6 начина за поставяне и отстояване на професионални граници на работното място

0  КОМЕНТАР/И

Определянето на професионални граници на работното място е изключително полезно за всички работещи. Те пазят времето и енергията ни, създавайки пространство, в което да дадем най-доброто от себе си.

Ефективни ли са обаче? 57% от тихо напусналите (работещите, които отказват да поемат повече работа от това, за което им се плаща) казват, че балансът им между професионалния и личния им живот се е подобрил значително в резултат на поставянето на професионални граници, според това проучване от 2022 г.

Вижте кои са 4-те вида граници, които да поставите на работното си място и как да ги отстоявате след това.

Какво представляват професионалните граници?

Границите на личния и работния ви живот

Границите – и личните, и професионалните - са като граници на имот.

Не бихте искали съседът ви да се вмъкне в дома ви без ваше разрешение и по подобен начин не бихте се появили изненадващо в собствеността на вашия съсед. Това би усложнило взаимоотношенията ви, освен, че е незаконно.

На работното място обаче често позволяваме да се случи именно това – съгласяваме се да помогнем на колегата до нас например, когато нямаме достатъчно време да завършим дори собствените си задачи. И така попадаме в неприятна ситуация и сами си причиняваме стрес.

Ключов елемент на психологическата сигурност

Основен компонент на здравословното работно място е психологическата безопасност, а границите са ключовата му съставка.

Вашите професионални граници ви позволяват да се чувствате свободни да поемате рискове на работното си място. Те създават безопасна среда за експерименти, където и вие, и колегите ви можете да тествате и да се учите, без да се страхувате, че ще навредите на себе си или на някой друг.

Границите са уникални за всеки човек

Всеки човек си създава уникален набор от професионални граници на работното си място и от граници в личния си живот. И обикновено между тях има зависимост.

Голяма част от разбирането на границите ни е в осъзнаването къде попадаме в спектъра на скалата работа-личен живот.

Хора с по-строги професионални граници, биха казали: „Работното ми време е от 9 до 5. След това изключвам служебния си телефон."


От друга страна, човек с по-гъвкави професионални граници би реагирал на същата ситуация така: „Нямам нищо против да отговарям на имейли в извънработно време, стига да ми отнема повече от половин час."

Нарушаване на границите ви или нарушаване на трудовите ви права?

Тук е мястото да направим важното разграничение между нарушаване на нечии професионални граници и нарушаване на трудовите права.

Ако работодателят ви каже, че тази седмица ще работите повече от 40 часа седмично без обаче да ви плаща за извънредния труд, то това е законово нарушение, а не нарушаване на границите ви.

4 вида професионални граници

Има няколко вида граници, като за професионалния ни живот са важните тези четири:

1. Физически граници

Физическите граници на работното място се отнасят до това, което смятате за приемливо и неприемливо по отношение на вашето собствено тяло и личното ви пространство.

Примери за поставяне на физически професионални граници:

 • „Благодаря, че се отби, наистина ми е много приятно да си говорим. Имаш ли обаче нещо против следващият път да почукаш?“
 • „По време на този видеоконферентен разговор ще бъда с изключена камера, но съм на линия и слушам!“
 • Поставяне на размазан фон по време на видеоконферентни разговори, за да не се вижда дома ви.

2. Емоционални граници

Емоционалните граници защитават вашите чувства и капацитета ви да приемате и обработвате чувствата на другите.

Примери за поставяне на емоционални професионални граници:

 • „Изглежда, че имаш нужда да изкараш всичко навън, но в момента се чувствам доста претоварен. Можем ли да продължим разговора си утре?“
 • „Оценявам обратната ти връзка и определено ще я използвам, за да коригирам поведението си. Следващият път би ли могъл да ми дадеш препоръките си веднага, вместо да чакаме до моята атестация? Предпочитам да получавам ценната обратна връзка възможно най-скоро.“
 • „Благодаря, че сподели това с мен! В момента не се чувствам комфортно да обсъждам тази тема обаче. Запазвам си правото да те уведомя, когато това се промени.“

3. Интелектуални граници

Използвайте интелектуалните граници, за да предпазвате вашите мисли, вярвания и идеи (или да ги споделяте само в подходящия момент).

