Постоянна дистанционна работа: убеди работодателя си да продължиш да работиш от вкъщи

След месеци работа от дома, идеята за прекарване на часове, седейки в офис, може вече да не ти се струва привлекателна. И ако по време на карантината си установил, че предпочиташ постоянна дистанционна работа, сега е момента да убедиш работодателя си да ти позволи това.

Когато COVID-19 за първи път принуди служителите да работят от вкъщи, тази промяна се отрази зле на повечето от тях. Може би и ти първоначално не си се чувствал комфортно, работейки принудително дистанционно. Но този опит може и да те е накарал да видиш привлекателността на виртуалния офис - по-удобната работна среда, спестяването на време от висене в трафика, както и намаляване на ежедневните разходи за прекалено скъпи обяди и кафета.

Ето няколко последователни стъпки, които да предприемеш, за да убедиш работодателя си да ти позволи да преминеш от временна към постоянна дистанционна работа.

More...

8 стъпки за убеждаване на работодателя ти да преминеш към постоянна дистанционна работа

След месеци работа от дома, идеята за седене в офиса с часове може да не ти се струва вече толкова примамлива. Ако през последните няколко месеца си установил, че предпочиташ да постоянна дистанционна работа, сега е момента да убедиш работодателя си да ти позволи това. Когато COVID-19 за първи път принуди служителите да работят от вкъщи, тази промяна се отрази зле на повечето хора. Може би и ти първоначално не си се чувствал комфортно, работейки принудително дистанционно. Но този опит може и да те е накарал да видиш привлекателността на виртуалния офис - по-удобната работна среда, спестяването на време от висене в трафика, както и намаляване на ежедневните разходи за прекалено скъпи обяди и кафета. Ето няколко последователни стъпки, които да предприемеш, за да убедиш работодателя си да ти позволи да продължиш да работиш на постоянна дистанционна работа. - стъпки
1.

Документирай продуктивността си

Първата ти стъпка е да намериш доказателства, че на постоянна дистанционна работа ще си също толкова продуктивен, колкото и работейки от офис.


При нормални обстоятелства може да се наложи да докажеш това с пробна работа от вкъщи. Кризата с COVID-19 обаче вече ни принуди да го направим. Така че, сега ти остава само да си набавиш фактите, подкрепящи твърдението ти.


Събери доказателства за продуктивността си за времето, в което си работил от вкъщи. Това следва да са данни, цифри и статистика за постигнатите от теб резултати, синтезирани в таблица или графика.

Ако работиш в сферата на обслужването на клиенти и работейки от вкъщи си приемал повече обаждания от обичайния ти работен ден в офиса, включи тази съпоставка.

Разбира се, пандемията носи стрес, особено ако се налага да жонглираш от вкъщи едновременно с работа, грижа за децата и с други твои лични отговорности.


Затова е и разбираемо, ако не си успял да постигнеш много по време на изолацията.

Ако това е ситуацията, в която се намираш, опитай се да намериш и представиш доказателства за това, че си еднакво производителен – и в офиса, и вкъщи.

2.

Обобщи постиженията си по време на работата ти от вкъщи

Изготви списък с твоите най-големи работни постижения, работейки от вкъщи, и изброй причините, поради които ще бъдеш още по-ефективен, ако работодателят ти позволи да преминеш към постоянна дистанционна работа.


За да направиш това, намери отговор на следните въпроси:

  • Кои проекти си завършил навреме (или рано от крайния им срок)?
  • Колко нови клиента си привлякъл?
  • Колко пари си спестил на компанията и как?
  • Успял ли си да завършиш успешно задача в напълно виртуална среда?
  • Какви положителни отзиви си получил от колеги и клиенти през това време?

Тази информация ще ти помогне да демонстрираш с примери колко ефективен можеш да бъдеш за компанията, работейки от дома си.

3.

Вземи предвид реалните си работни задължения

Преди да предложиш преминаване към постоянна дистанционна работа, прецени дали работата от дома ти на пълно работно време е наистина възможна.


Отговори си на следните въпроси:

  • Съществува ли твое работно задължение, което е отпаднало временно по време на COVID-19 карантината, тъй като е било твърде трудно за изпълнение от разстояние?
  • Били ли са понижени очакванията на мениджмънта за определени проекти? Ако това е така, смяташ ли, че тези очаквания ще се променят, след като нещата се върнат обратно към нормалното им състояние?
  • Управляваш ли екип, който следва да работи от офиса? Ако отговорът е „да“, мениджърските ти отговорности предполагат ли твоето физическо присъствие на място?

