Как да обясниш прекъсване в трудовия стаж

Ако имаш прекъсване в трудовия стаж - период от време, в което не си работил, или си работил нещо, което не искаш да включиш в автобиографията си - не се притеснявай. Прочети статията ни и ще знаеш какво да правиш.

Процентът на безработица в момента в България е 5.5%, което означава, че хиляди безработни се надяват скоро да бъдат наети отново. И в процеса на кандидатстване за нова работа всеки от тях ще трябва да обяснява на потенциалните работодатели защо има прекъсване в трудовия стаж.

Независимо дали причините за това прекъсване са лични или си бил освободен, ето няколко съвета какво да направиш.

More...

Преди всичко, не лъжи в автобиографията си. Интервюиращият може лесно да провери кога точно си работил във всяка една компания.

Ако имаш прекъсване в трудовия стаж, оформи автобиографията си така, че да не предизвикаш интереса на интервюиращия към прекъсването. Поне не на този етап от процеса по подбор.

Ако имаш прекъсване в трудовия стаж от няколко месеца, посочи само годините, в които си заемал всяка позиция. По този начин прекъсването няма да се вижда в автобиографията ти и е по-вероятно да бъдеш поканен на интервю.

Пример

Вместо: 
"АБВ" ООД, Януари 2016 – Януари 2017
"КЛМ" ООД, Юни 2017 – до момента

Напиши: 
"АБВ" ООД, 2016 –2017
"КЛМ" ООД, 2017 – до момента

Ако интервюиращият установи прекъсването в трудовия ти стаж, ще иска да знае защо си се разделял с всеки работодател, посочен в автобиографията ти.

Затова е важно да може да дадеш разумно обяснение за всяко прекъсване в трудовия стаж.

Отговори на въпроса "Защо имате прекъсване в трудовия стаж"

Ето как да го направиш:

1. Изложи причините за прекъсването съвсем накратко. Ако съкращението ти е било част от организационна промяна, а не се дължи на лоши работни резултати, кажи го на интервюиращия. 

2. Кажи с няколко думи какво си научил от опита си там.

3. Избягвай негативността и обвиненията, дори и ако бившия ти работодател наистина не е бил прав. 

4. Не влизай в детайли. Разкажи само най-важното накратко. 

Пример

"Компанията беше принудена да направи бюджетни съкращения и се наложи да бъдат освободени двама служители от отдела. За съжаление бях един от последно назначените. Въпреки това, аз съм горд с работата си там и мога да предоставя препоръка от бившия ми ръководител."


"Ръководството се смени и новият Управител реши, че иска да работи с хора от предишната си фирма. Беше разочароващо за мен, но истината е, че с удоволствие бих се захванал с ново предизвикателство."

Обясни как си се развивал професионално

Ако имаш дълго прекъсване в трудовия стаж, бъди готов да разкажеш какво си правил, за да останеш в крак с новостите в бранша.

Демонстрирай решителността си да се върнеш на работа, като разкажеш за:

  • участието ти в професионални семинари и обучения
  • участието ти в конференции или други професионални събития
  • работата ти по проекти на свободна практика
  • професионални сдружения или организации, към които си се присъединил
  • последните публикации в браншови списания и сайтове, които си прочел

Така ще покажеш, че си запознат с последните промени.

Не забравяй да подчертаеш и ценните умения, които си усвоил по време на отсъствието си, свързани с предлаганата позиция.

Например, придобил си умения за управление на проекти или си усъвършенствал организационните си умения.

Пример

Ако си бил в отпуск за отглеждане на дете 


За съжаление, работодателите се притесняват да наемат някой, който се връща на работа след продължително отсъствие. Технологиите и процесите се променят бързо в днешния бизнес свят и те се страхуват, че няма да си в крак с новостите.


Затова пред теб стои същото предизвикателство - да покажеш, че си следил и усвоил новите тенденции, и си се развивал професионално, докато не си работил.

За финал

Отделянето на време преди интервюто за подготовка на отговори на въпроси, свързани с прекъсване в трудовия стаж, ще ти помогне да се чувстваш по-уверен.

Направи необходимите промени в автобиографията си, бъди позитивен, подготвен и уверен, и прекъсването в трудовия ти стаж няма да ти попречи да започнеш нова работа.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!