител в такъв, контролиращ собственото си професионално развитие.

1. Опиши всички твои знания и умения

Ако смяташ, че си готов за следващата стъпка в твоето професионално развитие, започни от настоящето си: опиши какви и доколко развити професионални знания и умения притежаваш в момента.

2. Определи областите си за подобрение

След това определи всички области (възможности) за подобрение.

Как да го направиш?

  • Анализирай обратната връзка, която си получил за работното си представяне, както и всички разговори с настоящи и предишни твои ръководители. 

Какво наистина трябва да се подобри в работното ти представяне и поведение? Бъди искрен и се постарай да си обективен.

  • Намери слепите си петна.

Слепите петна се отнасят до области, които нашите очи не могат да видят. По отношение на твоето професионално развитие, слепите петна са неща за теб, с които все още не си наясно. Откриването им ще ти помогне да откриеш и твоите области за подобрение.

Упражнение за идентифициране на областите ти за подобрение

Припомни си всички ситуации, които са те карали да се чувстваш раздразнен, ядосан или засегнат, или да изпитваш каквато и да било негативна емоция.

Това са твоите слепи петна, твоите области за подобрение, върху които следва да работиш.

3. Постави си цели за професионално развитие

Накрая, определи целите си за професионално развитие и създай план за постигането им. След това постави крайни срокове на всички задачи в него.

Създай и прилагай S.M.A.R.T. цели

S.M.A.R.T. цел означава тя да е:

  • специфична (specific)
  • измерима (measurable)
  • постижима (attainable)
  • реалистична (realistic)
  • с краен срок (timely)

Винаги си поставяй цели, които отговарят на тези 5 критерия. Само така те ще са смислени и ще можеш да разбереш дали си ги постигнал или не. 

Начини за професионално развитие

Въпреки че много хора приравняват професионалното развитие само и единствено с посещение на обучение, има много други пътища, които можеш да поемеш сам, за да се превърнеш в наистина добър професионалист.

Фокус

Организирай и приоритизирай работата си

Животът е много по-лесен, ако е организиран правилно.

Същото важи и за работата ти: организирай работните си задачи и ги приоритизирай. Това ще ти помогне да разбереш с кои от тях да се заемеш първо и ще можеш да проследяваш кои си завършил.

Започни работния си ден със списък от задачи, които да изпълниш днес. Това ще ти помогне да останеш фокусиран.

Не прави нещата много сложни. Простичките и изпълними задачи са това към което следва да се стремиш.

Знания

Актуализирай знанията си

Увери се, че си в час с това, което се случва в твоята професионална сфера.

Актуализирай знанията си постоянно. Чети професионална литература, посещавай различни събития, обучения, конференции и семинари. Абонирай се за специализирани електронни бюлетини и онлайн форуми. Бъди информиран.

Не спирай да учиш, дори и вече да вършиш чудесно това, което правиш. Непрекъснато търси начини как да се усъвършенстваш.

Научи нещо ново

Научи нещо ново днес, което не е свързано с твоята професия.

Запиши се на езиков курс, присъедини се към организация, която лично те интересува, срещай се с нови хора. Каквото и да научиш от тях, ще разшири кръгозора ти и ще ти бъде от полза по един или друг начин.

Тренирай мозъка си, като научаваш нещо ново постоянно.

Чети постоянно

Разшири кръгозора си не само за текущите събития, но и за теми като история и наука например.

Книгите (художествената литература) са концентрирани източници на мъдрост. Колкото повече книги четеш, на толкова повече мъдрост излагаш себе си.

Умения

Всяка позиция изисква определени умения, независимо дали става дума за комуникация или за преодоляване на конфликти на работното място. Ако се стремиш към кариерно развитие, развиването на "меките" ти умения трябва да ти бъде приоритет.

Подобри уменията си за комуникация

С напредването в кариерата ти ще срещаш различни хора и ще комуникираш с все повече и различни служители. Ползването на правилните думи, с които да мотивираш и влияеш на другите, е част от твоето успешно професионално развитие.

Това умение се развива с последователно:

  • Четене на професионална и художествена литература за разширяване на активния ти запас от думи;
  • Писане на различни по стил текстове, имащи конкретна цел - бизнес имейли, статуси в социални мрежи, есета, и т.н.
  • Постоянно предварително обмисляне какви думи ще ползваш в комуникацията си с когото и да било, за да постигнеш целта си.