Ако смяташ, че може би имаш проблем с някой от горните фактори, помисли предварително как да го адресираш по време на разговора ти с прекият ти ръководител, още преди той да го спомене.

4.

Изтъкни позитивите за компанията

В разговора с мениджъра си, не се фокусирай само върху твоите нужди и проблеми. Идеята за постоянна дистанционна работа следва да е добра не само за теб, но и за работодателя ти.

Работиш повече часове, когато елиминираш пътуването до и от работното си място.

Значително по-продуктивен си, работейки без неизбежните за офиса прекъсвания.

Компанията ти се опитва да намали разходите си за офис пространство в момента.

Намери позитивите за компанията и ги използвай като твои най-силни аргументи.

5.

Преодолей съпротивата предварително

Както при всеки преговорен процес, работодателят ти може да окаже съпротива. Намери предварително всички причини той да ти каже „Не“.

Притеснява се, че ще няма да оползотворяваш добре работния си ден.

Смята, че комуникацията между теб и колегите ти ще пострада.

Не знае дали няма да пренебрегваш работата си за сметка на личните си ангажименти.

Открий потенциалните му притеснения за твоето преминаване към постоянна дистанционна работа, за да успееш предварително да ги обориш с твои собствени контрааргументи. 

6.

Прецени шанса си за успех и избери удачния момент

След като вече си набавил доказателства за по-високата си продуктивност, работейки от вкъщи, започни да проучваш имаш ли реални шансове за това. И ако виждаш такива, избери подходящия момент да го предложиш на прекия си ръководител.


Ако има официален план за завръщане в офиса, съобрази се с него и проведи разговора си преди обявената от работодателя ти дата на стартиране на нормален работен процес.


Ако все още няма план за завръщане в офиса или не ти е известен, поинтересувай се какви са намеренията на компанията и ще има ли възможност за постоянна дистанционна работа за някои служители. 

Повдигането на тази тема, когато наближава краен срок и всеки е стресиран, очевидно не е добра идея.

Предложи го в момент, когато вече си свършил чудесна работа и ръководителят ти е в добро разположение на духа.

7.

Предложи преминаване към постоянна дистанционна работа

Следващата ти стъпка е да разговаряш в избрания от теб момент с прекия ти ръководител.


Ако все още работиш от вкъщи, опитай се да проведеш този разговор чрез видео връзка, вместо по телефон. Така ще можеш да прецениш по-добре дали думите ти се приемат добре.


Ето и какво да му кажеш:

Примерно съдържание на разговор

Както знаеш, работя дистанционно в продължение на …. седмици и през това време постигнах ..., ... и …. навременно и ефективно. 


(обсъди накратко работните си постижения)


Отделно, забелязах, че работейки дистанционно съм по-продуктивен. 


(представи графиката за продуктивността си) 


Сравних броят обслужени от мен клиенти за същия период миналата година и забелязах увеличение с 25%. Обмислих причините, на които може се дължи този ръст, и смятам, че основна роля за по-ефективната ми работа са …, ... и … 


(включи причини за ефективността ти при работа от вкъщи, вкл. и такива, които са в плюс за работодателя ти)


След това продължи директно с искането си:


Бих искал да продължа да работя дистанционно за постоянно, след като офисът ни отвори отново.


Ако чувстваш колебание от страна на твоя мениджър, добави:


Разбира се, ще се радвам да се виждаме и лично в офиса, ако е необходима среща лице в лице. Отворен ли си за такава идея?

След като приключи разговора, изготви документ, обединяващ дискутираните точки и сроковете, както и решението, до което сте стигнали, и го изпрати по имейл на ръководителя си. 

8.

Предложи компромис или пробен период

Ако част от задълженията ти могат да се изпълняват по-лесно от офиса, предложи уговорка, която да ти позволи да работиш дистанционно през повечето време и да си в офиса само няколко пъти седмично, за да изпълниш тези твои отговорности.


Ако пък по време на разговора видиш, че мениджърът ти се колебае и е на път да ти откаже постоянна дистанционна работа, предложи му да работиш от вкъщи за определен пробен период - например 3 месеца. Кажи му, че ще се върнеш да работиш в офиса, ако в крайна сметка е недоволен от резултатите ти. 

За финал

Вероятно сега е най-идеалния момент да предложиш преминаване към постоянна дистанционна работа.

Ако това е твоето желание и твоята компания все още не е възстановила напълно работата от офиса, възползвай се от ситуацията.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!