Професионално написано CV или бланка?

Какви са предимствата на това да имаш професионално написано CV? Достатъчно ли е да изтеглиш подходящата бланка и да си го напишеш сам?

На пръв поглед изготвянето на автобиография изглежда лесно. Има обаче много важни детайли, които би могъл да пропуснеш, ако решиш да го направиш сам. А така рискуваш кандидатурата ти за работа да бъде отхвърлена още на етап преглед на автобиографии - дори и да си идеалния кандидат за свободната позиция.

More...

Ако в момента търсиш работа, вероятно вече се чудиш:

 • Защо трябва да наемам някой, който да изготви кандидатурата ми?
 • Аз се познавам най-добре. Не мога ли да го направя сам?

Има няколко причини за това, но може би най-важната е, че повечето хора не умеят да говорят за себе си убедително, затова и не успяват да се справят сами с тази задача.

И дори и да се занимават с подбор на персонал или да са ЧР специалисти, може да не притежават необходимите умения за създаване на отличаваща се, ефективна автобиография. 

Съвет № 1:

Търсенето на работа е изтощаващо и продължително занимание.

Това е и правилният момент да инвестираш в професионалист, който познава всички съвременни тенденции и елементи на процеса, и ще ти предостави едно наистина професионално изготвено CV.

Ограниченията на бланката за CV

Бланките вършат чудесна работа, когато имаш необходимата информация и просто се нуждаеш от по-доброто ѝ форматиране. Това е и тяхното предназначение – да ти помогнат да подредиш визуално текста. Те обаче не могат да ти помогнат да напишеш грабващо вниманието съдържание. 

Затова и автобиографията ти може да изглежда визуално добре, но има голяма вероятност думите да не привлекат вниманието на работодателите и да не предадат умело твоя работен опит и квалификациите ти.

При създаването на професионално изготвено CV се вземат предвид разнообразни събития от кариерното ти развитие и се вплитат по удачен начин, така че да демонстрират твоите квалификации по най-подходящия за желаната от теб позиция начин.

Съвет № 2:

По-добре е да започнеш първо със завладяващото съдържание на кандидатурата си за работа, а след това да се тревожиш за стилистичното му оформяне.

Да създадеш сам CV-то си

За да бъдеш забелязан от работодателите, трябва да се откроиш.

Много хора смятат, че могат да създадат автобиография, която да ги отличава от останалите кандидати за работа. Ето 3 често срещани погрешни схващания относно създаването на твоето CV:

 • Смяташ, че пишеш добре и ще измислиш нещо креативно, за да се отличиш. Отличаващото се CV обаче не е просто документ с интересно съдържание. Освен че съдържа грабващ вниманието текст, едно професионално написано CV съдържа и подходящите ключови думи, има приятна визия и е лесно за четене.
 • Ще се допиташ до познат ЧР, за да получиш съвет. ЧР специалистите са наясно с пазара на труда, тъй като четат CV-та почти всеки ден. И все пак, те не създават такива документи ежедневно и може да не са запознати с най-новите и най-добри практики за изготвяне на автобиография.
 • Не искаш да отделяш време за комуникацията с професионалист. Кариерният консултант, който ще изготви твоето професионално написано CV, се нуждае от сътрудничество, за да изготви възможно най-добрата твоя автобиография. Той не може да я изработи, ако не му предоставиш отговори на всички въпроси, които ти задава.

Съвет № 3:

Търсещите работа често забравят, че работодателите преглеждат всяко CV за около 20 секунди максимум. Много е трудно да пишеш за себе си и да предадеш сбито точната информация, така че да попадне пред погледа им за това време, и същевременно да ги накара да продължат да четат.

Демонстрирай постиженията, а не задълженията

Това, което кандидатите за работа обикновено включват в автобиографията си, е частта, свързана с работата им – работните си задължения. И го правят, като просто ги изброяват. А те могат да бъдат представени така, че да ги отличат от другите - чрез различни ключови постижения. 

Професионалистът, изготвящ твоето професионално написано CV, ще те помоли да предоставиш повече информация от описанието на работата си.

