Съвети за продуктивна работа от вкъщи по време на пандемия

Светът реагира на бързото разпространение на COVID-19 чрез предприемане на различни мерки, една от които е преминаване към продуктивна работа от вкъщи. Затова и все повече хора са принудени да работят дистанционно, спазвайки препоръките на Световната здравна организация и българското здравно министерство.

Пиша тази статия от моето обичайно работно място – пред компютъра си вкъщи. Тъй като работя за себе си, обикновено това е и мястото, от което започвам работния си ден всяка сутрин.

И въпреки, че този начин на работа вече е рутина за мен, за повечето хора е доста трудно да са ефективни, когато са далеч от колегите си. Те се сблъскват с нови предизвикателства, като например как да останат фокусирани, как да спазват крайни срокове, как да управляват екипа си или как да провеждат срещи без да присъстват физически на тях.

Ако досега не си работил дистанционно, последвай съветите от тази статия, за да си максимално продуктивен и ефективен.

More...

Ефектите, които COVID-19 ще има върху икономиката и трудовата заетост все още не са известни. Те са част от бъдещето, което не познаваме, тъй като все още живеем в настоящето.

Затова, ако в момента се налага да си вършиш работата качествено, работейки от вкъщи, е важно да бъдеш продуктивен. Ето какво препоръчваме да направиш: 

1. Определи конкретно работно пространство


Някои хора не обръщат внимание на своето обкръжение докато работят, докато други са особено чувствителни към всяка нередност около тях, като неоправеното легло, натрупаните мръсни съдове или несгънатото пране.

Проблемът


Когато пространството, с което разполагаш, има 2 функции – твой дом и на работно място – определянето на конкретно работно пространство е от съществено значение за продуктивността ти.

Решението

В идеалния случай това следва да е отделна стая, в която можеш да се затвориш и така да дадеш сигнал на живеещите с теб, че си зает.

Ако това не е възможно, определи конкретно място, което ще ползваш само за работа. Това може да е конкретен стол около кухненската маса или фотьойла в спалнята. 

! Не използвай леглото или дивана си. Опитай се да ползваш стол и бюро или маса.

2. Всяка сутрин се обличай като за работа


Този съвет е може би най-важният и ще окаже най-голямо влияние върху способността ти за продуктивна работа от вкъщи.

Проблемът


Въпреки, че по-голямата част от онлайн постовете издигат в култ възможността да отговаряш на работни имейли, облечен в домашен халат, прекалено удобното облекло ще те изкуши да се върнеш обратно в леглото или просто да се излегнеш на дивана.

Решението

Докато работиш от вкъщи, няма да се срещаш с хора, но е важно да си направил обичайния си сутрешен хигиенен ритуал и да си напълно облечен, като за излизане от вкъщи. Тези твои действия ще сигнализират на мозъка ти, че е време за работа.

3. Спазвай работните си часове и почивки


Когато си далеч от офиса, е важно да определиш конкретни работни часове и да се придържаш към тях.

Проблемът


При дистанционната работа хората имат склонност да прекарват прекалено много време онлайн. Рискът тук е ненадейно да започнеш да работиш нездравословно дълги часове всеки ден.

Решението

Един от начините да сведеш до минимум извънредния труд е да си създаваш времеви блокове.

Например: проверка и отговори на имейли през първия и последния блок на деня, провеждане на разговори в определени времеви интервали, както  и разпределяне на натоварването спрямо часовете, в които си най-работоспособен.

4. Фокусирай се върху резултатите


По отношение на постигането на резултати, има голяма разлика между това да работиш в офис и да работиш дистанционно.

Проблемът


При физическо присъствие в офис, някои хора успяват да скрият двоите действия или по-скоро бездействия, тъй като никой не ги контролира във всяка една секунда.

В отдалечена работна среда обаче всеки е контролиран и оценяван единствено спрямо обема, качеството и навременността на постигнатите от него резултати.

Решението

За да си наистина ефективен, работейки от вкъщи, създай списък на работните си задачи и очакваните резултати за деня или за предстоящата седмица.

След това планирай график за завършването им. Ако се налага, задай си и напомняния, които ще те поддържат съсредоточен върху целите ти.

5. Не забравяй да се храниш правилно


За да бъде човек ефективен, той следва да е здрав и да има достатъчно енергия за продуктивна работа от вкъщи.

Проблемът


По време на паниката, свързана с коронавируса, която продължава периодично да изпразва някои супермаркети, повечето хора се запасиха предимно със суха или високоенергийна храна. 

За съжаление, точно тя не е най-доброто средство за поддържане на твоята работоспособност. Нездравословната храна се отразява негативно не само на енергията и настроението ти, но може и да компрометира имунната ти система.

Решението

Планирай здравословни закуски и обеди у дома си по същия начин, както би ги планирал и ако работиш в офиса.

Постави си граници и започни да ги спазваш. Не се изкушавай да обядваш макарони или шоколад, само защото са ти подръка. Положи усилия и сготви набързо нещо здравословно.

6. Поддържай онлайн контакт с колегите си


На теория технологиите трябва да улеснят дигиталното ни общуване. Въпреки това, понякога може да бъде много трудно да привлечеш и задържиш вниманието на твоите колеги, когато не се намирате физически заедно в едно помещение.

Проблемът


Едно от най-трудните предизвикателства при работата от разстояние е общуването с колегите ти. Вече не е възможно просто да отидеш до бюрото им, за да зададеш въпрос или да провериш напредъка по настоящия проект.

Решението

Използвай всеки наличен дигитален инструмент, за да улесниш комуникацията си с тях - текстови съобщения, имейли, Hangouts, Slack, Zoom, Skype, WhatsApp, групови чатове и софтуери за видео конференции.

7. Бъди част от дигиталната фирмена култура


За да се чувстваш част от по-голямото цяло – твоята компания, при продуктивна работа от вкъщи следва и да намериш начин да общуваш неформално с колегите си.

Проблемът


При наличие на офис, корпоративната култура и междуличностните взаимоотношения се случват спонтанно във физическото пространство. Когато обаче преминеш към дистанционна работа, се налага да намериш нов начин за поддържане на някои неформални офис практики.

Решението

Вицовете, поздравленията, обмяната на безобидни клюки, споделянето на лични интереси, вниманието към твой колега - всички тези неща вече трябва да се случват в дигиталния свят и чрез комуникационен канал, който позволява спонтанното и свободно споделяне на информация.

Намери време за това, както би го направил и в офиса. Важно е за психическото ти здраве.

8. Ограничи разсейващите фактори


При продуктивна работа от вкъщи е важно да успееш да симулираш максимално една ефективна офис работна среда, заедно с някои нейни ограничения.

Проблемът


Всяко прекъсване на работния процес може да те накара да изгубиш фокуса си и да наруши творческия ти поток.

Решението

Препоръчително е да ограничиш до минимум всички разсейващи те фактори, докато работиш – телевизия, социални мрежи, съобщения... Така ще бъдеш максимално ефективен, съсредоточен, точен и бърз.

Бъди дисциплиниран и прояви воля.

За финал

Индустриалната революция въведе идеята, че работата ти е място, различно от дома ти, и че задължително се извършва във физическа близост с други хора.

През 21-ви век обаче идеята за това съвместно работно място е аномалия. Работата от дома звучи все по-нормално. Светът ни вече е онлайн свят. Човешка цивилизация вече е дигитална.

И докато прилагаш на практика съветите от тази статия, ще се убедиш в това.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!