Проверка на кандидат за работа

Все повече работодатели включват в процеса си по подбор и стъпката проверка на кандидат за работа.

Работодателите проучват онлайн информацията, която съществува за него, профилите му в социалните мрежи, както и неговата кредитна история и съдебно минало, ако позицията го изисква.

Но най-притеснителната част от това проучване е, че се свързват с негови бивши преки ръководители и колеги, за да получат мнението им за него като служител и човек.

Затова и един от въпросите, които търсещите работа често си задават, е: Какво ще каже бившия ми работодател, ако му поискат мнението за мен?

Всъщност, има ли законови ограничения какво може да включва тази проверка?

И какво да направиш, ако не си се разделил с бившия си работодател по добър начин, и това би повлияло на шансовете ти да получиш нова работа?

More...

Как се прави предварителна проверка?

Начин на провеждане на предварителна проверка

Служител от компанията, която обмисля назначаването ти, се свързва с твои бивши работодатели - обикновено по телефон и по-рядко по имейл. 

В този разговор той споделя за каква позиция и в коя компания кандидатстваш.

След това, искайки мнението на човека, с когото разговаря, му задава няколко въпроса, свързани с твоята работна история, работното представяне и личните ти качества. 

Какво става с получената информация

Всичко, което бившите ти работодатели споделят за теб, се добавя към кандидатурата ти за работа.

След това вземащият решение с кои кандидати за позицията да продължи подбора преценява дали да отхвърли кандидатурата ти или не.

Кой прави проучването

В големи компании със собствени ЧР отдели, проверка на кандидатите обикновено се прави от ЧР специалистите и/или преките ръководители, търсещи нов служител.

В по-малките дружества това проучване се извършва директно от самите преки ръководители, търсещи нов служител.

А в малките семейни фирми това се прави дори директно от управляващия дружеството.

С кого се свързва

По време на една такава проверка, обикновено информация за теб се иска от най-често от:

 • ЧР представител на компанията (там, където няма такъв – от служителя, занимаващ се с трудово-правните взаимоотношения)
 • твой бивш или настоящ пряк ръководител
 • управляващия фирмата
 • твои бивши или настоящи колеги

Какво казват добрите практики?

Начин на правене на предварителна проверка на кандидат за работа

Няма специфични правила или закони как трябва да се прави проверка на кандидат за работа.

Световните добри ЧР практики обаче казват следното:

 • Потенциалният работодател трябва да поиска предварително съгласието ти, за да започне да те проучва.
 • Потенциалният работодател трябва да поиска да му предоставиш лице за контакт, с което да се свържат, за да направят проучването си.
 • За да се гарантира безпристрастността на процеса по подбор, потенциалният работодател не трябва да те проучва преди да те покани на интервю.

Как се прави в България

Доста компании в България, включително и големи международни, започват да те проучват още на етап Преглед на автобиографии без изобщо да си наясно, че го правят.

Обикновено бъдещите преки ръководители поемат инициативата и се свързват директно с твои настоящи и бивши работодатели неформално. Което от своя страна пък би ти създало проблеми, ако все още работиш в компанията, от която искат обратна връзка.

В някои случаи дори ЧР специалистите се свързват с бившите ти преки ръководители и с  колегите си ЧР-и там – също предварително и без да са поискали съгласието ти. 

Разбира се, изключения има.

Съществуват компании, които искат предварително съгласието ти или поне те уведомяват, че ще се свържат с твой конкретен работодател за мнение. 

Даже нека да бъдем малко по-конкретни: Съществуват конкретни работещи в различни компании, които държат да постъпват етично и те уведомяват, че ще направят такова проучване.

Информация, която може да бъде споделяна

Няма законово ограничение какво може и какво не може да споделят работодателите за служителите си по време на такава проверка. Затова какво ще каже за теб твой бивш работодател зависи изцяло от неговото мнение за теб.

Разбира се, Законът за защита на личните данни и новата Регулация на ЕС за защита на личните данни (GDPR) дават насоки как и кои твои лични данни да се споделят. В тази връзка твои лични данни или пък история на заболяванията ти например (която е известна на работодателите ти от болничните, които си им предоставял) не може да бъде споделяна без твое предварително писмено съгласие.

В случая с предварителната проверка на твоето работно представяне и на теб, като служител, акцентът не е върху споделянето на твоите лични данни.

По-притеснително е личното мнение за теб като професионалист и човек, което всеки е свободен да предоставя без законови ограничения. И което може да е абсолютно невярно.

Повече информация какво може да включва предварителната проверка на кандидат за работа по отношение на личните му данни в страна-членка на ЕС, приложила GDPR, можеш да прочетеш тук.

