6 причини да не те канят на второ интервю за работа

0  КОМЕНТАР/И

Търсенето на нова работа понякога е изнервящо преживяване, но може би най-дразнещото е постоянно да стигаш до етап "първо интервю за работа", а след това всичко да приключи. Вероятно дори смяташ, че си се представил отлично, и не разбираш защо не те канят на второ интервю за работа.

Явно е, че има някакъв проблем. И независимо какъв е той, резултатът е, че просто не постигаш целта си да намериш и започнеш нова работа.

Добрата новина е, че ако постоянно стигаш до един и същ етап от подбора, то със сигурност има нещо точно там, което, ако е в твой контрол, можеш да промениш, за да постигнеш различен резултат.

В статията сме описали няколко причини да не те канят на второ интервю за работа – такива, които са изцяло в твой контрол, и такива, които не зависят от теб.

Виж кои са те и какво да направиш, ако смяташ, че проблемът е в теб.

More...

3 независещи от теб причини да не те канят на второ интервю

Преди да започнеш да търсиш възможни твои грешки, важно е да знаеш, че има няколко причини да не те канят на второ интервю за работа, които нямат нищо общо с теб.

Ако едва сега започваш търсенето си на нова работа и си бил на само 1-2 първи интервюта, които не са довели до резултат, не предполагай, че проблемът е в теб.

Потърси причините по-скоро в работодателя.

1. Нуждите на работодателя са се променили

Компаниите непрекъснато правят промени - намаляват бюджетите си, преразпределят служители на различни позиции, преместват позиции от един отдел в друг, и т.н. Понякога тези промени се случват точно по средата на процеса на твоето кандидатстване за работа.

В този случай интервюиращите просто ще те уведомят, че нуждите на компанията са се променили и няма как да те назначат на позиция, която вече не съществува, и ще прекратят търсенето.

2. Няма да се впишеш в екипа

И най-талантливият професионалист ще е напълно непродуктивен в неподходящата за него среда. Затова и вписването ти в екипа и корпоративната култура е също толкова важно, колкото и квалификациите ти за заемане на свободната позиция. 

Ако предпочиташ да има хора около теб и обичаш да работиш в екип, тогава дистанционната работа ще е напълно неподходяща за теб. 

Ако пък си интроверт, който предпочита да работи сам, един огромен отворен офис с постоянен шум ще е възможно най-ужасното място за работа за теб.

3. Подборът е напълно формален

Това е една от най-безсмислените ситуации, в които би могъл да попаднеш. Подборът е чиста формалност, в която всички, освен теб, участват, защото така им е наредено. И дори да си най-квалифицирания кандидат в света, пак няма да получиш работата. 

Прекият ръководител, търсещ нов служител, предпочита да назначи конкретен вътрешен кандидат за позицията, но получава нареждане да интервюира няколко външни кандидати, за да види „какво предлага пазара на труда“. 

3 причини да не те канят на второ интервю, които са в твой контрол

Понякога причините да не те канят на второ интервю за работа се дължат на грешки, които ти си допуснал.

Искаме да те успокоим. Тези грешки се допускат от всеки, който някога е търсил работа, и обикновено се дължат на неопитността на кандидатите. Опитът обаче се придобива много лесно. В колкото повече интервюта за работа участваш, толкова по-добре ще се справяш.

Ето по-важните причини да не те канят на второ интервю за работа, свързани с теб:

1. Не си се представил добре на първото интервю

Основните грешки, които би могъл да допуснеш на първото си интервю за работа, са:

  • Закъснял си или си се държал непрофесионално.
  • Не си успял да се презентираш по удачен начин – не си представил добре твоите умения и квалификации, съответстващи на изискванията в обявата за работа.
  • Не си проучил предварително работодателя, не си знаел нищо за компанията и си е проличало.
  • Не си могъл да обясниш защо искаш точно тази работа. 
  • Не си успял да дадеш изчерпателен и позитивен отговор на други стандартни въпроси за интервю, които са ти били зададени.

Виж как да поправиш грешка, допусната на интервю за работа, и ако е възможно, предприеми необходимите действия за коригирането ѝ.

2. Поел си ангажимент, който не си изпълнил

По време на целия процес по подбор е важно не само да изпълняваш това, което си обещал да направиш, но и да следваш указанията на работодателя. Съобрази се с предпочитанията на интервюиращите за начин и време за свързване с тях, и изпълни поетия ангажимент да изпратиш разработен казус или твое портфолио в определен срок.

Какъвто и ангажимент да си поел по време на първото си интервю за работа, изпълни го в срок и спрямо получените от работодателя указания.

3. Поискал си прекалено високо възнаграждение

Повечето подходящи кандидати за работа отпадат още след първото интервю, поради заявената от тях очаквана заплата, която се приема като прекалено висока. Затова е изключително важно да отговориш на въпроса „Какво възнаграждение очаквате?“ по приемлив и за работодателя, и за теб начин.

Ако не си сигурен какво възнаграждение би могъл да предлага потенциалния работодател за обявената от него свободна позиция или не знаеш как да отговориш на този въпрос, последвай нашите съвети как да договориш приемливо за всички възнаграждение.

За финал

Ако след първото си интервю за работа получиш отказ, не се обезсърчавай. 

Поискай информация за причините, довели до него. Помоли за обратна връзка, за да знаеш дали и къде си сбъркал, и какво би могъл да подобриш при бъдещите си кандидатствания. След това благодари за отделеното време и продължи напред.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!