Примери за поставяне на интелектуални професионални граници:

 • „Благодаря за споделянето на мислите ти. Определено съм нетърпелив да ги чуя. Бях помолен обаче да представя идеите си, така че след като го направя, ще имаш възможността да се изкажеш и ти.“
 • „Напълно е ОК да не си съгласен с мен и уважавам твоята гледна точка. Мисля обаче, че трябва да си вземем почивка и да преразгледаме дискусията си, когато мине малко време и се поуспокоим.“
 • И един пример за защитаване на интелектуални граници от името на колега: „Искам да отбележа, че Лидия е тази, която излезе с тази идея, така че нека да ѝ отдадем заслуженото.“

4. Времеви граници

Времевите граници определят как управлявате времето си, как позволявате на другите да използват времето ви, и как се справяте с отправените към вас молби за помощ.

Примери за поставяне на времеви професионални граници:

 • „Бих искала да обсъдим това, но в момента съм по средата на важна задача. Може ли да се видим след час?“
 • „Приключвам работа в 18:00 и след това няма да можете да се свържете с мен.“
 • „Поласкан съм, че обръщате към мен за помощ, но за съжаление няма да имам време да ви помогна с тази задача.“

6 съвета за поставяне и отстояване на професионални граници на работното място

1. Определете настоящите си граници

Ако никога досега не сте имали ясни професионални граници, може да ви е трудно да идентифицирате какви са те. За да стартирате с определянето им, отговорете на следните въпроси:

Кога се чувствате претоварени по време на работа? За какво най-често се оплаквате на приятелите и семейството си? Мечтали ли сте да напуснете работа? Какви проблеми и ситуации ви наведоха на тези мисли?

След това обмислете внимателно отговорите си, за да разберете къде (ако е възможно) можете да поставите професионални граници.

Понякога очакваме околните да разпознаят, че прекрачват граница, просто по начина, по който действаме. 

Въздъхваме силно, когато колега вземе телбода от бюрото ни, без да пита, или пък мълчим, когато някой говори с нас по време на работна среща.


Но очакването ни колегите да разберат сами кое ни харесва и кое не обикновено не се сбъдва и се разочароваме, а колегите ни се чудят защо се държим така с тях.

Не приемайте за даденост, че околните просто ще усетят какво е приемливо и какво не е за вас. Хората може да не осъзнават, че нарушават границите ни. Затова е по-добре да кажем на глас по спокоен, твърд и съпричастен начин какво е приемливо и какво не е за нас.

Макар че краткото и ясно „Не“ е напълно приемлив отговор, когато някой прекрачва границите ни, на работното ни място искаме да поддържаме добри отношения с всички и да запазим работата си. Затова и не знаем как точно да отказваме така, че да не си навредим.

Да се научите как да казвате „Не“ без да изгаряте мостовете си е важно умение, което започва с разпознаването на вашето право да поддържате собствените си граници, като откажете нечия молба.

Просто бъдете учтиви, приятелски настроени и истински емпатични и откажете ясно без да обяснявате надълго и нашироко защо.

Когато някой неизбежно нарушава вашите професионални граници, е най-добре да го коригирате веднага, ако е възможно.

Ако си замълчите, създавате впечатление, че сте ОК с това, което колегата ви казва или прави. И така той ще продължи да го прави завинаги, като със сигурност ще се включат и други – просто всички ще видят, че няма проблем за вас.

Границите са полезни, защото се отнасят за ситуации, които можете да контролирате. Сами по себе си обаче те не могат да поправят вече нездравословна среда, защото как се държат другите е извън вашия контрол.

Затова, в токсични работни ситуации е най-добре да излезете възможно най-скоро от тях, ако това е възможно.

Например, ако колега непрекъснато ви въвлича в клюки, в които не искате да участвате, избягвайте да обядвате или дори да комуникирате с него, освен ако не е абсолютно наложително.

Друга добра идея е да научите как да разпознавате дали работното ви място е токсично. Един от явните признаци е, че постоянното нарушаване на границите се приема за нормално.

Вижте останалите сигнали за токсична работна среда тук.

Ако се нуждаете от по-ясни, твърди граници, може да се възползвате и от някои функции на технологиите, които ползвате всекидневно на работното си място. И така да поддържате собствените си професионални граници.

Например:

 • Блокирайте време в календара си, а след това го споделете с колегите си, така че да виждат и те кога сте заети (и съответно - кога да не ви притесняват).
 • Изключете получаването на известия за определени периоди от време на служебния си лаптоп и телефон.
 • Създайте автоматичен имейл отговор, който тези, които ви пишат, да получават в неработните ви часове или когато сте в отпуск. Така ги уведомявате кога проверявате имейла си и кога могат да очакват отговор от вас.

Поставянето на професионални граници на работното място ви позволява да си създадете правилния за вас баланс работа-личен живот, да избегнете бърнаута и да поддържате здравословни отношения с колегите си.

Отделете малко време и вижте насоките ни как да си поставите и отстоявате ваши собствени граници на работното си място.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!