Винаги си поставяй цел, когато комуникираш с някого, независимо дали тя е да убедиш колега в твоя начин за извършване на конкретна работна задача или просто да изслушаш приятел. Само така, след като постигнеш целта си, ще знаеш че си комуникирал успешно.

Фразите "Ти не ме разбра какво искаш да кажа..." и "Исках да кажа, че ..." трябва да изчезнат от речника ти. Ако обмисляш какво искаш да кажеш предварително, и избираш подходящия стил и думи спрямо събеседника ти, няма да има нужда да обясняваш допълнително какво си искал да кажеш. Това, което си искал, ще си го казал още първия път.

Усъвършенствай говоренето пред публика

Говоренето пред публика е страх номер 1 в света, като страхът от смъртта е едва на второ място. Всеки трети от четирима човека се страхува да говори пред публика или изпитва сценична треска. Така че, не си сам 🙂 

Проучи как го правят успешните мотивационни оратори (Gary Vaynerchuk, например). Ще забележиш, че всеки от тях има уникални жестове, ползва конкретни думи и изглежда по определен начин. Анализирай стилът им и тренирай това, което ти харесва. Опитай да изградиш собствен стил.

Освен това, този страх се преодолява с практиката. Колкото повече говориш пред хора, толкова по-уверен в себе си ще ставаш.

Научи се да играеш шах

Шахът е страхотна стратегическа игра, с която можеш да усъвършенстваш уменията си за планиране и изготвяне на стратегия. Не само ще се забавляваш, но ще и упражняваш аналитичните си умения.

Ако шахът не е за теб, пробвай с някоя стратегическа компютърна игра. Има абсолютно същия ефект 🙂 

Създай си ново хоби

Да се научиш да правиш нещо ново изисква да се развиваш физически, психически или емоционално. Личностното ти развитие ще помогне и на твоето професионално развитие.

Намери си ново хоби - рисуване, готвене, танци, уеб дизайн ... Избери това, което ти допада и му се отдай в свободното си време. 

Пиши постоянно

Умението за съставяне на писмени текстове има множество предимства. То ще ти помогне да подобриш уменията си за критично мислене и да подобриш комуникацията си с различни хора. Пиши във всеки момент, в който това е възможно.

Обучение

Намери ментор

В процеса ти по професионално развитие може да изпиташ трудности. Потърси професионален съвет от някой, който има богат опит в бранша или в компанията, в която искаш да се развиваш.

Намери наставник - някой, който познава професията ти и желае да ти помага. И не е нужно това да е колега от офиса. Може да потърсиш напътствия от твой преподавател, приятел или роднина.

Учи се от хора, които те вдъхновяват

Помисли за хора, на които се възхищаваш. Хора, които те вдъхновяват да бъдеш по-добър професионалист.

Тези хора притежават определени качества, които искаш да притежаваш.

Какво точно правят те? Кои са качествата, които те притежават и които и ти искаш да имаш? Как можеш да ги развиеш/ придобиеш?

Учи другите на това, което знаеш и можеш

Да обучаваш други хора е един от най-използваните инструменти за развитие на лидерски умения.

Когато се опиташ да предадеш твоите знания и умения на другите, неминуемо ще се замислиш върху смисъла на това, което казваш, и ще структурираш знанията си.

В резултат ще започнеш да прилагаш всичко, което си преподавал, още по-уверено.

Взаимоотношения

Установи добри взаимоотношения с други професионалисти

Извлечи максимума от networking събитията около теб. Те са добра възможност да разшириш мрежата си от контакти и да научиш нещо ново.

Повечето хора, които ще срещнеш, са постигнали много, защото имат правилна нагласа, умения и ноу-хау. Получи идеи от тях за това как можеш да подобриш собствените си знания и умения, и да постигнеш същите резултати.

Избягвай негативно настроените хора

Според Jim Rohn:

Ти си средно аритметичното на 5-те човека, с които прекарваш най-много време. 

Където и да отидеш, ще срещаш негативно настроени хора. Опитай се да не прекарваш  прекалено много от времето си около тях. Предпази себе си от неизбежното им влияние върху теб.

Справяй се с трудните хора

Има моменти, в които ще срещаш трудни хора на работното си място, от които не можеш да избягаш.

Научи как да се справяш с тях. 

