Какво да направиш, ако си прекалено квалифициран за дадена позиция

Може би искаш да смениш професията си или търсиш по-добър баланс между работата и личния си живот... А може би кандидатстваш за по-ниска позиция, защото наистина се нуждаеш от каквато и да е работа, а не можеш да намериш такава, за която всъщност си подходящ... Каквото и да е причината, в даден момент от живота ти може да се окаже, че кандидатстваш за свободна позиция, за която си прекалено квалифициран.

И в това няма нищо лошо. Просто трябва да се подготвиш добре за специфичните препятствия пред теб по пътя ти към заемане на тази по-ниска позиция.

Ако кандидатстваш за работа, за която (най-малко на хартия) си прекалено квалифициран, ще трябва да убедиш работодателя, че няма да напуснеш веднага щом се появи нещо по-добро.

Ще трябва и да покажеш - както в кандидатурата си, така и по време на интервюто за работа - че си заинтересован от компанията и че те удовлетворява да работиш тази работа.

За да направиш това успешно, се налага да подчертаеш някои детайли и да минимизираш тези, които биха могли да те дисквалифицират от подбора.

Следвай нашите съвети как да промениш автобиографията и мотивационното си писмо, и как да се подготвиш за предстоящото ти интервю за работа, за да намериш нова работа, дори и да си прекалено квалифициран за нея.

More...

Ако си прекалено квалифициран, промени автобиографията си

Основна цел на автобиографията ти:

Основната ти цел при изготвяне на автобиография е да покажеш, че отговаряш на изискванията за заемане на свободната позиция, за която кандидатстваш, без значение дали тя е подходяща или не за теб. 

Виж как да анализираш правилно обявата за работа, така че да създадеш подходящи документи за кандидатстване тук.

Смекчи титлите си

Обикновено, когато търсим работа, изкарваме на преден план всички наши титли и високи образователни степени, за да впечатлим потенциалните работодатели.

Сега, обаче, ще се наложи да ги смекчим.

Образование

Може би ще се изкушиш просто да не включиш по-високите си образователни степени, но това може да остави подозрителни празнини в CV-то ти.

За да решиш този проблем, постави раздела „Образование“ в края на автобиографията си. Така ще можеш първо да „продадеш“ на работодателя уменията и опита си.

Също така не посочвай годините на завършване на образованието си. Впиши само образователната степен, която си придобил (бакалавър, магистър), и учебното заведение, което си посещавал.

Наименования на заеманите от теб позиции

Пример

Ето какво да направиш, ако си бил Ресорен изпълнителен директор, отговарящ и за управлението и развитието на човешките ресурси, а в момента кандидатстваш за позиция Директор „Човешки ресурси“ (1  йерархично ниво по-ниска):

  • Персонализирай автобиографията си за конкретната длъжност и ѝ постави следното заглавие: Иван Иванов, Директор "Човешки ресурси".
  • По-долу в секцията с трудовия ти опит не записвай точното наименование на заеманата от теб по-висока позиция, а просто посочи фирмата и годините, в които си работил там.
  • След това изброй само тези твои постижения на нея, които са най-подходящи за позицията, за която кандидатстваш. 

Подреди правилно секцията с трудовия ти опит

Започни автобиографията си с кратък профил, обобщаващ твоите подходящи за позицията умения. След това постави раздела с трудовия ти опит.

Друг вариант е да стартираш направо с раздела с уменията ти, последван веднага от трудовия ти опит. 

Ето още няколко съвета, ако си заемал различни позиции и имаш разнообразна трудова история:

  • Отдели най-много пространство за тези позиции, които са подобни на тази, за която кандидатстваш. Посочи кратко и ясно подобните ти работни задължения и дай подробности за постиженията си.
  • Организирай раздела с трудовия ти опит в тематични подраздели, вместо да изброяваш всяко работно място в строго хронологичен ред (например "Трудов опит в туризма", "Трудов опит в продажби по телефон", и т.н.). 

Създай подходящо мотивационно писмо

Няма гаранция, че мотивационното ти писмо ще бъде прочетено, но е добра идея да напишеш такова, в което да обясниш мотивите ти за кандидатстване за конкретната позиция в конкретната компания.

Обясни защо искаш точно тази работа

Ентусиазъм

Желателно е в писмото си да демонстрираш ентусиазма си от ползите, които би могъл да донесеш на фирмата. Кажи, че си развълнуван от една такава възможност и след това обясни защо.

Защо искаш тази работа

Отбележи, че наистина се интересуваш от позицията. Остави категоричното усещане, че не просто търсиш работа, с която да преживяваш, докато се появи нещо по-добро.

И не е нужно да декларираш доживотна лоялност. Достатъчно е да дадеш убедително и искрено обяснение защо кандидатстваш точно там и точно за тази позиция.

Примерни причини

  • Наистина харесваш конкретната компания и искаш да продължиш кариерното си развитие точно там.
  • Заедно с работните задължения на нея, ще имаш възможност да изпълняваш и други дейности (например, вече няма да работиш на смени и ще имаш повече свободно време вечер за други твои важни лични ангажименти).
  • Работното място е близо до дома ти, а това ще ти позволи да постигнеш добър баланс работа-личен живот.