Той ще те насочи към демонстриране на функцията на твоята роля и след това ще ти помогне да определиш количествено резултатите чрез статистика, показатели и/ или смислено съдържание.

Съвет № 4:

Кариерният консултант, изготвящ автобиографии, притежава таланта да превърне думите в професионално написано CV, привличащо и задържащо вниманието на работодателите.

Изтъквай се без да се хвалиш

Професионалистът, изготвящ професионално написано CV, знае, че за всички работодатели времето е ценно. Ето защо той поставя ключовата информация за кандидата за работа най-отгоре в автобиографията му.

Може би не обичаш да се хвалиш със себе си. Може и да изпитваш желание да вмъкнеш дъъълъг списък с твоите работни задължения в CV-то си. Но когато специалиста по подбор започне да преглежда десетките кандидатури за работа, които е получил, то това ще е най-сигурния начин твоята да бъде отхвърлена.

Кариерният консултант знае как да демонстрира твоите ценни квалификации и как можеш да допринесеш за успеха на конкретния работодател. Той има умението и да направи постиженията ти да изглеждат впечатляващи, без това да звучи самодоволно и арогантно. 

Съвет № 5:

Професионалистът, изготвящ автобиографията ти, ще си набави необходимата му информация, за да гарантира, че CV-то ти представя най-доброто, което можеш да предложиш.

Софтуер за обработка на кандидатури

Употребата на софтуер за обработка на кандидатури за работа (ATS) завиши критериите за създаване на ефективно CV.

Софтуерът не може да прочете някои елементи от дизайна на документите, като графики и таблици, например, и ги преобразува в голяма маса от текст или просто ги пропуска.

Професионалистът, изготвящ твоето професионално написано CV, разбира и се съобразява с последните тенденции в подбора, така че да не бъдеш отхвърлен още преди човек да разгледа кандидатурата ти.

Съвет № 6:

Работата с кариерен консултант, който знае как да форматира различните раздели на твоето CV, е ключова за успеха ти по намиране на нова работа.

Бъдещето на CV-то

Въпреки че специалистите по подбор вече активно използват и социалните мрежи за намиране на подходящи кандидати, то CV-то продължава да е важно за успеха ти при търсене на работа.

Автобиографията все още е ключов документ. И ако нямаш такава, губиш голяма част от възможността да направиш отлично първо впечатление. А ако не успееш да предадеш колко ценен би бил за работодателя в един кратък документ, няма да постигнеш кариерните си цели.

Професионалистът, изготвящ професионално написано CV, знае как да структурира думите и фразите така, че важната информация да се намира в първите няколко секунди от прегледа на автобиографията ти или на профила ти в LinkedIn.

Съвет № 7:

Кариерните консултанти разбират дигиталния свят и неговите възможности за намиране на кандидати за работа, и могат да преобразят профила ти в LinkedIn въз основа на добре написано CV.

Често срещани грешки при изготвяне на CV

Кариерният консултант, занимаващ се с професионално изготвяне на автобиографии, има широки познания за най-добрите практики в областта на маркетинга и копирайтинга.

Той може лесно да идентифицира грешките при изготвяне на CV, допуснати от непрофесионалисти в тази сфера. Ето кои са най-често срещаните:

 • Проблеми с граматиката и пунктуацията
 • Нерелевантна информация
 • Различни, непасващи си шрифтове или стил
 • Недобра подредба на секциите и съдържанието
 • Липса на важни ключови думи
 • Липса на ключови постижения
 • Неподходяща дължина на документа

Професионално написано CV

На силно конкурентния пазар на труда, където много кандидати се борят за всяко заслужаващо си работно място, професионално изготвената автобиография е един от основните начини да изпъкнеш.

Още в началото на създаването на For Job Hunters установихме, че изготвянето на професионално написано CV е уникална и необходима кариерна услуга на българския пазар.

Възползвай се от нашата професионална кариерна услуга и и увеличи шансовете си за покана за интервю за работа!

Професионално изготвяне на CV

Кандидатстването за работа стартира с изготвяне на персонализирана за конкретната свободна позиция уникална автобиография. 


Сдобий се с твоята сега!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!