Преосмисляне на кариерния път по време на пандемия

В края на 2021 година сме. И както и всяка друга година отпреди COVID да промени живота ни, вероятно ще направиш пауза за преосмисляне на кариерния път - къде си в момента и къде би искал да си в бъдеще.

Според едно американско проучване от май тази година, половината от работещите анкетирани казват, че пандемията ги е накарала да преосмислят кариерните си цели. Почти същият брой (48%) са се насочили към смяна на работодателя, докато 53% споделят, че желаят да преминат към изцяло нов бранш и да направят реална кариерна промяна.

Проучването също така установява, че повечето хора смятат, че пандемията им е дала повече контрол при избор на посоката, в която да насочат кариерното си развитие.

Явно е, че сега е идеалният момент за преосмислянето му и за залагане на нови, по-вълнуващи кариерни цели. 

Ето как да го направиш.

More...

Преосмисляне на кариерния път по време на пандемия

Изясни си какво точно искаш

Какво искаш? Макар и ясен, този въпрос не е лесен за отговор.

Някои хора са несигурни и неуверени в себе си и се страхуват от признаване на истинските си желания. Други пък никога не намират достатъчно свободно време в натоварения си живот, за обмислят това.

Ключът към отговора на този въпрос е да установиш какво е най-важно за теб. 

Ще ти е необходимо внимателно вглеждане в желанията ти, а понякога дори и проверка на реалността: Наистина ли искаш да работиш това? Готов ли си да направиш каквото е необходимо, за да го постигнеш?

Увери се, че желанието ти за кариерна промяна е истинско и автентично, и че наистина си готов да положиш необходимите усилия и да преминеш през неизбежните трудности (вкл. и финансови), за да го осъществиш.

Това, което си искал преди Covid 19 пандемията, може вече да не е прилoжимо за новия ни начин на живот. Или пък самата здравна криза ти е предоставила времето за обмисляне и за по-бързото вземане на решение за промяна.

Затова и сега е идеалният момент да преоткриеш себе си като професионалист. Просто бъди искрен със себе си и не отхвърляй веднага нови възможности и алтернативи.

Яснотата изисква конкретност и за да я постигнеш следва да загърбиш дипломатичността. Колкото по-искрен си със себе си и колкото по-фокусиран си върху това, което е най-важно за теб, толкова по-добре.

Направи одит, оцени ситуацията и състави план

След като изясниш пред себе си какво искаш да е бъдещото ти кариерно развитие, изготви план за постигането на новите си кариерни цели.

Анализирай как прекарваш времето си и прецени дали това подкрепя (или предотвратява) постигането на твоите краткосрочни и дългосрочни цели. Когато започнеш целенасочено да управляваш времето си, ще откриеш, че определени дейности ще отпадат, правейки място за други, по-продуктивни занимания.

Освен това анализирай средата си. Твоите приятели, колеги, местоположението на работното ти място, и навиците ти влияят изключително много върху начина, по който вземаш решения, и съответно – и върху живота ти. Вероятно е вече да си надраснал това, което някога е работило за теб.

Ако даден аспект от твоята среда ти пречи да постигнеш новите си цели, обмисли как да го промениш.

Позиционирай се за успех

Цялото това време, прекарано в изясняване на желанията ти, в анализ и средата и в съставяне на план за действие ще е напълно загубено, ако не успееш да се позиционираш добре.

Ако потенциалните ти бъдещи работодатели не могат да разберат какво предлагаш като професионалист, какво те отличава и как можеш да си им полезен, ще загубиш вниманието им и няма да постигнеш лесно целите си.

Актуализирай профила си в LinkedIn, премахни всичко остаряло или неуместно от него, и добави информация, която подкрепя новите ти кариерни цели. Изготви нова кандидатура за работа, която подчертава уменията и знанията ти, релевантни за новия ти кариерен път. И започни да придобиваш и усъвършенстваш целенасочено умения, които са важни за бъдещото ти кариерно развитие.

Така ще се разграничиш от останалите кандидати за работа, ще подчертаеш стойността си и ще привлечеш правилните работодатели.


Настоящият момент, в който пандемията периодично забавя професионалния ни живот, ни предоставя идеална възможност за преосмисляне на кариерния път. Възползвай се от нея и вземи ясно решение в каква посока искаш да продължиш.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!