Възможности за развитие

Посочи какво ти харесва в тази конкретна работа, като го свържеш с целите на работодателя. След това сподели какво искаш да научиш в работата, както и уменията и опита, които искаш да придобиеш.

Създай убеденост у работодателя, че ще бъдеш напълно удовлетворен от работата на тази позиция.

Пример

Харесва ми да обслужвам клиенти и да гарантирам, че остават доволни. Затова и винаги са ме привличали позиции в сферата на телемаркетинга.

Разпознай нуждите на работодателя

Проучи компанията и се опитай да разбереш какви са нейните проблеми и цели в момента.

След това демонстрирай твоето разбиране за настоящата ситуация, като посочиш ясно потребностите на работодателя. Ако е възможно, предложи и решение, като очертаеш в подробности как ще допринесеш за развитието на компанията, и как това ще бъде от полза за всички.

Поведение по време на интервю за работа, ако си прекалено квалифициран

Бъди ентусиазиран

Твоето отношение е това, което наистина ще се запомни от интервюиращите и ще увеличи шансовете ти за получаване на позицията.

Затова най-ценните качества, които можеш да демонстрираш по време на интервю за работа, са истински ентусиазъм, енергичност и позитивизъм.

Справи се с грешните предположения за теб

Най-вероятно работодателят ще направи определени грешни предположения за теб и твоята кандидатура.

Важно е да знаеш какви са обичайните притеснения и предположения по отношение на прекалено квалифицираните кандидати, за да се справиш с тях възможно най-ефективно.

Предположение 1: Ще поискаш много висока заплата

За да се противопоставиш на това грешно предположение, започни сам разговора за заплащането и кажи:

Отворен съм за обсъждане на възнаграждението. Разбира се - изцяло в рамките на определения за позицията бюджет.

След това насочи вниманието към лоялността ти към предишните ти работодатели и дългогодишния ти стаж при тях, независимо от различните възнаграждения, които си получавал.

Предположение 2: Ще напуснеш бързо

Проблемът с прекалено квалифицираните кандидати е, че работодателите предполагат, че те отчаяно търсят каквато и да е, временна работа, само защото досега не са успели да намерят такава, която наистина е подходяща за тях.

Това естествено е последвано от предположението, че такива кандидати ще се отегчат бързо и ще напуснат веднага, щом се появи нещо по-добро. 

Пребори това грешно предположение, като изразиш ентусиазма си от възможността да работиш в тази компания и отново посочи предишните си работни места, на които си работил дълго време, въпреки трудностите и препятствията, които е трябвало да преодоляваш.

Предположение 3: Отчаян си

Работодателят може да реши, че си отчаян, и би приел всяка работа, която ти бъде предложена. И то не защото смяташ, че ще я вършиш добре, а за да преживяваш, докато намериш друга, по-подходяща за теб.

Това, което трябва да направиш, е да покажеш, че си подходящия кандидат за позицията. Посочи при първа възможност защо би бил отличен избор за тази конкретна компания (какво можеш да дадеш на компанията, работейки на тази позиция). 

Бъди (донякъде) откровен

Обясни твоя интерес към позицията от гледна точка на твоите конкретни цели и желания за бъдещето ти, а не от гледна точка на минали събития (например съкращение).

Пример

Интересуваш от работата, защото имаш малки деца и би оценил позиция с по-голяма предсказуемост и по-малко пътувания (трябва да си сигурен, че позицията предлага точно това!).


Не споменавай обаче другите две причини, поради които търсиш нова работа: настоящият ти шеф е неприятен и не харесваш компанията, в която работиш в момента.

Изтъкни подходящите си квалификации

Един истински квалифициран кандидат ще има опит в тази област. Смело говори за всички твои умения и опит, които биха били изключително полезни на този конкретен работодател.

Прецени предварително обаче кои твои умения са приложими за позицията, за която кандидатстваш, и изтъквай само тях.

Високото самочувствие пречи

Работодателят търси някой, който е подходящ за конкретната, свободна позиция.

Знанията и уменията ти, които мислиш, че те правят прекалено квалифициран, може да са без значение за него.

Затова никога не подхождай към ситуацията от позицията на човек, който знае и може всичко.

Примерна твоя реакция

Ако интервюиращият спомене, че си прекалено квалифициран, бъди скромен:


Осъзнавам, че може би имам повече опит от това, което търсите, но съм истински ентусиазиран да работя точно във Вашата компания и на тази конкретна позиция, и с нетърпение чакам възможността да мога да допринеса за развитието на фирмата с всичко, което мога да предложа.

За финал

Цял живот учиш и работиш неуморно, за да изградиш прекрасна кариера ... само за да разбереш, че ценното ти образование и дългогодишния ти опит всъщност ти пречат да намериш нова работа.

Изглежда като ирония на съдбата да не можеш да смениш работата си или да си безработен, защото си прекалено квалифициран, но това е реалността. И то навсякъде по света.

Работодателите не наемат кандидати за работа, които смятат, че няма да бъдат удовлетворени и ще напуснат бързо. Това е и основното препятствие пред теб в тази ситуация - да ги убедиш в обратното.

Коригирай автобиографията си и мотивационното си писмо, и се подготви добре за интервюто за работа. Ако и приемеш позицията, за която кандидатстваш, като предизвикателство, а не като временно решение, ще увеличиш неимоверно шансовете си да я получиш.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!