Работа за по-малко пари: Кога е ОК да приемеш по-ниско заплащане?

По време на кариерния ти път е много вероятно да попаднеш в ситуация, в която да трябва да избираш между 2 работни места, едното от които е с по-ниско заплащане от досегашното ти.

Напълно разбираемо, повечето хора в такава ситуация ще предпочетат по-високия доход. Всеки трябва да знае стойността си и да отказва оферти за работа с неудовлетворяващо възнаграждение.

Съществуват обаче определени обстоятелства, при които приемането на по-ниско заплащане всъщност има смисъл.

Преди да избереш по-високата заплата, обмисли внимателно следните 6 ситуации:

More...

6 причини да приемеш по-ниско заплащане

1. Изпитваш затруднения да намериш нова работа

Работата за по-малко пари е за предпочитане пред алтернативата да нямаш никакви доходи.

Може би си в ситуация, в която си без работа от известно време, обезщетенията ти за безработица са приключили или спестяванията ти са на изчерпване, и спешно се нуждаеш от пари.

В такъв случай винаги е по-добре да започнеш по-ниско платена работа, отколкото да нямаш работа изобщо.

Съвет

Ако това е твоята причина да приемеш по-ниското заплащане, не я споделяй с интервюиращите. От всички причини за приемане на позиция с по-ниско заплащане, тази е най-притеснителната за тях.


Виж какви са удачните причини, които да посочиш, в следващия раздел от тази статия.

2. Търсиш промяна в кариерното си развитие

Когато в процеса по смяна на работата си кандидатстваш за позиция в нов, непознат за теб бранш, може да се наложи първоначално да приемеш по-ниска заплата.

Това важи и за ситуация, в която мечтата ти е да работиш на определена позиция или в конкретна компания, и имаш възможност да я осъществиш. Тогава приемането на оферта за работа с по-ниско заплащане си струва риска. 

3. Предлаганата нова позиция те удовлетворява напълно

Да имаш работа, която те удовлетворява, е много по-важно от това колко изкарваш на месец.

Знаем, че парите са важни, знаем и че може и да звучи наивно. Факт е обаче, че е абсолютно вярно.

Ако работата, за която кандидатстваш, ще е истински удовлетворяваща и мотивираща, то тогава си струва да приемеш и предложение за работа с по-ниско заплащане – поне първоначално.

4. Новият работодател предлага възможности за развитие

Кариерното развитие трябва да е основния фактор, стоящ зад приемането на предложение за нова работа.

Ако ти бъде предложено по-ниско заплащане от успешна компания, която предоставя възможности за професионално развитие на служителите си, приемането на такава оферта може наистина да ти е от полза.

Пример

Може да си в ситуация, в която сегашното ти възнаграждение вече е максималното за настоящия ти работодател и няма възможност за бъдещо повишение. 


Тогава преместването ти в друга компания, където временно ще изкарваш по-малко пари, но пък ще имаш дългосрочна възможност да развиваш уменията си, определено ще си струва краткосрочната финансова жертва.

5. Предлагат ти повече и по-добри допълнителни придобивки

Допълнителните придобивки са важна част от цялостното възнаграждение.

Ако ти предлагат по-ниска заплата в компания, която знаеш, че дава големи месечни или годишни бонуси, това вече е достатъчно основание да обмислиш сериозно тази оферта.

Преди да приемеш оферта само въз основа на по-високата месечна заплата, разгледай цялостната картина и прецени финансовата стойност и на придобивките, които ти предлагат. 

Пример

Представи си, че избираш между две компании.


Първата ти предлага 3 000 лв. месечна заплата, корпоративна карта за спорт, множество вътрешнофирмени събития и безплатно допълнително здравно осигуряване.


Втората ти предлага 2 700 лв. месечна заплата, служебен автомобил за лично ползване с осигурено безплатно гориво и сервизно обслужване, 5 дни повече платен годишен отпуск и безплатно допълнително здравно осигуряване не само за теб, но и за цялото ти семейство.


Коя всъщност е по-изгодната оферта?

6. Условията на труд са отлични и ще подобрят качеството ти на живот

Заплатата е важна, но тя не е единственият фактор, от който следва да зависи решението за приемане или отхвърляне на предложение за работа.

Много хора са готови да работят за по-ниско заплащане, ако им се предоставят по-добри условия на труд, като например:

  • по-добър баланс между професионален и личен живот
  • по-ниски нива на работен стрес
  • по-удобно работно време
  • по-кратко пътуване до и от работното място

Пример

Ако се чувстваш и работиш добре само в атмосфера на сътрудничество, а в момента работиш в компания, в която цари безмилостна конкуренция, приятелски настроените колеги ще са ти по-важни от заплатата.

„Защо приемате позиция с по-ниско заплащане?“

Ако решиш да кандидатстваш за позиция с по-ниско заплащане от досегашното ти и особено, ако решиш да приемеш предложение да я заемеш, вероятно ще се наложи да обясниш защо го правиш.

Ето 3 подхода как да отговориш на въпроса „Защо сте склонни да приемете предложение за позиция с по-ниско възнаграждение?“:

1. Работните задължения ти харесват

Ако работата и задълженията наистина ти допадат, ясно изрази мнението си за предимствата на желаната от теб позиция и подчертай очакваното удовлетворение, което бъдещата работа ще ти донесе.

Примерни отговори

Спомени конкретни елементи от работата, които са привлекателни за теб, изясни защо точно тези работни задължения ти харесват и посочи конкретни умения, които би използвал, докато ги изпълняваш.

2. Мотиваторите на работното място са подходящи за теб

Освен на естеството на задълженията, можеш да наблегнеш и на мотивиращите за теб фактори, налични на новото работно място, които са били двигател за твоето отлично работно представяне и в миналото.

Примерни отговори

Дай конкретни примери за проекти и позиции, на които си се справял отлично с работата си и си бил продуктивен, именно поради наличието на този тип мотиватори.

3. Промени в личния ти живот изискват промени и в професионалния

Спомени лични промени в живота ти в момента, които ти позволяват да се занимаваш с работа, която е по-ниско платена, но в съответствие с твоите интереси.

Примерни отговори

Детето ти тръгва на училище и вече се налага всяка сутрин да го водиш до там. Новата ти работа, макар и с по-ниско заплащане, е подходяща за теб, тъй като е по-близо до дома ти, а това ти позволява да съчетаеш новите си отговорности с работния си график.


Децата ти вече са завършили образованието си. Намаленото ниво на разходите ти позволява да се отдадеш на работа, която е в съответствие с твоите истински интереси.


Каквато и причина да посочиш, тя следва да е наистина вярна за теб, за да не се усъмни потенциалния работодател, че приемаш позицията само временно, докато не намериш по-добре платена позиция.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!