Добро начало е да разбереш какво точно ги мотивира да се държат по точно този начин. Поведението на някого представя на останалите около него информация за емоциите му, а те от своя страна - за неговите нужди и цели

И ти дава възможност да реагираш правилно, в зависимост от твоите цели.

Нека разгледаме един пример с мениджър, който почти постоянно е ядосан за нещо.


Поведение: рязко говорене, повишаване на интонацията, зачервяване на лицето, усилено жестикулиране


Емоция: гняв


Нужди: преодоляване на емоционалната болка, която изпитва, обикновено от това, че е пренебрегнат, омаловажен, виновен, отхвърлен или безсилен


Цели: да получи признание, да бъде чут и приет, да има контрол върху живота си


Какво да направиш: демонстрирай готовност да подкрепиш целите му (истинските). "Да, наистина имаш право да се чувстваш така", "Разбирам какво казваш. Разкажи ми повече.", "Да, прав си да се ядосваш", "Мога ли да ти помогна с нещо?"

Бъди добър към хората около теб

Елементарни неща като поздрав и усмивка, искрен интерес към другите, изслушване и предлагане на помощ и подкрепа, вършат чудеса!

Бъди добър с всички хора, които срещаш - на и извън работното си място. Дръж се така с тях, както искаш да се отнасят към теб. 

Поискай обратна връзка

Търси активно обратна връзка от колеги и ръководители, ментори и други професионалисти, както и от всеки, който може да ти предостави ценна информация за твоето поведение и работно представяне.

Получаването на периодична обратна връзка ще ти даде допълнителна перспектива за това дали се справяш с постигането на целите си за професионално развитие.

Навици

Откажи се от вреден навик

Когато навиците ти започнат да пречат на пълноценния ти живот, се превръщат в порок.

Пиенето и пушенето обаче не са единствените наши вредни навици.

Ставайки твърде зависим от колегите си на работното си място или закъснявайки постоянно за работа са лоши навици, които биха могли да навредят на твоя професионален имидж. 

Постарай се да ги премахнеш и се опитай да си създадеш нов, полезен за твоето професионално развитие навик (например, четене на една професионална статия всеки работен ден).

Нагласа

Излез от зоната си на комфорт

Всички изпитваме страхове. Страх от несигурност, страх от поемане на риск, страх от успех ... Всички те ни пречат да се развиваме. 

Промени рутината! Направи нещо различно. 

Изложи себе си на ново предизвикателство, на нещо от което се страхуваш, за да се развиваш, докато се учиш да действаш в новите обстоятелства.

Поддържай позитивна нагласа

Само ако гледаш позитивно на всичко, което се случва около и с теб, ще можеш да продължиш напред без да се фиксираш върху грешките си или върху неща, върху които нямаш контрол. 

Положителното отношение ще ти помогне да постигнеш целите си! Опитай да прекъсваш всички твои негативни мисли в момента, в който установиш, че ги имаш. Замени ги (леко насилствено първоначално) с позитивни. Така ще тренираш правилната си нагласа.

Освободи се от миналото

Може би има нещо от миналото ти, което ти пречи да продължиш развитието си?

Ако е така, време е да се разделиш с него, както и с чувствата и емоциите, които то поражда у теб. Поддържането им не ти позволява да се придвижиш напред. 

Как да го направиш?

Много просто: приеми станалото като факт от живота, който не може да бъде променен.

Това върху което със сигурност можеш да влияеш, е бъдещето ти. Мисли за това.

Опознай себе си

Да познаваш добре себе си е от решаващо значение за твоето професионално развитие.

Най-добрите лидери се развиват професионално, като остават осъзнати за това кои са и как реагират в различни ситуации.

Те целенасочено се самонаблюдават, когато работят, като същевременно се фокусират и върху реакциите на другите.

След това отделят време да анализират това, което са видели, за да решат върху какво да работят.

За финал

Твоят кариерен успех е лично твой и на никой друг. Твоите недостатъци и пропуски също. Не чакай някой друг да движи напред твоето професионално развитие. Заеми се сам с него.

Професионалното развитие изисква време и енергия, и понякога те изкарва от твоята зона на комфорт. Ако си създадеш навици постоянно да се наблюдаваш, да анализираш другите и себе си, и да учиш нови неща, има много по-голяма вероятност да удължиш продължителността на кариерата си, да смекчиш рисковете и да подобриш възможностите си за намиране на нова, по-добра работа.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!