Как да откажеш предложение за оставане на работа?

0  КОМЕНТАР/И

Представи си следната ситуация: Намерил си нова, по-добра работа и си подал заявление за напускане. Минават няколко дни и всичко се развива по план. Ненадейно обаче получаваш предложение за оставане от настоящия ти работодател.

Явно е, че той иска да те задържи и това вероятно те ласкае. Важно е обаче и да продължиш професионалното си развитие и да преследваш собствените си кариерни цели

Затова трябва да се обмислиш ситуацията внимателно. 

Ако решението ти за напускане е категорично, ето какво те съветваме да направиш, ако не искаш да оставаш, но и не искаш да разваляш добрите си отношения с работодателя си.

More...

Как да откажеш предложение за оставане?

Веднага след като получиш предложение за оставане, се запитай: Коя работа искам повече - старата или новата?

Обмисли всичко, включително и причините ти за напускане, още веднъж. И ако решението ти е твърдо, следвай долните стъпки:

5 стъпки при отказ на предложение за оставане

1

Благодарност

Изкажи благодарност за полученото предложение за оставане. Можеш да обясниш и как си се почувствал от това.

2

Труден избор

Кажи, че си обмислил внимателно двете възможности пред теб, и че въпреки всички предимства, които ти предоставя настоящия ти работодател, все пак държиш на решението си и предизвестието ти за напускане си остава.

3

Следващи действия

След това ясно заяви какви ще са следващите ти стъпки. Припомни кога точно ще е последния ти работен ден и обясни какво точно ще свършиш в оставащото ти време там.

4

Предаване на работа

Заяви готовност да помогнеш за предаване на работата ти, било то чрез обучение на твой заместник, или чрез оставане на разположение за въпроси след твоето напускане. Ангажирай се обаче само с това, което можеш реалистично да направиш.

5

Бъдещи взаимоотношения

И накрая, увери работодателя си, че ще се радваш да продължите да поддържате контакт и в бъдеще, и че би искал да останете в добри взаимоотношения.

Примерни откази на предложение за оставане

Вариант 1

Вариант 2

Вариант 3

Съвети при отказ на предложение за оставане

Изслушай отправеното ти предложение за оставане

Работодателят ти ще се опита да те убеди да не напускаш с предложение за оставане, включващо:

  • по-високо заплащане
  • повишение
  • допълнителни почивни дни
  • гъвкаво работно време
  • или други по-добри условия на труд

Дай му възможност да ти обясни защо иска да те задържи и защо ти отправя предложения за оставане. Ще се почувстваш добре от високата оценка, която ще получиш.

Обмисли внимателно всичко

Докато го правиш обаче, имай предвид, че въпреки чудесните нови възможности, които ти се предоставят на старото ти работно място, обикновено не е препоръчително да се съгласяваш да останеш, след като вече си подал заявление за напускане.


Ако го направиш, ще бъдеш смятан за рисков служител, а твоята лоялност и ангажираност ще бъдат поставени под въпрос. 


Не се страхувай да заявиш, че решението ти е окончателно и не приемай отправеното ти предложение за оставане.

Не прекалявай с обясненията

Вероятно ще ти бъде зададен въпроса защо си решил да напуснеш и защо си потърсил нови възможности.


Избягвай да разкриваш твърде много подробности за причините. В този случай ограничената информация е по-добър вариант от прекалено многото обяснения.

Не навлизай в детайли

Работодателят ти може да се опита да изкопчи подробности за новата ти работа и условията на труд, които ти предлагат, за да разбере как може да те накара да останеш.


Не се чувствай длъжен да предоставяш тази информация.


Ако той настоява да разкриеш специфики, като например каква ще е заплатата ти в новата компания, опитай се да отклониш въпроса, като кажеш: Съжалявам, но поех ангажимент да не разкривам тази информация.

Не казвай нищо негативно

Избягвай да говориш негативно за прекия си ръководител или за компанията, която напускаш.


Вместо това, ако бъдеш попитан защо си взел това решение в изходящо интервю, дай по-общо обяснение, като например: Търся кариерно развитие в друга посока или Искам да продължа развитието си в нов бранш.

Възползвай се от ситуацията

Работодателят ти се е опитал да те задържи, като ти е отправил предложение за оставане. Явно е, че те смята за ценен и полезен за компания служител.


Това означава, че твоят пряк ръководител и колегите ти могат да ти предоставят отлични препоръки за работа - писмени или онлайн в профила ти в LinkedIn.


Възползвай се от тази възможност, дори и да не са ти необходими в момента.

Не се поддавай на натиск

В крайна сметка си бил нает на тази позиция, защото си го искал, и имаш свободата да вземеш ново решение по всяко време. Твоят работодател не може да те принуди да останеш.


Не се оставяй да те накара да се чувстваш виновен от това, че си тръгваш. Нямаш никакво задължение да продължиш да работиш там.


Единствената ти отговорност е винаги да правиш това, което е най-добро за теб.

За финал

Ако интуицията ти казва, че е време да продължиш напред, съобрази се с нея и откажи отправеното ти предложение за оставане. 

Въпреки че може да е трудно за теб, бъди уверен в решението си. Благодари за предоставената ти добра възможност, но заяви ясно, че напускаш.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!