Каква информация може да бъде поискана?

Някои потенциални работодатели просто потвърждават информацията от автобиографията ти – продължителност на трудовия стаж, позиция и какви точно са били работните ти задължения.

Ако си бил част от процес по официално оценяване на работното представяне (атестация), се интересуват какви са резултатите ти, с какво си се справял добре, какви препоръки за развитие си получил и как си ги следвал.

Със сигурност се интересуват и каква е била причината да се разделите – бил си уволнен, съкратен или си напуснал сам.

Задават се и въпроси, свързани с твоите професионални качества и поведение на работното място:

 • Кои са силните и слабите ти страни като служител?
 • Справял ли си се навреме и качествено със задълженията си?
 • Работил ли си извънредно, ако се е налагало?
 • Участвал ли си в конфликтни ситуации на работното място и каква е била ролята ти в тях?
 • Вписвал ли си се добре в екипа? Бил ли си кооперативен и подкрепящ колега?
 • Какъв човек си според тях – агресивен, конфликтен, изпълнителен, амбициозен, инициативен, уравновесен и спокоен, толерантен, и т.н.

Повечето въпроси обикновено са насочени към твоята личност и какво е мнението на бившите ти ръководители и колеги за теб като човек.

Какво ще кажат за теб?

От една страна, за теб като кандидат за работа, е важно да напаснеш това, което смяташ, че бившия ти работодател ще каже, с представянето ти на интервюто за работа.

Ако има разминавания, като например посочени различни причини за напускането ти или пък разминаване в работните ти задължения, ще изглеждаш ненадежден и ще получиш отказ.

От друга страна - няма как да знаеш със сигурност какво би казал за теб твой бивш работодател.

Разбира се, винаги можеш да го помолиш за добра атестация. Ако обаче сте се разделили не съвсем приятелски, този подход няма да проработи.

Не предполагай, че бившия ти работодател няма да сподели причината, поради която сте се разделили или че няма да изкриви истината.

Работодателите са хора като всички нас. И също като нас не искат те да са „лошите“. Затова и са склонни да рационализират поведението си по прекратяването на договора ти и да си вярват, че просто не са имали друг избор (бюджетни ограничения, не си се справял със задълженията ти, позицията ти е станала излишна, и т.н.).

Какво можеш да направиш?

По време на търсенето ти на нова работа

Свържи се с твоите последни работодатели (ЧР отдел, пряк ръководител и всички колеги, които са те харесвали) и поискай писмена препоръка за теб. 

Повечето ще ти предоставят такава.

Дори и да имат не много високо мнение за професионалните ти качества, текстът в нея обикновено ще е неутрален. Имайки такъв документ, можеш активно да противодействаш впоследствие, ако същия работодател даде негативно мнение за теб.

Ако пък работодателят откаже да ти предостави препоръка, можеш да бъдеш сигурен, че мнението му за теб като служител не е особено добро. Така ще знаеш какво можеш да очакваш и да го неутрализираш със следващите 2 стъпки.

При изпращане на кандидатурата ти за работа

Ако очакваш да получиш отрицателна оценка от бивш работодател при евентуална предварителна проверка, набави си възможно най-много отлични писмени препоръки за теб от твои бивши и настоящи колеги и ръководители.

След това се опитай да неутрализираш негативизма, като ги предоставиш предварително с кандидатурата си, заедно със списък с координати на твои колеги и ръководители, които също биха дали отлична оценка за теб.

Така, ако за теб вече има няколко положителни мнения, едно отрицателно мнение ще изглежда по-малко релевантно.

По време на интервюто за работа

Ако предварителната проверка все още не е направена и смяташ, че бившият ти работодател няма да сподели истината (ще има разминаване между неговата и твоята история), бъди откровен и го сподели с интервюиращите.

Ако си убедителен и вече обмислят кандидатурата ти, ще имаш по-добър шанс да получиш работата, дори и когато впоследствие твоя бивш работодател сподели негативно мнение за теб.

За финал

Ако се притесняваш какво ще кажат за теб предишните ти работодатели по време на предварителната ти проверка като кандидат за работа, поеми контрола върху ситуацията.

Опитай се да разбереш какво биха казали за теб бившите ти работодатели, като им поискаш писмена препоръка.

Набави максимален брой позитивни препоръки за теб от твои бивши и настоящи работодатели, преки ръководители, колеги, клиенти и бизнес партньори.

Бъди откровен на интервюто за работа, ако смяташ, че би ти помогнало.

Така ще успееш да се противопоставиш ефективно на всяка отрицателна обратна връзка за теб.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!